Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Xperia 5 III

EI mikään halpiskopio

Sony Xperia 5 III on harvoja pienikokoisia premium-puhelimia – ja loistava sellainen, joskin ei ihan yllä Xperia 1 -malliston lippulaivatasolle.

/ 07.10.2021 - 14:53
Sony Xperia 5 III

  • Loistava, puoliammattilaiselle sopiva kamera. 21: 9-kuvasuhteen OLED-näyttö 120 Hz:n virkistystaajuudella on upea. Kompaktin kokoinen puhelin, jossa fyysinen nappi kameralle.
  • Kameralla on toisinaan ongelmia valotuksen kanssa. Puhelin ylikuumenee rasituksessa. Ei langatonta latausta. Sisäänrakennettujen kaiuttimien äänessä ei ole kehumista.

Tavoilleen uskollisesti Sony on jälleen julkaissut lippulaivamallistaan kompaktin version pari kuukautta sen ilmestymisen jälkeen. Sonyn tämän vuoden kallein malli Sony Xperia 1 III tuli nimittäin kauppoihin elokuussa, ja nyt on Sony Xperia 5 III -mallin vuoro astua kehään.

Sony Xperia 5 III on siis kompakti versio edellä mainitusta huippumallista, ja se maksaa noin kolmanneksen vähemmän kuin ”esikuvansa”, mikä tarkoittaa tietysti myös tinkimistä joistain ominaisuuksista.

Kysymys kuuluukin: onko Sony onnistunut löytämään järkevän tasapainon hinnan ja laadun suhteen, vai tarkoittaako 300 euroa halvempi hinta luopumista liian tärkeistä toiminnoista?

Viime vuonna tasapaino oli löytynyt Xperia 5 II:n kohdalla, joka oli itse asiassa joillakin osa-alueilla parempi kuin kalliimpi Xperia 1 II. Voin nyt heti paljastaa, että samanlaista voittajakonseptia ei tänä vuonna ole onnistuttu tekemään.

Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 5 III on tyylikkäästi muotoiltu puhelin, jossa on vahvaa Gorilla Glass 6 -lasia sekä etu- että takapuolella. Kiiltävään pintaan jäävät sormenjäljet näkyviin. Kuva: Peter Gotschalk

Ulkonäkö ja rakenne

Käytännössä Sony Xperia 5 III on identtinen versio lippulaivamallista mittoja ja painoa lukuun ottamatta. Tyylikkäästi muotoillun puhelimen etu- ja takaosa on tehty Gorilla Glass 6 -lasista ja kehystetty metallilla.

Xperia 5 III on saatavana mustana tai vihreänä. Siinä missä Xperia 1 III -mallissa sävyt ovat mattaisia, on Xperia 5 III kiiltäväpintainen, mikä tarkoittaa myös ärsyttävästi sitä, että puhelin on sormenjälkien vuoksi koko ajan vähän lähmäisen näköinen.

Kahden edeltäjänsä tapaan Sonyn uusin on varustettu 21:9-kuvasuhteen näytöllä. Sen ansiosta puhelin pitkä ja kapea, ja muodoltaan puhelin on näin ollen helposti käteen istuva. Yläreunaan on vielä lisättykin pituutta, sillä näytön yläpuolelle on sijoitettu kaiutin ja etukamera.

Kuten viime vuoden Xperia 5 II -mallissakin, on kameramoduuli puhelimen takapuolen vasemmassa yläreunassa. Yksi syy sijoitteluun on niin ikään yläreunaan mahdutettu 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, joka ilahduttanee monia musiikin harrastajia.

Sormenjälkilukija on integroitu oikean reunan virtakytkimeen, ja samalta reunalta löytyvät myös volyyminappi ja fyysinen kameranappi, mikä on nykypäivänä harvinaista herkkua.

Sony Xperia 5 III
Edeltäjiensä tapaan Xperia 5 III -puhelimen näytöllä on 120 Hz:n virkistystaajuus. Kuva: Peter Gotschalk

Näyttö

Xperia 5 III:n näyttö toistaa viime vuoden mallista tuttua reseptiä: kyseessä on FHD+ -resoluutiolla ja 120 Hz:n virkistystaajuudella varustettu OLED-näyttö.

Siinä missä lippulaivamallin etu on aina ollut 4K-resoluutio, on Xperia 5 -sarjan pointti jo viime vuonna esitelty korkeampi virkistystaajuus. Xperia 1 -malliin se saatiin vasta tänä vuonna.

