Langattomien vastamelukuulokkeiden huipulla on tunkua, ja Sennheiser on ehdottomasti parhaimmistossa Momentum 4 -mallillaan. Ajat ovat nyt kuitenkin vaikeat ja monella rahat niin tiukilla, ettei tunnu järkevältä tai mahdolliselta sijoittaa 350 euroa kuulokkeisiin. Mutta entä jos saisi puolella siitä, vain 180 eurolla, lähes samaa äänenlaatua ja toimintoja?
Sennheiser Accentum Wireless on “suunniteltu olemaan hintaansa parempi kuulokemalli, jolla on yhteistä DNA:ta palkitun Momentum 4 -mallin kanssa”, kertoo Sennheiserin tuotepäällikkö Christian Ern.
Siinä missä Momentum 4 tarjoaa huikean 60 tunnin akunkeston, saa Accentum tyytyä 50 tuntiin. Sekin kyllä vastamelu päällä, ja kymmenen minuutin pikalatauksella saa viisi tuntia lisää soittoaikaa – ei huono! Pikalatausta varten tarvitaan USB-C-liitin piuhan kumpaankin päähän ja pikalaturi, joka yleensä on teholtaan 15 wattia.
Vastamelu ja ympäristöäänet
37-millisillä elementeillä varustetuissa kuulokkeissa on Sennheiserin hybridivastameluksi kutsuma melunvaimennus, joka muodostuu kuppien aikaansaamasta passiivisesta melunvaimennuksesta ja digitaalisesti luodusta aktiivisesta vastamelusta.
Ympäristöäänet taas toimivat päinvastoin kuin vastamelu ja vahvistavat ulkopuolelta tulevia ääniä. Se tekee liikenteen seassa kulkemisesta turvallisempaa ja mahdollistaa nopeat sanavaihdot toimistolla tai kadulla kuulokkeita riisumatta.
Kun napauttaa oikean kuulokekupin yhdistämisnappia kahdesti saa vaihdettua vastamelun ja ympäristöäänten välillä. Äänenkäsittelyä ei siis saa kokonaan pois päältä, vaan vaihtoehtoja on vain kaksi edellä mainittua. Säätömahdollisuuksiakaan ei ole, vaan valittu toiminto on aina täysillä.
Kuulokkeissa on lisäksi sidetone, joka toistaa käyttäjän oman puheen kuulokkeiden sisäpuolelle, jolloin puheluiden puhuminen tai videotapaamiset helpottuvat. Sovelluksesta voi säätää, kuinka kovaa oman äänensä haluaa kuulla.
Koodekit
Sennheiser Accentum tarjoaa Bluetooth 5.2-yhteyden ja multipointin lisäksi aptX HD:n, AAC:n ja SBC:n.
Jos haluaa kuunnella pakkaamatonta musiikkia, on kuulokkeissa sitä varten USB-DAC-tila, jolloin ääni toistuu USB-C-kaapelin kautta tietokoneesta tai puhelimesta häviöttömästi jopa 16-bittisellä/44,1 kHz-laadulla.
On melkein mahdoton uskoa, ettei Accentumin ja Momentum 4:n välillä ole tehty enemmän kompromisseja. Ainakin jos äänenlaatukin on vielä hyvä!
Sennheiser Accentum Wirelessin äänenlaatu
Ja ilokseni voin ilmoittaa, että on se! Tehdasasetuksilla basso on muhkea ja täyteläinen, ja yläpäässä on silti miellyttävää ilmavuutta. Ääni ei kaipaa sen enempää sörkkimistä, mutta koska tarjolla on viisikäyräinen taajuuskorjain, niin pitäähän sitä kokeilla.
Omaan makuuni keskitaajuudet jäävät vähän pimentoon, mikä käy ilmi myös sovelluksesta löytyvässä Sound Check -kuulotestissä. Testin aikana soitetaan musiikkia ja painellaan A, B tai C omien mieltymysten mukaan. Sen jälkeen sovellus luo henkilökohtaisen ääniprofiilin, jossa minun tapauksessani bassoa ja diskanttia hieman laskettiin – mikä on sama asia kuin keskirekisterin korostaminen.
