Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Yale Doorman V2N

Koodilukossa on älyä

Yale Doorman -älylukon saa avattua ja lukittua monella eri tavalla.

/ 28.07.2023 - 07:00
Yale Doorman V2N

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Integroitu ja siisti asennustapa, joka sopii melkein kaikkiin suomalaisiin oviin sellaisenaan. Yksinkertainen ja langaton avaus ja lukitus, jonka voi ohjelmoida toimimaan myös automaattisesti. Ohjaus onnistuu myös sovelluksen ja Google Homen kautta. Paristojen vaihtoväli on pitkä.
  • Lukkopesän vaihtaminen voi olla hankalaa, joten kannattanee palkata ammattilainen. Lukkoon voi ohjelmoida vain kuusinumeroisia koodeja, nelinumeroinen olisi ollut hyvä vaihtoehto. Lukkoa ei voi käyttää perinteisellä avaimella.

Älykäs ovikello on kätevä – mutta jää vähän hyödyttömäksi, jos myös oven lukitus ei toimi älykkäästi. Abloyn älylukkomerkki Yale on alansa markkinajohtaja ja Doorman V2N erittäin suosittu lukkomalli kaikissa Pohjoismaissa.

Huom! V2N on nimetty muissa Pohjoismaissa uudelleen, ja sitä voi löytyä myös joiltain Suomen-jälleenmyyjiltä nimellä Doorman Classic.

Yale Doorman Classic outside
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Asennus

Connect Wi-Fi Bridgen kanssa V2N-lukon voi yhdistää kotiverkkoon ja ohjata sitä Yale Access -sovelluksen kautta.

Doormanin lukot käyvät sellaisenaan suurimpaan osaan suomalaisista ovista, mutta jos vanha ovi sattuu olemaan väärän paksuinen tai vanha lukkopesä väärän kokoinen, on lukon asentaminen toki hankalampaa.

Sain onnekseni apua asentamiseen jälleenmyyjältä, mutta se näytti kyllä käyvän käden käänteessä ilman ihmeellisempiä kommervinkkejä.

Asennusvideon voi katsoa tästä:

Wi-Fi Bridge kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen käyttöönotto tapahtuu vaihe vaiheelta sovelluksen ohjeita seuraten.

Älyttömästä älykkääksi

Ilman nettiyhteyttä Doorman V2N on pelkkä koodinlukija ilman älyä. Se on toki integroitu hienosti kädensijaan ja siihen voi ohjelmoida 10 eri käyttäjäkoodia ja 10 eri avainlätkää (heille, jotka eivät muista ja jaksa näpytellä koodeja).

Oven avaaminen etänä ei kuitenkaan onnistu, eli jos lähetti sattuu koputtelemaan paketti kainalossaan juuri, kun päätit piipahtaa kaupassa, voi lähetys jäädä saamatta. Väliaikaisten koodien teko toki onnistuu, mutta on hieman monimutkaista, ja jos niiden poistaminen ventovierailta käyttäjiltä unohtuu, voi käsillä olla turvallisuusriski.

Yale Doorman Classic inside
Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

Connect Wi-Fi Bridge

Access Module ja Connect Wi-Fi Bridge tekevät Doormanista älykkään: Access Module kytketään lukkoon ja Wi-Fi Bridge pistorasiaan ja yhdistetään kotiverkkoon. Sen jälkeen yksiköt kommunikoivat keskenään Bluetoothin välityksellä.

Kun Wi-Fi Bridge on kytketty ja näkyy sovelluksessa, sitä voi käyttää Google Home -järjestelmässä. Google Assistant vaatii oman nelinumeroisen koodinsa, joka on annettava aina, ennen kuin puheapuri saa käyttää lukkoa.

Jos miettii, mitä eroa on Yalen Linus- ja Doorman-malleilla, niin Linus liitetään olemassa olevan lukkopesän ulkopuolella, kun taas Doorman korvaa lukkopesän ja kädensijan. Linus-mallia voi käyttää vanhan avaimen kanssa eikä se vaikuta oven ulkonäköön, joten se sopii hyvin taloyhtiöihin. Doorman on kuitenkin tyylikkäämpi ratkaisu omakotitaloihin.

