Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)

Erinomainen vähän kaikessa

Kaunis kuvanlaatu ja reipas äänentoisto tekevät Sony A80L -televisiosta mahtavan kokonaisuuden.

/ 16.05.2023 - 13:00
Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Sony A80L tarjoaa vaikuttavaa terävyyttä, hienoa kontrastia, neutraalia värintoistoa sekä loistavaa ääntä piilokaiutinjärjestelmästään.
  • Kirkkaus on hieman heikompaa kuin osalla kilpailijoista, ja vain kahdessa HDMI-liitännässä neljästä on täydet 2.1-ominaisuudet.

Sonyn televisiovalikoima vuodelle 2023 on laaja. OLED-malli A80L on saatavilla aina 55-tuumaisesta 83-tuumaiseen. Hintaluokkansa puolesta malli asettuu luontevaksi haastajaksi LG C3 -mallille, josta meillä on testi tekeillä.

Sony A80L

Sony on riippumaton televisiovalmistaja, joka voi huoletta valita eri paneelitekniikoiden väliltä. A80L on varustettu LG Displayn valmistamalla OLED-paneelilla, johon on yhdistetty Sonyn oma kuvankäsittely ja äänijärjestelmä – kombinaatio, joka on aiempien sukupolvien kohdalla osoittautunut hyvin toimivaksi. A80L on Sonyn uusi premium-luokan lippulaiva, joka pyörii XR-videoprosessorin ja Google TV -käyttöliittymän voimin.

Sony on ehtinyt jo esitellä myös highend-malli A95L:n, joka hyödyntää QD-OLED-tekniikkaa, mutta mallia odotetaan kauppoihin vasta syksyllä. Eli A80L on tällä hetkellä Sonyn uusin ja paras OLED-televisio!

 

65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_cw 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_front 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyA1
<
>
Sony A80L. Kuva: Sony

Sony A80L: Design

A80L on tyylikkään näköinen tv, jonka kapea ja pyöristetty kehys on tummaa metallia. Vasemmassa alanurkassa on hillitty Sonyn logo. Jalat voi asentaa kapeammalle tai leveämmälle ja korkeusvaihtoehtojakin on kaksi. Näin televisio on helppo mahduttaa erilaisille tasoille, ja sen alapuolelle saa vielä soundbarinkin.

Tv:n takaosa on Sonyn tuttua ruutukuviota, ja liitännät löytyvät vasemmasta reunasta. Jos tv:n haluaa kiinnittää seinälle, se onnistuu käyttämällä 300 x 300 mm:n kokoista VESA-kiinnikettä.

65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_bz 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_back 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_st
<
>
Sony A80L. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Sony käyttää Google TV -käyttöliittymää, joka tarjoaa laajan valikoiman sovelluksia ja suoratoistopalveluita. Googlen järjestelmä päivittyy usein ja antaa suosituksia omiin katselutottumuksiin perustuen. Sonyn omat valikot löytyvät helposti eivätkä ne pomppaa häiritsevästi kuvan päälle.

Sony jää kylläkin LG:n jalkoihin liitäntöjen suhteen. LG C3 on varustettu neljällä täyden kaistan HDMI:llä (48 Gb/s, joka riittää 4K/120 Hz-videosignaalille), kun taas Sony A80L -mallissa vain kaksi HDMI-sisääntuloa neljästä on tätä uusinta laatua. Sonyn televisioon ei siis saa samanaikaisesti yhtä monta korkealaatuista videolähdettä.

Sony paikkaa kurjuutta tarjoamalla PlayStation 5:n omistajille lisäherkkua: A80L on optimoitu PS5:lle, ja se tukee muiden muassa Auto HDR Tone Mappingia ja Auto Genre Picture Modea.

Sony on myös tuonut 2023-mallivuoteen erillisen pelivalikon, jonka avulla pelaamisen kannalta tärkeisiin asetuksiin pääsee nopeasti käsiksi. Pelivalikosta voi esimerkiksi säätää mustan määrää ja asettaa kuvaan ruudukon, jonka avulla tähtääminen helpottuu.

Pelaamisen kannalta HDMI 2.1 -liitäntöjen vähyys tuntuu tosin rajoittavalta. Sony olisi saanut korjata tämän puutteen uusimpiin malleihinsa, sillä monella kilpailijalla on jo HDMI 2.1 -ominaisuudet kaikkien neljän HDMI-liitännän osalta. A80L:n viivekin (input lag) on hiukan isompi kuin LG C3:llä: 16,6 millisekuntia verrattuna LG:n 13,9 millisekuntiin.

Sony A80L remote Sony A80L inputs Sony A80L Google TV
<
>
Sony A80L:n neljästä HDMI-liitännästä vain kaksi edustaa 2.1-standardia, ja niistäkin toinen menee soundbarin käyttöön. Useamman pelikonsolin omistajalle tämä voi olla rajoite. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Sony sijoittuu kuvanlaadultaan aina luokkansa parhaimmistoon, ja A80K oli viime vuoden parhaita OLED-televisioita. Miten pärjää uusi A80L?

