Samsung tunnetaan kaikenkokoisista ja -hintaisista televisioistaan, mutta valmistajalla on myös videoprojektorimallisto. Malliston pienin, edullisin ja ehdottomasti näppärin on The Freestyle.
The Freestylen ensimmäinen versio julkaistiin suuren pöhinän saattelemana vuonna 2022, mutta se ei oikein onnistunut vastaamaan odotuksiin. Mainoksissa projektori näytti kunnon valotykiltä, mutta todellisuudessa sen kirkkaus oli aika heikko ja tuuletinmelu melkoinen. Älyominaisuudetkin olivat vähän niin ja näin.
Nyt The Freestylesta on saatu uusi versio ja voi vain toivoa, että Samsung on saanut korjailtua edellisen sukupolven puutteet – ja säilytettyä sen hyvät puolet. Miniprojektorilla oli nimittäin etunsakin!
Samsung The Freestyle Gen 2: kätevän kokoinen projektori
The Freestyle on kannettava ja kompakti älyprojektori, jolla saa heijastettua suuren kuvan erilaisille pinnoille. Projektori seisoo 180 astetta kääntyvän jalan varassa.
Suurin ero ensimmäisen ja toisen sukupolven mallin välillä on prosessorissa. Freestyle 2nd Gen on saanut lisää tehoja toimintojen pyörittämiseen. Käytetty tekniikka ja valonlähde ovat kuitenkin samat. Niinpä kirkkaus ei ole toiveistamme huolimatta parantunut.
Samsungin projektori saa virtansa pistorasiasta, sisäänrakennetusta akusta tai erikseen myytävästä erillisestä akkupaketista. Heittoetäisyydestä ja valaistusolosuhteista riippuen pitäisi kuvan teoriassa olla 30–100-tuumainen.
Kyseessä ei ole kotiteatteriharrastajan projektori oikean valkokankaan kaveriksi, vaan pikemminkin ratkaisu nopean kuvan pystyttämiseen. Reissussa, lastenhuoneessa tai esityskäytössä tällainen projektori on täydellinen.
Käyttö ja ominaisuudet
Tämän huomioiden on Samsungin projektori oiva laite monenlaiseen käyttöön. Sisäänrakennetun wifin ansiosta laite yhdistyy nopeasti erilaisiin sovelluksiin. Toisen sukupolven laite on huomattavasti älykkäämpi kuin ensimmäinen. Uusi malli on nopeampi reagoimaan kaukosäätimeen ja lataamaan sovellukset.
Tizen-käyttöliittymä on Samsungin televisioista tuttu ja tarjoaa laajan valikoiman suoratoistopalveluita. Mukana ovat niin vakiintuneet suuruudet, kuten Netflix, Max ja Prime, kuin Samsungin oma TV+, joka sisältää useita ilmaisia, mainosrahoitteisia kanavia.
Samsungin projektorin käyttöönotto on sujuvaa ja helppoa. Kun laite oli saatu paketista, meni vain 3–4 minuuttia siihen, että wifi oli yhdistetty ja kuva heijastettua seinälle, kun saimme Samsung TV+:sta näkyviin väri-iloittelua Baywatchin (!) tapaan.
Jos harrastaa pelaamista, ilahtunee tiedosta, että The Freestylella pääsee suoraan Xboxin kaltaisiin pelisuoratoistopalveluihin. Sitten vain yhdistää langattoman ohjaimen projektoriin, niin peli voi alkaa!
Projektori osaa myös peilata puhelimen sisältöä AirPlay 2:n kautta. Jos taas haluaa kytkeä jonkin fyysisen lähteen projektoriin – vaikkapa Playstationin – tarvitaan lisäksi mini-HDMI-adapteri. Meistä sellainen olisi saanut kuulua pakkaukseen.
Automaattinen säätö
The Freestylen tärkein ominaisuus on automaattinen keystone-toiminto. Se korjaa kuvan suoraksi heijastuskulmasta ja -etäisyydestä riippumatta. Ilman sitä kuva olisi hassun vääristynyt.
The Freestyle käyttää sisäänrakennettuja antureita heijastaakseen (lähes) suoran kuvan pinnalle silloinkin, kun projektorin alusta ei ole suora. Automaattitarkennus huolehtii kuvan terävyydestä, joten manuaalista säätöä ei tarvita siihenkään.
