Kun Yamaha panostaa johonkin, se tekee sen kunnolla. Sointifilosofiaansa True Soundia esitelläkseen Yamaha on luonut YH-5000SE-kuulokkeet, jotka eivät ole vain kalliit, vaan todellista ultra-highendiä!
Yamahan filosofia on toistaa musiikkia niin luonnollisesti kuin mahdollisesti, vaan ei välttämättä mahdollisimman neutraalisti. Palaamme tähän jäljempänä.
Hifi-osasto ja musiikkiosasto ovat yhteistyössä tavoitelleet jonkinlaista ihannesointia, jossa soittimet toistuisivat syvinä valtavan, kuulijan sisäänsä imaisevan äänimaiseman keskeltä.
Innoitusta menneestä
Yamaha on hakenut inspiraatiota huippukuulokkeisiinsa plaanariselta (”ortodynaamiselta”) HP-1-mallilta, joka tuli myyntiin 1976. YH-5000SE:n ulkonäössä ei kuitenkaan ole mitään retroa, vaan ne ovat enemmänkin kuin hieman pienempi ja kovempi, täysmusta versio Sennheiser HD 800 S -mallista. En ole tainnut ennen kokeilla highend-kuulokkeita, jotka rokkaisivat farkkuasun kanssa yhtä hyvin kuin YH-5000SE.
YH-5000SE tehdään käsin Yamahan tehtaalla Japanissa, jossa valmistetaan myös merkin kalleimmat flyygelit ja muut hienoimmat audiotuotteet. Kuulokkeissa yhdistyvät äärimmäisen laadukas rakenne ja uskomattoman miellyttävä istuvuus.
Ja voin heti kertoa, että istuvuus on todella huipussaan, etenkin mokkanahkaisten pehmusteiden kanssa. Kuulokkeiden mukana toimitetaan myös kiiltävää nahkaa olevat pehmusteet, jotka mielestäni puristavat hieman enemmän. Pehmusteesta riippumatta ääntä vuotaa sisään ja ulos, sillä kyseessä on avoimen rakenteen malli.
Planaarielementit – vain 50 mm
Planaarisissa elementeissä on erittäin ohuet ja kevyet kalvot, jotka riippuvat kahden magneetin välissä. Kalvo on vain pari nanometriä paksu, mistä syystä planaarisissa kuulokkeissa on yleensä dynaamisia kuulokkeita suuremmat elementit, jotta pinta-alaa saataisiin käyttöön mahdollisimman paljon. YH-5000SE-mallissa kalvo on kuitenkin halkaisijaltaan vain 50 mm, joten pohdinkin, onnistuvatko kuulokkeet muuntamaan energiaa riittävän paljon soinniksi saadakseen syväbasson kuulumaan.
Yamahan mukaan syväbassoa on tarjolla runsaasti, ja se soi ”läpinäkyvästi”.
Istuvuus
Mukavuussyistä Yamaha on pyrkinyt tekemään kuulokkeistaan mahdollisimman kevyet ja silti kestävät. Runko onkin pääosin lentokoneteollisuudessa käytettyä magnesiumia, ja kuulokkeet painavat sen ansiosta vain 320 grammaa ilman kaapelia. Vertailun vuoksi: Focal Utopia painaa 490 g, Audeze LCD-5 420 g ja HiFiMAN HE-1000se 440 g. Kun yritän miettiä Yamahaa kevyemmät highendkuulokkeita, mieleen tulee vain Audio-Technica ATH-ADX5000.
Varusteet
Yamaha YH-5000SE toimitetaan tosiaan kaksien pehmusteiden kanssa: sileällä nahalla ja mokkamaisella keinonahalla päällystetyillä. Sileä nahka on rei’itetty hengittävyyden parantamiseksi, ja keskiosassa harsomainen kangas suojaamassa elementtejä pölyltä. Toray Ultrasuede -keinomokka tuntuu korvilla todella miellyttävältä.
Kuulokkeiden mukana tulee myös kaksi 2-metristä kaapelia, joissa molemmissa on käytetty hopeapäällystettyä OFC-kuparia: balansoimaton 3,5–6,3 mm ja balansoitu 4,4 mm:n Pentaconn. Nelinapaisen XLR-kaapelin saa ostettua lisävarusteena. Käyttäjän iloksi kuulokkeiden mukana tarjotaan myös alumiininen teline.
