Sony on panostanut viime vuosina voimakkaasti OLED-televisioihin, ja viime vuonna Sony nappasikin Vuoden parhaan OLED-tv:n tittelin Bravia A95L -mallillaan. Siksi moni televisioharrastaja – mukaan lukien me toimituksessa – yllättyi siitä, ettei japanilaismerkiltä tullutkaan tänä vuonna uutta OLED-lippulaivamallia. Sen sijaan Sonyn insinöörit ovat kehitelleet huippuluokan LCD-television, Bravia 9:n.
Uusi huippumalli on varustettu uuden sukupolven MiniLED-taustavalaistuksella (XR Backlight Master Drive) ja entistä tarkemmalla paikallisella himmennyksellä. Tämän pitäisi korjata LCD-teknologiaa yleisimmin vaivaavat ongelmat ja säilyttää samalla hyvä kirkkaus ja värintoisto.
Bravia 9 – design
Meille litteisiin OLED-televisioihin tottuneille Bravia 9 näyttää mastodontilta. LCD-paneeli on 4,8 cm paksu ja painaa 45 kg. Kehys näyttää suhteellisen kapealta edestä katsottuna.
Takaosa on sileä ja koristeltu Sonyn klassisella ruutukuviolla, ja liitännät saa piiloon kannen alle. Metallijalat ovat tyylikkäät, ja plussaa siitä, että niille on kaksi asennusleveyttä ja -korkeutta.
Sonyn uutuus on kuitenkin huomattavasti raskaamman näköinen ilmestys kuin useimmat kilpailijansa. Esimerkiksi Samsungin MiniLED-mallit (QN85D, QN95D) ovat merkittävästi litteämpiä.
Bravia 9 on saatavilla vain 75- ja 85-tuumaisena. Olemassa on tosin 65-tuumainenkin malli, mutta jostain syystä vain Yhdysvaltain markkinoilla.
Käyttö ja ominaisuudet
Sony Bravia 9 on Google TV, joten siinä on kaikki tutut sovellukset ja toiminnot. Sisältöä voi heijastaa suoraan puhelimesta ruudulle, ja kotivalikosta löytyvät käytännössä kaikki oleelliset ulkomaiset ja kotimaiset suoratoistopalvelut.
Sony on myös luonut oman valikkonsa, josta pääsee nopeasti käsiksi tärkeisiin toimintoihin. Esimerkiksi kuva- ja ääniasetuksiin pääsee suoraan kaukosäätimen nappia painamalla.
Ilahduimme siitä, että Sony antaa sammuttaa kirkkautta heikentävän ekoasetuksen heti käyttöönoton yhteydessä. Kuva-asetusta vaihtaessa esiin pompsahtaa edelleen ärsyttäviä varoituksia virrankulutuksen lisääntymisestä, mistä saamme todennäköisesti kiittää EU:ta.
Bluetooth-kaukosäädin on tehty kierrätysmuovista harjatun metallin sijaan, mutta valaistut napit ja nopea reagointikyky ihastuttavat.
Bravia 9 tukee monia ääni- ja videoformaatteja, kuten IMAX Enhancedia ja Dolby Vision HDR:ää (myös pelatessa) 120 Hz:iin saakka sekä audiopuolella Dolby Atmosta ja DTS:X:ää.
Pelaajiakin on muistettu, joten tv:ssä on erillinen pelivalikko. Sieltä pystyy säätämään esimerkiksi mustan määrää, jolloin vastustajat on helpompi erottaa pimeästä, tai lisäämään tähtäimen kuvaan. Multi View -toiminnolla saa YouTube-videon pyörimään ruudulle samanaikaisesti, kun pelaa.
Pieni pettymys on se, että Sony on päättänyt säilyttää edellisen sukupolven televisioilla käytössä olleen Mediatekin piirisarjan, joten edelleen vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta on 2.1/120 Hz-yhteensopivia.
Ei se kovin vakavaa ole, mutta rajoittaa kuitenkin elämää, mikäli omistaa useampia pelikonsoleita ja pelitietokoneen. Samsung ja LG ovat jo aikoja sitten siirtyneet tukemaan täyttä kaistaa kaikissa neljässä HDMI-liitännässään, joten olisiko Sonynkin aika siirtyä nykyaikaan sitten vuoden 2025 malleissaan?
