Jos omalla pihalla riittää lääniä, voi halvat robottiruohonleikkurit unohtaa saman tien. Ne eivät jaksa pitää nurmikkoa lyhyenä, sillä ne harvoin pystyvät hoitamaan isoja alueita. Pienimmät leikkurit sopivatkin parhaiten pienille pihoille, kun taas isolla pihalla tarvitaan ruohonleikkuri, jolla on leikkaa pitkään ja lataa nopeasti.
Halvimmat robottiruohonleikkurit pystyvät hoitamaan yleensä noin500–1 000-neliöisen alueen. Jos piha on sitä suurempi, kannattaa kiinnittää huomiota akunkestoon. Isomman akun myötä laitteen hintakin kasvaa.
Robottiruohonleikkuri isoille pihoille
Stihl iMow 6 EVO on Stihlin vuonna 2023 lanseeratun iMow-sarjan keskikokoinen malli. Se leikkaa jopa 3 000 m². Jos se ei riitä, on mallistossa myös iMow 7 EVO, joka hoitaa 5 000 m². Pienin malli, iMow 5 EVO, taas ajaa 1 500 m² nurmikkoa. Mallit ovat muutoin pääosin samanlaisia, ja kaikkia voi ohjata Bluetoothin, wifin ja mobiiliverkon kautta.
Kannattaa huomioida, että rajauskaapelia ei toimiteta yhdenkään mallin kanssa, vaan laitteen lisäksi on erikseen hankittava aloituspakkaus. Moni jälleenmyyjä tarjoaa myös asennuspalvelua, mutta rajauskaapelit voi asentaa itsekin tavallisia työkaluja käyttäen.
Asennus vie aikaa
Minä hoidin homman itse, ja 400-500 m²:n puutarhassa työhön kului kolmisen tuntia. Sen jälkeen vasta sai asentaa sovelluksen, josta pääsi valitsemaan leikkuukorkeuden ja leikkuuajat.
Rajauskaapeli kannattaa sijoittaa aivan leikkuualueen reunalle esimerkiksi ajotien tai kiveyksen rajakohdassa. Silloin ruohonleikkuri osaa ajaa rajan päältä niin, ettei tarvitse tulla trimmerin kanssa viimeistelemään reunoja.
Stihlille kehuja selkeistä asennus- ja käyttöohjeista. Ja jos jotakin menee käytön aikana pieleen, sovellus ehdottaa itse ratkaisuja. Näppärää!
Peruskäyttö tapahtuu laitteesta itsestään, joten puhelinta ei tarvitse pitää mukana. Leikkuri käynnistetään ja sammutetaan isosat napista laitteen päältä.
Ruohonleikkurissa ei ole näyttöä, mutta ajovalot valaisevat työtä ja auttavat näkemään laitteen syysiltoinakin pimeällä pihalla.
Leikkuujälki
Stihl on melko nopea leikkaamaan. Se kulkee puolisen metriä sekunnissa, ja törmäysantureiden ansiosta se ei aja rappusia, seiniä tai puita päin. Hiljainenkin se on. Parin metrin päähän kuuluu vain pientä hurinaa.
Leikkuuterät pitää vaihtaa kerran vuodessa, mutta se onnistuu helposti. Terien muovisuoja ruuvataan irti, terät irrotetaan ja vaihdetaan uudet tilalle. Helppoa! Pakkaukseen kuuluu yhdeksän varaterää, eli neljän vuoden tarpeisiin.
Moni leikkuri tekee epätasaista jälkeä, ja varsinkin sateen kastelema nurmikko, jossa osa ruohonkorsista painuu alaspäin, on robottiruohonleikkureille haaste. Stihl iMow 6 EVO teki koko testijakson ajan erinomaista työtä ja jälki oli aina tasaista, olipa ruoho sitten märkää tai ei.
Yhteenveto
Stihlin robottiruohonleikkuri on älykäs. Se tekee, mitä käsketään, ja sovelluksesta on helppo suunnitella viikon leikkuuaikataulut. Ruohonleikkuu onnistui moitteettomasti rinteessä ja haastavammassakin maastossa puiden ja pensaiden alla. Laite ei jäänyt testissä kertaakaan jumiin. Ruohonleikkurin hinnan päälle on muistettava lisätä myös asennussetti, mikä saattaa vaikuttaa kalliilta. Jos kuitenkin katsoo, mitä kilpailijat pyytävät vastaavista robottiruohonleikkureistaan, ei iMow 6 EVO olekaan niin kallis kuin miltä aluksi tuntuu. Isoille pihoille se on oivallinen valinta. Asetusvaihtoehdot ja leikkurin teho saavat nurmikonhoidon tuntumaan vaivattomalta – silloinkin, kun leikkurin tiellä on esteitä.