Yamaha YH-5000SE:n äänenlaatu
Ensimmäisenä kuulokkeista huomaa niiden kevyttehoisuuden. 98 dB:n (1 mW) herkkyydellä YH-5000SE tarvitsee huomattavasti vähemmän tehoa kuin esimerkiksi Audeze LCD-5. Myös 34 ohmin impedanssi on korkeampi kuin useimmilla planaarisilla kuulokkeilla, joten kuulokkeet eivät ole niin riippuvaisia vahvistimen matalasta impedanssista. Toisin sanoen ne toimivat hyvin putkivahvistimen kanssa.
Testasin itse McIntosh MHA-200 -vahvistinta, joka yleensä ei toimi planaaristen kuulokkeiden kanssa. Nyt se soi avoimemmin ja vähäisemmällä säröllä kuin esimerkiksi LCD-5:n kanssa.
Lue myös: Audeze LCD-5 – Huippumalli vailla vertaa
Sointi on silti paljon parempi Auralic Taurus -vahvistimen kanssa. Se kontrolloi bassoa ja transientteja paremmin ja saa aikaan ilmavamman yläpään.
Ensimmäiseksi Tauruksen kanssa huomioni kiinnittyy Yamahan transienttivasteeseen. Se on salamannopeaa, ja jokainen Shannon Layn kitaran kielen näppäily toistuu leikkisän kepeästi Nick Drake -coverissa From the Morning. Laulu ottaa paikkansa keskirekisteristä ja äänimaisemassa on hyvää leveyttä ja kokoa.
Ludovico Einaudin Night-teoksessa ksylofonia on leikattu, mikä tekee siitä erityisen hankalan transienttien kannalta, mutta silti se soi avonaisena ja niin kepeästi kuin mahdollista. Jälleen äänimaisema on laaja ja piano soi kauniisti. Keskirekisterin erityisen lämmin sointi sopii kuulokkeille hyvin. Etenkin siinä vaiheessa, kun jousisoittimet kohoavat crescendoon noin kahden ja puolen minuutin kohdalla. Kyllä kelpaa vain istua ja nauttia.
Hienosäätöä pehmusteilla
Sointi muuttuu hiukan pehmustetta vaihtamalla. Sileä nahka saa aikaan muhkeamman bassontoiston keskirekisteriin verrattuna. Mokkanahkaisia pehmusteita käyttäen taas ylärekisteri soi ilmavammin. Erot eivät ole suuren suuria, mutta jonkinlainen preferenssi näistä todennäköisesti syntyy pienten kokeilujen jälkeen.
Soittaa “riittävän lujaa”
Kun jokin kuulostaa erityisen hyvältä, haluan aina nostaa volyymia. Muutaman kerran kohtasin se suhteen ongelmia. Esimerkiksi Marie Noregerin A Little Shy tarjoilee kovia rytmejä runsaan syväbasson siivittämänä, mutta kappaletta ei voinut soittaa järin lujalla ennen kuin YH-5000SE uuvahti aika ikävästi.
Suurimmaksi osaksi kuulokkeet pärjäävät hyvin, mutta mikään ruutitynnyri malli ei ole. Veikkaan, että 50-milliset elementit ovat planaarirakenteelle vähän turhan pieni koko.
Lue myös: Focal Utopia 2022 – Vieläkin parempi Utopia
Sibilantit
Yläpäässä on paljon vivahteita, joten laadukkaat äänitykset soivat tilallisina ja monen sointikerroksen kera. Sibilanttirekisterissä on kuitenkin vähän liikaa vauhtia, mikä ei sovi kaikkiin levytyksiin kovin hyvin. Etenkin latteat poptuotannot kärsivät siitä, sillä niissä on usein muutenkin korostettu kyseistä aluetta. Hyvä esimerkki tällaisesta on Kim Petraksen ja Nicki Minajin Alone, joka sai korvani melko nopeasti väsymään.
