Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Xperia 1 IV

Pikkuisen parempi kuin viimeksi

Sony Xperia 1 IV ei ole varsinaisesti mullistava kännykkä, mutta monelle etenkin kuvaamisesta kiinnostuneelle se on varmastikin tämän hetken paras puhelin.

/ 06.06.2022 - 14:30
Sony Xperia 1 IV

  • Kirkkaampi näyttö, isompi akku ja monipuolisempi kamera, jossa uutuutena mm. 85–125 mm zoomaava telefoto. Vihdoin kameraohjelmisto ja automaattiasetukset toimivat kuten pitääkin.
  • Näytön 21:9-formaatti tekee joillekin videoille mustat sivupalkit. Laturi ei kuulu pakkaukseen.

Sony ei suoranaisesti kisaa suomalaisten suosikkipuhelimen paikasta, sillä sillä listalla komeilevat kuukaudesta toiseen Apple ja Samsung. Sonylla on silti potentiaalia uida monen potentiaalisen ostajan taskuun, sillä valmistajan ekosysteemi sisältöineen, laitteineen ja tekniikoineen voi tuoda mukavaa lisäetua käyttäjälle.

Esimerkiksi pääsyn Sonyn PlayStation-universumiin. Japanilaisvalmistaja on vahvasti mukana myös viihdebisneksessä Sony Musicin ja Sony Picturesin voimin – eikä pidä unohtaa yrityksen osaamista television, videon, valokuvauksen ja äänen saralla.

Jättikorporaationa Sonyn eri jaostojen toiminta on toki rajattua, eivätkä kaikki osaset välttämättä keskustele tehokkaasti keskenään. Niinpä Sony ei toistaiseksi ole onnistunut yhdistämään koko ekosysteemiään puhelimeen siten, että kuluttajat innostuisivat.

Onhan Sony kyllä yrittänyt. Xperia-kännykkää voi esimerkiksi käyttää PlayStation 4:n tai 5:n kaukosäätimenä PS Remote Playn kautta. Pelien, musiikin ja etenkin elokuvien integrointi on kuitenkin aina jäänyt hiukan puolitiehen.

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV on virkistystaajuudeltaan 120 Hz. Uutuutena näytön kirkkaus on enimmillään 1 000 nitiä, joten puhelin on edeltäjiään käyttökelpoisempi myös ulkona. Kuva: Peter Gotschalk

Kun katsoo Sonyn Xperia 1 -huippupuhelinten viimeisimpiä sukupolvia, niistä näkee helposti, mitkä osastot ovat tehneet yhteistyötä puhelimen kehityksessä. Vähemmän yllättävästi osastot kuuluvat Sony Electronicsin alle eli ne vastaavat esimerkiksi televisioiden, Blu-ray-soitinten, projektorien, kameroiden, videokameroiden, kuulokkeiden ja kaiuttimien valmistuksesta.

Vuoteen 2020 asti Sony Mobile oli oma osastonsa, mutta viimeisen kahden vuoden ajan sekin on kuulunut Sony Electronicsiin, mikä on tuonut puhelimiin paljon näyttö-, ääni- ja kameratekniikkaa naapuriosastoilta. Osaamista on lainattu etenkin Sonyn omalta Alpha-kameramallistolta, joka on myös vaikuttanut kännyköiden nimeämislogiikkaan. Xperia-mallit noudattavat siis samaa roomalaisten numeroiden käyttötapaa, jossa mallin arabialainen numero säilyy ja päivityksiä ilmaistaan järjestysluvulla, kuten Alpha-kameroiden Mark I, Mark II ja Mark III.

Ja tästä päästäänkin siihen, miten houkutella käyttäjiä. Sonyn kännykät eivät nimittäin sovi joka makuun, vaan vetoavat enemmänkin kuvausharrastajiin ja muihin teknonörtteihin, joita ei haittaa tehdä kameraan manuaalisia säätöjä, jotka haluavat kuunnella musiikkia korkealla resoluutiolla ja jotka jaksavat striimata Twitchia tuntikausia pelatessaan puhelimellaan. Uusi Sony Xperia 1 IV on juuri tällainen: puhelin ihmisille, jotka eivät vain käytä kännykkää, vaan käyttävät sitä luomiseen.

