Mielitkö hyvää ääntä ilman vararikkoa? Jotakin, jota koko perhe osaa käyttää? Tarvitset vain Yamaha R-N803D-viritinvahvistimen ja hyvän kaiutinparin. Se tarjoaa langattomasti kaiken, mitä useimmat ja tarvitsevat – ja vähän enemmänkin.
Tämä on fiksu vaihtoehto mikrojärjestelmälle ja todellinen superpäivitys olemassa olevalle laitteistolle. R-N803D tekee nimittäin paljon muutakin kuin tavallinen vahvistin.
Suoratoisto onnistuu langattomasti tai langallisesti Bluetoothilla, wifillä (AirPlay ja DLNA) ja ethernetillä. Näin voi sekä striimata musiikkia langattomasti että ohjata soittoa musiikkikirjastosta, kunhan kovalevylle tai koneelle on tallennettu paljon kappaleita kotiverkkoon.
Viritinvahvistin
Yamaha-soitin kätkee sisäänsä 100 watin tehon sekä FM-, DAB- ja nettiradion, mikä riittää ansaitsemaan nimityksen viritinvahvistin.
Laitteella on mahdollista kuunnella kymmeniätuhansia radiokanavia, mutta Yamaha R-N803D on paljon muutakin kuin tavallinen viritinvahvistin. Analogisille äänilähteille on useita sisääntuloja, esimerkiksi CD-soittimelle, levysoittimelle ja kasettisoittimelle, jos sellaisia vielä joltakulta löytyy. Laitteessa on myös kaksi optista ja kaksi koaksiaali-digitaalista sisääntuloa. Niihin saa kiinni vaikkapa tv:n optisen ääniulostulon, jolloin telkkarin ääni soi olohuoneessa huomattavasti komeammin.
Monihuonejärjestelmä
Yamaha R-N803D:ssä on toinenkin mainitsemisen arvoinen erityisyys. Siinä on nimittäin tuki MusicCastille eli Yamahan omalle monihuonejärjestelmälle, jonka avulla musiikkia voi soittaa langattomasti ympäri kotia ja yhdistää laitteita langattomasti keskenään. MusicCastin maailmanvalloitus on alkanut tahmeasti, mutta nyt tekniikka on saatu sille tasolle, että voimme suositella sitä koko perheen käyttöön.
Sen käyttöönotto on helppoa: sen kun lataa MusicCast Controller -sovelluksen ja seuraa sen ohjeita, niin onkin jo verkossa ja melkein valmis soittamaan musiikkia. Parin minuutin kuluessa aloituksessa voi kirjautua Spotifyhin tai Tidaliin ja striimata musiikkia MusicCastin kautta koko kotiin.
Kyläilijöillä ei todennäköisesti ole kännyköissään MusicCast-sovellusta, joten he voivat suoratoistaa musiikkia Bluetoothin kautta.
Tilakalibrointi
Yamahan viritinvahvistin ei ole täydellinen. Jäimme esimerkiksi kaipaamaan USB-B-sisääntuloa, jotta läppärin olisi saanut yhdistettyä Yamahan sisäänrakennettuun digitaaliseen muuntimeen (24 bit/192 kHz).
Edestä löytyy tavallinen USB-portti, mutta se toimii vain musiikin soittamiseen USB-tikulta.
Kaukosäätimen napit ovat hyvin pienet. Ne eivät ole valaistut, kuten monessa Yamahan kotiteatterilaitteissa, mutta toisaalta R-N803D on perinyt kotiteatteripuolelta muutamia muita käteviä ominaisuuksia.
Laitteen mukana tulee pieni mikrofoni, jonka pitkä johto kytketään viritinvahvistimen etuosaan. Mikrofoni viedään sohvan ylle ja aloitetaan kalibrointi. Muutaman hassun äänen ja minuutin jälkeen valitaan ”Save”, ja laite on mitannut tilan kaiun ja säätänyt soiton sen mukaan.
Täyteläinen sointi
Viritinvahvistimen pariksi kannattaa valita hyvät kaiuttimet, kuten Klipsch RP-160, jos pitää pienistä ja mukavasti rokkaavista kaiuttimista. Tai pieni KEF Q350 -malli, jos korostaa soundin fokusta ja läpinäkyvyyttä. Joka kaipaa vakaampaa perustaa ja syvempää bassoa, kytkee mukaan myös subwooferin.
Itse liitin laitteeseen paljon kalliimmat Piega Premium 1.2 -kaiuttimet ja kompaktiluokan referenssikaiuttimemme, Dynaudio Contour 20 -kaiuttimet. Olisi vähättelyä sanoa lopputulosta hyväksi.
Viritinvahvistimessa on basson ja diskantin säädöt sekä portaaton loudness-säätö (Yamahan erikoisuus), mutta ne saa pois päältä Pure Direct -napilla. Suurta eroa ääneen valinta ei tee, jos mittareita ei ole väännellyt hurjasti, mutta ilman nappulaakin R-N803D kuulostaa todella hyvältä.
Tarkkuus ja erottelevuus ei ole Hegel H90:n luokkaa eikä rytmisyys vedä vertoja Rega Briolle, mutta Yamaha maalaa laajan äänimaiseman. Soundi on täyteläinen ja kallistuu lämpimän ja luonnollisen soinnin puoleen ennemmin kuin tiukan ja analyyttisen. Diana Krallin laulu saa ilmiömäistä syvyyttä, ja Robert Plantin uusin albumi erottuu äänimaisemaltaan hienosti.
Dynamiikka pysyy hyvin kontrollissa myös bassossa, kun soittaa musiikkia Tidal HiFi Masterin korkearesoluutioisella laadulla tai ihan vain laitteen DAC-muuntimeen liitetyltä CD-soittimelta. Itse suosin selkeämpää fookusta ja parempaa resoluutiota, ja omaan makuuni diskantti on laiskemman puoleinen. En kuitenkaan löydä tästä luokasta toista viritinvahvistinta, joka olisi enemmän mieleeni.
Johtopäätökset
Yamaha R-N803D yhdistää niin monta käytännöllistä ominaisuutta hienoon dynaamiikkaan ja täyteläiseen sointiin, että parempaa hinta-laatusuhdetta saa hakea. Tavallinen kaksikanavainen vahvistin, kuten Rega Brio, tempaa paremmin mukaansa, mutta se on poikkeus. Surround-ääntä haevan vaihtoehto on kotiteatterivahvistin, mutta kaikille muille R-N803D on parempi valinta. Etenkin jos haluaa parempaa äänenlaatua kotiin ilman, että striimaus, radionkuuntelu ja television katselu hankaloituvat.