Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Samsung The Serif (QE49LS01T)

Puoliksi televisio, puoliksi huonekalu

Haaveiletko televisiosta, joka ei näyttäisi televisiolta? Samsungin tyylikäs The Serif on raikas vaihtoehto.

/ 11.03.2021 - 12:34
Samsung The Serif (QE49LS01T)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Serif on tyylikkäästi muotoiltu tv, joka vedonnee jotain erilaista hakeviin.
  • Tyylistä joutuu maksamaan ekstraa. Samsungin tv:ssä on vanhemman tyypin LCD-paneeli, eli kuvamaailman uusimman hienoudet puuttuvat.

Samsungilla on runsaasti televisiovaihtoehtoja mallistossaan: eteläkorealaisvalmistajalta löytyy tv varmastikin joka tarkoitukseen ja makuun. Toiset keskittyvät suorituskykyyn ja parhaaseen mahdolliseen kuvaan, ja toiset painottavat älyominaisuuksia. Ja sitten on vielä lifestyle-mallit, joissa suurimmassa roolissa ovat ulkonäkö ja muotoilu. Viimeisimmästä hyvä esimerkki on Pohjoismaissa varsin suosituksi noussut The Frame. Mutta nyt tarjolla vieläkin eksoottisempi tv-malli!

Sero Additional
The Serif on osa Samsungin lifestyle-mallistoa. Kuva: Samsung

Muista erottuva The Serif on suunnattu kuluttajille, jotka kaipaavat tavallisesta poikkeavaa televisiota, joka toimii olohuoneen design statementina. Television originelli muotoilu muistuttaa sivusta katsoen roomalaista ykköstä, ja nimi viittaakin päätteellisiin kirjaimiin eli serif-fonttityyppiin.

The Serif on vähän jäänyt The Framen varjoon viime vuosina, mutta nyt Samsung on pyyhkinyt pölyt mallista ja laajentanut mallistoa useammalla kokovaihtoehdolla. Tällä kertaa testissä on keskikoko eli 49-tuumainen 49LS01T, mutta tarjolla on myös 43- ja 55-tuumaiset Serifit.

Lue myös: The Frame 32” – Tyylikäs minitelkkari

Puoliksi televisio, puoliksi huonekalu

Samsung tunnetaan melko luovana televisiovalmistajana, mutta Serifiin on haettu apua ulkopuolelta: sen ovat suunnitelleet ranskalaisveljekset Ronan & Erwan Bouroullec, jotka ovat muotoilleet tuotteita esimerkiksi Vitralle, Haylle ja Kartellille.

– Serifin kanssa halusimme viedä ajatuksen pois siitä, että television pitäisi olla mahdollisimman litteä. Sen sijaan se on esine, jota voi käännellä ja käyttää vapaasti. Sen voi sijoittaa mihin tahansa, esimerkiksi lattialle, sillä sillä on omat jalat. Halusimme luoda luontevasti mutta vahvasti omansa persoonanaan erilaisiin ympäristöihin solahtavan television, joka olisi enemmän kuin esine tai kaluste, kirjoittavat Bouroullecin veljekset kotisivuillaan.

Ensivaikutelmamme on, että muotoilu houkuttaa. Erityinen kehys saa television sulautumaan sisustukseen eri tavalla kuin tavallinen litteä ja suorakaiteen muotoinen televisio.

Makuja on tunnetusti monia, ja kun jaoimme kuvan Serifistä eräällä designiin keskittyvässä Facebook-ryhmässä, saimme monenlaisia reaktioita: jotkut rakastivat sitä ja myönsivät jopa hankkineensa Serifin. Toisten mielestä se oli epäkäytännöllinen lapsiperheessä tai lemmikkikodissa, ja he pitivät seinälle kiinnitettävää mallia kuten The Framea parempana.

Serif on ehdottomasti uhkeampi kuin tavalliset 2021-mallit, mutta se ei tunnu kömpelöltä.  Materiaali on pääosin muovi, mutta tuntuma on silti hyvin ylellinen. Televisio tuntuu tuovan sisustukseen sitä jotakin!