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV mukailee tarkasti edeltäjänsä ulkonäköä. Tyylikäs ilme on pitkälti etu- ja takapuolen peittävän Gorilla Glass Victuksen ansiota. Kuva: Peter Gotschalk

”Ei pidä korjata sitä, mikä ei ole rikki”, kuuluu sanonta, jota Sony näyttää mobiilistrategiassaan noudattavan. Vuoden 2022 Xperia 1 on saanut pientä hienosäätöä sinne tänne ja se onkin pikemminkin edellisen sukupolven päivitys kuin varsinainen uusi puhelinmalli.

Ulkonäkö ja rakenne

Samasta syystä Sony Xperia 1 IV on myös aivan edeltäjänsä näköinen. Muotoilu on hienostunutta: etu- ja takapuolta peittää Gorilla Glass Victus ja kehys on metallia. Xperia 1 IV on saatavana kolmessa sävyssä: Black, Ice White ja Purple. Ja vaikka takapintakin on lasia, pinta on mattainen, joten puhelimesta saa hyvän otteen eivätkä sormenjäljet näy niin pahasti.

Kolmen edeltäjänsä tapaan on Xperia 1 IV varustettu 21:9-formaatin näytöllä. Sen ansiosta puhelin on pitkä ja kapea ja tuntuu käteen sopivalta, vaikka näytöllä onkin kokoa 6,5 tuumaa. Korkeutta on vielä lisättykin, sillä näytön yläpuolelle on jätetty tilaa etukameralle ja kaiuttimelle.

Kameramoduuli on tuttuun tapaan puhelimen takapuolen vasemmassa yläkulmassa. Tilaa on myös 3,5-milliselle kuulokeliitännälle, mikä ilahduttanee musiikin ystäviä.

Sormenjälkilukija on integroitu oikean kyljen virtanappiin. Samalta reunalta löytyvät myös volyyminappi ja kameran laukaisija, jollaista ei muuten löydy kovin monesta kännykästä.

Sony Xperia 1 IV
Uritettu kameranappi on helppo löytää näppituntumalla kuvaa ottaessa. Kuva: Peter Gotschalk

Kameranappi on siirtynyt uudessa mallissa alemmas, joten vaaka-asennossa se sijoittuu aivan oikeaan reunaan. Napin pinta on uritettu, joten se on helpompi paikallistaa kuvaa ottaessa. Toimiva yksityiskohta!

Näyttö

Edeltäjänsä tapaan Xperia 1 IV:n näytön virkistystaajuus on 120 Hz, mikä tunnetusti käytöstä sujuvaa aina videoiden katselusta valikoiden selaamiseen. Uutta sen sijaan on näytön kirkkaus, joka on nostettu 1 000 nitiin, kun edeltäjässä maksimikirkkaus oli vain 560 nitiä. Niinpä Sony Xperia 1 IV on mukava käyttää ulkona auringonpaisteessakin etenkin kuvia ottaessa.

Muutoin näyttö on lähes kopio viime vuoden mallista. Eli 4K-resoluution OLED-näyttö, joka tarjoaa Creator Moden värejä parantamaan.  Tekniikan ansiosta värikirjo on laajempi, ja 10-bittinen HDR tekee siirtymistä vivahteikkaampia.

Tällä hetkellä tekniikkaa tukee muiden muassa Netflix, ja kuvanlaatu on todella vaikuttava. Sonyn näytöltä sisällöt toistuvat kuin elokuvateatterissa tai markkinoiden parhailla televisioilla. Erityisen vaikuttava elämys on, jos sisältökin on 21:9-formaatissa.

Screenshot multivindue
21:9-formaatin ansiosta ruudulla mahtuu pyörittämään kahta sovellusta samanaikaisesti. Kuvakaappaus

Esimerkiksi Netflixillä noin kaksi kolmasosaa elokuvista on kuvasuhteella 21:9, mutta useimmat sarjat ovat formaattia 18:9. Se tarkoittaa valitettavasti sitä, että sarjoja katsoessa ruudun reunoille ilmaantuu mustat palkit.

21:9-formaatin ansiosta ruudulla voi pyörittää kahta sovellusta samanaikaisesti niin sanotulla 21:9-moni-ikkuna-asetuksella, joka toimii erittäin hyvin. Sonyn Side Sense -toiminto, jolla sovelluksia voi avata pitämällä sormea ruudun reunassa, on myös parantunut, joten enää toiminto ei aktivoidu niin helposti vahingossa.

Ääni

21:9-formaatin elokuvateatteritunnelma vahvistuu kuulokkeita käyttämällä. Kuten todettua, on Sony Xperia 1 IV -puhelimessa kuulokeliitäntä, ja malli tukee Dolby Atmosta ja Hi-Res Audiota, mukaan lukien Sonyn LDAC-formaatti ja DSEE Ultimate -tekniikka sekä Sonyn 360 Spatial Sound. Se muistuttaa Applen Spatial Audiota – jota testasimme täällä – ja tarjoaa siis 3D-ääntä.

