Kulutamme arjessa musiikkia, elokuvia ja podcasteja enemmän kuin koskaan, joten kuulokkeiden kohdalla huomaa kyllä nopeasti, jos mukavuus ei ole kohdillaan. Ei auta, vaikka äänenlaatu olisi kuinka loistava, jos korvat hikoavat tai kipeytyvät ensimmäisen kappaleen jälkeen.
Usein kuulokkeita käytetään tilanteissa, joissa olisi tärkeää olla tietoinen ulkomaailmasta: metsälenkillä ehkä haluaa kuunnella podcastia ja silti nauttia samalla linnunlaulusta, tai koiraa ulkoiluttaessa ehkä puhuu mielellään puhelimessa, mutta haluaa myös kuulla liikenteen äänet. Jos autoja ei kuule, tulee ulkoilusta äkkiä vaarallista! Ja vaikka moni haaveileekin sulkevansa kollegoiden mölyn ulkopuolelle vastamelukuulokkeilla, on monessa työssä kuitenkin pakko olla valmiina keskustelemaan.
Lue myös: Sony WF-1000XM4 – Sonyn parhaat nappikuulokkeet
Avoimet nappikuulokkeet
Ja juuri tällaisia tilanteita varten Sony on suunnitellut uudet avoimet täyslangattomansa, LinkBudsit. Monet vastamelukuulokkeet päästävät ympäristön äänet läpi mikrofonien avulla, mutta ääni ei kuulosta yhtä luonnolliselta kuin vapaasti korvaan pääsevä ääni. Lisäksi todella tiiviisti istuvat nappikuulokkeet muuttuvat jonkin ajan kuluttua väkisinkin hikisiksi. Niinpä Sony hakee ratkaisua avoimesta rakenteesta.
Sonyn mukaan konsepti on aivan uusi, vaikka esimerkiksi Audezelle on ollut avoimia nappikuulokkeita jo pitkään (LCDI3 ja LCDI4). LinkBuds on kuitenkin ensimmäinen täyslangaton nappikuuloke, josta olen kuullut, eikä malli muistuta mitään aiemmin näkemääni. Kuulokkeet todella eroavat joukosta donitsinmuotoisine 12-millisine elementteineen, jonka läpi tie on niin sanotusti auki suoraan korvakäytävään.
Istuvuus
Useimmat nappikuulokkeet istuvat hyvin heti, kun ne ottaa pakkauksestaan, eli keskikokoisilla sovitteilla varustettuina. Olinkin hieman yllättynyt siitä, että Sony ei välittömästi tuntunut istuvan paikoilleen. Sovitteita ei ole, vaan jotta pyörylän saa pysymään korvassa, on käytettävä siivekettä, joka mukailee korvalehden sisäpuolta. Minulle sopivat pakkauksesta löytyvät isommat siivekkeet, ja sen jälkeen napit istuivat varsin napakasti.
Puheluiden laatu
Avoimen kuulokerakenteen idea on, että korvat pääsevät hengittämään, joten kuulokkeita voisi käyttää mukavasti koko päivän. Jotta kuulokkeita ei tarvitsisi riisua, on tärkeää, että niillä onnistuvat myös puhelut ja etätapaamiset. Kuulokkeiden sisäänrakennetun mikrofonin on siis onnistuttava toistamaan käyttäjän ääni selkeästi, mutta samalla myös vaimentamaan taustahälyä.
LinkBudseissa on älykäs vastamelu, jonka pitäisi vaimentaa puheluiden taustalla olevaa hälyä erityisen tehokkaasti – ja se toimii hyvin. Minusta oma ääneni kuulostaa selkeämmältä kuin Sony WF-1000XM4:n tai jopa sankamalli WH-1000XM4:n kanssa. Toisin sanoen LinkBuds on puhelunlaadultaan Sonyn parhaita kuulokemalleja, joka sopii käytettäväksi useimmissa tilanteissa.
Akunkesto
Myös akunkesto on tärkeä, kun kuulokkeita haluaa käyttää koko päivän. LinkBudsin akunkestoksi on ilmoitettu kunnioitettavat vaan ei mullistavat 5,5 tuntia napeista itsestään ja 12 lisätuntia latauskotelosta. Vaikuttavampaa kuin itse akunkesto onkin se, miten pieneen tilaan Sony on mahduttanut tämän kaiken: LinkBuds on useimpiin nappikuulokkeisiin verrattuna paljon pienempi ja 4,1 gramman kappalepainoillaan kuulokenapit ovat puolet kevyemmät kuin WF-1000XM4-mallissa. Myös latauskotelo on niin pieni, että sitä tuskin huomaa taskussa.
Puheohjaus
Sonyn kuulokenappeja voi ohjata napauttamalla, mutta itse asiassa niihin ei tarvitse edes koskea: riittää, että tuo sormen hyvin lähelle nappia! Samalla tosin riski virhekomentoihin kasvaa. Jos esimerkiksi haluaisi korjata kuulokkeen asentoa kesken puhelun, voi vahingossa tulla katkaisseeksi puhelun – kuten minulle kävi muutamaankin otteeseen testin aikana.