Serif 2B 72dpi scaled 1
Erityinen muotoilu tekee Serifistä enemmän kuin television – se on kuin kaluste. Tv:n päälle syntynyt pieni taso toimii vaikka hyllynä koriste-esineille. Kuva: Samsung

Omilla jaloillaan seisten

The Serifin voi tietysti sijoittaa tavalliselle tasollekin, mutta meistä se näyttää erityisen hyvältä omilla jaloillaan, jotka tulevat tv:n mukana. Kun nämä neljä jalkaa ruuvaa tv:n pohjaan, nousee ruutu noin 50 cm lattiasta.

Kannattaa huomata, että Serifiä ei voi asentaa seinälle – siinä ei edes ole kiinnitysmahdollisuutta. Idea on, että Serif seisoo vapaasti tasolla tai lattialla.

Serif 6B 72dpi scaled 1
Mukana tulevat jalat nostavat Serifin hyvälle korkeudelle, ja tv:tä on helppo liikutella niiden avulla. Kuva: Samsung
Serif_4B_1_72dpi Serif_4B_2_72dpi
<
>
The Serif on saatavilla kahdessa värissä: Cloud White...

 

 Käyttö ja ominaisuudet

Serifin käyttöönotto on helppoa. Sekä kaukosäädin että valikot ovat tuttuja Samsungin muista älytelevisioista.

Tizen-käyttöliittymän valikot toimivat nopeasti ja intuitiivisesti ja toimivat loistavasti tyylikkään ja ergonomisen kaukosäätimen kanssa. Sovellusvalikoima on luokkansa parhaita: Netflix, HBO ja Disney+ löytyvät suoraan valikosta, ja tiedämme kokemuksesta, että Samsung on nopea päivittämään, kun jokin uusi palvelu tulee saataville.

P2231861 scaled 1
Kuva: Audun Hage

The Serif ei ole Samsungin valikoimasta kaikkein pelaajaystävällisin vaihtoehto. Jos näyttöä haluaa käyttää pelaamiseen, kannattaa pitää mielessä, että 55-tuumaisessa on parhaat liitäntävaihtoehdot: se tukee 4K-videota 120 fps:n nopeudella ja vaihtelevalla virkistystaajuudella (VRR). Pienemmät 43- ja 49-tuumaiset versiot on varustettu 60 Hz:n LCD-paneeleilla eivätkä ne siten sovellu pelaamiseen yhtä hyvin. Sitä paitsi: jos haluaa käyttää televisiota PS5:n tai Xbox Series X:n kanssa, kannattaa panostaa suoraan 55-tuumaiseen!

P2231834 scaled 1
Serifissä on myös NFC-yhteys: kun laittaa puhelimensa tv:n päälle, pääsee ison ruudun kautta käsiksi musiikkiin, valokuviin ja videoihin. Kuva: Samsung

Ambient Mode: sulautuu ympäristöön

Serifissä ei ole hienoa galleriaa kuten The Framessa, eli se ei toimi tauluna ollessaan sammutettuna. Sen sijaan Ambient Mode löytyy, eli Samsungin toinen standby-tila. Sen ansiosta ruudulla voi näkyä koristeellisia kuvioita, taustakuvia tai omia valokuvia tai vaikkapa kalenteri ja kello. Televisio osaa tällä asetuksella myös napata ympäröivän huoneen sävyistä sointuvan värin ruudulleen, jolloin televisio sulautuu paremmin tilaan eikä ole vain musta ruutu.

Kuvanlaatu

Television sulautuminen ympäristöönsä on hieno juttu, mutta tärkeintähän on kuitenkin se, miltä se näyttää ollessaan päällä! Kuvanlaadullisesti The Serifissä on panostettu reunavalaistuun (Edge LED) 4K LCD-paneeliin sekä Samsungin QLED-tekniikkaan (värifiltteriin kvanttipisteillä), joka laajentaa värikirjoa huomattavasti.

Serif toimii loistavasti tavalliseen television katseluun. 4K-resoluution ansiosta kuva on todella terävä ja toistaa pieniä yksityiskohtia erittäin tarkasti. Vaikka istuisi melkein kiinni 49-tuumaista, ei pikselikuviota erotu.

