Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)

Mitkä värit!

Sonyn uusi huippumalli A95K on ensimmäisiä QD-OLED-tekniikan televisioita. Kuvanlaatu on ennennäkemättömän hieno!

/ 16.05.2022 - 11:21
Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Sony A95K tarjoaa huikean katselukokemuksen kuvallaan, jonka kontrasti on todella vahva ja värintoisto ilmiömäistä. Kaiken lisäksi äänenlaatukin on hyvä – suoraan ruudulta.
  • Sony A95K on toistaiseksi saatavana vain 55- ja 65-tuumaisina, eli jättikokoa ei saa. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee kaikkia 2.1-ominaisuuksia. QD-OLED-paneelin erikoinen pikselirakenne voi näyttää häiritsevältä läheltä katsottuna.

Testaamme LB Ääni & Kuvan toimituksessa vuosittain satoja tuotteita, mutta ei sitä joka päivä saakaan testihuoneeseen aivan uutta tv-tekniikkaa! Sony Bravia A95K on maailman ensimmäinen QD-OLED-televisio eli se edustaa tekniikkaa, jolle meillä on kovat odotukset – yhdistäähän se OLEDin ja QLEDin parhaat puolet.

Sonyn huippumalli on läheistä sukua viime vuoden A90J-mallille, joka oli suosikkejamme vuoden 2021 tv-tarjonnasta ja jonka nimesimmekin vuoden parhaaksi highend-televisioksi. Ja tänä vuonna Sony on lähtenyt siis tavoittelemaan vieläkin parempaa kuvaa.

Osa lukijoista saattaakin muistaa, että saimme pientä esimakua Sony A95K -televisiosta jo helmikuussa, mutta nyt saimme ensimmäisenä Pohjoismaissa testata mallia ihan kunnolla!

Bravia A95K: OLEDista QD-OLEDiin

Sony yllätti paljastamalla A95K-mallinsa tammikuussa CES-messuilla aivan kilpailijoiden nenien edessä. QD-OLED-paneeli on nimittäin käytössä myös Samsungilla, tarkemmin sanottuna myöhemmin tänä vuonna julkaistavassa QS95B-mallissa.

QD-OLED eroaa tavallisesta OLED-tekniikasta kuvapaneelin osalta. Sen sijaan, että paneeli lähettäisi valkoista valoa värisuotimen läpi, käytetäänkin paneelissa sinistä valoa ja kvanttipisteitä päävärien punaisen, vihreän ja sinisen luomiseen. Yhdistämällä nämä saadaan myös täysin valkoista valoa.

Kvanttipisteiden avulla QD-OLED pystyy toistamaan vahvempia ja selkeämpiä sävyjä kovemmalla kirkkaudella. Samaan aikaan paneeli tarjoaa OLEDin tutut hyödyt, kuten täydellisen mustan ja laajan katselukulman – itse asiassa jopa OLEDia laajemman!

Design

Ulkonäöltään A95K ei ole järin mullistava: kuva jatkuu lähes reunasta reunaan ja sitä kiertää vain ohut mattamusta kehys.

Takapuolelta tv on hieman paksumpi, sillä sinne on mahdutettu virtalähde, liitännät ja muu elektroniikka. A96K ei siis ole kaikkein litteimmästä päästä, ja seinälle ripustettuna se työntyy hiukan ulos.

Jalusta on litteä ja todella painava. Se on yhtä leveä kuin ruutukin, joten tv pysyy tukevasti paikoillaan. Erikoista siinä on se, että jalustan voi asentaa taka- tai etupuolelle.

Jos jalustan asentaa tv:n takapuolelle, ruutu kallistuu hieman taaksepäin, kuten esimerkiksi Sonyn ensimmäisessä OLED-kuluttajatelevisiossa, A1-mallissa. Etupuolelle kiinnitettynä ruutu on pystyssä ja sen voi työntää melkeinpä kiinni takaseinään.

Design on tyylikästä, mutta jättää soundbarille vain vähän tilaa. Siitä syystä moni laittanee tv:n mieluummin seinälle, mitä varten tarvitaan 300 x 300 VESA-kiinnike (55 tuumaa).

