Ei ole mikään yllätys, että Sony tekee laatutuotteita. Harva, jos kukaan, yltää Sonyn tasolle vastamelussa, josta markkinoiden tehokkain esimerkki on sankakuulokemalli WH-1000XM5. Merkin paras nappikuulokemalli WF-1000XM5 on omassa luokassaan samaa kategoriaa. Mutta kuinka hyvä kuulokemalli onkaan kyseessä, jos vastamelu otetaan pois? Näin tekemällä on nimittäin syntynyt budjettiluokan WF-C510.
Ei vastamelua
C510 jatkaa mallistossa C500:n tilalla, joka voitti budjettikuulokkeiden vertailumme kolme vuotta sitten. Parhaan äänenlaadun lisäksi niissä oli ympäristöäänet ja testin pisin akunkesto, 10 tuntia napeista itsestään ja lisälataus kompaktista kotelosta.
Vastamelua niissä ei ollut, mutta ei useimmissa muissakaan vertailun malleissa. Ja jos jossain olikin, se ei toiminut erityisen hyvin.
Tänä päivänä tilanne on toinen: yhä useammassa halvassakin kuulokemallissa on vastamelu, joka on riittävän hyvä vaimentaakseen lentokonemelua. Kun Sony nyt tuo uuden WF-C510-mallin C500:n tilalle, voisi luulla, että kyseessä on nimenomaan vastamelulla päivitetty versio. Mutta eipä olekaan! Jos vastamelua kaipaa, kannattaa siis tutustua WF-C700N-malliin. Se on 30 prosenttia kalliimpi kuin nyt testattava C510 ja ehkäpä luokkansa paras vastamelunappikuuloke.
Lue myös: Sony WF-C700N – Paras kokonaisuus
Multipoint ja pidempi akunkesto
Sen sijaan kuulokkeisiin on lisätty multipoint-yhteys. Toisin kuin edellisen sukupolven mallia, saa uutuuskuulokkeet nyt siis yhdistettyä samanaikaisesti kahteen laitteeseen, vaikkapa puhelimeen ja kannettavaan. Multipointin ansiosta voi kuunnella musiikkia kannettavalta ja vastata kesken kaiken tulevaan puheluun, ilman että tarvitsisi säätää Bluetooth-yhteyden kanssa. Tai kuunnella musiikkia puhelimesta ja vaihtaa saumattomasti videokokoukseen tietokoneella.
Akunkesto on parantunut 10 prosenttia, joten kuulokkeet jaksavat nyt soittaa 11 tuntia entisen 10 tunnin sijaan. Viiden minuutin pikalatauksella saa 60 minuuttia lisää soittoaikaa. Edeltäjien tapaan kotelosta saa yhden lisälatauskerran. Kaksi olisi ollut parempi, mutta silloin kotelo ei toki olisi yhtä pieni ja näppärä. Kotelo mahtuu nimittäin todella helposti housujen taskuun!
Design ja istuvuus
Toinen muutos koskee kuulokkeiden kokoa. Toki C500 oli pieni kuulokemalli, mutta Sony WF-C510 on kutistunut vielä siitäkin. Paino on tippunut gramman verran per kuulokenappi, joten kumpikin painaa vain 4,5 grammaa. Kotelokin on viisi grammaa kevyempi, vain 30 grammaa. Sonyn onnistunut pyrkimys tehdä pienistä kuulokkeista vieläkin pienemmät on samalla johtanut entistä parempaan istuvuuteen. Sonyn mukaan malli on valmistajan kaikkien aikojen pienin suljettu nappikuulokemalli, eikä minulla ole mitään syytä epäillä väitettä.
Testikuulokkeeni olivat vaaleansiniset, mikä oli virkistävä poikkeus iänikuiseen mustaan ja valkoiseen. Materiaali on tyylikkään mattapintainen.
Ergonominen muotoilu perustuu Sonyn kokoamaan dataan erilaisista korvien muodoista – tietoa on koottu siitä lähtien, kun Sony esitteli maailman ensimmäiset in-ear-kuulokkeet vuonna 1982. Ja on kyllä todettava, että kuulokkeita tuskin huomaa. Ne istuvat kuin valettu ja unohtuvat saman tien. Monen tunnin käytönkään jälkeen en havaitse minkäänlaista epämukavuutta. Istuvuus tuo mieleen Jabra Elite 10 -täyslangattomat, mikä on paljon sanottu!
Ääni ja suorituskyky
WF-C510:n äänenlaatu on edeltäjänsä tapaan todella vaikuttava hintaan nähden. Sony hyödyntää DSEE-tekniikkaa (Digital Sound Enhancement Engine) parantaakseen pakattujen audiotiedostojen äänenlaatua. Itse pidän toimintoa mieluummin pois päältä, sillä se vaikuttaa mielestäni negatiivisesti dynamiikkoihin, mutta kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla.
Bassontoisto on vankkaa mutta ei liioiteltua. Keskirekisteri tuntuu tehdasasetuksilla lämpimältä ja miellyttävältä, mikä tekee monenlaisesta musiikin kuuntelusta mukavaa. Diskantti on selkeä eikä lainkaan terävä tai sulkeutunut.
Lue myös: Sony WF-1000XM5 – Loistavaa vastamelua
Hienoa on se, että sointia voi säätää Sonyn Headphones-sovelluksella. Sovelluksessa on 5-käyräinen taajuuskorjain sekä bassonsäätö, jonka ansiosta ääntä voi hienosäätää mieleisekseen. Itse päädyin pudottamaan hieman 2,5 kHz:n ja 6,3 kHz:n väliltä vähentääkseni hienoista terävyyttä ja nostamalla 1 kHz:n kohdalta selkiyttääkseni laulua. Madalsin hiukan 400 Hz:n kohdalta erottaakseni basson ja keskirekisterin paremmin, ja kompensoin valintaa korostamalla bassorekisteriä (Crystal Bass) saadakseni soinnista entistä täyteläisemmän.
Ominaisuudet ja helppokäyttöisyys
WF-C510 ei tottele langatonta latausta, mutta tarjoaa monia muita hyödyllisiä toimintoja. Ambient Sound -asetuksella kuulee ympäristön äänet, mikä on monessa tilanteessa kätevää. Voice Focus -toiminto korostaa puhetta, mikä on hyvä meluisissa tiloissa. Toiminto menee päälle automaattisesti metelissä ja puheluiden aikana. Silloin kuulee paremmin oman äänensä.
Kuulokenapit reagoivat hyvin ohjaukseen, joten ympäristöäänet saa helposti päälle, musiikin päälle tai pois sekä puheavustajan aktivoitua. Volyymin säätö tapahtuu painamalla vasenta kuulokenappia neljä kertaa (hiljemmalle) tai oikeaa neljä kertaa (kovemmalle). Aika mutkikasta.
Yhteenveto
Sony WF-C510 on erinomainen valinta, kun haluaa mukavan tuntuiset nappikuulokkeet, jotka kuulostavat hyvältä ja maksavat vähän. Vastamelua ei ole tarjolla, mutta tiivis istuvuus vaimentaa melua passiivisesti.
Kompaktin koon, mukavan istuvuuden ja tasapainoisen soinnin ansiosta kuulokkeet sopivat loistavasti jokapäiväiseen käyttöön. Ne eivät yllä Sonyn huippumallien rinnalle dynamiikkojen tai edistyksellisten ominaisuuksien osalta, mutta ne tarjoavat edullisesti todella hyvän kokonaispaketin.