Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Sony STR-DN1060

Lähes nappisuoritus

Sonyn viritinvahvistimessa on paljon toimintoja, se kuulostaa hyvältä ja siinä on langaton monihuonetuki – mutta puutteitakin löysimme.

/ 18.04.2017 - 20:25
Sony STR-DN1060

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kaiuttimien kalibrointi sujuu todella nopeasti, viritinvahvistin on suummaksi osaksi helppokäyttöinen ja ääni kuulostaa komealta. Songplay-sovellus toimii mainiosti suoratoistossa.
  • Jostain syystä emme saanet HDMI:n kautta lainkaan ääntä kuuluviin. Ratkaisuna oli irrottaa kaapeli irti ja työntää se takaisin. Airplay ei toiminut niin vakaasti kuin muilla laitteilla. Dolby Atmos ja DTS:X puuttuvat.

Sony on panostanut tuntuvasti käytettävyyteen, erityisesti langattomaan monihuonekäyttöön. DN1060 toimii langattoman kotiverkon kautta muiden yhteensopivien Sony-laitteiden kanssa (katso Songpal-linkki). Yhteen sopivat muun muassa langattomat kaiuttimet SRX-X77:stä lähtien sekä NT3- ja ST9-soundbar-kaiuttimet.

Kun laitteen kytkee ensimmäistä kertaa päälle, se ohjaa käyttäjän menuvalikon läpi kohta kohdalta. Erittäin yksinkertaista. Sarakkeisiin jaettu näyttö on hyvin selkeä ja laite on muutenkin pääasiassa helppokäyttöinen. Sovelluksia ohjaa iOs- ja Android-laitteilla SongPlay, siksi kaikki musiikin lähteet eivät ole käytettävissä, vain Spotify ja YouTube. Myös suoratoisto mobiililaitteista tai verkkoon liitetystä tietokoneesta toimii. Viritinvahvistimen muita toimintoja ohjataan mukana tulevalla kaukosäätimellä. DN1060 tukee full-hd-ääntä, mukaan lukien DSD.

Laatuvaikutelmassa on yksi mutta: testilaitteemme ei joka kerta ollut oikein yhteistyöhaluinen, kun yritimme kytkeä sen HDMI-liittimeen. Pari kertaa ei tullut ääntä ennen kuin irrotimme kaapelin ja painoimme sen takaisin paikalleen. Myös laitteen täydellinen sammuttaminen auttoi (pelkkä laitteen standby ei auta, ensin pitää sulkea HDMI painamalla standby). Musiikkia Airplayn kautta kuunnellessa se putosi välillä kesken kaiken pois päältä, vaikka se oli liitetty lähiverkkoon kaapelilla. Sonyn ääni bluetoothin kautta on parempi kuin muiden laitteiden, jos on käytettävissä LDAC-yhteensopiva Sonyn mobiililaite.

Äänenlaatu

Sony tuottaa ääntä rytmisesti sekä nopeasti ja korkeiden äänten kontrolli on parempi kuin Denonilla. Ylä-äänet kuulostavat pyöreämmiltä ja pehmeämmiltä, ne kaipaisivat vain hiukan lisää avonaisuutta, jotta elokuvien puheääni kuulostaisi vielä paremmalta. Sonyn EQ-säädöt värittävät jonkin verran ääntä perusasetuksilla (Engineer) mutta toisaalta siinä on Front Reference -toiminto, joka säilyttää kaiuttimien soinnin luonteen. Kaiuttimien automaattikalibrointi on kaiken lisäksi testimme nopein. Salamannopea, ja toimii hyvin! Ainoa asia mitä meidän piti hienosäätää oli jakotaajuus.

Sony STR DN1060 bak 12313
Sonyssä on riittävästi HDMI-sisääntuloja. Monikanavakäyttöön tarkoitettuja analogisia ulostuloja sitävastoin on niukalti. Kuva: Sony

 

Stereomusiikki kuulostaa kirkkaasti paremmalta Pure Direct -toiminnolla. Kantribluesin slidekitarat soivat leikkisän kevyesti ja raikkaasti. Vahvemmissa vedoissa on hyvää painetta mutta ei niin paljon kuin Yamahassa. Sonylla on myös hiukan ohuempi basso.