65 A95K titan blk slate blk front position style st 65 A95K titan blk slate blk back position style st 65 A95K titan blk slate blk back position style btyB 65 A95K titan blk slate blk front position style btyB
<
>
Sony A95K:n voi asentaa suoraan tai hieman kallelleen. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Bravia A95K perustuu Google TV -käyttöliittymään, joka on Androidin edelleen kehitelty versio. Se eroaa aiemmasta uuden aloitusvalikon suhteen: valikosta näkee sovellukset, kanavat ja ulkoiset laitteet, jotka useimmiten ovat käytössä. Lisäksi se näyttää suosituksia aiemmin katsottujen sisältöjen perusteella.

Käyttäjäkokemus on hyvä, ja uusi kaukosäädin auttaa siinä. Sony on integroinut hienosti oman valikkonsa Googlen käyttöliittymän päälle, ja asetukset löytyvät helposti pop-up-valikosta. Kaukosäätimen nappeja tarvitsee painella vähemmän kuin Philipsin Android-televisiolla.

A95K on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, mutta vain kaksi ovat HDMI 2.1 -yhteensopivia. Toinen niistä toimii äänenpalautuskanavana (HDMI eARC) ulkoista soundbaria varten. Jos siis ottaa käyttöön soundbarin, jää pelikonsoleita varten jäljelle vain yksi HDMI-liitäntä.

Tämä tuntuu pihiltä ottaen huomioon, että monet kilpailijat tarjoavat 2.1-tuen kaikissa neljässä HDMI-sisääntulossa. Sony tukee 4K/120 Hz:llä ja VRR:ää, mutta tv ei vaikuta yhtä peliystävälliseltä kuin LG:n ja Samsungin viimeaikaiset mallit. Erillistä pelivalikkoa ei ole. Peliasetus on silti erinomainen ja viivekin vain 15 millisekuntia.

Sony tarjoaa hyvän tuen eri formaateille, kuten Dolby Vision- ja IMAX Enhanced -videoformaateille, sekä Dolby Atmos -äänelle. Niinpä suurin osa tämän päivän viihteestä toistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Huom! A95K on varustettu Bravia Cam -webkameralla, jota voi käyttää esimerkiksi videotapaamisiin. Emme vielä ehtineet testata sitä, mutta palaamme myöhemmin päivityksen kera.

Sony A95K backlit remote
A95K:n mukana tulee Sonyn uusi premium-kaukosäädin. Harjattua metallia oleva viimeistely ja aiempaa kapeampi muotoilu tekevät siitä tyylikkään. Napit on taustavalaistu, ja omat nappinsa löytyvät Netflixille, Disney+:lle ja Amazon Prime Videolle – sekä Sonyn omalle Bravia Core -suoratoistopalvelulle. Kuva: Audun Hage

Sony XR A95K:n kalibrointi

Sony Bravia XR A95K tukee Calman Autocal PC-ohjelmalla ja Calman Google-sovelluksen automaattikalibrointia. Sony on keksinyt aikaa säästävän ja kätevän kikan, jolla yhdellä kalibroinnilla saa korjattua kaikki A95K:n kuva-asetukset kerralla. Tämän helpompaa ei kalibrointi voi ollakaan!

Tehdasasetuksillaan testiyksilömme antoi hyvät tulokset. Deltapoikkeaman keskiarvo oli 4,6 harmaa-asteikolla ja 2,3 väritilassa (SDR, kuva-asetus Professional 1).

Kalibroinnin jälkeen saimme harmaa-asteikon poikkeamaksi 0,4 ja väritilan 0,5, mikä on lähes täydellinen saavutus. Myös HDR-asetuksella mittauksista saatiin tarkkoja: 0,7 harmaa-asteikolla ja 1,1 väritilassa. Tulokset todistavat, että Sony A95K on värintoistoltaan äärimmäisen tarkka.

QD-OLED-paneelin kirkkaus on myös erinomaista. Mittasimme 55-tuumaisen Bravia A95K:n kirkkaudeksi noin 1 000 nitiä 10 %:n kuva-alalla (Vivid/Dynamiskt läge). Ehkä vieläkin vaikuttavampaa on, että A95K pääsi 930 nitiin kalibroimatta (Professional 1). 100-prosenttisella kuva-alallakin kirkkaus oli 210 nitiä, mikä kertoo television kirkkauden olevan vahva myös täysin valkoisella kokoruudulla.

