Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL NXTFRAME A300 Pro

Ei huono kopio

TCL:n oma The Frame -versio on nimeltään Nxtframe. Se ei ole lainkaan hullumpi mutta tilaa parannuksillekin on.

Julkaistu 06.11.2024 - 14:35
TCL NXTFRAME A300 Pro
Audun Hage

TCL on vihjaillut oman taulumaisen televisionsa tulosta jo jonkin aikaa – aina siitä lähtien, kun TCL Art TV -prototyypit esiteltiin messuilla pari vuotta sitten. Nyt taidemallit, viralliselta nimeltään Nxtframe, ovat vihdoin kaupoissa, eikä TCL edes yritä peitellä, mistä idea on varastettu: tietenkin Samsung The Framelta.

Samsungilla on pitkään ollut monopoli taidetta näyttävien design-televisioiden valmistamisessa, mutta näyttää siltä, että TCL on saanut tarpeekseen siitä. TCL:n malli muistuttaa Samsungin esikuvaa aina nimeä ja vaihdettavia kehyksiä myöten.

9 Art 1 notext scaled 1
TCL NXTFRAME A300 Pro. Kuva: TCL

TCL NXTFrame

Nxtframe A300 on saatavana 55-, 65- ja 75-tuumaisena, ja jos valitsee ylellisemmän Pro-version – jollainen meillä on testissä – saa kuvan lisäksi nauttia myös Bang & Olufsenin kanssa yhteistyössä kehitetystä soundbarista ja langattomasta subwooferista.

Mainos

Kun TCL:n tv:n ottaa paketista, on yhdennäköisyys kilpailijaan silmiinpistävä. TCL:n muotoilu on litteää ja hillittyä, ja tv asettuu aivan kiinni seinään. Samsungin tapaan pakkaukseen kuuluu seinäkiinnike – mutta toisin kuin Samsung, TCL ei käytä universaalia VESA-kiinnikettä, vaan omaansa. Niinpä television vaihtaminen voi olla työläämpi operaatio.

TCL:n tv toimitetaan valkoisella kehyksellä, mutta pakkaukseen kuuluu vaihtokehyksiä. Se on mukavaa, sillä Samsung myy kehykset erikseen, ja niistä saa pulittaa satasen verran lisää tv:n päälle.

TCL NXTFRAME test (10) TCL NXTFRAME test (35) TCL NXTFRAME test (34) TCL NXTFRAME test (33) TCL NXTFRAME test (32)
<
>
Kaukosäädin on tietysti valkoinen ja toimii Bluetoothilla, kuten muissakin TCL:n televisioilla. Samsungin kaukosäädin on pienempi ja ladattava (USB-C:llä tai aurinkokennoilla). Kuva: Audun Hage

Ei jalustaa

TCL:n kehykset ovat muovia, ja ne kiinnitetään televisioon magneeteilla. Kehykset sai istumaan hyvin ja koko asennusvaihe muistutti täysin Samsungin vastaavaa.

Erikoista kyllä, kehykset ja seinäkiinnike kuuluvat kauppaan, mutta jalusta ei. Jos tv:tä siis ei aio asentaa seinälle, on erikseen ostettava joko kaksi säädettävää jalkaa tasoa varten (noin 150 euroa) tai pyörillä varustettu lattiateline (noin 400 euroa).

TCL ilmeisesti on ajatellut, että televisio asennetaan heti seinälle. Kokemuksemme mukaan on käytännöllistä tarjota mahdollisuus myös tasoasennukseen. Samsung on huomioinut tämän ja laittanut pakkaukseensa sekä jalustan että seinäkiinnikkeen.

TCL NXTFRAME test 11 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Toinen tärkeä ero kahden kilpailijan välillä ovat ääni- ja videoliitännät. Nxtframe-mallissa kaikki liitännät ovat televisiossa itsessään, kun taas Samsungilla ne on sijoitettu erilliseen One Connect -laatikkoon.

On kyllä aika vaikuttavaa, että TCL on onnistunut saamaan sekä kaikki liitännät että virtalähteen niin litteään pakettiin. Toisaalta liitäntöjen sijoittelu voi myös olla ongelma, riippuen siitä, mihin tv:n sijoittaa. Jos tv on seinällä, saa olla tarkkana, ettei kaapelisotku häiritse muutoin ehyttä designilmettä.

Nxtframe on varustettu Google TV -käyttöliittymällä, jollainen muissakin TCL:n televisioissa on. Googlen järjestelmä on markkinoiden käyttäjäystävällisimpiä ja sovellusvalikoimaltaan laajimpia.

TCL tukee erilaisia videoformaatteja, kuten HDR10+:aa ja Dolby Vision HDR:ää, ja äänipuolelta löytyy Dolby Atmos -tuki. Samsung ei tue Dolby Visionia, vaan luottaa omaan kuvankäsittelyynsä.