Kovin jyrkkiä heijastuskulmia kannattaa kuitenkin välttää, ja parhaan kuvan saa kyllä aikaiseksi asettamalla projektorin vaakasuoraan seinään nähden ja säätämällä tarkennuksen manuaalisesti. Mutta jos haluaa vain saada nopeasti kuvan esiin, toimii automaattisäätö mainiosti. Automaattitoiminnot parantavat kyllä merkittävästi käyttäjäystävällisyyttä.
The Freestyle voi myös kalibroida värit automaattisesti Samsung Smartthings-sovelluksen ja yhteensopivan puhelimen avulla. Toimintoa voi käyttää, jos heijastettava pinta ei ole aivan valkoinen.
Kuvanlaatu
Freestyle Gen 2 on varustettu samanlaisella Full HD -resoluution (1920 x 1080 pikseliä) DLP-paneelilla kuin edeltäjänsäkin. Kirkkauskin on sama: hieman alle 240 luumenia.
Kirkkaus on varsin maltillinen ja liian heikko tuottaakseen suureen kuvaan kunnollista kontrastia. Esimerkiksi XGIMI Halo+:n kirkkaus on noin 900 luumenia ja vähän pienemmän MOGO 2 PRO:n 400 luumenia. Kumpikaan mainituista ei tosin kulje yhtä näppärästi mukana kuin Samsung.
Freestyle Gen 2 vaatii siis melko pimeän ympäristön luodakseen käyttökelpoista kontrastia. Kunhan katseluolosuhteet ovat kohdillaan, on kuvanlaatu erittäin hyvä.
Asetimme projektorin kahden metrin päähän valkokankaastamme ja saimme noin 70–80-tuumaisen oikein hienon ja värikkään kuvan pimeässä huoneessa. Kuvanlaatu oli hyvä niin elokuvien ja muun viihteen katseluun kuin pelaamiseenkin.
Kuva on ensinnäkin yllättävän terävä, kunhan tarkennus on onnistunut. Kun valaistus on himmennetty, on kontrastikin kelvollinen.
Tietenkään projektorin kuvanlaatua ei voi verrata television kontrastiin ja kirkkauteen, ja HDR-efektit (High Dynamic Range) voi unohtaa. Värintoisto sen sijaan on todella hyvää huolimatta siitä, valitseeko neutraalin elokuva-asetuksen, tavallisen tai dynaamisen.
Gen 2 -mallin jännittävin temppu on Smart Edge Blending. Jos omistaa kaksi samanlaista projektoria, ne voi yhdistää vierekkäin niin, että niiden kuvat limittyvät juuri ja juuri, jolloin ne luovat yhdessä jopa 160-tuumaisen kuvan. Tätä emme päässeet itse kokeilemaan, mutta olemme aiemmin nähneet toimintoa esiteltävän messuilla. Toiminto sopii ainakin valokuvien esittelyyn ja etenkin elokuvien katsomiseen elokuvateatteriformaatissa (2.35:1). Mutta tämä ehkä edellyttää, että jollain kaverilla on sama projektori – muuten hankinnasta tulee ehkä aika kallis.
Äänenlaatu
Toinen hyvä uutinen on, että Samsung on onnistunut vähentämään tuuletinmelua. Hurina erottuu nyt elokuvan tai pelin taustalta vähemmän, joten voi paremmin keskittyä itse asiaan.
Projektorin sisäänrakennettu täyselementtikaiutin toistaa ääntä ihan kelvollisesti omillaan, ja puhe ja musiikin rytmit toistuvat hyvin. Soundbar toki tuo äänikuvaan huomattavasti suuremman ulottuvuuden, ja sellaisen voi liittää projektoriin joko Bluetoothilla tai HDMI-kaapelilla.
Yhteenveto
Samsung The Freestyle 2nd Gen on edeltäjänsä tapaan kompakti ja käytännöllinen projektori, jonka avulla on helppo esittää valokuvia ja elokuvia missä tahansa. Automaattiasetusten ansiosta se mukautuu ympäristöönsä, ja sisäänrakennetun wifin ja suoratoistopalveluiden avulla viihteeseen pääsee helposti käsiksi.
Toisen sukupolven projektorilla on huomattavasti nopeampi käyttöjärjestelmä, paremmat toiminnot ja hiljaisempi tuuletin. Se tekee käyttökokemuksesta paljon paremman ja tekee The Freestyle Gen 2:sta täydellisen paikkoihin, joissa ei ole tilaa tai mahdollisuutta käyttää televisiota.