Sony Pictures Core: terävämpiä elokuvia
Bravia 9 -malliin on valmiiksi ladattu Sony Pictures Core, joka on Sonyn elokuvastudion oma suoratoistopalvelu. Vain Bravian televisiomalleille tarjolla olevasta palvelusta löytyy liuta Sonyn vuosien varrella tekemiä sisältöjä, jotka useimmat ovat nähtävillä 4K Dolby Vision- tai IMAX Enhanced-videoformaatissa ja Dolby Atmos- tai DTS-surroundilla.
Osa IMAX-elokuvista näyttää tosin olevan vain höylätty 2,35:1-formaatista 16:9-kuvasuhteeseen, mikä ei näytä järin hyvältä. Mutta valikoimasta löytyy myös herkkuja: esimerkiksi uusia leffoja, kuten Bad Boys: Ride or Die, ja vanhempia helmiä, kuten Denzel Washingtonin tähdittämä The Equalizer, joka on palvelussa paremmalla resoluutiolla kuin missään muualla.
Uusimpien ja kiinnostavimpien elokuvien katselu tosin edellyttää pisteiden käyttöä. Television ostaessa saa jonkin verran pisteitä, ja niitä voi ostaa lisää. Harmillista, ettei Sony tarjoa suoratoistopalveluaan kuukausimaksulla, varsinkin, kun palvelun valikoima ja striimauslaatu ovat kehittyneet yllättävän hyviksi.
Kuvanlaatu
Sony on tehnyt rohkean siirron, kun se on jättänyt menestyksekkään A95L-mallin valikoimaan sellaisenaan ja keskittynyt luomaan uutta MiniLED-mallia. Syy on siinä, että Sonyn ammattilaispuolelta tuli uusi ja edistyksellinen MiniLED-studiomonitori. Sonylla selvästi siis uskotaan LCD-teknologian mahdollisuuksiin – kunhan sitä käsittelee oikein.
Bravia 9:n valttikortti on uusi, huomattavasti edellistä sukupolvea tarkemmalla paikallisella himmennyksellä varustettu MiniLED-paneeli. Taustavalaistuksella on erityisen tärkeä rooli LCD-ruuduilla, sillä ledvalot loistavat LCD-kerroksen läpi ja ovat siis vastuussa siitä, kuinka hyvältä kuvan kirkkaus ja kontrasti näyttävät.
Olemme aiemmin moittineet Sonyn televisioita nimenomaan himmennysalueiden vähäisyydestä ja valon vuotamisesta. Valmistaja on selvästi kuunnellut, sillä Bravia 9:ssä on enemmän himmennysalueita kuin edeltäjässään X95L:ssä.
Entäs käytännössä?
LCD-television voimainkoetus on hämärät kohtaukset, joissa on vain vähän valoa. Parhaassakin tapauksessa valo vuotaa usein tummille alueille, mutta tällä kertaa Sony onnistuu vakuuttamaan.
Bravia 9 tarjoaa lähes täydellistä, melkein OLED-laatuista mustaa, eikä kirkkaiden kohteiden ympärillä erota melkein lainkaan heijastelua. Valkoiset tekstityksetkään eivät häiritse kuvaa, vaikka tausta olisi musta.
The Equalizer -toimintaklassikon tummat kohtaukset toistuvat hämmästyttävän tarkalla himmennyksellä ilman halo-efektiä. Himmennys toimii todella nopeasti, joten ärsyttäviä viiveitä ei näy. Jos ei paremmin tietäisi, voisi kuvitella katsovansa OLED-televisiota…
Todella hyviin OLED-televisioihin, kuten LG OLED G4:ään, Samsung S95D:hen tai Sonyn omaan A95L:ään verrattuna Bravia 9 sekoittaa osan tummanharmaista yksityiskohdista mustaan (black crush -ilmiö), mutta silti on sanottava, että Bravia 9 on erittäin tarkka.
Jotta parhaasta mahdollisesta suorituskyvystä pääsee nauttimaan, on tärkeää jättää Sonyn näytön paikallinen himmennys/dynaaminen kontrasti päälle. Ilman sitä kuva näyttää tavanomaisemmalta LCD-ruudun kuvalta. Bravia 9 on myös värintoistoltaan selvä LCD, sillä sivulta katsottuna värit haalistuvat, toisin kuin OLED-malleissa.
