Sony ei jää laakereilleen lepäilemään, vaan tuo jatkuvasti jotakin uutta valikoimiinsa. Valmistajan ensimmäinen QD-OLED-malli A95K on jo ehtinyt saada tervetulleen päivityksen. Mallivuoteen 2022 kuuluva versio, X95K on nimittäin saanut avukseen MiniLED-taustavalaistuksen.
On monia syitä, miksi voi olla paikallaan harkita LCD-televisioita OLED-mallin sijaan. Jos haluaa ison ja oikein kirkkaan ruudun, jota voi pitää päällä koko päivän ilman pelkoa kiinnipalamisesta, on LCD ilmiselvä valinta. LCD-paneelien suurin haaste on kontrastin ja mustan laadussa, joissa LCD ei pääse lähellekään OLED-televisioita. Mutta siinäpä uusi MiniLED-tekniikka tulee apuun!
Sony X95K
X95-sarja edustaa Sonyn parhaita 4K LCD -televisioita: kokovaihtoehdot alkavat 65 tuumasta ja menevät 85 tuumaan saakka (jossa näkyy aikamoinn hyppäys hinnassa). Sarja on sekä hinnan että ominaisuuksiensa puolesta selvää highend-luokkaa. Ja painon! Testiin lainaamamme 75-tuumainen painaa 43 kiloa ilman jalkoja.
Tavalliseen tapaansa Sony on ollut huolekas rakenteen suhteen, ja X95K on kunnon mastodontti. Vaikka tv on muotoilultaan viime vuoden mallia hieman linjakkaampi, on kyseessä silti melko uhkea televisio ainakin nykypäivän mittapuulla. X95K on huomattavasti kookkaampi kuin esimerkiksi Samsungin litteä huippumalli QN95B. Hyvänä puolena koossa on se, että liitännät on saatu piilotettua huomaamattoman luukun taakse.
Sonyn tv seisoo kahden tyylikkään jalan varassa. Ne saa asennettua leveämpään tai kapeampaan haara-asentoon sen mukaan, kuinka paljon tv-tasolla on tilaa. Ruutua saa halutessaan myös nostettua vähän ylemmäs, jolloin sen eteen saa sijoitettua soundbarin ilman, että kaiutin tulisi kuvan tielle. Näppärää!
Käyttö ja ominaisuudet
X95K hyödyntää Sonyn uusimpia älyominaisuuksia. Käyttöliittymänä on Google TV, joka tuntuu helpolta ja tehokkaalta ja tarjoaa laajan valikoiman sovelluksia. Sisuksissa pyörii silti sama Android 10 kuin viime vuoden malleissakin.
Sony on onnistunut hyvin integroimaan oman valikkonsa Googlen järjestelmän päälle, joten tärkeät ääneen ja kuvaan liittyvät asetukset löytyvät helposti. Meistä tämä on markkinoiden parhaita systeemeitä tällä hetkellä!
Kaukosäädin on harjattua metallia ja kuuluu Sonyn päivitettyyn premium-valikoimaan. Se on edeltäjäänsä paljon pienempi ja tarjoaa pikanäppäimet käytetyimmille toiminnoille. Taustavalaistujen nappien ansiosta kaukosäädintä on helppo käyttää hämärässäkin.
Liitäntäpuolella ei ole tapahtunut mitään sitten viime näkemän. Neljästä HDMI-sisääntulosta edelleen vain kaksi tukee 4K/120 Hz-kuvaa. Jos siis kytkee soundbarin HDMI eARC -liitäntään, jää jäljelle enää yksi 2.1-standardin mukainen sisääntulo.
Formaattien tuki sen sijaan on moitteetonta. HDR-formaatti Dolby Vision toimii, joten iso osa suoratoistopalveluiden sisällöistä toistuu ihanteellisesti. Pelaajien iloksi VRR (Variable Refresh Rate) on tuettu ja input lag on alhainen 20 millisekuntia. Silloin tosin on sammutettava ruudun paikallinen himmennys, mikä heikentää kuvan kontrastia.
Kuvanlaatu
Kuten mainittua, on Sony X95K saanut muutaman tärkeän päivityksen sisuksiinsa: perinteinen ledtaustavalaistus on korvattu edistyksellisellä MiniLED-taustavalaistuksella. MiniLED on tavallista ledvaloa monta kertaa pienempi, joten niitä mahtuu samalle alalle huomattavasti enemmän.
Kun ledejä on näin valtava määrä, on teoriassa mahdollista saada luotua todella hienojakoinen ja tarkka taustavalaistus ilman ikäviä halo-efektejä. Mutta kuten tunnettua, ei voima ilman hallintaa ole vielä mitään. Näin monen dynaamisesti muuttuvan paikallisen himmennysalueen hallinta vaatii reippaasti tehoja prosessorilta.
Sonyn mukaan sen Cognitive XR -videoprosessori onkin kuvanlaadussa suuressa roolissa. XR Backlight Master Drive analysoi kuvaa jatkuvasti ja huomioi esimerkiksi hahmojen muodon hallitessaan lukuisia himmennysalueita.
Mahtavaa kirkkautta
Meillä on jo kokemusta MiniLED-paneeleilla varustetuista televisioista, joista etenkin Samsungin huippumalli QN95B on tehnyt meihin vaikutuksen tarkalla kontrastillaan ja kirkkaudellaan. Sony X95K pääsee lähelle eteläkorealaisen kilpailijansa tasoa, mutta ei yllä kaikilla alueilla sen vaikuttavuuteen.
