QN900D on Samsungin tämän vuoden televisiomalliston ehdottomasti hienoin tv ja eteläkorealaismerkin virallinen 2024-lippulaivamalli. Muotoilultaan ja paneeliteknologialtaan se on upeampi kuin S95D ja QN95D – ja toki myös kalliimpi!
QN900D on henkäyksenohuella metallikehyksellä viimeistelty huipputyylikäs highend-luokan 8K-televisio huikealla 7860 x 4320 pikselin resoluutiolla. Kuvan syvyysvaikutelma on niin ilmiömäinen, että se on pakko nähdä itse, jotta sen voi uskoa.
QN900D on varustettu myös muutamalla vain 8K-malleille varatulla erityisominaisuudella: vain QN900D:ssä ja sitä hieman edullisemmassa QN800D-mallissa on Samsungin tehokkain videoprosessori, tekoälyominaisuuksin tehostettu NQ8 AI Gen3. Eikä tällä kertaa tekoäly ole vain hypetyksen vuoksi, vaan parannukset oikeasti sekä näkee että kuulee.
Samsung QN900D: Highend-luokan 8K-televisio
Tähän mennessä 8K ei ole kartuttanut erityisen kovaa suosiota. Elokuvateollisuus luottaa lähes yksinomaan HDR-laatuun ja 4K-resoluutioon, eikä siirtymistä 8K-resolutioon ole vielä näkyvissä. YouTubessa kyllä on 8K-videoita. Ja heti kun Netflix, Prime, MAX tai jokin muu suoratoistopalvelu päättää investoida 8K-sisältöihin, kiinnostus 8K-televisioihin lähtee varmasti uudelleen kasvuun.
Muut televisiovalmistajat eivät näytä luottavan 8K:n kaupallisiin mahdollisuuksiin. Sony ei ole julkistanut uutta 8K-mallia sitten vuoden 2022 Z8K-mallin, eikä Philipsillä, Panasonicilla tai TCL:llä ole tällä hetkellä lainkaan 8K-malleja valikoimissaan. LG:llä sen sijaan on uusi malli kehitteillä: QNED99:n pitäisi tulla kauppoihin vielä vuoden 2024 aikana.
Samsung näyttää kuitenkin uskovan 8K-resoluution mahdollisuuksiin ja jatkaa sen tarjoamista huippumalleissaan. Sisältöjen puuttuminen ei vaikuta olevan merkille suurikaan huolenaihe – sitä vartenhan (aina vain älykkäämpi) skaalaus on keksitty!
Design
QN900D on upea näyte teollisesta muotoilusta. Näyttöä kiertää henkäyksenohut mutta jämäkkä metallikehys, joka antaa kuvan jatkua aina reunaan saakka ilman mustaa rajausta. Se saa kuvan näyttämään melkein leijuvalta, ja vaikutelmaa vahvistaa uusi, lähes näkymätön jalusta.
Litteä muotoilu pääsee etenkin edukseen testiin saamassamme 85-tuumaisessa versiossa. Isot televisiot ovat helposti vähän liiankin hallitsevia sisustuselementtejä, mutta litteyden ansiosta QN900D on hyvin hillitty ilmestys. QN900D ansaitseekin ehdottomasti paikkansa olohuoneesta jonkin syrjäisen ja hämyisän elokuvahuoneen sijaan.
Käyttö ja ominaisuudet
Samsung QN900D pyörii Samsungin uusimmalla Tizen-käyttöjärjestelmällä, joten käyttöliittymä on nopea ja selkeä. Sovellus- ja suoratoistopalveluvalikoima on laaja, ja mukana on esimerkiksi Samsungin ilmainen, mainospohjainen TV+ -palvelu. Samsung haluaa myös painottaa kehittämänsä Knox-tietoturvajärjestelmän tärkeyttä: se kuulemma estää hakkerointia ja muuta häiriköintiä.