Ongelmaa voi yrittää välttää käyttämällä sen sijaan puheavustajaa. Android-käyttäjät käyttävät Google Assistantia, mutta Sony ei enää linkitä Google Assistant -sovellukseen iOS-puhelimissa. Tosin väliäkö sillä, onhan Applen käyttäjillä Siri.
Äänenlaatu
Mukavuuskaan ei yksinään auta, jos äänenlaatu ei ole kunnossa. Sony LinkBuds onnistuu hyvin tärkeässä puherekisterissä: keskirekisteri ja diskantti toistuvat niin avoimina, erottuvina ja yksityiskohtaisina, että niin musiikki kuin puhekin tuntuvat nousevan lentoon. Laulu soi vaivattomasti, ja vaikka kuulokkeet korostavat 3 kHz:n kohdalta luodakseen lisätukea lauluun ja puheeseen, lopputulos on toimiva. Sovelluksen taajuuskorjaimesta juuri tätä taajuutta ei edes voi säätää, mutta 2,5 kHz:n kohdalta voi säätää halutessaan hieman vaimeammaksi.
Äänimaisema laventuu mukavasti sivuille, ja laulajat tuntuvat aina leijailevan pääni edessä. Sonyn kuulokkeet ovat tässä parhaiten onnistuneimpia nappikuulokkeita, ja jos löytää hyvän 360 Audio -kappaleen Tidalista tai Deezeristä, toistavat kuulokkeet kohtalaisesti myös kolmiulotteista ääntä. Ihan aidolta se ei tunnu, mutta voi olla hauska lisä joihinkin kappaleisiin.
Basson puutetta
Äänenlaadun heikkoudet piilevät bassorekisterissä. Soinnin suhteen basso on hyvä, mutta sitä vain on liian vähän.
Esimerkiksi Billie Eilishin syväbassoissa musiikkia ei pääse oikeuksiinsa LinkBudseilla, vaan kuulostaa ohuelta. Sama pätee oikeastaan kaikkeen musiikkiin, ja jopa klassisen musiikin kontrabasso tuntuu liian kesyltä. On aika ottaa sovelluksen taajuuskorjain jälleen apuun! Alle 400 Hz:n taajuuksiin pääsee käsiksi vain Clear Bass -nimisen toiminnon kautta. Se nostaa tai laskee alle 100 Hz:n bassoa (ainakin se kuulostaa siltä), ja väänsin bassonupin tällä kertaa asentoon +10. Syväbassoa se ei saanut aikaan, mutta ääni oli kuitenkin parempi kuin aluksi.
Podcast-kuulokkeet
Henkilökohtaisesti pidän basson määrää silti niin latteana, että en ajattelisi LinkBudseja varsinaisina musiikinkuuntelukuulokkeina. Sen sijaan ne sopivat täydellisesti puheelle, joten podcastien ja äänikirjojen kuuntelijoille LinkBuds on oiva valinta. Moni valitseekin nykyään mieluummin podcastin tai äänikirjan esimerkiksi laittaessaan ruokaa tai käydessään kävelyllä. On tosin todettava, että siihen käyttöön käyvät halvemmatkin kuulokkeet – mutta ne tuskin ovat yhtä mukavat kuin Sony!
Yhteenveto: Sony LinkBuds
Sony LinkBuds on erikoislaatuinen kuulokemalli, joka avoimen rakenteensa ansiosta päästää ympäristön äänet läpi luontaisesti – yhtä aikaa musiikin tai podcastin kanssa. Vastamelukuulokkeiden suosiota ajatellen voi tuntua oudolta valinnalta olla estämättä ulkomaailman ääniä, mutta itse asiassa ominaisuus on hyvin tarpeellinen monessakin tilanteessa. Avoin rakenne on myös mukavuuden kannalta hyvä ratkaisu, sillä ilman päästessä kiertämään eivät korvat ala hikoilla, toisin kuin umpinaisissa nappikuulokemalleissa. Jos siis käyttää kuulokkeita mielellään tuntikausia putkeen (ja jossain muualla kuin lentokoneessa, jossa vastamelu on ehdottomasti paikallaan!), ovat avoimet kuulokkeet todella näppärä valinta!
Ääni on avoin ja kirkas ja kuin tehty podcasteille ja äänikirjoille! Myös puheluiden laatu vakuuttaa. Musiikista sen sijaan puuttuu bassoa, eikä kaikkea saa korjattua sovelluksellakaan – valmiita esiasetuksiakin on tarjolla vaikka kuinka, mutta yksikään niistä ei tarjoa kunnon muhevaa bassoa. Jos basson latteus ei haittaa, voi LinkBuds olla oivallinen ostos.