Samsungin vuoden 2023 tv-valikoima on isompi ja monipuolisempi kuin koskaan. Eteläkorealaisvalmistaja tarjoaa nyt kaikkea budjettimalleista highendiin, 4K:ta, 8K:ta, QLEDia, OLEDia ja kokovaihtoehtoja aina 32-tuumaisesta 98-tuumaiseen!
Ylemmän hintaluokan kiinnostavimpiin malleihin kuuluu Neo QLED -malli QN95C. Se on 4K QLED -mallien lippulaiva, joka seuraa mallistossa QN95B-mallia, joka oli viime vuoden parhaita testaamiamme LCD-televisioita.
Vahvan MiniLED-taustavalaistuksen, veitsenterävän muotoilun ja hyvien liitäntöjen ansiosta QN95C on mainio malli vaativille televisiokatsojille. Malliin on kuitenkin tehty muutos, joka saattaa olla pettymys joillekin Samsungiin tottuneille käyttäjille…
Samsung QN95C: Hyvin varusteltu ja ylellinen lippulaivamalli
Samsung kertoo hienosäätäneensä QN95C:ssä käytettyä Quantum Matrix MiniLED -tekniikkaa parantaakseen HDR-ominaisuuksia entisestään. Televisio tarjoaa näin ollen parasta suorituskykyä, mitä Samsungilla on tarjota, samoin kuin useimmat valmistajan älyominaisuudet – vain 8K-lippulaiva QN900C pystyy parempaan.
QN95C-sarjaa on saatavilla monessa koossa aina 55-tuumaisesta 85-tuumaiseen. Huomaamme hinnan samalla hypänneen korkeammaksi viime vuoden malliin verrattuna.
Litteää designia ja johtoja
Television ulkonäössä ei ole moitteen sijaa: QN95C on muotoilultaan todella linjakas. Ruutu on vain 20 mm paksu – pari milliä litteämpi kuin edeltäjänsä, kilpailijastaan LG OLED G3:sta puhumattakaan.
Samsung on myös tehnyt huomattavan muutoksen designin osalta, mikä vaikuttaa myös tv:n toiminallisuuteen. Edeltäjässä, QN95B-mallissa oli nimittäin One Connect -liitäntälaatikko, mutta nyt tilalla on tavalliset liitännät.
Samsungin mukaan kuluttajat ovat pyytäneet huippumallia, jossa olisi integroidut liitännät, sillä kaikki eivät koe erillistä liitäntälaatikkoa, josta televisioon kulkee vain ohut virtajohto, hyödylliseksi. Ei kuitenkaan pidä sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Samsung on päätynyt ratkaisuun kustannuksia säästääkseen.
Joka tapauksessa One Connect -boksin puuttuminen voi harmittaa monia, jotka kytkevät televisioon useita laitteita ja haluavat piilottaa liitännät siististi. Etenkin seinäkiinnityksen kanssa suoraan televisiosta tulevien kaapelien piilottamisessa saa nähdä paljon vaivaa, jos liitäntälaatikkoa ei ole.
Hyvä uutinen on se, että liitännöistä ja virtalähteestä huolimatta tv on todella litteä. QN95C näyttää joka puolelta katsottuna todella hyvältä, ja sen saa kiinnitettyä erittäin lähelle seinää.
Käyttö ja ominaisuudet
Vaikka elektroniikka onkin siirretty nyt television sisäpuolelle, on sentään hyvät liitäntävaihtoehdot pidetty ennallaan. QN95C on varustettu HDMI 2.1 -yhteensopivalla sisääntulolla ja käsittelee 4K-videota jopa nopeudella 144 kuvaa sekunnissa.
Toisin sanoen QN95C on pelaajien kannalta kiintoisa malli, sillä siihen saa kytkettyä sekä pelikonsoleita että pelitietokoneen ilman, että sisääntulot loppuisivat kesken. Moni tämän päivän televisioista tarjoaa nimittäin vain kaksi täyden toiminnon HDMI 2.1 -liitäntää.