Ensivaikutelmamme on, että Sony X95K on erittäin kirkas televisio, jossa riittää puhtia vaativimpiinkin HDR-kohtauksiin. Netflixin Formula 1: Drive to survive -sarjassa on paljon koko ruudun päivänvalokohtauksia, jotka näyttävät joillakin televisiomalleilla vähän vaisuilta. Sony X95K kuitenkin onnistuu toistamaan kuvan upean intensiivisesti ja luonnollisen väritasapainon säilyttäen. Vieläpä keskellä kirkasta päivää!
Tässä X95K:lla on selvä etu kirkkaudeltaan heikompiin OLED-televisioihin nähden. Sony X95K on mahtava televisio urheilun ja yleisen tv-viihteen katsomiseen. Kaiken lisäksi ruudussa on heijastamaton kalvo, joka estää ympäristön heijastelua kuvassa.
Jos kaipaa mahdollisimman neutraaleja värejä, kannattaa valita elokuva-asetus (tai Dolby Vision Bright). Dynaaminen Vivid-asetus toimii tosin yllättävän hyvin myös. Se on kirkas mutta värikylläisyys ei lipsahda liioittelun puolelle.
Musta ei ole ihan OLED-luokkaa…
Himmennämme valot ja vaihdamme tummasävyiseen elokuvaan, jolloin vaikutelma muuttuu. Television taustavalaistus ja kuvankäsittely joutuvat toden teolla koetukselle! Odotukset valon jakautumisen tarkkuudelle olivat korkealla. Käytännössä paikallinen himmennys ei toimi niin tarkasti kuin olimme toivoneet.
Vaikka valon jakaminen alueisiin vaikuttaa tarkemmalta kuin aiemmalla X95J-mallilla, se ei tapahdu yhtä hienojakoisesti kuin Samsungin QN95B-mallissa. Taru Sormusten Herrasta: Mahtisormukset -sarjan tummat tunnelikohtaukset eivät toistu täydellisesti, vaan tummaa taustaa vasten olevien vaaleiden hahmojen ympärillä näkyy halo. Musta ei ole yhtä sysimustaa kuin OLED-televisioilla, vaan kuvan läpi vuotaa aina hieman valoa luoden mustiin kohtiin sinertävän harmaata sävyä. Sonyn omaan ja niin ikään 77-tuumaisena saatavana olevaan OLED-malli A80K:hon verrattuna on X95K:n syvyysvaikutelma latteampi ja realismin tuntu pienempi. Surullista mutta totta!
Äänenlaatu
Kuten huippumallille sopiikin, on Sony X95K varustettu uudistetulla äänijärjestelmällä. Acoustic Multi Audio -järjestelmä koostuu kaiuttimista, jotka on sijoitettu ruudun pohjaan, yläreunaan ja sivuille. Näin äänen pitäisi olla erottelevampi, minkä on tarkoitus tehdä eri suunnista kuuluvista ääniefekteistä vaikuttavampia ja realistisempia.
Ääni on itse asiassa todella hyvä ja huomattavasti parempi kuin Sonyn edullisemmissa malleissa. Diskantin yläpää soi kirkkaasti ja keskirekisteri lämpimästi ja täyteläisesti, joten puhe ja ääniefektit erottuvat selkeästi. Bassoakin riittää, joten efektit saavat hyvää potkua. Äänimaiseman laajuus vastaa kuvan kokoa.
Bonuksena X95K:ssa on myös Sonyn S-Center-toiminto. Takana on kaiutinsisääntulo, jolloin tv:n sisäänrakennettuja kaiuttimia voi käyttää Sonyn valmistaman äänijärjestelmän osana. Näin tv voi toimia keskikanavana, mikä vapauttaa muille kaiuttimille enemmän tehoja. Meillä on tästä hyviä kokemuksia esimerkiksi HT-A7000-soundbarin ja HT-A9-takakaiuttimien kanssa. Toisin sanoen, äänen kannalta tarjolla on hyviä päivitysvaihtoehtoja!
Yhteenveto: Sony X95K
X95K on Sonyn paras 2022-mallivuoden 4K LCD -televisio. Japanilaisvalmistajan huippumalli tarjoaa upeaa kirkkautta ja vaikuttavaa kontrastia tehden sitä erinomaisen tv:n urheilun ja tv-viihteen katsomiseen valoisassa huoneessa. Uusi Google TV ja kaukosäädin tekevät televisioista helpon ja nopean käyttää.
Uuden MiniLED-tekniikan ansiosta musta on synkimmissä kohtauksissa erinomainen, mutta ei aivan kaikkein parasta tasoa. X95K ei tällä saralla pärjää hienoimmille OLED-televisioille, eikä sen valonhallinta ole yhtä tarkkaa kuin MiniLED-suosikillamme Samsung QN95B:llä.
Jos X95K olisi julkaistu pari vuotta sitten, olisimme menneet ihastuksesta polvillemme, mutta tämän päivän yltäkylläisyydessä se jää hiukan jälkeen parhaimmista. Kilpailu highend-luokassa on nykyään vain aivan järjettömän kovaa!