Vastamelutekniikan kehittyminen ei ole vain kaikkein kalleimpien mallien etu. Edelläkävijäkuulokkeet rikkovat jatkuvasti rajoja äänenlaadun, vastamelun ja puheluiden laadun suhteen, mutta meidän kaikkien onneksi uusi tekniikka yleistyy aina myös edullisemmissa malleissa.
Kollegani Jonas Ekelund innostui kovasti Supra Nitro-X BT -kuulokkeista testatessaan niitä 2020. Mallia ei valittu silloin oman ryhmätestinsä voittajaksi, sillä vastamelu ei yltänyt muiden tasolle eikä vanhentunut Micro-USB-lataus ilahduttanut. Sovellustakaan ei ollut tarjolla – tosin Supran kuulokkeita valmistava Sound of Sweden ei vieläkään näköjään sovelluksia harrasta.
Parempi vastamelu
Uusi Nitro-X Hybrid ANC on periaatteessa sama kuulokemalli kuin ennenkin, mutta muutamia parannuksia siihen on tehty. Ensinnäkin vastamelu on toimivampi kuin aiemmin. Kuulokekuppien sisä- ja ulkopuolella on yhteensä neljä mikrofonia. Ulkopuolella olevat mikrofonit nappaavat ja suodattavat ympäristön äänet. Sisäpuolen mikrofonit puolestaan estävät matalia taajuuksia.
Lue myös: Sony WH-XB910N – Muhkeaa ääntä
Nitro-X-kuulokkeet ovat nykypäivän tyylin varustettu vastamelun vastakohdalla eli ympäristön äänet sisäpuolelle päästävällä toiminnolla, jolloin käyttäjä vaikkapa liikenteen seassa kulkiessaan osaa varoa autoja tai pystyy tekemään tilauksen kahvilan tiskillä.
Vihdoinkin USB-C
Supran uudet kuulokkeet latautuvat USB-C-johdolla, toisin kuin edellinen malli. Jo edeltäjä oli nopea latautumaan, joten siinä ei näy parannusta. Vartin pikalatauksella saa 6 tuntia soittoaikaa, ja täyteen lataukseen menee vain tunti. Akunkesto Nitro-X Hybrid ANC:llä on 28 tuntia vastamelun ollessa päällä tai 35 tuntia ilman vastamelua.
Hyvä istuvuus ja passiivinen melunvaimennus
Jos akku sattuisikin loppumaan, voi kuulokkeita käyttää myös johdon kanssa. Silloin musiikin kuuntelua avittaa se, että ulkopuolen häly vaimenee hyvin myös pelkän kuulokekuppien muotoilun ansiosta.
Käyttö ja ominaisuudet
Kuulokkeilla ei ole sovellusta, joten myöskään taajuuskorjainta ei ole. Ääni on sellainen kuin se on.
Edeltäjänsä tapaan Nitro-X Hybridin ohjausnapit ovat oikeassa kuulokekupissa. Pyyhkäisytoimintoa ei ole, mutta nappeja on helppo käyttää ja löytyvät hetken opettelun jälkeen helposti näppituntumalla.
Yksi nappi laittaa vastamelun päälle tai pois. Kahdella napautuksella saa vaihdettua ympäristöääniin. Ikävä kyllä toimintoa ei voi käyttää aktivoidakseen sidetonen eli oman äänen kuulumisen selvemmin puheluissa – puheluiden aikana toiminto on pois käytöstä. Monitoimintonapilla saa kuulokkeista virrat pois ja päälle, vastattua ja lopetettua puhelut sekä aloitettua ja pysäytettyä musiikin. Tuplaklikkaamalla saa herätettyä puhelimen puheavustajan.
Kuulokekuppien pehmusteet laskeutuvat korvien ympärille kuin ne olisi muotoiltu siihen, minkä ansiosta kuulokkeet istuvat tiiviisti ja vaimentavat näin melua myös passiivisesti. Istuvuus on todella mukava ja kuulokkeita voi käyttää pitkään ennen kuin korvat alkavat tuntua hikisiltä.