Myös ladattava kaukosäädin on entistä sirompi. Se on valmistettu kierrätysmuovista ja tuntuu aiempaa kevyemmältä – ehkä myös hieman aiempaa halvemmalta.
Tällaisen huippumallin kanssa odottaisi ehkä harjattua metallia kaukosäätimessä. Toisaalta ainakaan muovinen kaukosäädin ei kolhi parkettia joka kerran, kun se tippuu lattialle!
QN95C pyörii Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmällä, joka kuuluu suosikkeihimme helppokäyttöisyytensä ja sovellusvalikoimansa ansiosta.
Osa lukijoista saattaa muistaa, että valitimme viime vuonna Samsungin ottaneet takapakkia valikoihin tehtyjen muutosten vuoksi. Etenkin asetusten teko oli piilotettu turhan monen klikkauksen taakse, ja asetusvalikot peittivät ruutua tarpeettoman paljon. Onkin mukava nähdä, että Samsung on ratkaissut asian tänä vuonna fiksummin.
Kuva-asetukset löytyvät nyt pop-up-valikkona, kun painaa kaukosäätimen asetusnappia. Näin asetusten vaihtaminen on helppoa kesken ohjelmankin, kun taas kotivalikkonappia painamalla näkee saatavilla olevat suoratoistopalvelut ja ohjelmat.
Paljon sovelluksia – mutta ei Dolby Visionia
QN95C tarjoaa laajan valikoiman eri sovelluksia ja suoratoistopalveluja, kuten uuden MAXin, SkyShowtimen, Netflixin, Apple TV+:n, Amazon Primen, Rakutenin ja Disney+:n. Eikä pidä unohtaa Samsung TV+ -palvelua, josta löytyy paljon ilmaisia televisiokanavia.
Ikävä kyllä tänäkään vuonna Samsung ei ole päättänyt ryhtyä tukemaan Dolby Visionin HDR-formaattia. QN95C tukee toki “tavallisia” HDR-sisältöjä, mutta suosittu Dolby-formaatti loistaa poissaolollaan. Dolby Visionia kuitenkin käytetään useissa suoratoistopalveluissa (myös gaming-puolen), joiden sisällöt on Samsungilla katsottava HDR10-formaatissa.
HDR10:n ja Dolby Visionin suurin ero siinä, että jälkimmäinen kantaa mukanaan dynaamista metadataa eri kohtauksien kontrastisuhteesta. Se auttaa televisioruutua säätämään kirkkautta optimaalisesti suhteessa videomateriaaliin. Ilman metadataa television on itse ”arvattava” valaistuksen ihanteelliset nyanssit käyttämällä dynaamista sävyalan sovitusta (tone mappingia).
QN95C tukee vähemmän käytössä olevaa HDR10+-formaattia, jota Samsungin omistajien iloksi ainakin Apple on alkanut tukemaan alkuperäissarjoissaan. Jos Netflix ja Disney+ käyttäisivät HDR10+-formaattia myös, ei Dolby Visionin puuttuminen tuntuisi niin isolta jutulta.
Uutta tänä vuonna: hienojakoisempaa MiniLED-taustavalaistusta
Neo QLED on Samsungin nimitys MiniLED-tekniikkaa käyttäville LCD-televisioille. ”Mini” viittaa LCD-paneelin sisällä oleviin ledvaloihin, jotka on kutistettu murto-osaan tavallisen ledin koosta.
Pienen kokonsa ansiosta MiniLED-valoja mahtuu samalle alalle paljon enemmän kuin tavallisia. Näin valo jakautuu tasaisemmin, ja kontrasti on parempaa kuin tavallisia ledejä käyttäen. Tekniikka tosin vaatii erityisen tarkkaa hallintaa valon osalta, jotta kirkkaiden kohteiden ympärille ei syntyisi näkyvää haloa. Tätä ongelmaa näkyy melko usein LCD-televisioilla OLED-malleihin verrattuna, joissa jokaisen pikselin voi sytyttää ja sammuttaa erikseen.