Applen ratkaisu toimii vain Apple Musicin ja Apple-kuulokkeiden kanssa (esimerkiksi AirPods Pro tai AirPods Max), mutta 360 Spatial Sound toimii useimpien suoratoistopalveluiden kanssa. Tidalilla toiminnosta saa paljon irti, onhan sovelluksessa kokonaan oma ”360 Reality Audio”-osastonsa, mutta Spatial Soundia hyödyntävät myös vaikkapa Deezer ja nugs.net. Laitteiston osalta tekniikka rajautuu kuitenkin vain Sonyn omiin kaiuttimiin tai kuulokkeisiin, kuten WH-1000XM5:een tai WF-1000XM4:ään.

Sony Xperia1 IV
Sonyn uutuuspuhelimessa on kolme Zeiss-optiikalla varustettua objektiivia ja neljäntenä 3D iToF -linssi etäisyyden mittaamiseen. Kuva: Peter Gotschalk

Kamera

Sony Xperia 1 IV on varustettu kolmoiskameralla ja erillisellä 3D iToF -sensorilla, joka mittaa etäisyyttä. Kuten viime vuodenkin mallissa, on tässäkin 24-millinen laajakuvalinssi, 16-millinen ultralaajakuva sekä telefoto, kaikki 12 megapikselin resoluutiolla. Xperia 1 III:sta tuttu vaihteleva polttoväli perinteisen optisen zoomin vaihtoehtona löytyy myös.

Viime vuoden mallissa objektiivi osasi vaihtaa sujuvasti 70 ja 105 mm:n välillä (70 mm = 2,9x zoom, 105 mm = 4,4x), mutta toiminto oli käytettävissä vain jommallakummalla zoom-asetuksella. Xperia 1 IV vaihtaa polttoväliä 85 ja 125 mm:n välillä (85 mm = 3,5x zoom, 125 mm = 5,2x) ja optista zoomia voi käyttää koko skaalalla. Jos zoomaa vähemmän kuin 3,5-kertaisesti tai enemmän kuin 5,2-kertaisesti, hoituu zoomaus digitaalisesti, mutta kaikki zoomaus mainitulla välillä on aidosti optista.

Kameraa käytetään Photography Pro -sovelluksella, joka on käyttöliittymältään oikeastaan sama kuin Sonyn Alpha-kameroissa. Siinä on manuaaliset säädöt valotukselle, valkotasapainolle, suljinnopeudelle ja sen sellaiselle. Kännykkäkamera osaa muutamia Alpha-kameroiden hienouksia, kuten kameran kaikilla linsseillä toimivan Real-Time Eye-AF-toiminnon, joka seuraa kuvattavan silmiä ja tarkentaa niihin.

Vaikka ei olisikaan valokuvausharrastaja, voi Xperia 1 IV silti olla oiva valinta puhelimeksi. Photography Pron Basic-asetuksella kamera hoitaa lähes kaiken automaattisesti ja käyttöliittymäkin on simppelimpi. Kameran käyttö ei siis edellytä erityisosaamista.

brunnen1 brunnen2 brunnen3 brunnen4
<
>
Berliinin Märchenbrunnen kuvattuna ultralaajakuvalla, laajakuvalla, 85-millisellä telefotolla ja 125-millisellä telefotolla. Kuva: Peter Gotschalk

Ja vihdoin kameran automatiikka myös toimii. Ensimmäisestä Xperia 1 -mallista lähtien kameran ohjelmistossa on ollut häiritseviä ongelmia esimerkiksi yli- tai alivalottamiseen johtaneen epätarkan HDR:n muodossa. Basic-asetuksella otetut kuvat ovat onnistuneita ja valotus on vihdoin kohdillaan.

Alphan käyttöliittymä on kuitenkin se, minkä ansiosta Xperia 1 IV on erityinen. Moni valitsee Sonnyn Xperia-puhelimen juuri siitä syystä, että se toimii saumattomasti saman valmistajan kameroiden kanssa.

