Bravia Theatre Bar 8 on Sonyn uuden soundbarmalliston keskihintainen malli. Se on edullisempi ja pienempi kuin huippumalli Theatre Bar 9, mutta hyödyntää samaa tekniikkaa. Tuhannen euron hintaluokassa Theatre Bar 8:lla riittää kilpailijoita esimerkiksi Sonosin ja Samsungin malleista. Kysymys kuuluukin, riittääkö Sonylla puhti kisaamaan näitä myyntimenestyksiä vastaan?
Sony Bravia Theatre Bar 8
Bar 8 kuuluu Sonyn Theatre-kotiteatterimallistoon, joka lanseerattiin näyttävästi alkukesästä 2024 sloganilla ”Cinema is coming home”. Sony siis uskoo, että tämä melko kompakti soundbar onnistuu tuomaan elokuvateatterin tunnelmaa kotioloihin!
Ulkonäöltään Bar 8 ei erotu massasta: se on verhoiltu tummanharmaalla kankaalla. Rakenne tuntuu kestävältä ja laadukkaalta, mutta luksustunnelmaa laitteesta ei irtoa. Olisi voinut hyvin kuvitella, että soundbar olisi varustettu vaikkapa isommalla ja selkeämmällä lednäytöllä ja ehkä tarjolla olisi voinut olla myös vaaleanharmaa tai valkoinen vaihtoehto.
Soundbar on niin litteä, ettei se peitä television kuvaa. Kaiuttimella on pienet jalat, jotka nostavat stiä hiukan tasolta mutta eivät kuitenkaan liikaa niin, että se koskettaisi televisiota. Testasimme soundbaria Bravia 9 -television kanssa, ja kaiutin mahtui täydellisesti tv:n alle, kun tv:n jalat oli asetettu kahdesta asennusvaihtoehdosta korkeampaan asentoon.
Lue myös: Sony Bravia 9 – Tehokas viihdetykki
110 cm:iin mahtuu 11 kaiutinta
Bravia Bar 8 tukee 3D-ääntä Dolby Atmosin ja DTS:X:n muodossa, ja siinä on erilliset korkeuskaiuttimet. Kaiutinkonfiguraatio on 5.0.2, ja kaikkiaan soundbarin sisältä löytyy 11 kaiutinelementtiä.
Vasemmalle, oikealle ja keskikanavalle on 2-tiekaiuttimet (basso/keskirekisteri ja diskantti). Sivuilla on surroundkanavat ja päällä kaksi korkeuskanavaa. Sonyn äänenkäsittely (360 Spatial Sound Mapping) huolehtii eri kanavien yhteispelistä, jolla saadaan aikaan uskottava surround.
Hienoa on se, että Sony on lisännyt keskikanavaan diskantin lisäksi kaksi täysrekisterielementtiä, mikä lupailee hyvää puheentoiston kannalta.
Sen sijaan Sony on unohtanut bassokaiuttimet LFE-kanavasta. Bassontoisto on vain neljän täysrekisterielementin varassa. Laajennusvaihtoehtoja tosin on, sillä Bar 8:aan voi yhdistää halutessaan sekä subwooferin että langattomat takakaiuttimet.
Kuva: Sony
Käyttö ja ominaisuudet
Bar 8 on melko hyvin varusteltu liitäntöjen osalta. Television ääni tulee HDMI eACR -liitäntään, jonka jälkeen pääsee nauttimaan suoratoistopalveluiden surroundäänestä.
Tarjolla on toinenkin HDMI-sisääntulo, johon voi kytkeä videolähteen (Blu-ray-soittimen, pelikonsolin, Apple TV:n tms) ja siirtää videosignaalin soundbarista televisioon.
Bar 8:sta puuttuu OSD (On Screen Display), joka löytyy vanhemmista HT-A5000- ja HT-A7000-soundbareista. Asetuksia ei siis saa näkymään television ruudulla kuten aiemmin, vaan asetuksiin pääsee käsiksi Bravia Connect -sovelluksella. Se toimii hyvin, mutta vaatii perinteisen tilinluontisäädön alkuun. Sovelluksella hoidetaan myös Bravia-sarjan takakaiuttimien, subwooferin ja television yhdistäminen soundbariin.
Jos haluaa kuunnella musiikkia, voi Bluetoothin lisäksi käyttää sisäänrakennettua wifiä ja Spotify Connectia, Apple AirPlay 2:a tai Google Chromecastia. Television ääntä ei kuitenkaan saa siirrettyä langattomasti wifillä, toisin kuin joillakin kilpailijoilla (esimerkiksi Samsungilla).