Lue myös: Sony Xperia 1 III – Kolmas kerta ja täysosuma

Heikommasta resoluutiosta huolimatta Xperia 5 III on varustettu Creator Mode -asetuksella, joka tekee kuvasta värikkään ja mahdollisimman luonnollisen. Tekniikka tarjoaa muun muassa laajempaa värikirjoa, ja 10-bittisen HDR:n ansiosta värisiirtymät toistuvat vivahteikkaammin.

Tällä hetkellä tätä tekniikkaa tukee muun muassa Netflix, ja kuvanlaatu onkin varsin vakuuttava. Sonyn näytöltä kuva on kuin parhaissa televisioissa, ja erityisen hienolta sisällöt näyttävät tietysti, jos ne on tehtykin 21:9-kuvasuhteelle. Netflixin elokuvista ehkä kaksi kolmasosaa on tässä formaatissa, mutta suurin osa sarjoista on tehty 18:9-suhteella. Ikävä kyllä muiden formaattien kohdalla tämä tarkoittaa siis mustien palkkien ilmaantumista reunoilla.

21:9-formaatin ansiosta voi myös käyttää kahta sovellusta samanaikaisesti 21:9-moni-ikkuna-asetuksella, mikä toimii erinomaisesti. Sonyn Side Sense -toiminto ei niinkään: sen pitäisi tehdä sovellusten avaamisesta helpompaa painamalla sormea näytön reunassa, mutta lähinnä se onnistuu vain ärsyttämään.

pdx214 in hand viewing one hand
Sormenjälkilukija on integroitu virtakytkimeen. Puhelimen oikeasta kyljestä löytyvät myös volyyminappi ja fyysinen kameranappi. Kuva: Sony

Ääni

Elokuvien katselu 21:9-formaatissa saa lisätunnelmaa, kun yhdistää kunnon kuulokkeet Sony Xperia 5 III -puhelimeen. Xperia 1 III:een verrattuna 5-mallin pieni koko aiheuttaa sellaisen ongelman, että puhelimen omat kaiuttimet ovat ääneltään hyvin latteat ja heiveröiset.

Xperia 1 III -mallin kaiuttimet parantavat äänenpainetta ja vähentävät värähtelyä. Xperia 1 III:n ääni on pelatessa ja videoita katsellessa lähes yhtä hyvä kuin OnePlus 9 Pro -puhelimella, mutta samaa ei tosiaankaan voi sanoa nyt testattavasta Xperia 5 III -mallin äänestä.

Onneksi puhelimessa on kuulokeliitäntä ja tuki Dolby Atmokselle ja Hi-Res Audiolle, kuten Sonyn omalle LDAC-koodekille ja DSEE Ultimate -tekniikalle sekä Sonyn 360 Spatial Soundille.

Viimeisin muistuttaa Applen Spatial Audiota, eli se luo 3D-henkisen äänen kuulijan ympärille, minkä on tarkoitus tehdä musiikista aidomman ja läsnä olevamman oloista. Ja ainakin Applen tekniikan luoma vaikutelma onkin ihan onnistunut.

Applen ratkaisu toimii vain Apple Music -palvelua ja Applen omia, esimerkiksi AirPods Pro– tai AirPods Max -kuulokkeita käyttäessä. Sonyn 360 Spatial Sound sen sijaan toimii monen eri suoratoistopalvelun kanssa. Tidalilla on jopa oma ”360 Reality Audio” -osionsa sovelluksessa, josta voi poimia 3D-musiikkia käytettäväksi Sonyn puhelimen kanssa, mutta efekti toimii myös vaikkapa Deezerin ja nugs.netin kanssa. Raudan puolesta Sonyn tekniikka tosin edellyttää Sonyn laitteita, eli puhelimeen voi yhdistää vain Sonyn kuulokkeet (esimerkiksi WH-1000XM4) tai kaiuttimen (kuten SRS-XB33), jotta 360 Spatial Soundista pääsee nauttimaan.

Kamera

Xperia 1 III -lippulaivamallin tapaan myös Xperia 5 III:ssa on kolmoiskamera, mutta huippumallista tuttu etäisyyksiä mittaava 3D iToF -sensori puuttuu.

Muutoin kamerat ovat näissä puhelimissa melko identtiset: 24 mm:n ja 12 Mp:n laajakuvakamera, 16 mm:n ja 12 Mp:n ultralaajakuva sekä 12 Mp:n teleobjektiivi. Teleobjektiivin polttoväli vaihtelee sulavasti 70–150 mm:n välillä. Sony käyttää tätä ratkaisua vaihtoehtona perinteiselle optiselle zoomille (70 mm antaa 2,9x zoomauksen ja 105 mm 4,4x zoomauksen), mikä on itse asiassa aika nerokasta, sillä se toimii salamannopeasti. Etenkin kun kaikki kolme kennoa käyttävät Dual Phase Detection -autofokusta, joka tekee kuvista erittäin teräviä myös haastavissa olosuhteissa.

