Sony Bravia XR A80J on japanilaisvalmistajan edullisin OLED-malli vuoden 2021 mallistossaan. Sillä on paljon yhteistä lippulaivamalli A90J:n kanssa, jonka testasimme maaliskuussa ja josta vaikutuimme suuresti. Onkin jännittävää nähdä, kuinka paljon samaa tähän edullisempaan malliin on oikein saatu säilytettyä!
A80J seuraa viime vuoden A85-mallin jalanjäljissä, josta myös pidimme. Resepti on tänäkin vuonna sama: OLED-paneeli on LG Displayn tuotantoa, ja Sony on vastannut kuvankäsittelystä ja äänestä. Yhdistelmä on aiemmin osoittautunut voittajakomboksi, mutta riittääkö se vielä tänäkin vuonna?
Lue myös: Sony XR A90J – Ennätyksiä rikkova OLED Sonylta
Edullisempi vaihtoehto
Bravia XR A80J on saatavana hieman houkuttelevampaan hintaan kuin huippumalli: 65-tuumaisen A80J saa itse samaan hintaan kuin 55-tuumaisen A90J:n! Ja 77-tuumainen versio on tietysti merkittävästi halvempi kuin A90J:n jättiversio 83-tuumaisena. Tässä testissä meillä oli käytössä 65-tuumainen XR-65A80J, mutta suorituskyky on käytännössä kaikissa kokoluokissa sama.
Sony ei ole tuonut 48-tuumaista OLED-mallia uuteen mallistoonsa, vaan toistaiseksi mallistossa jatkaa viime vuoden KD-48A9S, josta viimeisimmät ominaisuudet puuttuvat. Se on vähän harmi, sillä jo nyt on selvää, että Sonyn tämän vuoden malleissa on joitakin todella siistejä ominaisuuksia.
Bravia XR A80J vs. A90J – mitä eroa?
A80J on päivittynyt monellakin tapaa, joista tärkein ei näy ulospäin: uusi Bravia XR -videoprosessori hyödyntää kuulemma ”kognitiivista älykkyyttä”, ja joka tapauksessa kyseessä on sama videoprosessori, jollainen myös A90J-huippumallista löytyy. Erojakin näiden kahden mallin väliltä löytyy.
A90J:ssä on kirkas OLED-paneeli, jonka jäähdytykseen on panostettu (Sony kutsuu sitä nimellä XR OLED Contrast Pro), kun taas A80J saa tyytyä tavanomaisempaan paneeliin ilman edistyksellisempiä ominaisuuksia. Myös A80J:n kaiutinratkaisu on hieman riisutumpi: elementtejä on vähemmän eivätkä ne ole yhtä tehokkaita.
Kaukosäädinkin on A80J:ssä yksinkertaisempi ilman huippumallin hienoa taustavalaistusta. Meistä tämän kaukosäätimen vaikutelma on halvempi eivätkä napit ovat aivan yhtä hyvät kuin kalliimmassa.
Visuaalisestikin eroja löytyy: A90J on erittäin litteällä, lähes saumattomalla kehyksellä varustettu OLED, kun taas A80J näyttää hiukan muhkeammalta. Ulkonäöltään A80J muistuttaa enemmän viime vuoden A8H-mallia ja tuntuu yksinkertaisesti vähemmän modernilta.
On kuitenkin paikallaan mainita, että A80J on itse asiassa hieman joustavampi sijoittelun suhteen. Sen jalustalla on kolme säätövaihtoehtoa: kapea, laaja ja korotettu. Viimeisimmän ansiosta television alle jää tilaa soundbarille.
Käyttö ja ominaisuudet
Bravia XR-65A80J on varustettu uusimmalla Android-käyttöliittymällä, joka tunnetaan nyt nimellä Google TV. Siinä on uusi aloitusvalikko, joka näyttää käytetyimmät sovellukset, televisiokanavat ja yhdistetyt laitteet. Se ehdottaa myös uutta katsottavaa aiemmin katsottujen sisältöjen perusteella. Suoratoistopalveluita on hyvin A80J:ssä hyvin saatavilla: esimerkiksi Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ ja Amazon Prime Video.
Käyttäjäystävällisyydessä on harpattu eteenpäin viime vuodesta: valikot ovat loogisemmat ja televisio reagoi nopeasti käskyihin. Näin Android pääsee kisaamaan samalle viivalle Samsungin ja LG:n älyjärjestelmien rinnalle. A80J tukee myös AirPlayta, Chromecastia ja Google Assistantia kaukosäätimen sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta.
Televisiossa on uudet HDMI-sisääntulot, jotka tukevat 4K-videonsiirto 120 ruutua sekunnissa – täydellinen valinta PS5:n tai Xbox Series X:n omistajille! A90J:n tapaan vain kaksi neljästä liitännästä on uusinta HDMI 2.1 -tyyppiä. Se ei ole kovin vaarallista, mutta kannattaa kuitenkin huomata, että toinen näistä on eARC-äänenpalautuskanavana, joten käytännössä ulkoisen soundbarin omistajalla käytössä on vain yksi HDMI 2.1.
Sonyn ruutu sopii hyvin pelaamiseen, sillä peliasetuksella viive (input lag) oli vain 16 millisekuntia. Kirjoitushetkellä Sony A80J ei tosin tue VRR:ää eli vaihtelevaa virkistystaajuutta, mutta Sony on luvannut tähän muutoksen ohjelmistopäivityksen muodossa myöhemmin tänä vuonna.