Katselukulma tekee niin ikään vaikutuksen. QD-OLED onnistuu säilyttämään värilämpötilan, dynamiikat ja kylläisyyden samana, vaikka siirtyykin sohvan keskeltä reunalle. Hyvinkin reunalta katsoen kuva näyttää samalta kuin edestä katsottuna – tässä QD-OLED on selvästi parempi kuin perinteinen OLED!

Kalibroinnista vastasi ProCalin Gorm Sørensen.

Sony A95K calibration
Sony A95K kaibroitavana. Kuva: Audun Hage

QD-OLED tarkemmassa syynissä

Kun QD-OLED-paneelia katsoo tarkemmin, huomaamme erottuvan pikselirakenteen. Sen sijaan, että pikselit olisivat tavalliseen tapaan vierekkäin, muodostavat punainen, vihreä ja sininen pikseli kolmion, jossa vihreä on aina ylhäällä. Kuvan sisällöstä ja katseluetäisyydestä riippuen tästä hivenen erikoisesta pikselikuviosta voi aiheutua kummia efektejä kuvaan.

Kirkkaat hahmot tummaa taustaa vasten, esimerkiksi tekstitykset, saattavat saada häivähdyksen vihreää yläosaansa ja sävyttyä magentaan alaosastaan. Tämä pikseli-ilmiö näkyy vain läheltä katsottuna, eli tavallisella katseluetäisyydellä parin metrin päästä sitä ei huomaa. Sohvalta katsottuna kuva näyttää saumattomalta. Tämä saa meidät kuitenkin pohtimaan, miten hyvin QD-OLED-tekniikka toimii PC-näytöissä tai pelatessa konsolipelejä televisiolla, jolloin istutaan enemmän nenä kiinni ruudussa.

QD OLED subpixel layout QD OLED QD OLED subpixel green line
<
>
QD OLED on paneelitekniikaltaan erikoinen, jossa vihreät alapikselit asettuvat keskenään horisontaaliseen linjaan. Kuva: Gorm Sørensen

Ilmiömäinen värintoisto

On toki asia erikseen, miltä QD-OLED näyttää suurennuslasin kanssa ja mittausvälineillä tarkasteltuna, mutta tärkeintähän on, miltä tv näyttää paljain silmin katsottuna. Nyt on aika kaivaa superlatiivivarasto esiin!

Tavallinen OLED hellii katsojaa upealla kuvalla ja vahvalla kontrastilla – mutta totesimme pian, että QD-versio vie kaiken pidemmälle.

A95K muistuttaa monin tavoin perus-OLEDia: kuva on terävä, sillä jokaisen pikselin voi sytyttää ja sammuttaa erikseen. Kuvan syvyysvaikutelma ja terävyys ovat tästä syystä huipussaan.

QD-OLED eroaa OLEDista värintoistollaan. Testipätkiä katsoessamme tulee nopeasti selväksi, että A95K:n värit ovat aivan huikeita.

Sony A95 PQ flower
Sony A95K:n kuva on terävä ja värintoistoltaan aivan upea. Esimerkiksi Eugene Belskyn YouTubesta löytyvät luontovideot 4K HDR -laadulla näyttävät mahtavilta. Kuva: Audun Hage

Värit ovat todella täyteläiset mutta tarkat, ja sävyjä on enemmän kuin mihin olemme tottuneet. Etenkin oranssista ja violetista erottuu aivan uusia vivahteita. Värejä ei kuitenkaan ole liioiteltu, päinvastoin: kuva on erittäin luonnollinen ja miellyttävä. Jotenkin vaivattoman oloinen.

Sony A95K QD OLED picture quality 2 Sony A95K QD OLED picture quality 5 Sony A95K QD OLED picture quality 3 Sony A95K QD OLED picture quality 4 Sony A95K QD OLED picture quality 6
<
>
Uusi QD-OLED-paneeli tarjoaa erinomaista terävyyttä ja syvän ja vivahteikkaan värintoiston. Kuva: Audun Hage

A95K kantaa mukanaan edeltäjänsä A90J:n hyviä puolia etenkin kuvankäsittelyn ja liikkeiden terävyyden muodossa. Liikkeet toistuvat erittäin pehmeästi ja saumattomasti urheilua ja viihdettä katsoessa, ja interpolaation saa laitettua pois päältä elokuvia katsoessa.

