Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sennheiser HD 560S

Tämän parempaa hinta-laatusuhdetta saa hakea

Sennheiser tarjoaa HD 560S-kuulokkeissaan niin paljon niin vähällä, että sitä on vaikea uskoa todeksi.

/ 08.06.2021 - 07:00
Sennheiser HD 560S

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Neutraali sointi, avoin ääni. Hintaansa nähden hämmästyttävän vivahteikasta musiikkia.
  • Ei taitu kokoon.

Sennheiser on aina turvallinen valinta, kun etsii tietyn hintaluokan laatukuulokkeita. Saksalaisvalmistaja on pyörinyt kulmilla jo 75 vuoden ajan ja osaa hommansa.

Ei siis ole yhtään kummallista, että moni valmistaja vertaa omia kuulokemallejaan Sennheiseriin, kun halutaan tehdä jonkinlainen laatuväittämä. Etenkin silloin, kun on kyse vakavampaan kuunteluun tarkoitetuista langallisista kuulokkeista. Olipa referenssinä premium-luokan HD 660S tai highend-luokan HD 800S, voi olla varma, että ostos on hyvä, kun se pärjää Sennheiseria vastaan.

Tällä kertaa saimme testiin edullisemman luokan HD 560S -mallin, joka on monitorityöhön tarkoitettu johdollinen malli. Se maksaa noin puolet siitä mitä HD 660S, mutta Sennheiserin mukaan ääni on silti ääniteknikoiden tarpeisiin riittävän neutraali. Ja jos äänenlaatu sopii levytysten miksaamiseen, se kelpaa toki myös musiikkia intohimoisesti harrastavalle kuuntelijalle.

Sennheiser HD 560S drivers
Sennheiser HD 560S on erittäin kohtuuhintainen tosiharrastajan kuulokemalli. Kuva: Sennheiser

Sennheiser HD 560S: miksi avoimet?

Moni varmaan ihmettelee, miksi ihmeessä kannattaisi ostaa avoimet kuulokkeet, joista ääntä vuotaa monikertaisesti ulos suljettuihin malleihin verrattuna. Eivätkä avoimet kuulokkeet vastaavasti blokkaa ääntä ulkopuolelta. Äänenlaatu on kuitenkin avoimissa kuulokkeissa ylivoimainen, joten sen hyödyt peittoavat helposti haitat. Ennen kaikkea dynamiikat ovat paremmat, kun elementit ja kalvot pääsevät liikkumaan vapaasti kuulokekuppien sisäpuolisen ali- ja ylipaineen rajoittamatta.

Höyhenenkevyttä kuultavaa

HD 560S painaa vaivaiset 240 grammaa. Kun avoin rakenne vielä antaa korvien hengittää, on mukavuus huipussaan. Kuulokkeet kuitenkin istuvat tarpeeksi tukevasti, joten pääheiluttelu lempikappaletta fiilisteltäessä ei haittaa. Rakenne on muovia, mutta kuulokkeet eivät esimerkiksi natise ikävästi.

Sennheiser HD 560S Graabein
Sennheiser HD 560S on höyhenenkevyt ja istuu mukavasti korvien ympärille – moshaus onnistuu huolettomasti. Kuva: Geir Gråbein Nordby

38-milliset muovikalvot on kallistettu hiukan taaksepäin, jotta ääni kuulostaisi paremmin tulevan edestä kaiuttimien tapaan. Samaa tyyliä on käytetty myös lippulaivamalli HD 800S:ssä, jossa on ehkäpä paras kuulokkeista kuulemani stereoperspektiivi.

Johtoa mutta se on jämäkästi kiinni. Kolmen metrin pituisen kaapelin toisessa päässä on iso 6,3-millinen liitin. Tämä valinta yhdessä sen kanssa, ettei kuulokkeita voi taittaa kasaan, kielivät siitä, ettei kuulokkeita ole missään vaiheessa tarkoitettukaan reissuun mukaan otettavaksi. Niiden mukana kuitenkin toimitetaan 3,5-millinen adapteri, joten ne voi kytkeä minne vain.

Sennheiser HD 560S Cable Adapter
Johdossa on 6,3-millinen liitin, mutta myös 3,5 mm:n adapteri toimitetaan pakkauksessa. Kuva: Sennheiser

Äänenlaatu puhelimella

Vaikka tällaisilla kuulokkeilla se ei ykkösprioriteetti olekaan, haluaisin silti, että kuulokkeet toimisivat hyvin kännykänkin kanssa. Minulla on käytössä iPhone 12 Pro, joten väliin tuli Lightning-adapteri. Ääni on neutraali vailla ylimääräistä vauhtia. Virvelirummun painetta riittää vain rajallisesti eivätkä symbaalit loista niin kirkkaina kuin toivoisi. Ääni on liian yksiulotteinen ja soittimet kuulostavat sisäänpäin kääntyneiltä. Jos ei aio investoida kannettavaan DA-muuntimeen tai kunnon vahvistimeen, on parempiakin vaihtoehtoja tarjolla.