Samsung kertoo kutakuinkin tuplanneensa QN95C-sarjan himmennysalueet viime vuoden malliin verrattuna, ja esimerkiksi 65-tuumaisessa on 1 344 paikallista himmennysaluetta. Tämän pitäisi tietysti tehdä taustavalaistuksesta hienojakoisempaa ja tarkempaa.
Kuvankäsittelyä ohjaa Neural Quantum -prosessori, joka hyödyntää AI-teknologiaa (neuroverkkoja) mitatakseen ja parantaakseen kuvaa. Tekoäly kuulostaa tänä päivänä melko pelottavalta, mutta kunhan se parantaa kuvanlaatua, on kaikki ihan hyvin, vai mitä?
Kuvanlaatu
Samsungin 9-sarja sijoittuu toistuvasti markkinoiden parhaiden LCD-televisioiden kategoriaan. Niinpä meillä luonnollisesti on kovat odotukset tämän vuoden QN95C-mallille.
Eikä uutuus petä: edeltäjiensä tapaan ensivaikutelmamme syntyy ilmiömäisestä kirkkaudesta, joka tekee kuvasta erittäin väkevän ja eläväisen.
Samsungin uutuus tiristää kirkkautta peräti 1 900 nitiä 10-prosenttiselta kuva-alalta, ja koko ruudun osalta päästään jopa 600 nitiin. Luvut kertovat noin kolme kertaa paremmasta kirkkaudesta keskiverto-OLEDiin verrattuna.
Kirkkaus sytyttää HDR-sisällöt liekkeihin: lieskat, räjähdykset, auringonpaiste ja muut vahvat valonlähteet säteilevät kohti katsojaa eli meitä niin, että melkein tunnemme lämmön hehkuvan ihollamme.
Toinen etu näin vahvassa kirkkaudessa on tietysti se, ettei Samsungin tv ole ympäristön valoille kovin herkkä. Tv toistaa HDR-sisältöjä keskellä kirkasta päivääkin menettämättä puhtiaan.
HDR-laadun urheilu ja dokumentit, joissa on paljon valoisia kohtauksia – kuten Full Swing tai Drive to Survive Netflixillä – toistuvat kevyesti ja kontrastiltaan vahvoina. Lumisia maisemia sisältävästä talviurheilusta puhumattakaan!
Tällaisissa tapauksissa, joissa iso osa kuvaruutua pitäisi toistaa kirkkaan valkoisena, on OLED-televisioille yhä heikko kohta parhaisiin MiniLED-malleihin verrattuna. Jopa uusimmat OLED-mallit, kuten LG G3, yltävät kokovalkoisen ruudun osalta vain noin puoleen Samsung QN95C:n kirkkaudesta.
Testikappaleemme valonjako oli vaikuttavan tasaista ja yhtenäistä koko paneelin osalta. Pientä ulkoreunojen tummuutta lukuun ottamatta QN95C on tasaisimpia näkemiämme LCD-näyttöjä.
Myös liikkeet toistuvat tasaisesti, mikä on taas yksi syy lisää ottaa tämä malli penkkiurheilijan tv-vaihtoehdoksi. Edeltäjänsä tapaan QN95C tarjoaa todella terävää kuvaa, joka ei heikkene edes nopeissa liikkeissä.
Vaikuttavaa mustaa ja kontrastia
Erinomaisesta kirkkaudesta on sekä silmäniloa että hyötyä. Kun himmennämme huoneen valot, näemme isoimmat parannukset aiempiin sukupolviin verrattuna.
Edeltäjä QN95B ei ollut mitenkään rentokätinen kirkkauden suhteen sekään, mutta QN95C on vieläkin tarkempi paikalliselta himmennykseltään entistä useamman himmennysalueen ansiosta. Himmennys myös tuntuu toimivan erittäin nopeasti, eikä kuvaan jää valoviivettä.