Sony A95K Snabba Cash Netflix 1 Sony A95K Snabba Cash Netflix 4 Sony A95K Snabba Cash Netflix 2 Sony A95K Snabba Cash Netflix 3 Sony A95 Snabba Cash Netflix 5
<
>
Sony A95K tarjoaa loistavan kuvanlaadun ja upean kontrastin. Kuvassa Netflixin Snabba Cash S1E4. Kuva: Audun Hage

Onko Sony A95K kuvanlaadultaan paras televisio, jonka olemme nähneet? Ainakaan tällaista värintoistoa emme muista nähneemme, vaikka ottaisimme huomioon myös näkemämme studiomonitorit ja edistykselliset prototyypit!

Äänenlaatu

A95K käyttää Sonyn Acoustic Surface+-tekniikkaa, jossa ääni tulee suoraan ruudun läpi. Tämä tehdään sisäänrakennettujen ”värähtelijöiden” avulla, jotka saavat OLED-paneelin toimimaan kaiutinkalvona. Takapuolelta löytyvät myös matalimmista taajuuksista vastaavat sisäänrakennetut subwooferit.

Sonyn ääni on erittäin kirkas, avoin ja tasapainoinen, ja puhe erottuu vahvana ja selkeänä. Bassoakin on, joten musiikki ja ääniefektit saavat mukavaa täyteläisyyttä. Parasta on se, miten ääni tulee kuvan läpi sivuille sijoitettujen kaiutinten sijaan. Näin ääni on hyvin synkassa kuvan tapahtumien kanssa, mikä tuo lisäripauksen realismia katselukokemukseen.

Toki kompaktilla sisäänrakennetulla kaiutinjärjestelmällä on rajoitteensa. Sonyltakin loppuu puhti kovalla volyymillä, jolloin ääni kiristyy ja terävöityy ikävästi. Äänikuva ei yllä esimerkiksi omalla ulkoisella soundbarilla varustetun Philips OLED+986 -television soinnin suuruuteen, painoon ja kolmiulotteisuuteen.

Totta kai A95K:n voi täydentää erillisellä soundbarilla. Valitsemalla Sonyn yhteensopivan mallin (HT-A7000 tai HT-A9) saa lisäetuna sen, että television omat kaiuttimet toimivat silloin puhetta toistavana keskikanavana ulkoisten kaiuttimien huolehtiessa surroundista ja bassosta. Olemme testanneet kokonaisuuden toimimista aiemmin ja voimme suositella sitä lämpimästi.

Lue myös: Sony Bravia A90J – OLEDia valkokankaan verran!

Yhteenveto: Sony Bravia A95K

Sonyn uusi lippulaivamalli on todella vaikuttava tuttavuus, jonka ilmiömäinen värintoisto hakee vertaistaan. Kirkkautta riittää päivänvalossa katseluunkin ja kirkkaiden HDR-efektien toistoon. Kontrasti on mahtava, ja kuva säilyttää laatunsa myös sivusta katsoessa.

Aivan läheltä katsottuna paneelin erikoisen pikselikuvion erottaa, mutta sohvalta katsoessa sitä ei huomaa. Se on kuitenkin hyvä huomioida, jos harkitsee QD-OLED-paneelia pelaamista varten.

Television käyttö sujuu helposti Googlen käyttöliittymän ja hyvän kaukosäätimen ansiosta. Sony olisi tosin saanut varustaa huippumallinsa neljällä HDMI 2.1 -sisääntulolla kahden sijaan.

Highend-puolella on tänä vuonna paljon kilpailua esimerkiksi testaamamme erinomaisen LG G2:n muodossa. Myös Samsung on tänä vuonna tuomassa kauppoihin QD OLED -malleja hyvien QLED LCD -mallien lisäksi. Eikä pidä unohtaa Panasonicin LZ2000-lippulaivamallia. Odotamme kovasti useamman huippu-tv:n testaamista jo lähiaikoina.

Jää siis nähtäväksi, mikä on tämän vuoden voittaja laatutelevisioiden kategoriassa, mutta Sonylla on ainakin vahva mahdollisuus A95K:n kanssa!

 

Karakter
Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top