Huom! Jos Bar 8 -soundbarin yhdistää uudempaan Sonyn televisioon, kuten Bravia 7:ään, 8:aan tai 9:ään, synkronoituvat ääniasetukset automaattisesti. Tv:n omia kaiuttimia voi käyttää keskikanavana (Acoustic Center Sync). Tästä toiminnosta löytyy tarkempi selostus tulevan Bar 9 -testimme myötä.
Äänenlaatu
Sony on hemmotellut kuulijoita aiempien soundbariensa erinomaisella äänenlaadulla, ja nyt jännittää kuulla, miten Bar 8:n kohdalla on onnistuttu. Kun Bar 8 on saatu asennettua ja yhdistettyä Bravia 9 -televisioon, on aika ottaa selvää äänenlaadusta!
Ensivaikutelma on, että äänikuva on iso ja ilmava ja surround vaikuttaa uskottavalta. Testielokuva Top Gun: Maverickin pyöriessä ei ole epäilystäkään, etteikö Bar 8 onnistuisi luomaan ruudun tapahtumiin sopivaa leveyttä, syvyyttä ja korkeutta sointiin. Kun hävittäjä lentää ohi, välittyy soundbarista vaikuttava liikkeen tuntu.
Puheentoisto on myös erinomaista. Kun Maverickin on vartioitava Ed Harrisia pieleen menneen koelennon jälkeen, toistuu hahmojen välinen keskustelu selkeästi ja ymmärrettävästi. Puhe ankkuroituu hyvin keskelle, joten keskikanava toimii niin kuin pitääkin.
Bravia 8:n sointi on neutraalia, ja ääniefektit ja musiikki saavat saman verran tilaa. Tasapainoisuus on eduksi myös musiikkia soittaessa, sillä soundbar onnistuu luomaan vaikuttavan laveaan stereokuvan ja erottuvan laulun. Soundbar ei toki erillisiä stereokaiuttimia voita, mutta taustamusiikin kuunteluun se toimii mainiosti.
Subwooferin kanssa
Kun äänenlaatu on tätä tasoa, saisi bassokin olla lujempi. Kun hävittäjä nousee kiitoradalta, saisi soundbarista kuulua kunnon jylinää, mutta Bar 8:n bassotaajuuksissa ei riitä tehoa. Pienempi HT-A5000, jossa on bassokaiuttimet, suoriutui bassontoistosta yhtä hyvin ellei paremminkin. Erilliselle subwooferille on siis ehdottomasti tarvetta, kuten niin usein soundbarien kohdalla.
Sony lainasi meille suuren SA-SW5-subwooferin, jossa on 7-tuumainen bassoelementti ja 300 watin vahvistinteho, ja se tekee hyvää työtä bassorekisterissä. Subwooferin kanssa soundbarin ääni nousee odotetusti aivan eri tasolle ja ääniefektit saavat vihdoin kaivattua painetta.
Ainoa miinus on, että subwoofer maksaa 800 euroa, mikä nostaa kokonaisuuden hinnan todella kovaksi. Osa jälleenmyyjistä myy soundbaria ja subwooferia pakettina, ja meistä bassoon kannattaa budjetoida heti alusta asti. Jos hävittäjälentäjä kuulostaa hiustenkuivaajalta, jää elokuvakokemuksesta iso siivu puuttumaan.
Näin ollen Sonyn ongelmaksi muodostuu se, että premium-luokassa on paljon kilpailijoita, jotka pystyvät tarjoamaan samantasoista äänenlaatua parempaan hintaan. Esimerkiksi testivoittaja Samsung HW-Q810D on hiukan edullisempi ja sisältää langattoman subwooferin.
Yhteenveto
Bravia Theatre Bar 8 on jälleen oivallinen soundbar Sonylta. Liitäntävalikoima on hyvä, soundbar on helppokäyttöinen ja äänenlaatu on uskottava niin elokuvien kuin sarjojen kanssa kuin musiikkia kuunnellessakin. Mutta vaikka Bar 8 tarjoaakin erottelevaa sointia ja vaikuttavaa puheentoistoa, se vaatii subwooferin pysyäkseen basson perässä – ja silloin kokonaisuuden hinta nousee todella kovaksi.
Bar 8 sopiikin parhaiten Sonyn fanille, joka haluaa 55- tai 65-tuumaisen Bravia-televisionsa kumppaniksi yhteensopivan soundbarin ja on valmis maksamaan subwooferista ekstraa. Sillä vasta subwooferin kanssa bassontoistokin yltää kaiuttimen muun äänenlaadun tasolle, jolloin kokonaisuus tuo elokuviin oikeanlaista hohtoa!