Perinteiseen tapaansa Sony tuo tänäkin vuonna kompaktin version uusimmasta lippulaivamallistaan eli Sony Xperia 1 IV-puhelimesta. Kuten viime vuonnakin, on Sony Xperia 5 IV hyvin samankaltainen kuin esikuvansa, mutta siihen on tehty muutamia muutoksia, jotka tiputtavat laitteen hintaa siedettävämmälle tasolle.
Tänä vuonna tosin Xperia 5 on hieman kalliimpi kuin viime vuonna julkaistu Sony Xperia 5 III, joten kysymys kuuluukin, onko Sony onnistunut tasapainottelemaan hinnan ja laadun välillä vai oliko viime vuoden malli onnistuneempi.
Ulkonäkö ja rakenne
Viime vuodesta juuri mikään ei ole muuttunut ulkonäön suhteen. Esikuvaansa muistuttava Xperia 5 IV on päällystetty Gorilla Glass Victus -lasilla niin edestä kuin takaa. ja kehystetty metallilla. Tänä vuonna Xperia 1 IV on saatavilla kolmessa värissä: mustana, vihreänä ja valkoisena. Vaikka takakuori onkin lasia, siinä on mattaväri, joten puhelin tuntuu kädessä mukavalta eikä siihen jää sormenjälkiä.
Edeltäjiensä tapaan on uudessakin pikkupuhelimessa 21:9-kuvasuhteen näyttö, mikä tekee kännykästä pitkän ja kapean ja siten helposti käteen istuvan. Ylhäällä on vähän lisätilaakin, sillä etukamera ja kaiutin ovat näytön ulkopuolella.
Kameramoduuli on takapuolella vasemmassa ylänurkassa, mikä jättää tilaa kuulokeliitännälle – mukava lisä musiikin ystäville!
Sormenjälkilukija on virtanäppäimessä puhelimen oikeassa reunassa. Sen vierestä löytyy volyymisäädin ja kameraa varten tehty oma nappinsa, jollaista ei enää monesta puhelimesta löydy.
Näyttö
Edeltäjänsä tapaan Xperia 5 IV on varustettu 120 Hz:n virkistystaajuudella, mikä tekee käytöstä erittäin sulavaa, kun siirtyilee aloitusnäytön ja valikkojen välillä.
Tänä vuonna uutta on entistä kirkkaampi näyttö, sillä kirkkauden luvataan parantuneen peräti 50 %. Sen ansiosta Sony Xperia 5 IV on huomattavasti käyttökelpoisempi ulkona, jos esimerkiksi käyttää näyttöä kameran etsimenä kuvia ottaessa.
Muilta osin näyttö on samanlainen kuin viime vuoden mallissakin eli FHD+ -resoluution OLED. Niin sanottua Creator Modea käyttäen kuva on värikylläinen ja mahdollisimman realistinen. tekniikan ansiosta puhelimen väriavaruus on laaja, ja 10-bittisen HDR:n ansiosta värisiirtymät ovat yksityiskohtaisempia.
Tätä tekniikkaa tukee tällä hetkellä muun muassa Netflix, ja sen ansiosta kuvanlaatu on todella vaikuttava. Sonyn ruudulta kuva on kuin elokuvateatterissa tai markkinoiden parhailla televisioilla – ja erityisen siistiltä se tietysti näyttää, jos sisältökin on 21:9-formaatissa. Netflixissä noin kaksi kolmasosaa elokuvista on kyseisessä kuvasuhteessa, kun taas televisiosarjoista suurin osa on 18:9-formaatissa. Silloin kuvan molempiin reunoihin ilmaantuu mustat palkit.
21:9-formaatin ansiosta voi pitää samanaikaisesti avoinna kahta sovellusta, mikä toimii myös erittäin näppärästi.
Ääni
Elokuvateatteritunnelma vahvistuu, jos puhelimeen kytkee kunnon kuulokkeet. Viime vuoden mallissa sisäänrakennettujen kaiuttimien oma ääni oli melko ohut ja surkea, mutta uusi puhelin on saanut onneksi paremmat kaiuttimet, joiden äänenpaine on suurempi ja säröä vähemmän. Äänenlaatu onkin tänä vuonna parempi, vaikka syvyyttä ja volyymia onkin vähemmän verrattuna Xperia 1 -malleihin.
Kameranappi on nyt alempana, joten vaakakäytössä nappi löytyy oikeasta reunasta. Kuva: Peter Gotschalk
Puhelimessa on tosiaan kuulokeliitäntä ja se tukee Dolby Atmosta ja Hi-Res Audiota sekä Sonyn omia LDAC-formaattia ja 360 Spatial Soundia sekä DSEE Ultimate -tekniikkaa.
Kamera
Huomattavin ero Sony Xperia 5 IV:n ja viime vuoden III-mallin välillä on kamerassa, jota on itse asiassa huononnettu. Xperia 5 IV -mallin teleobjektiivissa ei enää ole periskooppitekniikkaa, joka toi Xperia 5 III -malliin 70 ja 105 mm:n välillä vaihtelevan polttovälin.
Kyseessä oli Sonyn ratkaisu perinteisen optisen zoomin tilalle. 70 mm tarjoaa 2,9x-zoomin ja 105 mm 4,4x-zoomin, eli Xperia 5 III -mallissa pystyi zoomaamaan optisesti 2,9- tai 4,4-kertaisesti ja väliin jääneet etäisyydet hoituivat digitaalisesti. Xperia 1 IV -mallissa taas tarjolla on optinen zoom välillä 3,5x (85 mm) ja 5,2x (125 mm).