P2231872-scaled P2231876-scaled P2231869-scaled P2231873-scaled
<
>
Samsungilla voi katsoa 4K-videoita YouTubesta, joten nautimme amatöörituottajien kuten Eugene Belskyn kristallinkirkkaista 4K HDR -videoista. Kuva: Samsung

LCD-ruudun kirkkaus on hyvä ja riittää katseluun päivänvalossa. Valo jakautuu tasaisesti eikä häiritsevää dirty screen -efektiä ilmene. Paneeli on melko matta, joten ruutu ei heijastele merkittävästi.

Myös värintoisto on todella hyvää. Kuten yleensäkin, oli elokuva-asetus kuva-asetuksista mieleisin, sillä sen värit ovat neutraaleimmat ja värit liukuvat tasaisesti ja kauniisti.

Keskinkertainen kontrasti

Kontrastin ja mustan suhteen Samsungilla on tarjolla parempiakin televisiota. Tarkkaavaiset LB Ääni & Kuvan lukijat muistanevat, että Serifin sisarmalli The Frae sai vuonna 2020 aivan uuden Dual LED -paneelin, joka toi huomattavan parannuksen kontrastiin. Sen sijaan Serif joutuu tyytymään vuoden 2019 tekniikkaan, mikä on vähän harmi.

Etenkin sivulta katsoessa erot näkyvät selvästi. Katselukulma ei ole järin laaja, ja tummat alueet sinistyvät enemmän kuin The Framella. The Serif ei myöskään yllä lähellekään mustan mustuutta suoralla taustavalaistuksella varustettuihin televisiomalleihin verrattuna, esimerkiksi Samsung Q80T.

Kun istuu suoraan tv:n edessä, on kuva kuitenkin todella hyvä. Ja tässä The Serifin edut tulevatkin esiin: sitä on helppo liikutella, joten sen voi vaikka työntää nurkkaan ja kääntää enemmän sohvaa kohti – sille on helppo löytää ihanteellinen kulma katselua varten.

Hintamielessä monikin televisio haastaa The Serifin kuvanlaadussa. Mutta niillä ei ole tarjota yhtä sisustukseen sopivaa ratkaisua.

P2231854-scaled P2231850-scaled
<
>
Samsung Serif on kuvanlaadultaan pääosin erinomainen, mutta tarjolla on myös televisioita, joiden kontrasti ja musta ovat parempia. Kuvassa Netflixin ”Firefly Lane”. Kuva: Audun Hage

 

Äänenlaatu

Serifin äänijärjestelmä on melko tavallinen: kaksi pientä kaiutinta muodostavat stereon. Ääni on aika hyvä, äänikuva laaja ja selvästi tv-ruutua leveämpi. Ääni on erottuva ja puheesta saa hyvin selvää. Samsung olisi kuitenkin voinut panostaa ääneen enemmänkin, sillä television muotoilu tekee soundbarin sijoittelusta hankalaa. Kovemmilla volyymeillä ääni rasittuu helposti ja basso saisi olla täyteläisempi. Bassokaiutin tv:n takapuolella olisi ehdottomasti ollut hyväksi. Samsungin designmalli The Serolla esimerkiksi on parempi äänijärjestelmä.

Tokihan erillistä soundbaria voi käyttää: televisiossa on HDMI eARC -ulostulo sitä varten. Mutta kysymykseksi jää, mihin soundbarin oikein laittaisi.

Johtopäätökset

Me, jotka vietämme paljon aikaa tuijottaen kulmikkaita televisioitamme, saamme yllättyä The Serifin erilaisesta designista. Tämän päivän ohuen ohuet tv:t eivät jätä paljon tilaa suunnittelijan mielikuvitukselle, mutta The Serif on Samsungin todiste siitä, että asioita voi ajatella myös toisin.

Tekniseltä toteutukseltaan The Serif ei ole yhtä mullistava kuin muotoilultaan. Paneeli on melko tavallinen LCD, eikä kontrasti ole parhaasta päästä. Kuitenkin kuva on vallan riittävä tavalliseen television katseluun, sillä kuva on terävä ja liikkeet toistuvat pehmeästi. Kaiken kaikkiaan The Serif on mielestämme raikas tuulahdus muuten niin monotonisessa tv-maailmassa!

Karakter
Samsung The Serif (QE49LS01T)
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Ääni & Kuva
Scroll to Top