QN900D on varustettu Samsungin erillisellä One Connect -liitäntälaatikolla. Laatikon ansiosta liitännät ja muu elektroniikka voidaan sijoittaa piiloon tv-tason hyllylle siten, että itse televisioon kulkee vain yksi ohut johto. Näin tv näyttää tasolla erittäin siistiltä – mutta pakko huomauttaa, että seinälle ripustettuna QN900D on vieläkin näyttävämpi ilmestys.
QN900D-mallissa on Smart Hub sisäänrakennettuna, eli se voi toimia älykodin keskusyksikkönä, josta on helppo saada yleiskatsaus valaistuksen, screen-verhojen ja muiden wifi-ohjattujen laitteiden toimintoihin.
Liitännöistä puheen ollen: tv:n kaikki neljä HDMI-sisääntuloa tukevat 8K-resoluutiota 60 Hz:n virkistystaajuudella tai 4K-resoluutiota 240 Hz:n nopeudella. Pelipuolella tarjolla on VRR-tuki ja monta muuta hyödyllistä ominaisuutta, jotka näkee erillisestä Game Hub -valikosta.
Edelleenkään Samsung ei tue suosittua Dolby Vision HDR-formaattia, joten on tyydyttävä tavalliseen HDR10:een ja HDR10+:aan. Samsungin tv paikkaa puuttuvaa metadataa omalla tehokkaalla kuvankäsittelyllään ja tone mappingilla.
Kuvanlaatu
Samsung on säästänyt parhaan kuvankäsittelynsä 8K-malleihin. Odotuksemme ovat korkealla!
Kun pulittaa näin pitkän pennin highend-televisiosta, on lupakin odottaa tavallista poikkeavaa kuvanlaatua. Voimme kertoa, että Samsung QN900D todella tarjoaa sitä. Kuten näimme jo CES-messuilla ja Samsungin omassa tapahtumassa Frankfurtissa, on tässä 8K-mallissa erittäin väkevä ja eläväinen kuva.
Ensin huomaamme, miten tavattoman saumaton ja koherentti kuva on melkeinpä sisällöstä riippumatta. 8K-resoluution ansiosta pikselitiheys (PPI) on todella korkea: kun pikseleitä on 33 miljoonaa pakattuna erittäin tiiviisti, on mustille välialueille vähemmän tilaa kuin samankokoisessa 4K-tv:ssä.
Haaste onkin siinä, miten näyttö täyttää puuttuvien pikselien paikat – eli skaalaa kuvan. Samsung on tehnyt merkittäviä parannuksia tämän vuoden malliinsa. QN900D on varustettu 8K AI Upscale Prolla, jossa videoprosessori analysoi koko kuvan ja lisää puuttuvan informaation tekoälyn avulla sen sijaan, että se vain kopioisi viereiset pikselit.
Eron näkee selvästi, sillä kuva on äärimmäisen tarkka ja yksityiskohtainen silloinkin, kun alkuperäisen sisällön resoluutio on alhaisempi. Tavallinen Full HD -kuvakin näyttää todella terävältä ja on syvyysvaikutelmaltaan todella vaikuttava.
Pehmeät liikkeet
Moni aiemman sukupolven 8K-ruuduista kohtasi ongelmia skaalatessaan ja samanaikaisesti liikuttaessaan kuvaa, mutta QN900D suoriutuu tästäkin hyvin. Kuvantoisto on sulavaa ja saumatonta ja nopeatkin panoraamaukset toistuvat välkkymättä ja tökkimättä. QN900D sopii siis loistavasti myös urheilun katsomiseen, kuten toki myös elokuvien ja muunkin viihteen.
Urheilusta puheen ollen, QN900D:ssä on Samsungin AI Motion Enhancer Pro ja Ball Detection Mode, jotka havaitsevat, kun ruudussa näkyy jalkapalloa tai muita palloilulajeja. Kuva siis ennustaa, mihin pallo on menossa, mikä tekee liikkeistä erityisen puhtaita ja välkkymättömiä. Televisio ei kuitenkaan lupaa, että maalivahtikin muuttuisi näiden asetusten ansiosta nopeammaksi…
Tarkkaa kontrastia
Miten mahtaa olla kontrastin laita? Samsung on tässäkin erinomainen, itse asiassa huomattavasti viime vuoden QN900C-mallia parempi. Hienojakoisen MiniLED-taustavalaistuksen ansiosta valo jakautuu erittäin tarkasti, eikä QN900D juurikaan kärsi halo-ilmiöstä kirkkaiden kohteiden ympärillä. Vaikea sanoa varmaksi, johtuuko parannus useammasta himmennysalueesta vai vain niiden älykkäämmästä ohjauksesta, mutta hyvältä se näyttää.