Vinoutunut taajuusvaste
Nyt palaan siihen, mistä mainitsin artikkelin alussa, eli Yamahan tavoitteeseen luoda neutraalin soinnin sijaan mahdollisimman ”musikaalinen” sointi. Se tarkoittaa sitä, että kehitystyössä on mittausten sijaan käytetty mieluummin korvia. Ja se on hyvä, sillä korvillahan me kuuntelemme. Koska levytysten välillä on kuitenkin laatueroja, voi äkkiä käydä niin, että kuulokkeet kuulostavat yhden kanssa hyvältä ja toisen kanssa ei-niin-hyvältä. Ja juuri siltä minusta tuntuu, kun kuuntelen musiikkia YH-5000SE-kuulokkeilla.
Ei syväbassoa
Basso menettää energiaa 30 Hz:n alapuolella, mikä osittain saa basson tuntumaan puhtaalta, mutta samalla syväbasso vaikuttaa vähän vaisulta. Yleistä korostuneisuuttakin on, eniten 70 Hz:n kohdalla, mutta oikeastaan koko bassorekisteri on korostunut. Keskirekisteri on siten energisempi, joten bassosoittimet eivät toistu latteina, vaikka kunnon syväbasso jäisikin uupumaan.
Lue myös: HiFiMAN HE-1000se – Suloista hulluutta
Vetäytynyt keskirekisteri
Yamaha on päättänyt vaimentaa läsnäolorekisteriä noin 3 kHz:n verran. Vaimentamalla tätä aluetta laulu ja soittimet eivät ole niin teräviä. Samalla ne voivat muuttua hieman vetäytyneeksi, joten liioitellakaan ei kannata. Minusta Yamaha on onnistunut tässä erinomaisesti, sillä ääni on paljon parempi kuin miltä käyrät näyttävät.
Tosin s-äänteet ja sibilantit noin 7 kHz:n kohdalla vahvistuvat aika lailla, ja 13 kHz:n yläpuolelta puuttuu ilmavuutta. Aikuinen ei kuule juurikaan tämän taajuuden yläpuolelta, mutta niiden olemassaolo auttaa luomaan lisää ilmavuutta yksityiskohtien ympärille. Henkilökohtainen suosikkini, Audezen LCD-5 näyttää lähes piikkisuoraa käyrää. Audezella keskirekisteri erottuu paremmin ja laulu ja soittimet tulevat esiin kirkkaampina. Äänimaisema ei ole yhtä leveä, mutta silti sointi on ilmavampi ja erottelevampi kuin Yamahalla. Eikä sibilanteista ole häiriöksi.
HiFiMAN HE-1000SE on toinen suosikkini. Sen keskirekisteri on hieman ohuempi kuin LCD-5:llä ja sibilanttiongelmaa on paikoin havaittavissa – kuitenkin vähemmän kuin YH-5000SE:llä. Molemmat pystyvät soittamaan lujemmin ja toistamaan bassoa syvemmältä.
Yhteenveto: Yamaha YH-5000SE
Parhaimmillaan Yamaha YH-5000SE on loistava. Ennen kaikkea kuulokkeet ovat upeaa käsityötä ja näyttävät käsittämättömän hienolta. Ne eivät paina juuri mitään ja ovat siksi ilo pitää päässä vaikka tuntikausia putkeen.
Soinnin puolesta kuulokkeet ansaitsevat ehdottomasti highend-leiman. Musiikki virtaa kerroksellisena, ja transientit sykkivät niin nopeasti kuin vain on mahdollista. Ääni on kirkas ja siinä on juuri sopivasti lämpöä.
Basso sitä vastoin olisi voinut olla syvempi ja energisempi. Diskantti taas saattaa joillain levytyksillä olla turhankin energinen. Hyvä äänilähde auttaa kuuntelua, ja välttäisin ehkä latteimman listapopin kuuntelua näillä kuulokkeilla.
Kaiken kaikkiaan kuulokkeet ovat erinomaiset, mutta mielestäni kuitenkin kalliit, sillä samanlaatuista ääntä saa edullisemminkin.
Toivottavasti Yamaha kehittää seuraavaksi version, jossa olisi suuremmat kalvot ja joka siten kestäisi enemmän basson aiheuttamaa ilman liikuttelua – eikä vähän halvempi hintakaan haittaisi.