Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Denon AVR-X2200W

Helppo säätää

Denon tietää, mikä on käyttäjälle tärkeää ja on suunnitellut ymmärrettävän ja selkeän näyttövalikon. Tätä viritinvahvistinta on ilo käyttää, ja se kuulostaakin oikein mukavalta.

/ 18.04.2017 - 19:09
Denon AVR-X2200W

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Käyttömukavuus on aivan omaa luokkaansa. Näyttövalikko on havainnollinen ja selkeä, laitteen takaosa konstailematon ja siisti. Ultra-hd-musiikkiformaattia voi suoratoistaa ja käytettävissä ovat sekä Dolby Atmos että DTS:X.
  • Hiukan lisää voimaa kaipaisi ja kovat s-äänet ovat hiukan liiankin selkeät. Monikanavaulostulo puuttuu, joten voimaa ei saa lisätyksi.

Denonilla on todella ymmärretty mitä käyttäjäystävällisyys on. Heidän vastaanottimessaan on ehkä koko testin hienostunein ja sulavimmin toimiva näyttövalikko. Siinä on selkeä aloitussivu, jonka avulla käydään askel askeleelta läpi laitteen käytön vaiheet. Hyvä idea on, että näytön säätövalikon taustakuvana on tv-ruutu ja kun automaattinen asetus on suoritettu voi hienosäädöt tehdä manuaalisesti ja reaaliajassa niin että koko ajan kuulee mitä mikin säätö ääneen vaikuttaa. Muuten säätäminen olisikin lähes toivoton tehtävä.

Denonilla on takaosassa testin vähiten liittimiä. Useimmat analogiset videosisääntulot ovat poissa (eihän kukaan niitä käytä!) eikä siellä ole levysoittimellekaan liitintä tai monikanavan pre out -liitintä. Eli voimaa ei ole saatavissa lisää, on siis pärjättävä sillä mitä on. Myönteistä tässä on se, että takaosa on poikkeuksellisen siisti, se tietysti helpottaa liittämistä. Ja onhan kuitenkin käytettävissä jotain ekstraa tämän hintaluokan vahvistimissa: 3D-ääni eli Dolby Atmos ja DTS:X-sovellukset!

Kaikkein helpoiten musiikkia voi kuunnella Airplayn ja Spotify Connectin välityksellä tai Bluetoothilla. Jos haluaa kuunnella full-hd-tasoista ääntä on käytettävä DLNA:ta ja jotain sopivaa puhelimesta tai tietokoneesta löytyvää sovellusta.

Äänenlaatu

Denonin viritinvahvistimessa on hyvin selkeä ääni ja suuri, avoin äänikuva. Interstellarin keskustelut erottuvat hyvin ja musiikki kuulostaa ilmavalta ja laajalta. Eikä vähiten Audyssey MultEQ XT -huonekorjauksen vuoksi, se hoitaa hommansa pätevästi kaikilla kaiuttimilla. Se laskee kahdeksan mittauspisteensä avulla akustiikkaan ja istujamäärään sopivimman yhtenäisen äänimaiseman.

Denon AVR X2200W bak 12310
Denonilla on siistein tausta ja sitä paitsi paras näyttövalikko. Kuva: Denon

 

Denon sopii loistavasti elokuvaharrastajalle, mutta musiikin kuunteluun sen diskanttipää on ehkä hiukan liian tarmokas. Testisolistimme Ed Sheeranin ääni kappaleessa Thinking out loud ja hiukan raapiva kontrabasso Tracy Bonhamin Wax & gold -levyllä kuvaavat tätä selkeällä tavalla. Denonia voidaan pitää hiukan ylienergisenä diskanttipuolella kun sitä vertaa muihin. Kun valitsee Pure Direct -asetuksen ääni kuulostaa paremmalta mutta ei yhtä rennolta ja hienosyiseltä kuin testimme parhaimmat.

