Sony on ennenkin vakuuttanut meidät isoilla ja tehokkailla soundbareillaan, kuten HT-A7000-mallillaan, mutta tänä vuonna japanilaismerkki on nostanut rimaa entisestään. Bravia Theatre Bar 9 on uuden Theatre-sarjan hienoin soundbar, joka asettuu 1 500 euron hinnallaan kovimpaan highend-luokkaan ja kisaamaan esimerkiksi Samsung HW-Q995:tä ja Sennheiser Ambeo Soundbar Plussaa vastaan. Ja voimme heti sanoa, että herkkua on tarjolla!
Sony Bravia Theatre Bar 9
Theatre Bar 9 kuuluu Sonyn uuteen Theatre-kotiteatterimallistoon, joka lanseerattiin alkukesällä 2024 sloganilla ”Cinema is coming home”.
Sony on luonut uuden mallistonsa tuotteista entistä kompaktimpia ja hillitympiä. Bar 9 on yhtä leveä kuin edeltäjänsä HT-A7000 (130 cm), mutta huomattavasti litteämpi ja syvyyssuunnassa pienempi. Kooltaan malli on kuulemma 36 % pienempi. Sony on silti onnistunut mahduttamaan soundbariin 13 kaiutinelementtiä. Kaiutin on tyylikäs ja verhoiltu hillityllä kankaalla, mutta isompi ja selkeämpi lednäyttö olisi ollut poikaa, ja ehkäpä myös vaaleanharmaa tai valkoinen värivaihtoehto.
Soundbar mahtuu litteänä useimpien televisioiden alle. Jos omistaa Sonyn Bravia-tv:n, voi sen jalat asentaa korkeammalle, mikä varmistaa vielä enemmän tilaa kaiuttimen ja ruudun väliin. Testasimme Bar 9 -soundbaria Bravia 9 -television kanssa, ja kaiutin mahtui täydellisesti kuvan alle, kun valitsimme tv:n kahdesta asennuskorkeudesta korkeamman.
130 cm leveään soundbariin mahtuu 13 kaiutinta
Bravia Bar 9 on tehty kuulostamaan hyvältä erilaisten surroundformaattien kanssa, ja kaiutin tukee kaikkea klassisesta 5.1-surroundista moderneihin 3D-formaatteihin, esimerkiksi Dolby Atmos ja DTS:X. Sonyn laadukas äänenkäsittely (360 Spatial Sound Mapping) lupaa uskottavaa surroundia myös ilman erillisiä takakaiuttimia.
Edessä on vasemmalle, oikealle ja keskikanavalle erilliset 2-tiekaiuttimet. Sivuille on sijoitettu surroundkanavat ja päälle kaksi korkeuskanavaa. Kaiuttimen konfiguraatio on siis 5.1.2, ja kaiutinelementtejä on yhteensä 13.
Merkittävin Bar 9:n ja Bar 8:n välinen ero on siinä, että 9-mallissa on erilliset bassoelementit. Leveämpään kaappiin on mahtunut myös Quad-bassoelementit ja passiivisäteilijät. On siis mahdollista toivoa, että Theatre Bar 9 onnistuu tarjoamaan muhkeampaa bassontoistoa kuin Bar 8, jonka ainoa puute oli heikko basso. Ehkäpä Bar 9 toimii hyvin myös ilman subwooferia?
Lue myös: Sony Bar 8 – Tasapainoista elokuvaääntä
Käyttö ja ominaisuudet
Bar 9 on liitännöiltään tuttua Sonya. Television ääni tulee HDMI eARC -liitännän kautta, ja toiseen HDMI-liitäntään saa kiinni ulkoisen videolähteen, josta ääni jaetaan soundbarille ja kuva televisioon. Soundbar tukee 4K/120 Hz-videosignaalia, mutta tosipelaajat kytkevät pelikonsolinsa varmaankin mieluummin suoraan televisioon välttyäkseen ylimääräiseltä viiveeltä.
Yhdestä asiasta edellisen sukupolven HT-A7000-mallin omistajat voivat olla kiitollisia: Bar 9:ssä ei nimittäin ole OSD:tä (On Screen Display), kuten vanhemmissa malleissa. Niinpä soundbarin ääniasetuksia ei saa näkymään televisioruudulle.
Sen sijaan kaikki tapahtuu Bravia Connect -sovelluksella: käyttöönotto ja soundbarin yhdistäminen Sonyn mahdollisiin takakaiuttimiin ja subwooferiin sekä televisioon.
Jos haluaa kuunnella musiikkia soundbarista, se onnistuu Bluetoothilla tai sisäänrakennetulla wifillä ja Spotify Connectilla tai Apple AirPlay 2:lla. Hassua kyllä, Chromecastia ei ole, eikä television ääntä saa siirrettyä langattomasti wifillä, kuten Samsungilla, jos valitsee saman merkin yhteensopivat soundbarin ja television.
