Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Thomson QLED Pro (55QG7C14)

Askel eteenpäin

Thomson QLED Pro tarjoaa kaunista kuvaa ja fiksuja ominaisuuksia hyvään hintaan.

/ 24.01.2025 - 15:45
Thomson QLED Pro (55QG7C14)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Thomson QLED Pro on älykäs ja hyvin tehty Google TV, joka tarjoaa muiden muassa Dolby Visionin ja 144 Hz:n virkistystaajuuden hyvään hintaan. Kuva on terävä ja värikäs.
  • Kontrasti ei ole erityisen vahva, ja katselukulma on kapea.

Ranskalainen Thomson on tehnyt vakuuttavan paluun Euroopan-markkinoille. Merkki toivoo palauttavansa entiset loiston päivänsä Euroopassa valmistetun, laajan mallistonsa avulla. Thomsonin mukaan yritys keskittyy laatuun ja älykkääseen suunnitteluun – haluten pitää hinnat silti maltillisina.

Thomson QLED Pro on suhteellisen uusi keskihintainen malli, joka houkuttelee ostajia monella kiinnostavalla ominaisuudella. Siinä on esimerkiksi Dolby Vision -tuki ja 144 Hz:n virkistystaajuus, mutta hinta on melko edullinen. Ja tällaista tarjontaahan sitä tarvitaankin, jos haluaa erottua alati kasvavilla televisiomarkkinoilla edukseen!

Thomson QLED Pro 00
Thomson QLED Pro. Kuva: Thomson

Thomson QLED Pro: Design

Thomsonin UG5-malli osoittautui iloiseksi yllätykseksi ennen joulua tehdyssä vertailussamme. Kun puramme hiukan kalliimman QG7:n pakkauksesta, on helppo nähdä sukunäköä näiden kahden välillä. Televisio on litteä, vankan metallikuoren suojaama ja helposti sijoitettavissa kääntyvän keskijalustansa ansiosta. Laatuvaikutelma on moitteetonta ja televisio vaikuttaa varsin kestävältä.

Google TV

Thomsonin televisiot pyörivät suositun Google TV -käyttöjärjestelmän varassa, kuten monen muunkin merkin tv:t. Googlen alustan suurin etu on sen laaja sovellusvalikoima. Aika lailla kaikki globaalit suoratoistopalvelut sekä kotimaiset vaihtoehdot löytyvät Googlelta, ja valikoimaa päivitetään ahkerasti. Jos yhdistää tv:n omaan Google-tiliin, saa henkilökohtaisia sisältösuosituksia. Jokaisella perheenjäsenellä voi olla oma käyttäjäprofiilinsa, ja Google Assistantia voi käskyttää kaukosäätimen mikrofonin kautta.

Toisin sanoen televisio tuntuu yksinkertaiselta ja loogiselta, mutta mainittava on, ettei Thomson ole tehnyt suurempia muutoksia valikoihin. Mitään erityisen edistyksellisiä tai originelleja asetusvaihtoehtoja ei siis ole tarjolla, niin hyvässä kuin pahassakaan.

”QLED-TV”

UG5-malliin verrattuna QLED Pro on saanut pari huomattavaa parannusta sisäpuolelleen, pääosin edistyksellisemmän QLED-tyypin LCD-paneelin muodossa. Näytössä on värisuodin, joka muodostuu kvanttipisteistä (Quantum Dot LED), joiden ansiosta värikirjo on parempi ja valo jakautuu tasaisemmin.

Virkistystaajuuskin on kasvanut 60 Hz:stä 144 Hz:iin. Niinpä Thomsonin tv on soveliaampi moderneille videoformaateille ja tietysti pelaamiselle. Se mahdollistaa myös paremman interpolaation eli sulavamman liikkeentoiston.

QLED Pro on varustettu suoralla ledtaustavalaistuksella, mutta rakenteeltaan taustavalaistus on melko yksinkertainen eli ledejä on suhteellisen vähän eikä paikallista himmennystä ole. Näyttö ei siis häikäise katsojaa kirkkaalla valolla tai sytytä ja sammuta erikseen kuvan tiettyjä alueita, jolloin musta olisi mustempaa. Nämä ratkaisut maksavatkin yleensä paljon enemmän.

Dolby Vision ja Dolby Atmos

Toinen tervetullut lisä Thomson QLED Prohon on HDR-formaatti Dolby Vision, joka loisti poissaolollaan edullisemmassa UG5-mallissa. Tavallisesta HDR10:stä poiketen Dolby Vision sisältää dynaamista metadataa – videosignaalin mukana tulevaa lisätietoa – joka helpottaa kirkkauden, kontrastin ja värintoiston optimointia.

Tosin kun paikallista himmennystä ei ole, voisi väittää, ettei HDR:stäkään ole juuri iloa, mutta kokemuksemme mukaan Dolby-versio on aina parempi, sillä se usein tarjoaa parempaa kuvanlaatua kuin HDR10-versio.

