Logitechin alamerkki Ultimate Ears on niittänyt mainetta kannettavien Bluetooth-kaiuttimien Boom-sarjallaan.
Sarjan uusin tulokas on tällä kertaa testattava UE Epicboom. Parin kilon painoisen, rannehihnalla varustetun kaiuttimen kutsuminen ”eeppiseksi” on kunnianhimoista ellei suorastaan harhaista, mutta mitäpä muutakaan kaiuttimelle antaisi nimeksi, kun englanninkieliset vahvistussanat alkavat loppua. Sarjassahan on jo Megaboom, Hyperboom ja Wonderboom.
Lue myös: UE Hyperboom – Ultimaattisin ulkokaiutin
UE Epicboom on Wonderboomia suurempi ja pyöreän sijan ovaalin muotoinen. Muutoin Boom-perheen sukunäöstä ei voi erehtyä: kaiutin on päällystetty karkeakudoksisella kierrätyspolyesterilla. Myös kaiutinkotelossa on hyödynnetty 59-prosenttisesti kierrätysmuovia.
Epicboom on täysin vedenkestävä (IP68) ja jopa kelluu. Säänkestävyys onkin tärkeää kaiuttimessa, jonka on tarkoitus kulkea mukana minne vain.
Kaiuttimessa on pieni remmi, josta sitä voi kantaa tai josta sen ripustaa seinäkoukkuun, puunoksaan tai vaikka polkupyörän tankoon. Kun remmi on löysänä, se kiinnittyy magneeteilla paikoillaan ja on näin siistin näköinen myös pöydällä. Hieno yksityiskohta!
Tekninen puoli
Volyymia säädetään jätti-isoista plus- ja miinusnapeista, joita ei voi olla huomaamatta. Bluetooth, on/off, kappaleiden vaihto ja ”ulkotila” ovat erillisiä nappejaan kaiuttimen päällä.
Kiinteän kangasverhoilun takana piilee 11 cm:n kokoinen bassoelementti ja kaksi pienempää 1,5-tuumaista keskirekisteri/diskanttielementtiä.
Sisäänrakennettujen vahvistimien määrää ja niiden tehoja ei ole ilmoitettu. Kaiutin kuitenkin tuottaa 94 dB:n äänenpaineen tavallisessa käytössä ja 95 dB ulkotila-valinnalla, joka vaimentaa bassoa ja diskanttia, jotka eivät ulkona muutenkaan pääse toistumaan kunnolla.
360 asteen ääni
UE:n mukaan Epicboom soittaa joka puolelle samantasoisesti. Lähes kaikki pienten kaiutinten valmistajat mainostavat nykyään mallejaan 360-äänellä, mikä ei tarkoita tosiaan muuta kuin sitä, että ääni soi kaikkiin suuntiin yhtä aikaa. Mutta se on hyvä ominaisuus, kun haluaa täyttää koko huoneen musiikilla.
Käytännössä bassoelementti on edessä ja diskantit sen molemmin puolin. Tasapainoisin sointi on suoraan edestä kuunneltuna, kun taas sivuille ääni toistuu hiukan terävänä. Sointitasapainoa voi säätää Boom-sovelluksesta, jossa on nelikaistainen taajuuskorjain. Sovelluksesta löytyy myös valmiita asetuksia, jotka lähinnä todistavat, miten hyvin kaiutin soi neutraalilla Signature-asetuksellaan.
Äänenlaatu
Mikä johdattaakin meidät siihen, miksi UE Boom -sarja on noussut suosikkiasemaan ja saanut ylistäviä arvosteluja: sarjan kaiuttimet kuulostavat todella hyvältä. UE Epicboomin sointia ei missään nimessä voi kutsua hifitasoiseksi, mutta äänikuva on miellyttävä. Ja mikä tärkeintä, ääni on suhteellisen puhdas ja vailla sellaista suttua ja huminaa, mikä useimpia pieniä Bluetooth-kaiuttimia vaivaa.
Lue myös: UE Wonderboom 2 – Söpö ja vahva
Pienempiin Boom-malleihin verrattuna kuulostaa Epicboom korrektimmalta syvemmän ja täyteläisen bassontoiston ansiosta. Vanha UE Boom ei tee oikein mitään alle 80–100 Hz:n taajuuksilla, mutta Epicboom lupaa bassoa jopa 50 Hz:iin asti – ja se toimiikin, ainakin, jos pysyttelee melko lähellä kaiutinta eikä soita liian kovaa. Basson taajuusvaste säätyy nimittäin volyymin mukaan, jotta se olisi hiljaisellakin lineaarinen mutta vaimenee kovemmalla volyymilla elementin suojelemiseksi.
Partyup!
UE Epicboom soittaa melko kovaakin, mutta bileissä kaverit voivat tuoda omat Boom-kaiuttimensa mukaan, ja ne voi yhdistää soittamaan samaa musiikkia sovelluksen Partyup-toiminnolla. Kaiuttimien ei tarvitse olla samaa mallia, vaan useimmat viime vuosien Boom-mallit toimivat yhdessä. Kaiuttimien enimmäismäärä ei ole ihan selvää, mutta Logitech on onnistunut kokoamaan yli 150 kaiutinta samoihin bileisiin. Minulla ei ollut käytössäni niin montaa, mutta totesin kahden UE Epicboomin kuulostavan enemmän kuin tuplasti paremmalta kuin yhden! Jos omistaa kaksi saman mallin kaiutinta, ne voi laittaa soittamaan stereona. Partyup-toiminnolla musiikki nimittäin toistuu monona.
Pihalla tai rannalla Epicboom ja mahdollisuus yhdistää useampia kaiuttimia onkin omiaan. Kotioloissa kaksi UE Epicboomia kilpailee pöytäkaiuttimien kanssa, ja esimerkiksi Argon Audio Forte A5 MK2 -kaiutinpari maksaa vähemmän kuin kaksi Epicboomia ja tarjoaa äänenlaadultaan aivan eri luokan sointia.
Integraatio
Boom-sovellus toimii integroidusti Amazon Musicin ja Spotifyn kanssa. Kannettavalle kaiuttimelle Spotifyn lo-fi-ääni on aivan hyvä, mutta olisi mukavaa, jos vaihtoehtona olisi myös esimerkiksi Tidal. Amazon Music taas ei Pohjoismaissa ole relevantti palvelu. Ongelma ei tosin ole suuren suuri, sillä tietysti kaiutin soittaa Bluetoothin kautta striimattuna mistä tahansa palvelusta.
Yhteenveto: UE Epicboom
UE Epicboom on soinniltaan isompi ja täyteläisempi kuin sarjan pienemmät Boom-kaiuttimet. Hyperboomia kevyempänä ja pienempänä se kuitenkin kulkee näppärästi mukana. Ikävä kyllä hinta on vain vähän halvempi kuin Hyperboomilla, joten hinta-laatusuhteen ollessa tärkein kriteeri kannattaa ehdottomasti valita isompi malli.
Äänenlaadultaan Epicboom jää Dali Katch G2 -kaiuttimen jalkoihin, joka maksaa saman verran ja soittaa sitä paitsi stereona (tavallaan). Dali ei kuitenkaan ole yhtä viihdyttävä tai mahdollista useamman kaiuttimen yhdistämistä, joten bilekäyttöön Epicboom on oiva valinta.