Äänenlaatu kuulokevahvistimen kanssa

Nämä kuulokkeet on kuitenkin tehty kotikäyttöön ja mieluusti olemassa olevaa hifijärjestelmää täydentämään. Monissa vahvistimissa on erinomaiset kuulokeliitännät, joten mihinkään ylimääräiseen ei tarvitse investoida.

Asiakaskuntaan kuulunee myös teknikkoja, joilta voi kohtuullisesta budjetista huolimatta olettaa löytyvän ulkoinen äänikortti niin ikään hyvällä kuulokeliitännällä.

Kunnin kuulokevahvistinta käyttämällä kuuntelukokemus on aivan eri tasolla kuin kännykällä kuunneltuna. Auralis Tauruksen kanssa musiikki virtaa yltäkylläisesti, ja mitä dynamiikasta jäi äsken uupumaan, ei enää ole häivähdystäkään. Edullisemmankin vahvistimen kanssa pääsee pitkälle.

Symbaalit heräävät eloon ja pienetkin yksityiskohdat erottuvat. Hi-hat helisee kirkkaasti korvakäytävään. Olivia Rodrigon harvinaisen rockahtavassa Brutal-kappaleessa virvelirummut toistuvat juuri niin räimeästi kuin kuuluukin.

Barbara Pravi
Euroviisuihin ei ole koskaan tehty kauniimpaa laulua kuin Barbara Pravin Voilà. Kuva: ESC

Voilà!

Tämän vuoden Eurovision Song Contest -kisassa Ranska helli viisufaneja Barbara Pravin ihanalla Voilà-kappaleella. Laulu erottuu kirkkaana ja läsnä olevana, pianon pedaalin narahdukset kuuluvat selkeästi introssa. Upeaa!

Sointitasapaino on neutraali, jossa havaittavissa pientä vetoa lämpimän suuntaan. Sointi ei todellakaan ole niin lämmin kuin tuplasti kalliimmassa HiFiMAN Sundarassa, vaan ”korrektimpi”. HD 560S on jopa neutraalimpi kuin kalliimpi HD 660S, joka kallistuu lämpimän suuntaan. HD 560S ei ole yhtä keveä yläpäästään kuin kalliimmat Sennheiserit tai Sundara ultrakeveine magneettielementteineen.

Basso on ohuempi kuin Philips Fidelio X3:ssa (joka jälleen edustaa wei hintaluokkaa), joka tuo enemmän painetta ja vauhtia Billie Eilishin Bury a Friend -kappaleeseen. Philipsin äänimaisema on laajempi Sennheiserin kallistetuista elementeistä huolimatta, ja X3:n keskirekisteri on dynaamisempi. Viulujen ja alttoviulujen rakenne toistuu klassisessa musiikissa paremmin X3:lla, joten ne on helpompi erottaa orkesterista.

Kokonaisuutena HD 560S on kuitenkin hurjan hyvä ja hintansa huomioiden todellinen löytö. Joidenkin langattomien kuulokkeiden kohdalla voi vain haaveilla tällaisesta äänenlaadusta.

Sennheiser-HD-560S-front
Kuva: Sennheiser

Johtopäätökset

Sennheiser HD 560S on avoin, passiivinen kuulokemalli hintaluokassa, jossa on tähän mennessä nähty lähinnä langattomia kuulokkeita. Langattomuus on toki käytännöllistä, mutta ääni on kaukana Sennheiserista. HD 560S kuulostaa paremmalta kuin yksikään langaton kuulokemalli, hinnasta riippumatta.

Ääni on avoin ja neutraali, mutta siinä on ripaus lämpöä ja hehkua. Ne sopivat sekä budjetin rajoittamien ääniteknikoiden että musiikkiharrastajien käyttöön.

Joissakin kuulokkeissa keskirekisteri soi energisemmin ja joissakin basso on muhevampi. Emme kuitenkaan keksi yhtään toista mallia tässä hintaluokassa tai lähellä, joka olisi onnistunut tasapainottamaan kaiken näin hyvin. Hatunnosto Sennheiserille!

Sennheiser HD 560S vs HD 660S frequency
Sennheiser HD 560S (punainen käyrä) ja HD 660S (sininen käyrä) mitattuna miniDSP EARSia ja REW-ohjelmistoa käyttäen. Kompensoitu sen osalta, minkä miniDSP näyttää subjektiivisesti lineaarisena. Edullisempi HD 560S on itse asiassa lineaarisempi 6–7 kHz:n tienoilla. Bassossa ja diskantissa on enemmän energiaa, mikä näkyy pienenä pykällyksenä 9 kHz:n kohdalla. HD 660S on soinniltaan lämpimämpi ja ilmavampi ja energisempi yli 10 kHz:ssä.

 

Karakter
Sennheiser HD 560S
Basic
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top