Samsung onnistuu toistamaan pienetkin kirkkaatkin kohteet sysimustaa taustaa vasten luomatta ärsyttävää haloa tai valovuotoa. Jos halo joskus näkyykin, se on ennemminkin luonnollinen ilmiö, kun silmä havaitsee paljon valoa kerralla.
Vastapuolena kirkkaudelle myös musta on odotetusti erittäin hyvää – jos ei ihan OLED-tasoa, niin ainakin hyvin lähellä! Tummien kohtausten yksityiskohtien määrä ja syvyysvaikutelma ovat esimerkillisiä.
Värintoisto on intensiivistä, vivahteikasta ja kylläistä. Valitsemalla Film- tai Filmmaker Mode -asetuksen saa värit toistumaan melko neutraaleina. Värikalibroinnista on kuitenkin hyötyä. Samsung tarjoaa kalibrointimahdollisuuden suoraan Smart Calibration -toiminnolla, joka edellyttää uudemman iPhonen tai Samsung Galaxy -puhelimen käyttöä. Toki tarkimpaan lopputulokseen pääsee ammattimaisella Calman-kalibroinnilla.
Kilpailijoita
Samsung QN95C on ehdottomasti parhaita tänä vuonna testaamiamme LCD-näyttöjä, mutta ei pidä unohtaa lukuisia kilpailijoitakaan.
Kiinnostavimmat “kilpailijat” lienevät Samsungin omat QD-OLED-paneeleilla varustetut S90C- ja S95C-mallit. Jälkimmäinen on samaa hintaluokkaa QN95C:n kanssa, ja se tarjoaa jopa tästä poisjätetyn One Connect -liitäntälaatikon.
Toinen varteenotettava vaihtoehto on LG OLED G3. Siinä on aivan uusi MLA-tyypin OLED-paneeli, joka tarjoaa ennätyskirkasta kuvaa ja OLEDille muutoin tutut laatuominaisuudet.
Sonyn MiniLED-malli X95L tulee olemaan valmistajansa LCD-lippulaiva. Sony tunnetaan erittäin tarkasta kuvankäsittelystään, mutta jää nähtäväksi, ovatko valonhallinta ja kontrasti samaa luokkaa Samsungin uutuuden kanssa. Täytyy testata!
Äänenlaatu
Samsung QN95C on varustettu kaiuttimilla, jotka on sijoitettu ruudun pohjaan, sivuille ja päälle. Bassokaiuttimet löytyvät takaa. Tv tukee Dolby Atmos -ääntä sisäisestikin, joten television omat kaiuttimet luovat jonkin verran surroundia.
Useimmat yhdistänevät televisioon silti mieluiten soundbarin, mikä onnistuukin helposti HDMI eARC:n kautta.
QN95C tukee myös äänensiirtoa Wi-Fin yli, joten Atmos-signaalia voi vastaanottaa langattomastikin. Se tosin vaatii uudemman Samsungin soundbarin – esimerkiksi litteän S800B:n tai uuden S990C:n.
Yhteenveto: Samsung QN95C
Edeltäjiensä QN95B:n ja QN95A:n tapaan on QN95C highend-luokan parhaita LCD-televisioita. Äärimmilleen viritetty LCD sopii erityisen hyvin kirkkaiden urheilulähetysten, pelien ja päiväsaikaan nautittavan tv-viihteen katsomiseen.
Silloin Samsungin kirkkaus ja kontrasti, jotka ovat parempia kuin useimmissa testaamissamme televisioissa, pääsevät oikeuksiinsa. Myös pimennetyssä huoneessa katsottavat elokuvat näyttävät upeilta erittäin tarkan ja hienojakoisen paikallisen himmennyksen ansiosta.
Tv on designiltaan litteä ja tyylikäs, ja liitäntävaihtoehdot ovat hyvät. Liitäntälaatikon poisjättäminen on monelle pettymys, mutta laadukasta LCD-televisiota kaipaavalle voi silti turvallisin mielin suositella QN95C-mallia.