Acoustic Center Sync
Bar 9 on kuitenkin varustettu eräällä toiminnolla, josta on iloa, jos omistaa uudemman Sonyn Bravia-television. Television kaiuttimia voi nimittäin käyttää osana äänikuvaa, jolloin puhe tulee optimaalisesti kuvaan nähden.
Toiminto tuo mieleen Samsungin Q Symphonyn, mutta Sonyn tapauksessa soundbar on kytkettävä television ääneen plugikaapelia käyttäen. Kokemuksemme mukaan Acoustic Center Sync -toiminto toimii parhaiten Bravia-malliston OLED-televisioiden kanssa, jolloin ääni tulee suoraan ruudusta.
Jos Bar 9:n yhdistää uudempaa Sonyn televisioon, kuten Bravia 7:ään, 8:aan tai 9:ään, ääniasetukset synkronisoituvat laitteiden välillä ja kaiuttimen asetuksiin pääsee suoraan television valikosta.
Lue myös: Sony Bravia 9 – Tehokas viihdetykki
Äänenlaatu
Testissä kokeilimme Bravia Theatre Bar 9 -soundbaria leffahuoneessamme yhdessä Sonyn uuden Bravia 9 -television kanssa. Tämä ylellinen yhdistelmä on varmastikin sellainen, jota moni Sonyn fani havittelee.
Ennen Bar 9:n testiä olimme jo testanneet Bar 8 -mallin. Vaikka Bar 8 tarjosikin erittäin miellyttävää ääntä, huomaa heti, että isompi Bar 9 on varustettu muhkeammilla akustisilla muskeleilla.
Bar 9 maalaa valtavan ja leveän äänikuvan, joka ulottuu paljon Bar 8:n äänikuvaa laveammalle ja sopii luontevammin 75-tuumaisen Bravia-television pariksi. Ääni on vakuuttavan korkeaa ja leveää, mikä luo aito elokuvateatterin tunnelmaa.
Bar 9 tarjoaa dynaamisuutta ja voimaa, jota Bar 8 taajuusrekisteristä suurelta osin puuttui. Ylä-äänissä on enemmän painetta ja ennen kaikkea basso on väkevämpi – mutta ei liioiteltu.
– Vau, äänikuvassa on ihan eri luokan laveutta ja kokoa kuin pienemmällä mallilla. Pidän siitä, miten tässä on keskitytty puhtaaseen äänenlaatuun sen sijaan, että olisi lähdetty revittelemään liioitelluilla efekteillä, Geir ihastelee.
Sonyn soundbar onnistuu välittämään liikkeen tuntua todella vakuuttavasti. Kun hävittäjä lentää ruudun poikki, viuhahtavat ääniefektit upeasti yläpuolellamme ja sivuillamme. Ajoitus osuu täydellisesti kohdilleen.
Bravia 9 on tarpeeksi tehokas toistaakseen vaativat toimintakohtaukset kuulostamatta värittyneeltä. Kun raketteja sataa ja luodit viuhuvat, kuulemme taustan ääniraidan toistuvan edelleen selkeänä ja puhtaana. Diskantti ja keskirekisteri ovat aivan erinomaisen tarkat ja hallitut.
Ansaitsee kunnon syväbassoa!
Bar 9 on omillaankin hyvä bassontoistossa ja kuulostaa täyteläisemmältä kuin Bar 8. Eron huomaa selvästi niin musiikin kuin ääniefektien kohdalla.
– Ottaisin mieluummin Bar 9:n yksinään kuin Bar 8:n subwooferin kanssa, Audun pohtii.
On silti selvää, että myös Bar 9 hyötyy subwooferista, sillä vain erillinen bassokaiutin onnistuu tuomaan sointiin syväbassoa. Sonyn SA-SW5 on selkeä ehdokas, vaikka nostaakin kokonaisuuden hintaa yli 50 prosentilla.
Jotkut jälleenmyyjät myyvät soundbaria ja subwooferia pakettitarjouksella, ja meistä sellaiseen kannattaa tarttua. Toinen vaihtoehto on ostaa ensin soundbar ja hankkia subwoofer myöhemmin.
Yhteenveto
Bravia Theatre Bar 9 on Sonyn valikoiman kuumin soundbar vuodelle 2024. Kyseessä on HT-A7000-edeltäjää pienempi ja tyylikkäämpi malli, mutta äänenlaatu on yhtä hyvä ja joiltain osin parempikin. Bar 9 maalaa upean surroundin ilman takakaiuttimiakin.
Soundbarin bassontoisto on kunnollista ilman subwooferiakin, mutta subwooferin hankinta ennemmin tai myöhemmin on silti hyvä idea. Se tosin nostaa kokonaisuuden kalliiksi, mutta ainakin samalla saa äänijärjestelmän, joka sopii täydellisesti parhaiden Bravia-televisioiden kumppaniksi.