A80L on varustettu ”tavallisella” OLED-paneelilla uusimman MLA-tyypin sijaan, jollainen LG G3:n ja Panasonic MZ2000:n kaltaisista huippumalleista löytyy.

Ensivaikutelma kuvanlaadusta on, että se on hyvin samankaltainen kuin edeltäjällä. Kontrasti on edelleen erinomainen ja värintoisto vivahteikasta ja äärimmäisen kaunista – upeat värit ovat Sonyn tarkan kuvankäsittelyn tavaramerkki.

Sony kertoo parantaneensa kirkkautta tämän vuoden malleihin, mutta ero ei ole järin suuri: mittasimme A80L:n kirkkaudeksi 660 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla, mikä on 60 nitiä enemmän kuin viime vuoden mallilla, mutta jää silti jälkeen LG OLED C3:n lähes 800 nitistä.

Sony A80L contrast scaled 1
Kuva: Audun Hage

Enimmäiskirkkauden erot voi havaita lähinnä vahvoissa valokohdissa, kuten auringonpaisteessa, liekeissä ja räjähdyksissä, jotka välillä hehkuvat Sony A80L:llä vaimeammin kuin LG:llä. Ero ei kuitenkaan ole erityisen merkittävä, ja Sony paikkaa puutetta tehokkaalla kuvankäsittelyllä ja sävyalan sovituksella (tone mapping).

Ja oh, miten terävä kuva on! Cognitive XR -videoprosessori on saanut uusia työkaluja tälle vuodelle, joista XR Clear Image vaikuttaa kuvan terävyyden parantumiseen ja kohinan vähentymiseen. Se toimii todella hyvin – tehokkaasti mutta hellävaraisesti.

Kaikki sisällöt tavallisista HD-laadun tv-lähetyksistä 4K-videoihin näyttävät huomattavasti terävämmiltä. Kasvojen yksityiskohdat ja hahmoja ympäröivät varjostukset luovat vaikuttavan syvyysvaikutelman ilman, että mikään tuntuu keinotekoiselta. Efektin vahvuutta voi säätää itse kuva-asetuksista.

Toinen merkille pantava seikka on liikkeiden pehmeys. Sonyn interpolaatio toimii selvästi paremmin kuin LG:llä, sillä panoraamakuvaus välkkyy ja särkyy vähemmän. Vaikka LG C3:n kuvankäsittelyssä on samankaltaisia toimintoja, ei LG:n kuva näytä yhtä herkältä ja saumattomalta kuin Sonyllä. Kun näitä kahta vertasi rinnakkain, oli Sonyn hiukan terävämpi ja yksityiskohtaisempi kuva useimmiten enemmän mieleemme. Sonyn oma kuvankäsittely on tv:n tähti ja antaa A80L:n pientä etumatkaa.

Äänenlaatu

Sonylla on äänenkin puolesta salainen ase käytössään. Kaiuttimet eivät näy ulospäin, vaan ne on kätketty OLED-paneelin taakse, jossa ne värähtelevät päästäen äänen ruudun läpi. A80L on varustettu kolmella kanavalla (oikea/keski/vasen) sekä lisäksi kahdella bassokaiuttimella.

Äänijärjestelmän ansiosta äänenlaatu on loistava ja selvästi parempi kuin LG:n C3-mallilla. C3 soi hieman sulkeutuneesti, kun taas Sony A80L soi kirkkaammin, tasapainoisemmin ja erottelevammin. Puhe erottuu selkeästi ja pysyy aina hyvin synkassa ruudulla näkyvän toiminnan kanssa. A80L soittaa myös lujempaa ilman, että ääni tuntuu kiristyvän.

Sonyn televisioon on helppo yhdistää soundbar. Jos valitsee sellaisen Sonyn omasta mallistosta – esimerkiksi HT-A5000:n – tulee myös tv:n oma ääni hyödynnettyä osana kokonaisuutta Acoustic Center Sync toiminnon avulla.

Yhteenveto: Sony A80L

Sony A80L on luonnollinen jatkaja viime vuoden onnistuneelle A80K-mallille. Sony on pitäytynyt pääosin reseptissä ja vain parannellut sieltä täältä. Kirsikkana kakussa on Sonyn huippuhyvä kuvankäsittely, joka tekee väreistä luonnolliset ja neutraalit, liikkeistä pehmeät ja terävyydestä todella hienoa.

Sonyn miinuksena on hieman alhaisempi kirkkaus ja rajallisemmat liitäntävaihtoehdot joihinkin saman hintaluokan kilpailijoihin verrattuna. Etenkin pelaajat saattavat pettyä siihen, ettei Sonylla ole vieläkään täysiä HDMI 2.1 -ominaisuuksia kaikissa neljässä sisääntulossaan.

Jos kuitenkin sarjat ja elokuvat kiinnostavat pelaamista enemmän, voimme ilolla suositella Sony A80L -mallia!

Karakter
Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top