Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sony MDR-MV1

Rehellistä studioääntä

Ammattilaiset eivät halua kuulokkeiden maustavan sointia omanlaisekseen, vaan he tarvitsevat mahdollisimman rehellistä äänentoistoa. MDR-MV1 tarjoaa sitä, mutta myös jotakin, joka vetoaa tavalliseen musiikinkuuntelijaan.

/ 06.09.2023 - 11:15
Sony MDR-MV1

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Erittäin mukavat kuulokkeet, jotka toistavat musiikkia rehellisesti. Menee suoraan kannettavan kuulokeliitäntään.
  • Laatuvaikutelma ei ole linjassa hinnan kanssa. Sointi ei ole yhtä hienojakoinen kuin joillain kilpailijoilla.

Luotettavat kuulokkeet ovat tärkeät, kun työskentelee studiossa – tai tien päällä. Sony MDR-MV1 vastaa tähän kysyntään: se on avoin ammattilaismalli, joka on tehty muusikoille ja teknikoille, jotka tarvitsevat yksinkertaisen ja luotettavan ratkaisun musiikin tuottamiseen ja miksaamiseen. Jos työskentelee vaikkapa MacBook Prolla, ovat kannettavan kanssa toimivat kevyttehoiset kuulokkeet tarpeen (kunhan muistaa kuulokeliitäntäadapterin).

Sony MDR-MV1 beauty
Kuva: Sony

Heti voin todeta, että Sonyn kuulokkeet kuulostavat parhailta kunnon äänilähteeseen kytkettynä. Mutta joskus on kuitenkin erittäin käytännöllistä voida käyttää kuulokkeita myös ilman kuulokevahvistinta ja silti nauttia hyvästä äänentoistosta – joko vain kuuntelun ilosta tai työn hyväksi.

Avoin rakenne – mitäs jännää siinä on?

Sony on heittäytynyt luovaksi markkinoinnissaan ja suunnannut kuulokkeet etenkin 360-ääntä luoville tekijöille. Sonylla 3D-teknologiaa kutsutaan nimellä 360 Reality Audio, mutta olemassa on myös Dolby Atmos ja monia muita.

Ensin luulin, että kuulokkeissa on jotakin erityistä: useampia elementtejä per kuppi tai sisäänrakennettu DSP. Mutta ei. Sonyn mukaan MDR-MV1 suoriutuu muita paremmin, koska malli kykenee toistamaan äänimaiseman erittäin laveasti. No mitenkäs se tapahtuu? Avoimen rakenteen ansiosta – mikä on ammattilaiskuulokkeissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Joten jännittävänä markkinoitu ominaisuus ei loppujen lopuksi olekaan kovin erikoinen.

Lue myös: Sony MDR-Z7M2 – Viihdearvo taattu

Äänentoiston luvataan olevan korkearesoluutioista ja toistavan kaikki vivahteet koskemattomana. Taajuusalue on hyvin laaja, 5 Hz–80 kHz. Sen ansiosta ammattilaisten on helppo vangita tilallisuutta äänikuvaan ja saada pieninkin muutos erottumaan. Sellainen on oleellista, kun tekee 360-äänikuvaa, mutta toki myös muutenkin taajuuskäyriä säätäessä, olipa kyseessä sitten stereo- tai surroundraita. Ominaisuudet hyödyttävät myös musiikinkuuntelijaa, joten hifinörtit pääsevät kunnolla mässäilemään musiikin monilla tasoilla.

Avoin rakenne minimoi äänen heijastumia kuulokkeiden sisäpuolelta ja poistaa huomattavasti enemmän akustista resonanssia verrattuna suljettuihin kuulokkeisiin, kuten vaikkapa Sonyn MDR-Z1R-malliin. Se taas pystyy sellaiseen, mihin muut kuulokkeet eivät, mutta rehelliseksi tai värittymättömäksi sitä ei voi kutsua.

Sony MDR-MV1 lifestyle
MDR-MV1 on kevyt ja mukava malli. Kuva: Sony

Hyvä istuvuus

MDR-MV1 on erittäin mukavan tuntuinen over-ear-malli. Kuulokkeet istuvat napakasti mutta eivät purista. Avoimen rakenteen ansiosta korvat eivät hikoile kuten suljettujen kuulokkeiden kanssa. Pehmusteiden veluuripäällyste on tavallista lyhytkarvaisempaa eikä siten hengitä yhtä hyvin kuin vaikkapa Neumann NDH 30- (testi tulossa!) tai Beyerdynamic DT 900 Pro X-malleilla.

Kuulokkeet painavat vain 223 grammaa ilman kaapelia, joten ne eivät tunnu painavalta. Yllä mainittu Neumann painaa 125 grammaa enemmän, ja eron huomaa. Sonyn muoviset kupit tuntuvat halvemmilta kuin muutoin samaa hintaluokkaa oleva, alumiinikupeilla varustettu Neumann.