Lopputulokset

Sony on ottanut askeleen kohti monihuonekuuntelua STR-DN1060-viritinvahvistimellaan, siksipä sen voi yhdistää Sonyn yhteensopivien laitteiden kanssa laitekokonaisuudeksi. Se toimii hyvin ja kuulostaakin hyvältä. Sonyn basso ei jytise niin mahtavasti kuin vahvimpien kilpailijoiden mutta toisaalta laite on nopeampi kytkeä kuin muut.

HDMI-yhteys ei aina toiminut ja Airplaykin pätki välillä.

Sony STR DN1060 app 12312
SongPal-applikaatio toimii lähinnä musiikin striimaukseen.

Myös tässä testissä

Yamaha RX-V779

Luokkansa paras

Rankat bassot ja muutenkin kaikilta ominaisuuksiltaan erittäin ilahduttava Yamaha ylsi tämän kisan voittajaksi.

Yamahassa on testin muhkeimmat bassot ja samalla siitä löytyy tarkkaa erottelukykyä, pienimmätkin detaljit kuuluvat vakuuttavan hienosti. Levysoitinliitäntä sekä analoginen monikanavaliitäntä lisäävät käytettävyyttä sekä vaihtoehtoja, ja kaiken kruunaa monihuone-toiminto.
Äänen väri olisi voinut olla vielä läpikuultavampi. MusicCast-sovelluksessa olisi parantamisen varaa.
Lue koko testi

Onkyo TX-NR646

Vakuuttava suoritus

Onkyon viritinvahvistin kuulosti loistavalta sekä elokuva- että musiikkitestissä. Jäimme kaipaamaan vain pientä käyttäjäystävällisyyden lisäystä.

Onkyo-viritinvahvistimessa on kenties testin paras ääni. Siinä on sekä raakaa voimaa että erottelukykyä, se on parempi mitä hintalapusta voisi päätellä. Ja vielä plussana Dolby Atmos sekä DTS:X.
Kaukosäätimen hallinnassa on vielä hiukan huomauttamista. Eikä HDMI-liitin aina toimi optimaalisesti ja huonekorjauskin voisi olla parempi.
Lue koko testi

Pioneer VSX-930

Voimapakkaus

Pioneerin viritinvahvistin kuulostaa kellontarkalta ja siinä on tarpeeksi tehoa, jotta ne kaikkein jytisevimmätkin soundit kuuluvat hienosti.

Selkeä ja avoin ääni sekä tarpeeksi voimaa, nämä ominaisuudet tekevät VSX-930:stä maukkaalta kuulostavan vastaanottimen. Mukana on myös Dolby Atmos ja säätövalikkokin on kohtuullisen hyvä.
Jotkut voivat pitää ääntä hiukan kylmänä ja steriilinä. Säätösovelluksen kaikki toiminnot olisi voinut esitellä selkeämmällä tavalla.
Lue koko testi

Denon AVR-X2200W

Helppo säätää

Denon tietää, mikä on käyttäjälle tärkeää ja on suunnitellut ymmärrettävän ja selkeän näyttövalikon. Tätä viritinvahvistinta on ilo käyttää, ja se kuulostaakin oikein mukavalta.

Käyttömukavuus on aivan omaa luokkaansa. Näyttövalikko on havainnollinen ja selkeä, laitteen takaosa konstailematon ja siisti. Ultra-hd-musiikkiformaattia voi suoratoistaa ja käytettävissä ovat sekä Dolby Atmos että DTS:X.
Hiukan lisää voimaa kaipaisi ja kovat s-äänet ovat hiukan liiankin selkeät. Monikanavaulostulo puuttuu, joten voimaa ei saa lisätyksi.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top