Netgear Orbi 970 on Wi-Fi 7 -reititin, joka on räätälöity erityisesti suuriin koteihin, joissa on paljon langattomia laitteita. Kokonaisuus koostuu reitittimestä ja kahdesta satelliitista, jotka yhdessä suoriutuvat 27 Gbps:n nopeudesta ja 800 m²:n alueesta. Kyseessä on tämän hetken nopeimpia ja edistyksellisimpiä ratkaisuja, mutta hintakin on sen mukainen: lähes 3 000 euroa! Investointi on siis merkittävä, mutta myös palkinto on huomattava – salamannopea ja luotettava verkko, joka kestää kaikki tilanteet.
Tyylikästä designia ja toiminnallisuutta
Netgear Orbi 970 on minimalistinen laite, joka sopii useimpiin koteihin huomaamattomasti. Vaikka yksiköt ovatkin perinteisiä reitittimiä suurempia, on niiden design niin tyylikästä ja hillittyä, ettei se haittaa.
Laitteet on saatavana valkoisena ja mustana, joista testikappale oli musta. Pohjan ledvalot kertovat verkon tilasta huomiota herättämättä. Muotoilu perustuu antennien ihanteelliseen sijoitteluun, jonka ansiosta verkon kattavuus on parempi.
Laitteiden takapuolella on erilaisia portteja, kuten 10 Gbit/s-portti, johon saa kytkettyä vaikkapa NAS-verkkokiintolevyn. Järjestelmässä on erillinen backhaul-kaista, joka varmistaa reitittimen ja satelliittien saumattoman yhteyden. 4×4 MU-MIMO, 320 MHz-kanavat sekä 10 Gbps LAN- ja WAN-portit tekevät Orbi 970:sta varsin tulevaisuusvarman.
Helppo käyttöönotto sovelluksella
Orbi 970 otetaan käyttöön näppärästi sovelluksella. Sovellus ohjaa vaihe vaiheelta asennuksen läpi. Toki homman voi hoitaa selaimellakin, mutta tärkeimpiin toimintoihin pääsee helpoiten käsiksi sovelluksesta. Se näyttää yhdistetyt laitteet sekä antaa mahdollisuuden vierasverkon luomiseen, kaistanleveyden priorisoimiseen ja nopeuden valvontaan.
Jos kotona on paljon älylaitteita, tarjoaa Orbi 970 niille erillisen IoT-verkon, jolloin pääverkon kuormitus vähenee ja yhteys pysyy vakaampana. Aika fiksua.
Ikävä kyllä verkkoa ei voi jakaa taajuuskaistan mukaan (2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz), mikä varmaankin joillekin on iso miinus. Toisaalta järjestelmän backhaul ja mesh-tekniikka varmistavat verkon ihanteellisen suorituskyvyn.
Edistyksellisiä toimintoja ja lisäturvaa
Edistyksellisempiä asetuksia varten voi käyttää selainversiota. Esimerkiksi OpenVPN-tuen ansiosta käyttäjä voi liittyä kotiverkkoonsa matkoiltaankin. Näin voi vaikkapa katsoa Yleä EU:n ulkopuoleltakin. OpenVPN toimii Windowsilla, macOS:lla, Linuxilla, Androidilla ja iOS:lla.
Luonnollisesti Orbi 970:lla on myös lisäturvaratkaisu nimeltään Netgear Armor. Bitdefenderin kanssa kehitetty tietoturvapalvelu on ilmainen ensimmäiset 30 päivää, jonka jälkeen reitittimen kautta tulevien virusten ja haittaohjelmien torjunnasta on maksettava. Itse en tällaista tarvitsisi tai haluaisi siitä ylimääräistä maksaa. Tässä hintaluokassa palvelu saisi olla ilmainen pidempäänkin kuin kuukauden.
Nopeus vaihtelee
Vaikka Orbi 970 tarjosi hyviä nopeuksia koko asunnossa, vaihtelivat nopeudet enemmän kuin TP-Linkillä. Keittiö on aina kotini heikoin kohta, mutta silti Macbookini pääsi 844 Mbps:n latausnopeuteen, kun taas makuuhuoneessa nopeus oli vain 620, vaikka siellä reititin on lähimpänä.
Samoin iPhonella mitatut nopeudet olivat enemmän hämmentäviä kuin hyödyllisiä, sillä makuuhuoneessa ja keittiössä nopeudet olivat puhelimella samaa luokkaa, kun taas olohuoneessa nopeus oli molempiin suuntiin niitä parempi. Nämä laitteet eivät ole Wi-Fi 7 -yhteensopivia, joten oli kiintoisaa nähdä, miten Motorola Razr 50 Ultra ja Samsung Galaxy Book 4 Edge pärjäsivät. Tulokset puhuvat puolestaan. Asunnon ääripäissä eli keittiössä ja makuuhuoneessa Samsungin kannettavalla lataus- ja lähetysnopeus oli hieman yli 800 Mbps, kun taas Motorolan uusin lippulaivapuhelin pääsi makuuhuoneessa reitittimen lähellä jopa yli 900 Mbps:iin. Olohuoneessa ja keittiössä nopeus tippui lähemmäs 600 Mbit/s.
Mitä tästä voi päätellä? Nopeusmittauksia on aika vaikea tajuta ja ennustaa. Koska reititin itse voi vaihdella taajuuskaistaansa, voi olla vaikea tietää, mitä kaistaa laite milloinkin käyttää. Paitsi jos käy koko ajan sovelluksessa tarkistamassa tilannetta. Näyttää kuitenkin siltä, ett betoniseinät ovat Orbillekin hidaste, joka saa netin nopeuden tippumaan asunnon reunoilla.
Samsung Galaxy Book4 Edge
iPhone 14 Pro
Apple MacBook Air
Motorola Razr 50 Ultra
Yhteenveto
Netgear Orbi 970 edustaa reititinmaailman uusinta uutta Wi-Fi 7 -tekniikallaan, ja se on erinomainen ratkaisu kaikkein parasta mesh-verkkoa etsivälle. Kovat nopeudet, kunnon kattavuus ja tulevaisuusvarmat toiminnot tekevät Orbi 970:sta täydellisen isoihin koteihin, joissa on paljon älylaitteita ja jossa harrastetaan kaistaa vieviä aktiviteetteja. Järjestelmä suoriutuu raskaistakin latauksista ja lähetyksistä viiveettä ja on valmiina myös langattoman käytön tulevaisuuden vaatimuksiin.
Hinta on kuitenkin myös otettava huomioon arviossa, ja Orbi 970 on todella kallis! Jos ei siis asu satojen neliöiden omakotitalossa, voi halvempi ratkaisu olla parempi vaihtoehto. Vaikka Orbi 970 on huippuluokan mesh-järjestelmä, se on vähän ylimitoitettu useimpiin suomalaiskoteihin. Jos kuitenkin haluaa äärimmäistä suorituskykyä ja tulevaisuusvarman vaihtoehdon, on Orbi 970 myös sijoitus, josta on iloa vuosiksi eteenpäin.
Myös tässä testissä
TP-Link Deco BE85 (BE19000)
Järkevä investointi
TP-Link Deco BE85 on onnistunut mesh-järjestelmä, jolla kodin saa tulevaisuusvarmaksi asialliseen hintaan.