Jouluvalot kesäiltoihin?
’Fairy lights’ on englanninkielinen, varsin runollinen kutsumanimi valoille, joita meikäläiset kutsuvat ihan vain valosarjaksi – tai jouluvaloiksi. Ihastuttava nimi tuo mieleen kesäillan hämyssä puutarhassa tanssivat keijukaiset. Ja varmaankin juuri siitä syystä Wiz, joka on Philips Hue sisaryritys, onkin päättänyt julkaista valosarjansa kesällä joulunajan sijaan.
Wiz Smart Fairy Light (jolla on vielä lisänimi Magical Sparkling Color) on 20 metriä pitkä valosarja, jonka punotussa mustassa johdossa on yhteensä 160 RGB-ledvaloa. Toisessa päässä on litteä ohjausrasia, jossa on virtanappi ja muuntaja.
Toisin sanoen se näyttää sammutettuna aivan samalta kuin marketista ostettavat jouluvalotkin. Mutta onneksi se on kuitenkin edistyksellisempi.
Ensinnäkin älyvalosarjaa ohjataan sovelluksella. Joko Wizin omalla sovelluksella tai älykodin osana. Mikä tarkoittaa sitä, että valot voi liittää langattomaan verkkoon. Toisin kuin Philips Huen tuotteet, voi Wizin valot yhdistää suoraan wifiin ilman verkon ja laitteen väliin vaadittavaa keskusyksikköä tai Hue-bridgeä.
Matter-tuki
Wiz on ollut jo varhaisessa vaiheessa tukemassa Matter-standardia. Kun pakkauksen avaa, löytyy sisältä QR-koodi, jonka skannaamalla pääsee yhdistämään Wiz Smart Fairy Lightin suoraan Google Homeen Wiz-sovellusta käyttämättä. Jos mahdollisuuden haluaa hyödyntää vasta myöhemmin, pitää QR-koodin sisältävä lappunen panna talteen, sillä koodi on uniikki eikä Matteriin saa yhteyttä ilman sitä.
Sovelluksella enemmän valinnanvaraa
Wiz Smart Fairy Lightin voi sentään yhdistää Wizin omaan sovellukseen ihan ilman QR-koodia. Wizin sovellusta kannattaa käyttää, vaikka ottaisikin Google Homen käyttöön. Google Homella voi nimittäin säätää vain koko valosarjan väriä ja kirkkautta, kun taas Wizin omassa sovelluksessa on tarjolla yli 20 hauskaa valoanimaatiota sekä väreissä että valkoisen sävyissä.
Wizin sovelluksella valot saa myös sykkimään ja vaihtamaan väriä musiikin tahtiin puhelimen mikrofonia käyttämällä. Sovelluksella voi myös luoda asetuksia, joilla valot ja värit muuttuvat huoneen tai koko kodin mukaan.
Eikä siinä vielä kaikki, sillä jouluvalosarja – anteeksi, siis Smart Fairy Light – toimii myös liiketunnistimena. Kaikki uudemmat Wiz-valot tunnistavat nimittäin liikettä havaitsemalla wifiverkkoon tulevia muutoksia, jotka ihmisten läsnäolo huoneessa aiheuttaa.
Ei yhtä edistyksellinen kuin Philips Hue
Jos vertaa Wiz Smart Fairy Lightia vastaavaan Philips Hue Festavia -valosarjaan, niin Wiz on paljon halvempi. Molemmat ovat 20-metrisiä valosarjoja, joilla saa luotua tunnelmaa kaikkina vuodenaikoina.
Philips Hue Festavialla voi luoda liukuvärianimaatioita, joissa valosarjan jokainen ledvalo on erivärinen, kun taas Wizin valosarja jakautuu kahdeksaan valoalueeseen. Kunkin alueen 20 ledvaloa on siis aina samaa väriä ja kirkkautta. Toinen ero on siinä, että Wizissä on “vain” 160 ledvaloa, kun taas Philips Hue Festaviassa niitä on peräti 250.
Tekniset erot eivät estä Wiz Fairy Lights -valosarjaa olemasta erittäin viihdyttävä koriste, jolla saa parissa minuutissa muutettua pation tunnelman. Pitää vain muistaa, ettei valoja voi ottaa reissuun mukaan tai sijoittaa pihan kaukaisimpaan nurkkaan, sillä toimiakseen ne vaativat wifin, eli niiden pitää olla aina reitittimen kantaman päässä.
Lue myös: Wiz Ground Spot – Luovalle ja leikkisälle
Yhteenveto
Wiz Smart Fairy Light on tunnelmallinen älyvalosarja, joka on viihdyttävyydeltään aivan eri luokkaa kuin markettien perinteiset ”tyhmät” valosarjat. Valosarjan voi yhdistää muihin älyvaloihin ja kodin älylaitteisiin. Wizin oma sovellus on silti tarpeen, sillä sen kautta pääsee käsiksi monipuolisempiin säätömahdollisuuksiin, joilla saa vaihdettua tunnelman rentouttavasta diskovälkkeeseen käden käänteessä.
Valosarja on toki myös melko kallis, ja jos todella tykkää leikkiä valoilla, on syytä pohtia, kannattaisiko silloin panostaa vieläkin enemmän ja ostaa saman valmistajan kalliimpi Philips Hue Festavia -valosarja, jolla mahdollisuudet ovat vieläkin moninaisemmat.