Xperia 5 IV:ssä on kuitenkin 60 mm:n telefoto ilman vaihtelevaa polttoväliä, joten ainoa optinen zoom on 2,5-kertainen kaikkien muiden ollessa digitaalisia. Kummallinen valinta, joka heikentää käyttäjäkokemusta.
Kameraa ohjataan Photography Pro -sovelluksella, joka käytännössä on käyttöliittymältään sama kuin Sonyn Alpha -kameroissa. Mukana on esimerkiksi Real-Time Eye-AF, joka seuraa kohteen silmiä ja tarkentaa niihin, ja se toimii nyt kaikkien objektiivien kanssa.
Vaikka ei olisikaan erityisen innostunut kuvaamisesta, voi silti valita Sony Xperia 5 IV:n. Photography Pro -sovelluksen Basic-asetuksella lähes kaikki sujuu automaattisesti, joten käyttäjän tarvitsee vain painaa laukaisinnappia.
Aiemmin Sonyn ohjelmistossa on ollut ärsyttäviä heikkouksia (itse asiassa ensimmäisistä Xperia 1- ja Xperia 5 -malleista lähtien) mitä tulee automaattitoimintoihin. Esimerkiksi automaattinen HDR johti usein joko ali- tai ylivalottuneisiin kuviin, mutta nyt Sony on vihdoin saanut korjattua ongelman. Jopa Basic-asetuksella otetut kuvat ovat hyviä ja niiden valotus on kohdillaan.
Alpha-käyttöliittymä on kuitenkin se juttu, jonka ansiosta Sony Xperia 5 IV on niin erityinen. Moni uskollinen Xperian käyttäjä pitäytyy Sonyn puhelimissa juuri brändin järjestelmäkameroilta lainatun ja niiden kanssa yhteensopivan tekniikan vuoksi.
Suorituskyky ja ominaisuudet
Esikuvansa Xperia 1 IV:n tapaan on myös Xperia 5 IV varustettu Snapdragon 8 Gen 1 -prosessorilla, jollainen löytyy myös esimerkiksi Motorola Edge 30 Prosta, OnePlus 10 Prosta ja Xiaomi 12 Prosta.
Kaikki edellä mainitut puhelimet julkaistiin keväällä, jonka jälkeen Qualcomm on lanseerannut jo uudemman ja nopeamman Snapdragon 8+ Gen 1 -prosessorin, jollainen taas löytyy OnePlus 10T- ja Samsung Galaxy Z Fold 4 -malleista. Vaikka Xperia 5 IV ei siis edustakaan aivan viimeisintä tekniikaa, ei sitä voi hitaaksikaan haukkua.
Benchmark-testeissä Xperia 5 IV hakkaa jopa Xperia 1 IV:n etenkin yleistä tehoa mittaavassa Geekbench 5 -testissä. On vaikea keksiä, mistä ero tuloksissa johtuu, mutta ainakin raskaat pelit, kuten Asphalt 9 ja Into the Dead 2, pyörivät sulavasti.
Xperia 5 IV -puhelinta vaivaa samaa ylikuumenemisongelma kuin edeltäjäänsä. Kovassa käytössä kännykkä kuumenee niin paljon, että sitä on melkein mahdoton pitää enää kädessä. Asiaa ei näytä pelastavan sekään, että puhelin on varustettu pelaamista parantavalla ohjelmistolla, joka allokoi enemmän muistia käynnissä olevalle pelille.
Iloinen uutinen on sen sijaan se, että akku on suurempi kuin viime vuoden malissa, mikä myös näkyy akunkestossa kirkkaammasta näytöstä huolimatta. 30 watin pikalataus ja langaton lataus ovat myös tervetulleita päivityksiä edellisvuoteen verrattuna.
Puhelimen virtanäppäimeen integroitu sormenjälkilukija toimii joka kerta. Xperia 5 IV on IP65/68-luokiteltu.
Yhteenveto: Sony Xperia 5 IV
Suurimmaksi osaksi Sony Xperia 5 IV on edeltäjäänsä parempi puhelin. Näyttö on kirkkaampi, akku isompi, prosessori tehokkaampi ja langaton latauskin löytyy. Kameran automaattiasetukset toimivat vihdoin kunnolla eikä valotusvioista tarvitse enää kärsiä.
Esikuvaansa Xperia 1 IV:een verrattuna kompromisseja on tietysti pitänyt tehdä, jotta hintaa saadaan alas, ja osa ratkaisuista saa kannatusta. 6,1-tuumaisen näytön ei tarvitse olla 4K-resoluutiolla, emmekä ikävöineet edes kameran iToF-kennoa. Puhelimen kuumeneminen ja periskooppitekniikan hylkääminen sen sijaan heikentävät käyttäjäkokemusta.
Inflaation keskellä ei ole yllättävää, että Xperia 5 IV on edeltäjäänsä kalliimpi, mutta samaan hintaan saa vaikkapa Asus Zenfone 9:n tapaisen kompaktin huippupuhelimen, joka voi olla Sonya parempi vaihtoehto. Jos kuitenkin kameran ammattilaisominaisuudet houkuttavat, on Sony Xperia 5 II hyvä valinta. Muutenkin puhelin on oikein oivallinen, mutta täydet kuusi tähteä ja toimituksen suositus jäävät tällä kertaa saamatta.