Korostankin mieluummin keskirekisteriä noin 800 Hz:n kohdalta, mutta olen varovaisempi terävän 3 kHz:n alueella. Haluan vähemmän diskanttia, koska kuulokkeita voi säätää vain 8 kHz:n kohdalta, mikä on sibilanttien eli terävien s-äänteiden taajuutta.
Kun olen säätöni säätänyt, kuulostaa Accentum vieläkin paremmalta. Kun basso on vähän varovaisempi, voi oikeasti ottaa Bass Boost -toiminnon käyttöönkin niissä kappaleissa, joissa kaipaa vähän enemmän potkua.
Sivert Høyemin matala ääni tulee hienosti esiin uudella The Rust -kappaleella, ja Rolling Stonesin, Stevie Wonderin ja Lady Gagan yhteissiirappi (kuka olisi arvannut tällaisen yhteistyön tapahtuvan?!) Sweet Sounds of Heaven rokkaa mukavasti. Sointi on tasapainoista, vivahteikasta ja miellyttävää, eikä täyteläinen basso pääse tuhoamaan keskirekisteriä.
Ja kun nyt oldschoolin pariin eksyttiin, niin Bruce Springsteenin herkkä Addicted to Romance, jonka kuorossa ja viulussa esiintyy hänen vaimonsa Patti Scialfa, on niin ikään varsin nautittavaa kuunneltavaa. Accentum toistaa musiikkia uskottavasti ja hienosti.
Käyttö ja istuvuus
Puheluissa äänenlaatu on ihan hyvä, joskin volyymiltään alhainen. ”Kuulostaa kuin olisit autossa puhumassa”, sain palautetta keskustelukumppaniltani. Se ei ole ihme, sillä lähes aina on järkevämpää puhua vain suoraan puhelimeen kuin käyttää välissä kuulokkeita.
Myös vastamelu toimii. Asettaisin kuulokkeet premium-luokkaan vastamelunsa laadun ansiosta, sillä Accentum ei tässä jää jälkeen Sennheiserin huippumallista. Osin vastamelun toimivuus on varmastikin tiiviisti istuvien ja muhkeiden pehmusteiden melunvaimennuksen ansiota.
Kuulokkeet ovat melkein painottoman tuntuiset, mikä saa ne istumaan mukavasti. Hyvä akustinen vaimennus vaatii kuitenkin pientä puristusta, mistä tulee ajan myötä tietoiseksi, etenkin jos käyttää silmälaseja. Pidin kuulokkeita pari tuntia putkeen lasit päässäni, eikä tunne muuttunut liian tiukaksi eivätkä lasien sangat häirinneet pehmusteiden melunvaimennusta. Pidempään käyttäessä puristusta voi alkaa olla liikaa, mutta yleisesti ottaen istuvuus on oikein mainio.
Yhteenveto: Sennheiser Accentum Wireless
Sennheiser Accentum Wireless on todellinen löytö alle 200 euron hinnallaan. Äänenlaatu on erinomaista ja säädettävissä omaan makuun EQ:lla. Sointia parantaa myös aptX HD. Vastamelu on hintaan nähden hämmästyttävän hyvä, ja samalla rahalla saa vielä ympäristöäänet ja sidetone-toiminnonkin. Kuulokkeet istuvat hyvin, vaikka voivatkin pidemmän päälle alkaa puristaa silmälasien käyttäjän päätä.
Kaiken kaikkiaan vaikuttavaa vastinetta rahalle – uskomattoman hyvän hinta-laatusuhteen kuulokkeet!
On-ear?
Kiitos tarkkuudestasi! Kuulokemalli tulee tosiaan korvien ympärille eli on over-ear, ei on-ear, kuten jutussa alun perin luki – teksti nyt korjattu!