 

Thomson QLED Pro_Front Thomson QLED Pro_Perspective
<
>
Kuva: Thomson

Kuvanlaatu

Millainen kuva QLED Prossa sitten on? Tehtaalla Thomson (kuten moni muukin) on asetettu energiaa säästävään ekotilaan. Sen haittapuolena on kirkkauden ja kontrastin heikkeneminen, joten kuvanlaadusta ei saa oikeaa käsitystä. Ensimmäiseksi vaihdoimme siis Standard-asetuksen päälle (välittämättä toistuvista energiankulutusvaroituksista).

Standard-asetus osoittautui hyväksi yleisasetukseksi, joka toimii erilaisten tv-sisältöjen kanssa. Sitä käyttäen kuva on terävä, kontrasti hyvä ja kirkkaus riittää päivänvalossa katseluun. Liikkeet toistuvat sulavasti ja välkkymättä.

Kun vaihtaa Netflixin tapaisiin suoratoistopalveluihin, aktivoituu Dolby Visionin HDR-tila. Sitten voi nauttia nykypäivän elokuvista tai uusista sarjoista (kuten La Palma) muhkean kontrastin ja värivivahteiden saattelemana.

UG5-malliin ja moneen muuhun verrattuna on QG7:n värintoisto vahvempi ja vivahteikkaampi. Kannattaa silti istua suoraan television edessä tai kääntää televisiota katselusuuntaan. Katselukulma on nimittäin melko kapea, joten sivuilta katsottuna värit haalenevat huomattavasti, mikä on LCD-malleille tyypillistä.

Standard-asetuksella värilämpötila kallistui viileään ja antoi sinivihertävän vivahteen kuvaan. Niinpä Warm-asetus on parempi. Valikoissa ei juuri muita säätövaihtoehtoja olekaan. Thomson olisi voinut tarjota myös edistyksellisemmän väri- ja kalibrointiasetuksen kokeneemmille käyttäjille.

Kirkkaus ja kontrasti eivät haasta OLED-televisioita. Paikallisen himmennyksen puuttumisesta johtuen musta ei koskaan ole sysimustaa, vaikka ihan hyvä onkin. Kirkkauskin on maltillinen, noin 500 nitiä, joten HDR-efektit eivät pääse häikäisemään. Jos sellaista kaipaa, kannattaa mieluummin panostaa parisataa enemmän OLED- tai MiniLED-televisioon.

Liikkeidentoistossa Thomsonilla on kuitenkin etua, sillä liikkeet toistuvat todella pehmeästi, mikä on hyvä etenkin urheilulähetysten kannalta. 120/144 Hz:n virkistystaajuuden ja videonkäsittelyn ansiosta näyttö luo kuvasta huomattavasti monia 60 Hz:n virkistystaajuudella varustettuja saman hintaluokan kilpailijoita sulavamman. Laitteessa on kaksi HDMI 2.1-yhteensopivaa sisääntuloa, joten tv:seen voi kytkeä pelikonsolin tai pelitietokoneen ja nauttia pelaamisesta 4K/120 Hz-laadulla tai 144 Hz:n virkistystaajuudella ja pienemmällä resoluutiolla. Perheen pelaajat arvostavat tätä ominaisuutta varmasti!

Thomson QLED Pro 144 Hz 1
Ulkopuolelta QLED Pro näyttää lähes identtiseltä UG5:n kanssa. Ainoa ero on Thomson-logon siirtyminen toiseen paikkaan ja kiiltävä merkki, jossa lukee ”144 Hz”. Kuva: Thomson

Äänenlaatu

Thomson on tehnyt tilaa myös kunnon äänelle kompaktista ruudusta huolimatta. Näytön alareunassa on melko tehokkaat kaiuttimet, jotka huolehtivat selkeästä ja vahvasta puheentoistosta. Emme kuitenkaan huomanneet suurta eroa äänenlaadussa edullisempaan UG5-malliin verrattuna. QLED Pro tukee tosin Dolby Atmos -äänenkäsittelyä myös sisäänrakennetuissa sovelluksissaan. Näin se on helpompi yhdistää Atmos-yhteensopivan soundbarin kanssa, jolla ääntä saa parannettua huomattavasti.

Yhteenveto

Thomson QLED Pro on jälleen laadukas ja luotettava tv-malli ranskalaiselta Thomsonilta. Rakenne on kestävä, ja vaikka tv ei ole ennätyslitteä, se on silti raikas tuulahdus monen halpisvalmistajan muovilaatikoihin verrattuna. Kuvanlaatu on hyvä, terävä ja värikäs – ja sopii erinomaisesti useimmille tv-sisällöille.

Kilpailu tv-puolella on nyt kovaa – esimerkiksi Samsung The Frame houkuttelee ostajia taulunkehysdesignillaan ja älyominaisuuksillaan. TCL MQLED80 taas vetoaa kontrastia parantavalla MiniLED-taustavalaistuksella. Vaikutelmamme Thomsonista on, että se on televisio tavalliselle kuluttajalle, joka haluaa yksinkertaisen, pröystäilemättömän, käyttäjäystävällisen ja luotettavan television, ja näihin toiveisiin Thomson QLED Pro mielestämme erinomaisesti vastaa.

Karakter
Thomson QLED Pro (55QG7C14)
Basic
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvää kuvaa halvalla

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top