Pioneer panostaa edistyneeseen tekniikkaan. Erityisesti tämä näkyy huonekorjausohjelmassa. Se kontrolloi huoneen jälkikaikua, seisovia ääniaaltoja sekä jokaisen kaiuttimen vaiheistusta. Prosessi vie sen verran aikaa, että sillä aikaa ehtii puuhata vaikka jotain muuta. Jos säätöjen asettaminen on sinusta hankalaa puuhaa on siihen tarjolla mobiilisovellus apuriksi. Sovellus on kehittynyttä tekniikkaa ja siinä on useita toimintoja. On olemassa myös iPad-sovellus, joka on vielä selkeämpi.
Vaikka Pioneer ja Onkyo ovat nyt yhtä ja samaa yritystä, ovat laitteet kuitenkin erilaisia sekä rakenteiltaan että ääneltään. Molemmissa on Dolby Atmos, mutta Pioneerilla ei vielä ole DTS:X:lle tukea. Asennusmenu on jaettu välilehdiksi ja se on suhteellisen selkeä. Hyvä.
Ainoa asia, josta emme menun käytössä pidä, on se, että ääni menee heti pois päältä kun alkaa tehdä säätöjä. Tämä vaikeuttaa suuresti äänen hienosäätöä. Lisää voimaa haluavat olisivat toivoneet myös analogisia monikanavaulostuloja – ja levysoitinliitin olisi sopinut laitteen olemukseen.
Äänenlaatu
Elokuvan puheosuudet toistuvat Front Align -asetuksella loistavasti. Surround-ääni ympäröi katsojan ja Oscar-palkitut tehosteet kuuluvat kontrolloidusti. Mutta Pioneer ei ole sellainen voimakas lihaskimppu kuin Yamaha ja siitä puuttuu lämpöä ja täyteläisyyttäkin. Toisaalta vastaanotin kuulostaa kellontarkalta ja hyvin erottelevalta. Elokuvien katsojalta Pioneer saa täydet pisteet.
Kyllä sillä mielikseen stereomusiikkiakin kuuntelee, sillä VSX-930 tukee myös ultra-hd-ääniformaattia – paitsi DSD:tä – netin kautta. Tällöin on valittava Pure Direct -asetus ja testibiisimme Matoma-remiksaus Astrid S:n elekronisesta 2AM-kappaleesta on paremmin kontrollissa kuin Denonilla. Jazz ja klassinen kuulostavat puhtaammilta kuin Sonylla ja bassot ovat tiukemmat kuin Yamahalla. Erittäin hyvää ääntä tällä rahalla.
Sointiasetuksella Symmetry (joka kalibroi kaiuttimet pareittain) emme saaneet ääntä tuntumaan samalta. Sekä elokuvien että musiikin diskanteista tuli liian teräviä.
Loppupäätelmä
Pioneer VSX-930 pitää kaiuttimet hyvässä kontrollissa ja tuottaa selkeän ja eloisan äänen kotiteatterikäytössä. Sekä puhe- että lauluäänet erottuvat ja toistuvat selkeästi. Ääni myös toistuu tahdilleen tarkasti.
Näyttövalikot ovat suhteellisen selkeät mutta niiden käyttö sulkee äänen pois. Vahvistimen ääni voi kuulostaa hiukan terävältä automaattisen kalibroinnin jälkeen, jos käyttää väärää audiotilaa, kokeile tässä tapauksessa Front Align tai Pure Direct -asetusta.
Myös tässä testissä
Yamaha RX-V779
Luokkansa paras
Rankat bassot ja muutenkin kaikilta ominaisuuksiltaan erittäin ilahduttava Yamaha ylsi tämän kisan voittajaksi.
Onkyo TX-NR646
Vakuuttava suoritus
Onkyon viritinvahvistin kuulosti loistavalta sekä elokuva- että musiikkitestissä. Jäimme kaipaamaan vain pientä käyttäjäystävällisyyden lisäystä.
Sony STR-DN1060
Lähes nappisuoritus
Sonyn viritinvahvistimessa on paljon toimintoja, se kuulostaa hyvältä ja siinä on langaton monihuonetuki – mutta puutteitakin löysimme.
Denon AVR-X2200W
Helppo säätää
Denon tietää, mikä on käyttäjälle tärkeää ja on suunnitellut ymmärrettävän ja selkeän näyttövalikon. Tätä viritinvahvistinta on ilo käyttää, ja se kuulostaakin oikein mukavalta.