Vastamelu
Kokeilin Nitro-X Hybrid ANC -kuulokkeita testin aikana muutaman kerran lentokoneessa, ja vastamelu sai tehokkaasti vaimennettua moottorin huminaa. Itse asiassa paremmin kuin olin odottanut. En ikävöinyt lennoilla kertaakaan kotiin jääneitä Sony WH-1000XM5- tai Sennheiser Momentum 4 Wireless -kuulokkeitani.
Tätä ei pidä tulkita väärin – en väitä, että Supran vastamelu olisi yhtä hyvä kuin edellä mainituilla. Supra suhisee huomattavammin, kun vastamelun laittaa päälle, ja vielä enemmän, kun ympäristöäänet laittaa päälle.
Vastamelu kuitenkin toimii useimmissa tilanteissa riittävän hyvin. Vaikka suhinan kuuleekin, se ei mielestäni erityisesti häiritse musiikin kuuntelua.
Ok äänenlaatu puheluissa
Nitro-X Hybrid toimii puheluissa ihan hyvin. Vastapuoli kuulee puheeni selvästi, vaikka ei aivan yhtä hyvin kuin jos puhuisin suoraan iPhone 14 Pro Max -puhelimeni mikrofoniin. Keskustelukumppanillani ei ole ongelmia saada selvää puheestani, mutta pyytäessäni arviota äänenlaadusta, mainitaan sanat ”suttuinen ja sulkeutunut”.
Soitin pink noisea stereoista taustalla melko lujaa, mutta vastaanottaja kuuli silti puheeni hyvin. Oikein hyvä suoritus.
Musiikin äänenlaatu
Musiikin kanssa Nitro-X Hybrid tekee suurimman vaikutuksen. Ensinnäkin ääni on tasapainoinen, toisin kuin joillakin Supran kuulokemalleilla, joilla on ollut taipumusta liioitella basson suhteen. Basso on koherentti mutta ei kuitenkaan ohut. Nitro-X Hybridin ääni muistuttaa hieman Bose QC45:n sointia, eli on luonteeltaan neutraali, jota kuitenkin on hitusen maustettu.
Laulu erottuu hyvin eikä musiikki kuulostaa missään kohtaa ”vääränlaiselta”. Langatonta ääntä parantavaa aptX-koodekkia ei ole tarjolla, mutta sen sijaan AAC on. Se toimii sekä iPhonen että Android-puhelinten kanssa. Ääni on puhtaampi kuin saman hintaluokan ja ulkonäöltään ja toiminnoiltaan samankaltaisella Altec Lansing Excellence -kuulokkeilla.
Yhteenveto: Supra Nitro-X Hybrid ANC
Supra Nitro-X Hybrid ANC on erittäin hyvä kuulokemalli, joka ei maksa hyvää ravintolaillallista enempää mutta tarjoaa erittäin hyvää äänenlaatua ja vastamelua, joka toimii mainiosti niin bussissa, junassa kuin lentokoneessa.
Sointi on neutraali ja keskirekisterissä ja bassossa riittää energiaa ilman, että basso kuitenkaan olisi liian muhkea. Markkinoilla on toki kuulokkeita, joiden erottelevuus on parempi ja sointi ”kalliimpi”, ja olisi ollut mukava lisä, jos Supra olisi tarjonnut sovelluksen taajuuskorjaimineen. Supra Nitro-X on kuitenkin mainio lisä valikoimiin olemalla yksinkertainen, jokaiselle sopiva kuulokemalli, joka ei säikäytä sellaistakaan, jonka mielestä ylimääräiset säätövaihtoehdot ja sovelluksen kautta ohjaaminen tuntuvat epäilyttäviltä.
Ja siinä suhteessa Nitro-X Hybrid ANC on erittäin onnistunut kuulokemalli.