TCL on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, joista kaksi edustaa 2.1-tyyppiä. Samsung tarjoaa 2.1-ominaisuudet ja 4K/120 Hz-videosignaalin kaikissa neljässä sisääntulossa.

Tekoälytaidetta

Nxtframen tärkein sovellus on Art Gallery. TCL ei tarjoa omaa taidetilausta Samsungin tapaan, vaan ainoastaan ilmaisia kuvia. Lisäksi ruutuun voi valita tekoälyn luomaa taidetta.

Kuvia haetaan teeman ja tunnelman mukaan. Annetun tiedon perusteella tv ehdottaa sopivia kuvia, joista voi sitten valita jonkin koristamaan tv-ruutua laitteen ollessa standby- tai pause-tilassa.

Ei selvinnyt, tekeekö tekoäly kuvat tilauksesta, vai tulevatko ne valmiista arkistosta, mutta homma toimii hyvin. Palvelu antoi hyviä ehdotuksia, ja on mukavaa saada paljon valinnanvaraa ihan ilmaiseksi. Halutessaan tv-ruutuun voi tietysti laittaa kuvan myös omasta henkilökohtaisesta valokuvakokoelmastaan.

TCL NXTFRAME test (7) TCL NXTFRAME test (4) TCL NXTFRAME test (3) TCL NXTFRAME test (2)
<
>
Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

TCL:n tv:ssä on 4K LCD -paneeli, jossa on QLED-värisuodin. Kuvankäsittelystä huolehtii AIPQ Pro -videoprosessori. Virkistystaajuus on enimmillään 120 Hz 4K-laadulla tai 144 Hz, mikä on hyvä sekä liikkeidentoiston että pelaamisen kannalta.

Samsungin tapaan TCL on varustanut paneelinsa mattapinnalla, ja vaikka ruutu ei tunnukaan yhtä supermattaiselta kuin The Frame, ei se kuitenkaan kärsi pahasta heijastelusta.

Kuva näyttää ensisilmäyksellä terävältä ja selkeältä ja värintoisto vivahteikkaalta. Kirkkaus on melko hyvä ja valo jakautuu tasaisesti – kunhan istuu suoraan ruudun edessä.

TCL sopii toisin sanoen yleiseen tv-viihteeseen hyvin, mutta jos televisiota katsoo kriittisemmin, havaitsee kuvanlaadussa myös heikkouksia.

LCD-mallien tyypillinen heikkous on katselukulman rajallisuus, mikä on tälläkin mallilla selvä. Värintoisto ja kontrasti ovat kalpeampia, kun kuvaa katsoo sivummalta.

TCL NXTFRAME test (31) TCL NXTFRAME test (30) TCL NXTFRAME test (29)
<
>
Kuva: Audun Hage

Rajallinen kontrasti

TCL Nxtframe – kuten myös Samsung The Frame – on varustettu Edge LED -taustavalaistulla paneelilla. Se vaikuttaa kuvanlaatuun.

TCL tunnetaan edistyksellisistä MiniLED-malleistaan, joissa on tuhansittain himmennysalueita ja häikäisevän vahva kirkkaus, mutta tällä mallilla on menty perinteisemmällä paneelilla, jossa paikallista himmennystä ei ole lainkaan – ehkäpä tilansäästöllisistä syistä.

Kontrasti on tästä johtuen keskinkertaista, eikä dynaamisuutta tai syvyysvaikutelmaa voi verrata OLED- tai MiniLED-malleihin. Mattapintaisen ruudun kanssa kuva voi tuntua hiukan lattealta ja etäiseltä.

Nämä rajoitteet tuskin häiritsevät liiemmälti tavallista tv-katsojaa, mutta ne ovat silti mainitsemisen arvoisia. Ero ei ehkä ole kovin suuri tavallisia televisio-ohjelmia katsoessa, mutta tulevat kyllä esiin, kun vaihtaa vaativampiin HDR-sisältöihin.

HDR-kohtaukset vaativat paljon tv:n kirkkaudelta ja kontrastilta, mutta koska Nxtframen kirkkaus on vain noin 330 nitiä eikä paikallista himmennystäkään ole, joten kirkkaimmat kohdat jäävät aika vaisuiksi.

Sama vika vaivaa tosin myös Samsung The Framea. Ehkä on syytä mainita, että sekä Samsungin että TCL:n valikoimiin kuuluu myös HDR-ystävällisempiä malleja, esimerkiksi TCL MQLED85 ja Samsung QN85D.