Sony MDR-MV1:n äänenlaatu

Ajattelin ensin, että 24 ohmin impedanssi ja 100 dB:n herkkyys tekisi kuulokkeista keskitehoiset, mutta Sony soi huomattavasti lujemmin kuin Neumann samalla teholla (120 ohmia/104 dB). Siitä on etua, jos ei omista erityisen tehokasta kuulokevahvistinta.

Kytken MDR-MV1 suoraan kannettavani kuulokeulostuloon ja voin soittaa musiikkia niin kovalla kuin huvittaa. Doja Catin Paint the Town Red -kappaleen rytmit toistuvat napakasti ja keskirekisteri nousee esiin tavalla, johon harva hifikuuloke kykenee. On tavallista vaimentaa keskirekisteriä hieman, jotta basso ja diskantti korostuvat, eikä Sonykään ole tässä poikkeus.

Esimerkiksi suljettu malli MDR-Z7M2 toistaa keskirekisteriä hillitymmin ja bassoa mehukkaammin – totuus siis vääristyy eikä malli sovi ammattikäyttöön. MDR-MV1 on aivan toista maata. Pakko sanoa, että näin energinen ja täyteläinen keskirekisteri maistuu kyllä makealta. Varsinkin, kun soittolistalla on akustista musiikkia, jossa kaikki soittimet saavat näin ansaitsemansa huomion.

Neumann NDH 30 vs Sennheiser HD560S vs Sony MDR-MV1
Sony (violetti) toistaa bassoa runsaammin 40–50 Hz:n kohdalla. Keskirekisterissä kaikilla tapahtuva notkahdus johtunee mikrofonipään(miniDSP E.A.R.S.) heikkouksista. Mittauksista ei näy, että Sony kuulostaa bassotaajuuksilla ohuemmalta, ja vaikka keskirekisterin ja diskantin taajuusvasteet ovat kaikilla samankaltaiset, soivat Neumann (ruskea) ja Sennheiser (punainen) lämpimämmin. Kuvakaappaus REW-ohjelmistosta

Lämpimämpääkin sointia on

Jopa neutraalien kuulokkeiden joukossa on eroja äänen luonteessa. Sonylla diskantti ei mielestäni ole tarpeeksi hienojakoinen. Sointi on enemmän rento ja kutsuva. Basso sykkii syvällä, mutta bassorekisterissä ei ole samaa täyteläisyyttä ja iskua kuin Neumannilla.

Jopa edullisemman Sennheiser HD 560S:n, joka kuulostaa identtiseltä HD 400 PRO -ammattilaisversion kanssa, soinnissa on enemmän lämpöä, hehkua ja eleganssia.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että valitsisin ehdottomasti Neumannin tai Sennheiserin Sonyn sijaan. MDR-MV1 on kevyttehoisena paras vaihtoehto tien päällä tapahtuvaan työskentelyyn, kun kuulokevahvistin on jäänyt kotiin.

Tässä Sony on linjassa puolet halvemman Beyerdynamic DT 900 Pro X:n kanssa. Beyerdynamic ei kuitenkaan soi yhtä puhtaasti ja toistaa ylä-äänissä sibilantit vahvemmin. Näistä kahdesta panostaisin mieluummin kalliimpaan Sonyyn.

Sony MDR-MV1 cable
Kuva: Sony

Yhteenveto: Sony MDR-MV1

Sony MDR-MV1 on ammattikäyttöön tarkoitettu kuulokemalli, joka sopii miksaukseen ja markkinointiosaston mielestä etenkin 360-äänen luomiseen. Oikeasti kyseessä on ihan tavallinen avoin kuulokemalli.

Mutta kuitenkin laadukas sellainen: äänentoisto on rehellistä. Keskirekisteri soi miellyttävästi ja yksityiskohtaisesti ja basso neutraaliudestaan huolimatta energisesti. Kevyitä kuulokkeita pitää mielellään tuntikausia, ja ne voi tökätä suoraan kannettavan kuulokeliitäntään, mistä iso plussa.

Tämänhintaisilta kuulokkeilta odottaisi arvokkaampaa laatuvaikutelmaa, sillä koko hoito on muovia. Ja kun nyt toiveita esitetään, niin keskirekisteri voisi olla lämpimämpi ja diskantti hienojakoisempi.

 

Sony MDR-MV1 turned Sony MDR-MV1 professional detail Sony MDR-MV1 cable adaptor Sony MDR-MV1 cable 2 Sony MDR-MV1 lifestyle 2 Sony MDR-MV1 lifestyle 3
<
>
Kuva: Sony
Karakter
Sony MDR-MV1
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top