Photography Pro – kamerasovellus ei ole uutuus, mutta uutta on se, että se korvaa nyt tavallisen kamerasovelluksen kokonaan.

Xperia5_III_HDR_fail iPhone_HDR
<
>
Esimerkki Sony Xperia 5 III:n ongelmista valotuksen kanssa, kun kohteen kontrasti valon ja varjon suhteen on iso. Kuva: Peter Gotschalk

Enää yksi kamerasovellus

Photography Pro on käyttöliittymältään samanlainen kuin Sonyn Alpha-kameroiden manuaaliset säädöt valotuksen, valkotasapainon, suljinnopeuden ynnä muun suhteen. Sovellus on lainannut Alpha-kameroilta myös pari siistiä kikkaa kuten Real-Time Eye-AF-toiminnon, joka seuraa kuvattavan kohteen silmiä ja tarkentaa niihin automaattisesti.

Se, että Sony on ottanut puhelimissaan käyttöön ammattilaissovelluksensa, on selvä merkki siitä, että valmistaja tuntee yleisönsä. Moni Xperian uskollinen käyttäjä on nimittäin valinnut puhelimensa juuri siitä syystä, että saman valmistajan puhelimet toimivat saumattomasti myös Sonyn järjestelmäkameroiden kanssa. Rehellisesti sanoen olikin hieman sekavaa, kun Xperia 5 II -mallissa kamerasovelluksia oli kaksi.

Toisin sanoen Xperia 5 III on kiinnostavimpia puhelimia valokuvauksesta enemmänkin kiinnostuneille ihmisille, jotka tykkäävät tehdä manuaalisia säätöjä kuvatessaan. Tälle kohderyhmälle tarjolla on myös Sonyn 2019 (samaan aikaan ensimmäisen Xperia 1 -mallin kanssa) julkaisema Cinema Pro -sovellus, jolla voi kuvata 2K-videota 120 fps:n nopeudella ja 10-bittisellä HDR:llä tai 21:9-formaatin 4K HDR -videota 24/25/30/60 fps-kuvanopeudella. Ja slow motion -videota 4K HDR -laadulla ja 120 fps:n nopeudella. Moisen liioittelun idea on mahdollistaa elokuvatasoisten videoiden kuvaaminen (21:9-formaatin video 24 fps-kuvanopeudella on elokuva-alan standardi), ja sovelluksessa onkin runsaasti filtterivaihtoehtoja (nimeltään Looks), jotka säätävät värikäyrää, kontrastia ja kylläisyyttä ja saavat videon näyttämään enemmän oman genrensä edustajalta.

kirke1 kirke2 kirke3 kirke4
<
>
Leipzigin kirkontorni kuvattuna ultralaajakuvalla, laajakuvalla, 70 mm:n telellä ja 105 mm:n telellä. Kuva: Peter Gotschalk

Myös tavallisille ihmisille

Ei kuitenkaan tarvitse olla henkisesti elokuvaohjaaja voidakseen nauttia puhelimen kamerasta. Photography Prossa on Basic-niminen asetus, joka näyttää käyttäjälle yksinkertaisemman näkymän säätöihin, vähän kuin aiemmassa perussovelluksessa. Näin harrastajakuvaajatkin pysyvät paremmin kärryillä ilman sekavaa säätöviidakkoa.

Kaikki ei kuitenkaan ole ihan täydellistä, sillä edellisten Xperia-mallien tapaan 5 III:lla on ongelmia valotuksen kanssa. Xperia 5 III:n sovelluksesta voi manuaalisesti laittaa HDR-efektin päälle tai pois, mutta ohjelmisto laittaa sen aina päälle, kun kuvaa automaattiasetuksella ja kamera tulkitsee ympäristön kaipaavan sitä. Testikuvani ovat hyviä esimerkkejä siitä, ettei ominaisuus toimi toivotusti, vaan kuvat ovat usein yli- tai alivalottuneita.

Toisin kuin useimmissa tämän hintaluokan puhelimissa, ei Xperia 5 III -mallissa ole omaa yökuvausasetusta. Ei toki iPhone 12 Prossa tai 12 Pro Maxissakaan ole, mutta iPhonella saa ihan hyviä kuvia myös hämärässä, kun taas Sony ei pärjää valon hiipuessa.