Vahvoihin ääniefekteihin kaivattaisiin hiukan lisää ruutia. Ääni on jotenkin latteaa ja kuulostaa hiukan kovalta rankimmissa toimintakohtauksissa. Yamahaan ja Onkyoon verrattuna Denon kaipaisi lisää voimaa, lihaksikasta muskelia.

Johtopäätökset

Denon AVR-X2200W on käyttäjän unelma sen helpon menuvalikon vuoksi ja takaosa on testimme selkein. Sovellusohjaus toimii, mutta sen valikko on suunniteltu niin pieneksi, ettemme saaneet sitä kaikilta osin tutkituksi.

Äänen laatu on hyvä, äänikuvan selkeys ja laajuus ovat sen vahvuudet. Ylimmissä äänissä kaipaisimme lisää erottelukykyä, s-äänteet ovat nyt hiukan liian selvästi kuuluvia, ja voimaakin puuttuu. Mutta kaiken kaikkiaan kelpo suoritus Denonilta!

Denon AVR X2200W app 12309
Sovellus on hyvin minimalistinen.

Myös tässä testissä

Yamaha RX-V779

Luokkansa paras

Rankat bassot ja muutenkin kaikilta ominaisuuksiltaan erittäin ilahduttava Yamaha ylsi tämän kisan voittajaksi.

Yamahassa on testin muhkeimmat bassot ja samalla siitä löytyy tarkkaa erottelukykyä, pienimmätkin detaljit kuuluvat vakuuttavan hienosti. Levysoitinliitäntä sekä analoginen monikanavaliitäntä lisäävät käytettävyyttä sekä vaihtoehtoja, ja kaiken kruunaa monihuone-toiminto.
Äänen väri olisi voinut olla vielä läpikuultavampi. MusicCast-sovelluksessa olisi parantamisen varaa.
Lue koko testi

Onkyo TX-NR646

Vakuuttava suoritus

Onkyon viritinvahvistin kuulosti loistavalta sekä elokuva- että musiikkitestissä. Jäimme kaipaamaan vain pientä käyttäjäystävällisyyden lisäystä.

Onkyo-viritinvahvistimessa on kenties testin paras ääni. Siinä on sekä raakaa voimaa että erottelukykyä, se on parempi mitä hintalapusta voisi päätellä. Ja vielä plussana Dolby Atmos sekä DTS:X.
Kaukosäätimen hallinnassa on vielä hiukan huomauttamista. Eikä HDMI-liitin aina toimi optimaalisesti ja huonekorjauskin voisi olla parempi.
Lue koko testi

Pioneer VSX-930

Voimapakkaus

Pioneerin viritinvahvistin kuulostaa kellontarkalta ja siinä on tarpeeksi tehoa, jotta ne kaikkein jytisevimmätkin soundit kuuluvat hienosti.

Selkeä ja avoin ääni sekä tarpeeksi voimaa, nämä ominaisuudet tekevät VSX-930:stä maukkaalta kuulostavan vastaanottimen. Mukana on myös Dolby Atmos ja säätövalikkokin on kohtuullisen hyvä.
Jotkut voivat pitää ääntä hiukan kylmänä ja steriilinä. Säätösovelluksen kaikki toiminnot olisi voinut esitellä selkeämmällä tavalla.
Lue koko testi

Sony STR-DN1060

Lähes nappisuoritus

Sonyn viritinvahvistimessa on paljon toimintoja, se kuulostaa hyvältä ja siinä on langaton monihuonetuki – mutta puutteitakin löysimme.

Kaiuttimien kalibrointi sujuu todella nopeasti, viritinvahvistin on suummaksi osaksi helppokäyttöinen ja ääni kuulostaa komealta. Songplay-sovellus toimii mainiosti suoratoistossa.
Jostain syystä emme saanet HDMI:n kautta lainkaan ääntä kuuluviin. Ratkaisuna oli irrottaa kaapeli irti ja työntää se takaisin. Airplay ei toiminut niin vakaasti kuin muilla laitteilla. Dolby Atmos ja DTS:X puuttuvat.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top