Toisin sanoen Sony Xperia 1 IV on markkinoiden kiinnostavin puhelinmalli kaikille kuvaamisesta kiinnostuneille, jotka tykkäävät tehdä manuaalisesti säätöjä.

bokeh
3D iToF-sensorin ansiosta bokeh-kuvista saa todella tarkkoja. Bokehin määrää voi toki säätää myös manuaalisesti sovelluksesta. Kuva: Peter Gotschalk

Myös videoharrastajille Xperia 1 IV on loistava vaihtoehto, sillä videosovelluksia on tarjolla peräti kaksi: Video Pro ja Cinema Pro, joista jälkimmäisessä on lukuisiva väriprofiileja (Looks) eri elokuvagenrejen mukaan.

Video Prossa voi nauhoittaa 21:9-formaatilla 4K-resoluution 120 fps:n 10-bittistä HDR-kuvaa kaikilla objektiiveilla, mikä mahdollistaa jopa 5-kertaisen slow motion -videon kuvaamisen. Video Pron uutuusominaisuus on mahdollisuus kuvata Xperialla suoraan YouTubeen, jolloin ohittaa tavallisen käyttäjärajoituksen, joka edellyttää kanavalla vähintään tuhatta tilaajaa.

HDR SonyXperia HDR iPhone
<
>
Erona edeltäjäänsä ei Sony Xperia 1 IV:llä ole ongelmia valotuksen kanssa. Tämä vastavaloon otettu kuva Märchenbrunnenista on... Kuva: Peter Gotschalk

Suorituskyky ja ominaisuudet

Viime vuoden Xperia 1 III tarjosi sen hetken nopeimman Android-mobiiliprosessorin, Qualcommin Snapdragon 888:n, ja tänäkin vuonna tarjolla on vain parasta. Xperia 1 IV on varustettu samalla Snapdragon 8 Gen 1 -prosessorilla, jollainen löytyy myös esimerkiksi Motorola Edge 30 Prosta, OnePlus 10 Prosta ja Xiaomi 12 Prosta.

RAM-muistia on 12 GB, joten nopeutta pitäisi riittää. Kun vertaa Xperia 1 IV:tä edellä mainittuihin puhelinmalleihin, on suorituskyky samaa luokkaa OnePlus 10 Pron kanssa, mutta Motorola Edge 30 Pro ja Xiaomi 12 Pro saavat benchmark-testeistä kovemmat pisteet.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että Xperia 1 IV olisi hidas. Se suoriutuu testeistä paremmin kuin edeltäjänsä Xperia 1 III ja raskaatkin pelit, kuten Asphalt 9 ja Into the Dead 2 pyörivät vaikeuksitta.

SonyXperia1IV digital zoom m AI SonyXperia1IV digital zoom u AI
<
>
Toinen innovatiivinen toiminto kamerassa on tekoäly-zoom, joka päästää 15-kertaisesti lähemmäksi kuvattavaa kohdetta ja tekee kuvasta terävän. Kuten tämä AI-zoomilla otettu kuva. Kuva: Peter Gotschalk

Xperia 1 IV:n akunkesto on parantunut viime vuodesta huomattavasti, vaikka kirkas näyttö syö sitä enemmän. Entistä suurempi akku tarjoaa 30 watin pikalatauksen ja langattoman latauksen.

Sony Xperia 1 IV on IP65/68-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestävä.

selfie

Yhteenveto: Sony Xperia 1 IV

Viime vuoden Xperia 1 III oli täysosuma, mutta ainahan voi parantaa. Ja sitä juuri Sony Xperia 1 IV on: pieni parannus vaativaan makuun.

Näyttö on entistä kirkkaampi, akku isompi ja kamera monipuolisempi muun muassa 85 ja 125 mm:n välillä vapaasti zoomaavaan telefoton ansiosta. Ja vihdoin Sony on hoitanut kameran ohjelmiston ja automaattikuvausasetukset kohdilleen.

Karakter
Sony Xperia 1 IV
High End
Peter Gotschalk
(s. 1973): Kehityspäällikkö ja toimittaja. Peter on työskennellyt tekniikkatoimittajana eri tanskalaismedioissa vuodesta 1998 lähtien ja LB-toimituksessa vuodesta 2012 lähtien. Peter kirjoittaa etenkin mobiililaitteista ja muista kannettavista laitteista sekä innovaatioista esimerkiksi 5G:n, sähköautoilun ja älykotien saralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Taittuva puhelin uudella tapaa

Parempi kuin hintaluokkansa verrokit

Huippupuhelin hieman halvemmalla

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Pixel 7a - keskihintaisten puhelinten uusi kunkku

Täydellinen keskihintainen puhelin

Kuvankaunis Pixel

Ääni & Kuva
Scroll to Top