Xperia5III_nat iPhone_nat
<
>
Xperia 5 III:ssa ei vieläkään ole yökuvausasetusta. Nämä kuvat on otettu valaisemattomassa kellarissa illalla käyttäen Xperia 5 III:n ja iPhone 12 Pro Maxin kameroita. Eron huomaa selvästi. Kuva: Peter Gotschalk

Suorituskyky ja ominaisuudet

Vaikka Xperia 5 III on varustettu samalla Snapdragon 888 -prosessorilla kuin Xperia 1 III, ei suorituskyky yllä samalle tasolle. Syy on muistin määrässä: Xperia 5 III joutuu tyytymään 8 GB:n RAM-muistiin, kun taas Xperia 1 III:ssa muistia on 12 GB. Etenkin graafisessa suorituskyvyssä ero on selvä sekä benchmark-testeissä että käytännössä esimerkiksi Asphalt 9 -peliä pelatessa.

Xperia 5 III suoriutuu testeistä heikommin pistein kuin lippulaivamalli, ja kun tehoja haastaa, alkaa puhelin kuumentua jopa niin paljon, että sen haluaa laskea kädestään. Ja tämä siitä huolimatta, että Xperia 5 III:ssä on edeltäjiensä tapaan pelaamista parantava ohjelmisto, joka omistaa muistia auki olevalle pelille.

Kaikki tämä heikentää kokonaisvaikutelmaa, ja on pakko ihmetellä sitäkin, miksei Xperia 5 III:n lataaminen onnistu langattomasti kuten 1 III:n. Onneksi akku on kuitenkin tehokkaampi kuin viime vuonna ja varustettu 30 watin pikalatauksella.

Kuten mainittua, sormenjälkilukija ei ole puhelimen takakuoressa tai näytössä, vaan virtakytkimessä, ja se toimii joka kerta moitteetta. Edeltäjänsä tapaan Sony Xperia 5 III on veden- ja pölynkestävä (IP65/68).

AIsuperzoom
Uusi AI-superresoluutiozoom toimii digitaalisena makrolinssinä ja varmistaa pääsyn mahdollisimman lähelle kohdetta. Kuva: Peter Gotschalk

 

Sony Xperia 5 III: Yhteenveto

Sanoin aluksi, ettei tasapaino hinnan ja ominaisuuksien suhteen ole ihan löytynyt, vaikka Sony Xperia 5 III onkin 300 euroa edullisempi kuin lippulaivamalli 1 III.

Kun hintaa painetaan alaspäin, on joitakin kompromisseja välttämätöntä tehdä, ja monet Sonyn ratkaisuista ovat todella fiksuja. 6,1-tuumaisella näytöllä ei ole pakko olla 4K-resoluutiota, eikä kameratestin aikana tullut ikävä ToF-sensoria.

On kuitenkin ongelma, että puhelin kuumenee niin mahdottomasti, kun prosessoria kuormittaa, ja hintaan soisi kuuluvan langattoman latauksen ja paremman äänenlaadun.

Samanhintainen, alkuvuonna julkaistu Samsung Galaxy S21 5G tarjoaa tuplasti tallennustilaa, langattoman latauksen sekä ydinvoimalan verran tehoja kuumentumatta.

Sony Xperia 5 III on ehdottoman järkevä valinta, mikäli kokee kameran ammattilaistasoiset mahdollisuudet houkuttelevaksi – tai jos kaipaa kompaktin kokoista puhelinta. Näistä syistä Sony Xperia 5 III voi olla loistovalinta, mutta säästämme huippupisteet ja toimituksen suositukset toiseen kertaan.

Karakter
Sony Xperia 5 III
Premium
Peter Gotschalk
(s. 1973): Kehityspäällikkö ja toimittaja. Peter on työskennellyt tekniikkatoimittajana eri tanskalaismedioissa vuodesta 1998 lähtien ja LB-toimituksessa vuodesta 2012 lähtien. Peter kirjoittaa etenkin mobiililaitteista ja muista kannettavista laitteista sekä innovaatioista esimerkiksi 5G:n, sähköautoilun ja älykotien saralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Taittuva puhelin uudella tapaa

Parempi kuin hintaluokkansa verrokit

Huippupuhelin hieman halvemmalla

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Pixel 7a - keskihintaisten puhelinten uusi kunkku

Täydellinen keskihintainen puhelin

Kuvankaunis Pixel

Ääni & Kuva
Scroll to Top