Täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinaan on hiljalleen muodostunut melkoinen kapeikko, johon harvat loistoyksilöt päätyvät suurimman osan tarjonnasta ollen keskinkertaista.
Yamaha pyrkii himoittuun premium-kategoriaan uudella TW-E7B-huippumallillaan, jonka on varustanut suurilla 10-millisillä elementeillä. Kuulokkeet tarjoavat luonnollisesti myös vastamelun ja ympäristöäänet eli vastamelun vastakohdan, joka soittaa ulkopuolen äänet kuulokkeista.
Yamaha hyödyntää kuulokkeissaan uusinta 5.2 Bluetooth-versiota, mutta on jättänyt multipointin pois. Monessa kuulokemallissa on nykyään multipoint-yhteys, jonka ansiosta kuulokkeet voivat olla samanaikaisesti yhteydessä kahteen laitteeseen, vaikkapa kannettavaan ja puhelimeen. Uudemmasta Bluetooth-versiosta on toki iloa ilman multipointiakin, sillä se tekee yhteydestä vakaamman ja kuluttaa vähemmän virtaa eli mahdollistaa pidemmän akunkeston.
Akunkesto
TW-E7B-kuulokkeiden akunkesto on tosin tavanomaista tasoa: kuusi tuntia kuulokenapeista itsestään ja kotelosta on ladattavissa vielä 16 tuntia. Missään ei mainita, onko akunkesto mitattu vastamelu päällä vai pois, joten oletamme, että ilmoitetut tunnit pätevät vastamelun ollessa pois päältä. Toisin sanoen kannattaa varautua ilmoitettua lyhyempään akunkestoon, jos pitää vastamelua päällä.
Lue myös: Yamaha YH-E700A – Parasta ääntä
Istuvuus ja käyttö
Kuulokenapit ovat melko suuret, ja niissä on ikään kuin sisempi kuori, joka istuu hyvin korvan ulkopuolelle. Napit siis istuvat jämäkästi ja tuntuvat mukavalta. Silikonisovitteet saavat napit istumaan erinomaisen tiivisti.
Vasemmassa kuulokenapissa on fyysinen ohjausnappi soiton ja puheluiden hallintaan. Oikeassa taas on kaksi nappia, joilla säädetään volyymia ja vaihdetaan kappaletta. Niillä saa myös muodostettua Bluetooth-yhteyden ja aktivoitua puheavustajan.
TW-E7B-kuulokkeiden käytön opettelu ei vie kauaa ja sanoisin, että kuulokkeet ovat harvoja aidosti käyttäjäystävällisiä malleja, mitä tulee puhelimella tehtävään etäohjaukseen.
Kotelo sen sijaan on aika paksu ja pullistelee ikävästi housuntaskussa. Ne ovat vain kuulokkeet, eli ei, en ilahtunut jälleennäkemisestämme…
Puheluiden laatu ja äänen käsittely
Puhelut kuulostavat hyvältä. Oma ääneni kuuluu vastapuolelle riittävän selkeästi, mutta on hieman vaimea ja samalla kuuluu jonkin verran taustamelua. TW-E7B-kuulokkeiden kohdalla pätee sama juttu kuin useimpien nappikuulokkeiden: puheluita ei kannata hoitaa pääasiallisesti näillä, mutta satunnaiset puhelut onnistuvat hyvin.
Myös vastamelu on asiallista ja suurin osa ulkopuolen matalista taajuuksista vaimenee. Lentomatkoilla käytän mieluiten sankakuulokkeita, mutta näilläkin pärjää. Taustakohinaa on jonkin verran, joten jos ei kuuntele musiikkia, kuulokkeiden oma suhina kuuluu selvästi. Vastamelu ei onnistu vaimentamaan korkeita taajuuksia kovin hyvin, joten esimerkiksi näppäimistön äänet kuuluvat selvästi läpi.
Kuulokkeet ovat herkät tuulelle, ja pelkkä kävely sisätiloissa aiheuttaa viiman kohinaa korvissa.
Ympäristöäänet päästävät pääosin keskirekisteriä läpi, vaikka odotin ehkä diskantin olevan vahvempi. Esimerkiksi lentokentillä kuulutukset kuuluisivat silloin paremmin. Ei tästä erityisiä ongelmia synny, mutta esimerkiksi Sony WF-1000XM4 ja Bose QuietComfort Buds II (testi tulossa) ovat tällä saralla parempia.
Äänenlaatu
Pidän Yamahan tavasta soittaa musiikkia. Lähestymistapa musiikkiin on energinen muttei liioitellusti. Basso on tiukka ja tarkka, joskin saisi olla muhkeampi. Etenkin matalampi bassorekisteri saattaa olla vähän aneeminen, mutta ääni kuitenkin toimii. Sovelluksen taajuuskorjaimella saa lisäenergiaa rytmeihin, mutta on kylläkin todettava, ettei TW-E7B omaa sellaisia dynaamisia voimavaroja kuin olisin toivonut. Lisää bassoa saa, kun nostaa taajuusrekisteriä sopivasta kohdasta, mutta samalla kontrolli vähenee. Mitä kovempaa soittaa, sitä hiljaisemmalta basso kuulostaa. Niinpä EQ-säätäminen sopii parhaiten maltillisen volyymin kanssa soittamiseen.
Omat EQ-säädöt voi tallentaa kahteen eri muistiin. Tein oman, bassoa vahvistavan asetuksen yleiseen musiikinkuunteluun ja toisen, keskirekisteriä korostavan podcasteja varten, sillä mielestäni Yamahan tarjoama Voice-asetus kuulosti siihen liian terävältä.
Kilpailijat
Äänenlaatu on kaiken kaikkiaan hyvä, mutta Yamaha jäänee tässä luokassa muutamien muiden jalkoihin. Sony WF-1000XM4, Nura NuraTrue, Sennheiser Momentum True Wireless 3, B&W PI7, Devialet Gemini ja jopa halvempi JBL Live Pro+ ovat kaikki esimerkkejä malleista, joita kannattaa harkita ennen kuin lyö luottokortin tiskiin TW-E7B-kuulokkeita varten. Toisaalta Yamaha tuskin aiheuttaa pettymystäkään, sillä se suoriutuu kaikesta hyvin. Kilpailu tässä luokassa vain on äärimmäisen kovaa.
Yhteenveto: Yamaha TW-E7B
Yamaha on tehnyt hienot premium-luokan täyslangattomat, jotka tarjoavat energistä ja viihdyttävää sointia ja kaikki tarvittavat ominaisuudet, mukaan lukien hyvän istuvuuden ja erinomaisen käyttäjäystävällisyyden.
TW-E7B:n ääntä voi säätää aika hyvällä taajuuskorjaimella, mutta dynamiikkojen kontrollissa olisi parannettavaa. Kovalla volyymilla basso vaimenee, ja korostamalla bassoa taajuuskorjaimella ei ongelma kuitenkaan korjaannu, sillä volyymivarannot ja voima eivät riitä vahvan basson kannatteluun. Sointi on joka tapauksessa lattea, ellei volyymia laske niin paljon, että bassollekin riittää tilaa.
Vastamelu toimii hyvin, joskin voisi olla tehokkaampikin, eikä se pärjää tuulimelulle yhtä hyvin kuin useimmat kilpailijat.