Huikea kirkkaus
Kirkkaus on aivan ilmiömäistä MiniLED-taustavalaistuksen ansiosta. Vaikka uusimmat OLED-mallitkin ovat erittäin kirkkaita, eivät ne vieläkään voita LCD-malleja tässä. Kirkkaus riittää hienosti urheilulähetysten katsomiseen kirkkaassa päivänpaisteessa, ja kirkkauden ansiosta myös HDR-sisällöt saavat kontrastiin lisäpotkua.
Top Gun: Maverickin huikeat hävittäjäkohtaukset ovat yksityiskohdiltaan teräviä ja aina auringon osuessa ohjaamoon valo häikäisee niin, että alan hapuilla pilottilasejani.
Mittauksissa kirkkaus on yli 2 000 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla. Kirkkaus ei siis yllä TCL:n X955-huippumalin tasolle, mutta on aivan riittävää useimpiin tarkoituksiin. Himmennysalueitakaan ei ole yhtä paljon kuin TCL:llä, mutta taustavalaistuksen hallinta on parempaa. Harmillista vain, että suurin Bravia 9 on 85-tuumainen – olisipa tarjolla 98-tuumainen tai vaikka 115-tuumainenkin versio!
Värintoisto on sulavaa ja tarkkaa, ja jopa perusasetuksella kuva on todella neutraali. Hillitty Calm-asetus sopii tv:n katseluun iltasella. Calibrated-asetus taas palvelee innokkaita harrastajia ja on tarkoitettu esimerkiksi Netflixin, Prime Videon ja Sony Pictures Coren katseluun.
Elokuvaharrastajat voivat valita myös Film– tai Professional-asetuksen, joissa liikkeiden pehmennys vaihtelee. Elokuville ja tv-sisällöille voi jopa valita eri asetukset. Itse suosimme interpolaation pitämistä päällä, sillä se tekee kuvasta välkkymättömän mutta ei kuitenkaan aiheuta saippuaoopperaefektiä ihmisten liikkeisiin. Sony on liikkeidentoistossa edelleen yksi parhaista.
Äänentoisto
Vahvan kuvanlaadun lisäksi Bravia 9 tarjoaa yllättävän vahvaa ääntä. Sisäänrakennettujen bassokaiuttimien lisäksi tv on varustettu uudella Beam Tweeter -diskantilla, joka tuo enemmän vivahteita esiin ylä-äänistä – ja sen oikeasti kuulee.
Sonyn tv maalaa ison äänikuvan, joka levittäytyy testihuoneeseen ja luo vaikuttavan surroundin. Atmos-raidoilta löytyy korkeusvaikutelmaakin.
Puhe erottuu selkeästi, ja musiikissa ja ääniefekteissä on hyvää täyteläisyyttä. Ensin diskantti tuntui vähän kirkkaalta ja liialliselta, mutta sitä sai säädettyä asetuksista. Kaukosäätimen nappia painamalla saa tehtyä huonekorjauksen, joka parantaa sointitasapainoa.
Markkinoilla on paremmallakin äänenlaadulla varustettuja televisioita – esimerkiksi Philipsin B&W-kaiuttimilla varustetut mallit – mutta Sony Bravia 9 on silti parhaiden joukossa. Kun kuvanlaatu on näin hulppeaa, haluaa moni varmaankin nostaa myös äänen vieläkin paremmalle tasolle. Jos Sony Bravia 9:n yhdistää saman valmistajan soundbarin kanssa, esimerkiksi uuden Bravia Theatre Bar 9:n (testi tulossa!), pääsee nauttimaan lisäominaisuuksista.
Yhteenveto
Sonyn valikoimissa on ennenkin ollut vaihtelevalla menestyksellä MiniLED-malleja, kuten X95K ja X95L, mutta Bravia 9 on vihdoin napakymppi. Uusi huippumalli tarjoaa kaikki LCD:n hyvät puolet ja on samalla onnistunut minimoimaan tekniikan haitat. Lopputulos on parhaita näkemiämme LCD-televisioita!
Erinomaisen kirkkauden, syvän mustan ja tarkan paikallisen himmennyksen yhdistelmä tekee kuvasta dynaamisen ja eläväisen. Kuva muistuttaa OLED-televisiota, mutta on kirkkaampi eikä kiinnipalamisen riskiä ole. Kannattaa vain olla varovainen, kun katsoo ensimmäistä kertaa HDR-elokuvaa Sonyn ruudulta, sillä se saattaa sokaista kirkkaudellaan!