Värintoisto ei ole huippuluokkaa

The Framella on joitakin selkeitä etuja TCL:n malliin nähden. Vierekkäin näitä kahta televisiota verrattaessa huomaa, että Samsungilla on parempi kontrasti, vivahteikkaampi värintoisto ja terävämpi kuva. Pienet yksityiskohdat ja varjostukset esimerkiksi kasvoilla eivät erotu yhtä selkeästi kuin TCL:llä, etenkään kohteiden liikkuessa. Usein kuva tuntuu myös liian tummalta.

TCL tarjoaa useita erilaisia kuva-asetuksia – esimerkiksi Standard, Dynamic, Cinema ja Filmmaker Mode – ja se vaihtaa automaattisesti tarpeen mukaan Dolby Vision -formaattiin. Standard-asetus on harmillisesti jonkinlainen ekoasetus, jonka kirkkaus on hyvin heikko. Elokuva-asetuksella on taipumus hukuttaa tummimmat kohdat mustaan massaan. Tilanteen sai korjattua nostamalla kirkkautta, mutta sen ei pitäisi olla tarpeen. Jäimme kaipaamaan universaalimpaa asetusta, joka sopisi vaihteleville sisällöille Samsungin mukautuvan asetuksen tapaan.

Äänenlaatu

Äänipuolella Nxtframe tarjoaa kaksi erilaista versiota. A300 on perusmalli sisäänrakennetuilla kaiuttimilla. Testiin saimme A300 Pro -version, jossa on parempi, Bang & Olufsenin kanssa kehitetty äänijärjestelmä.

A300 Pro -mallin mukana tulevassa soundbarissa on yhdeksän kaiutinta, 3.1.2 kanavaa sekä erillinen subwoofer. Kaiuttimet ovat valkoisia ja television muotoilun kanssa yhteensopivia.

Ääni on ehdottomasti parempi kuin televisioissa keskimäärin ja aivan samaa luokkaa kuin tämän päivän soundbareissa muutenkin. Puheentoisto on selkeää ja erottuvaa, ja lämmin ja tasapainoinen sointi saa musiikin ja ääniefektit toistumaan hyvin. Diskantti on erotteleva, joten äänikuva on ilmava ja miellyttävä ja yllättävän leveä soundbarin kokoon nähden. Langaton subwoofer luo äänikuvalle vankan perustan ja antaa bassoäänille kunnon potkua.

Kaiken kaikkiaan B&O:n kaiuttimet kuulostavat erinomaisilta, vaikkakaan eivät ole samalla tasolla parhaiden Basic-luokan soundbarien, kuten suositun Sonos Beamin kanssa. Mutta kun huomioi A300:n ja A300 Pron välisen hintaeron (joka on noin 400 euroa), on soundbarin ja langattoman subwooferin hinta aivan kohdillaan.

TCL NXTFRAME test 21 scaled 1
Soundbar yhdistyy television langattomasti, joten HDMI-kaapelia ei tarvita. Kaiutin tukee Dolby Atmos -ääntä. Pro-mallissa ei siis ole lainkaan sisäänrakennettuja kaiuttimia. Kuva: Audun Hage

Yhteenveto

NXTFRAME on TCL:n uusin design-tv. Kilpailijan huomioiden odotukset sille ovat korkealla, ja muotoilu ja laatu ovatkin onneksi kohdillaan. Seinäkiinnike ja kehykset kuuluvat ilahduttavasti pakkaukseen – mutta hieman yllättäen jalusta ei.

Jos valitsee Pro-mallin, saa tv:n kanssa yhteensopivan tyylikkäästi muotoillun soundbarin ja subwooferin, jotka tarjoavat kokoaan suurempaa ääntä.

Jotta kuitenkin voisi voittaa Samsungin The Framen, pitäisi joko olla paljon halvempi tai paljon parempi. Ihan siihen Nxtframe ei yllä. Kuvanlaadussa se jää hieman jälkeen Samsungin versiosta, ja vaikka kuvavalikoima on ilmainen, se ei pysty kisaamaan Samsungin hienostuneen taidegallerian kanssa – joka tosin maksaa ekstraa.

Samsungilla on ollut vuosia aikaa hioa konseptiaan, kun taas TCL:lle kyseessä on ensiyritys taidetelevisioiden saralla. Siihen nähden Nxtframe on erittäin lupaava tuote, jonka kehitystä jäämme mielenkiinnolla seuraamaan. Olisipa jännittävää nähdä seuraavaksi vaikkapa MiniLED-paneelilla varustettu Nxtframe!

Karakter
TCL NXTFRAME A300 Pro
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL Nxtframe on laadukas ja litteä tv. Mukana tulevat kehykset ovat tyylikkäät. Kuva on kirkas ja värintoisto hyvä. Kontrasti on keskinkertainen perinteisestä Edge LED LCD-paneelista johtuen. Jalusta ei kuulu pakkaukseen, sillä malli on tarkoitettu seinälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Ääni & Kuva
Scroll to Top