Bravia Core
A80J:n mukana tulee Bravia Core, joka on Sonyn uusi suoratoistopalvelu. Se on saatavilla vain uusimpiin vuoden 2021 malleihin, joissa on Bravia XR -prosessori, ja sieltä voi katsoa tuoreita Sony Pictures Entertainmentin elokuvia.
Kun ostaa Bravia A80J:n, saa kahden vuoden Bravia Core -tilauksen kaupan päälle sekä 5 ”movie creditiä” (A90J:n kanssa saa 10). Klassiset Sony-elokuvat on katsottavissa ilmaiseksi, mutta uudet elokuvat maksavat yhden kreditin.
Kuvanlaatu
Koska A90J on jo asettanut riman korkealle vuoden 2021 kuvanlaadun suhteen, odotimme kovasti näkevämme hieman edullisemman A80J-mallin kuvan. Kaikeksi onneksi yhtäläisyyksiä on enemmän kuin eroja. Itse asiassa kuvanlaatu on monella tapaa niin samanlainen, että on katsottava todella tarkkaan huomatakseen eroja.
A90J on selvästi kirkkaampi näistä kahdesta: päivänvalossa ja kirkkaita kohtia sisältävien kohtausten kohdalla on selvää, että A90J on kontrastiltaan, dynamiikaltaan ja elävyydeltään parempi. Ero on kuitenkin pienempi kuin olisimme odottaneet.
Olemme kritisoineet vanhempia Sonyn televisioita melko heikosta kirkkaudesta, ja todetusti A90J on saanut odotetun ja kunnollisen parannuksen tällä saralla. Kyse on ilmeisesti yhtä paljon kuvankäsittelystä kuin paneelistakin, sillä A80J:ssä ja A90J:ssä on sama Bravia XR -videoprosessori.
Testasimme A80J:tä suosikkikohtauksillamme niin, että sama sisältö pyöri myös vieressä olleessa A90J:ssä, ja useimmiten oli vaikea nähdä mitään eroa näiden kahden välillä. A90J on kirkkaimmilta kohdiltaan loistavampi ja intensiivisempi, mutta myös A80J:n kirkkaus on erinomainen. Värintoisto, kontrasti ja vivahteiden määrä tummilla alueilla ovat lähes identtiset.
Molemmissa 2021-malleissa on erinomainen HDR-toisto, jossa kontrasti tummien ja kirkkaiden alueiden välillä on suuri. Uusi prosessori analysoi kuvamateriaalia selvästi paremmin kuin ennen, ja osaa säätää kontrastin OLED-paneelin suorituskyvyn mukaan (tone mapping). Vaikka A80J:n kirkkaus onkin siis hiukan matalampi kirkkaimmissa kohdissa, se onnistuu seuraamaan lippulaivamallia koko matkan maaliin saakka.
Bravia XR A80J on myös terävyyden ja liikkeiden toiston suhteen kuten A90J (eli loistava). Katsoimme Netflixista uutta Snabba Cash -ruotsalaissarjaa, joka on tehty 4K-resoluutiolla ja Dolby Vision HDR -formaatilla. Vuoden 2021 mallit XR-prosessoreineen vaimentavat kohinaa ilman, että kuva muuttuu kaksiulotteiseksi. Snabba Cashin kohtaukset toistuvat veitsenterävinä ja parhaimmillaan melkein 3D-kuvan näköisinä!
Äänenlaatu
A80J hyödyntää Sonyn tuttua Acoustic Surface Audio -tekniikkaa, jossa ääni lähetetään suoraan OLED-paneelista värisyttämällä paneelia sisältäpäin. Paperilla A80J:n ääni on yksinkertaisempi kuin A90J:ssä, mutta käytännössä se kuulostaa erinomaiselta.
Ääni tulee suoraan kuvasta selkeänä ja kirkkaana. Soitimme YouTubesta Dua Lipan Lost in Your Light ja vaikutuimme sen kirkkaudesta ja laulun vahvuudesta. Basso on syvä ja riittävän voimakas tuottaakseen eläväisen tunnelman. Myös kitara erottuu selkeästi. Äänen ja kuvan välillä on hyvä synkronointi, mikä lisää kokemuksen todentuntuisuutta.
Tämän television kanssa erillistä soundbaria ei tosiaan ole ”pakko” hankkia – mikä on aika paljon sanottu, kun vertaa useimpiin testaamiimme soundbareihin.
Johtopäätökset
Sony on asettanut riman korkealle tämän vuoden kuvanlaadun suhteen. Lippulaivamalli A90J on hienoin tänä vuonna testaamamme televisio, mutta se näkyy kyllä hinnassakin. Onkin ilahduttavaa huomata, että edullisempi A80J on monella tapaa hyvin samanlainen.
Ulkonäöltään ja kaukosäätimeltään A80J on vaatimattomampi, mutta tärkeimmissä eli kuvanlaadussa, äänenlaadussa ja sujuvassa käyttökokemuksessa Google TV:n kautta se on kuin kalliimpi versio.
Emme ole vielä testanneet LG:n C1- ja G1-malleja, Panasonicin huippumalleja tai Samsungin Neo QLED-malleja (työn alla parhaillaan!), mutta Sonyn mallit tälle vuodelle vaikuttavat silti varsin lupaavilta. Hintakehitys on ollut positiivista viime vuoden A85-malliin verrattuna, joten uskomme, että Bravia XR A80J voi hyvinkin muodostua yhdeksi vuoden parhaimmista OLED-ostoksista. Erittäin vahva suositus!