Yale Access Module & WiFi Bridge- scaled
Yale Doorman V2 tai V2N tarvitsevat Access Modulen ja Wi-Fi Connect Bridgen muuttuakseen älykkääksi. Kuva: Yale

Luo rutiineja

Sovelluksella voi luoda erilaisia arkea helpottavia rutiineja. Doorman V2N:n saa esimerkiksi menemään lukkoon, kun asukas siirtyy puhelimineen tietyn välimatkan päähän – ja vastaavasti aukeamaan valmiiksi, kun lukko tunnistaa samaisen puhelimen lähestyvän.

Sovelluksen voi pyytää ilmoittavan, kun ovi avataan tai lukitaan manuaalisesti tai vain tietyn käyttäjän tehdessä niin. Myös automaattisista avauksista ja lukituksista voi tilata ilmoituksia.

Kun lukko avataan sovelluksesta, voidaan halutessa määrittää, käyttääkö sovellus käyttäjän tunnistamiseen kasvojentunnistusta vai koodia.

Yale Doorman Classic number pad
Tarvitaan kuusinumeroinen luku. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Mahtava lukko

Lukko ja kädensija näyttävät minusta tyylikkäiltä ja tuntuvat laadukkailta. Mekaniikka toimii eikä mikään tunnu halvalta tai muoviselta – kaikki on alumiinia!

Doorman V2N:lle pitää keksiä kuusinumeroinen koodi, mikä on vähän hankalaa. Toki pidempi koodi on turvallisempi kuin nelinumeroinen, mutta olisipa pituuden edes saanut valita itse. Vaatimus liittynee turvallisuussertifikaatteihin.

Lukon käyttäminen niin, että ovi lukittuu automaattisesti, kun ajan pihasta ja aukeaa taas, kun saavun pihaan, on mielestäni Doormanin parasta antia. Ei tarvitse murehtia koodien muistamisesta ja näppäilystä ollenkaan! Doormanista on aiemminkin voinut tehdä älykkään, mutta ei tällä tavalla. Nyt lukko toimii todella tyylikkäästi.

Patterit kestävät vuoden

Doorman syö kaksi AA-patteria, joiden vaihtovälin pitäisi olla noin vuosi. Lukkoon käyvät vain alkaliparistot, joten 1,2 voltin ladattavat paristot eivät sovi siihen.

Jos pattereista loppuu virta, kun sattuu olemaan poissa, ei hätää! Yale on keksinyt nerokkaan varakeinon päästä sisään: kädensijan pohjassa on navat, joihin työnnetään 9 voltin paristo. Sitten vain annetaan koodi ja vaihdetaan paristot oven sisäpuolelta.

Yale Doorman Classic lifestyle- scaled
Kuva: Yale

Yhteenveto: Yale Doorman V2N

Yale Doorman V2N/Classic on tyylikäs älylukon ja kädensijan yhdistelmä. Oven saa avattua ja lukittua sovelluksella tai Google Assistantia käyttäen, joten kotiin voi päästää helposti vaikkapa nuohoojan, kun ei itse ole paikalla.

Neljän kuukauden testijaksolla en kohdannut minkäänlaisia ongelmia lukon kanssa, käytinpä sitten näppäiltävää koodia, sovellusta tai automaatiota. Jos nyt jostain voi valittaa, niin olisi ollut kiva luoda koodeja ja ohjelmoida avainlätkiä sovelluksesta, mutta ne onnistuvat vain manuaalisesti lukkoa käyttäen.

V2N on tyylikäs ratkaisu, joka tarjoaa monia V3S-highendmallin ominaisuuksia huokeammalla hinnalla.

Karakter
Yale Doorman V2N
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Valoshow makuuhuoneessa

Valaisimista kameroihin

Johdonmukaisesti johdotonta

Jääkaappi ruokahävikkiä vastaan

Juhlavalot – myös arkeen

Pyykkikunkku

Isän suosikki

Mielenrauhaa Yalen murtohälyttimellä

Langatonta lämpötilanhallintaa

Apua ikkunanpesuun

Tehokas siivousrobotti

Burn, baby, burn!

Ääni & Kuva
Scroll to Top