Mustan suhteen on yhä selvää, että kyseessä on LCD-paneeli. QN900D:ssä on niin paljon pikseleitä, ettei se saa valoa kokonaan sammutettua tummilta alueilta. Musta on erinomaista, mutta ei kuitenkaan ihan niin pohjatonta kuin OLED-malleilla, kuten S95C:llä tai S90C:llä.
Kirkkautta riittää sekä HDR-laadulla että tavallisella SDR:llä. QN900D tiristää kunnioitettavat 1 500 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla, noin 1 000 nitiä 25-prosenttisella kuva-alalla ja 500 nitiä koko ruudun valkoisella. Kirkkaus ei ole LCD-paneelille mullistava, mikä johtunee taas miljoonista pikseleistä, joiden läpi taustavalaistuksen on jaksettava paistaa. Samsungin oma OLED-malli S95D ylsi samankaltaisiin niteihin testissämme. Mikä tekee siitä – ja Samsung QN900D:stä – erittäin soveliaan television myös päiväkäyttöön.
Kaiken kaikkiaan television kuvanlaatu on siis äärimmäisen hyvää lähes kaikenlaisten sisältöjen katseluun, mutta myös erittäin toimivaa monenlaiseen käyttöön ja monenlaisiin olohuoneisiin.
Äänenlaatu
Vaikka QN900D onkin todella litteä, ei se ole estänyt Samsungia sijoittamasta television sisään 6.2.4-kaiutinjärjestelmää. Aika vaikuttava saavutus, mutta äänijärjestelmä nojaa kuitenkin vahvasti virtuaaliseen äänenkäsittelyyn.
Ääni ei käytännössä ole ehkä ihan yhtä vaikuttava kuin paperilla, mutta se on parempi kuin halvemmilla Samsungin televisioilla. QN900D maalaa lavean äänimaiseman, joka vastaa hyvin kuvan kokoa. Musiikki ja ääniefektit saavat bassontoistosta hyvän pohjan. Ääniefektit sijoittuvat onnistuneesti oikeille kohdilleen, ja puhe toistuu selkeästi.
Ja mikä tärkeintä, tv tukee Dolby Atmos -ääntä, joten siihen voi kytkeä sopivan soundbarin HDMI eARC:n kautta. Jos valitsee yhteensopivan Samsungin soundbarin (esimerkiksi Q990D:n), voi ääntä siirtää langattomasti.
Kilpailijoita?
Yhä harvemman televisiovalmistajan panostaessa 8K-televisioihin ei QN900D:llä juuri ole kilpailijoita 2024-mallivuoden televisioissa. LG myy yhä vuoden 2023 OLED Signature Z3 -mallia – joka seuraa mallistossa vuotta aiemmin testaamaamme Z2-mallia. OLED-televisio 8K-resoluutiolla on mahtava yhdistelmä kontrastia ja terävyyttä, minkä ainoana miinuspuolena on hinta: noin 15 000 euroa 77-tuumaisesta.
Sony ei tänä vuonna ole lanseerannut uutta 8K-mallia, mutta vuoden 2022 Z8K saattaa olla pätevä vaihtoehto, vaikkakin MiniLED-tekniikka on hieman vanhentunutta (himmennysalueita on vähemmän) ja muotoilu vähemmän tyylikästä.
Jos resoluutioksi sallii myös 4K:n, on mahdollisuuksia paljon enemmän, myös Samsungin omissa valikoimissa. Kannattaa tutustua esimerkiksi Samsungin QN95D:hen, joka on 4K-malliston huippumalli – testi tulossa!
Eikä pidä unohtaa TCL X955-mallia, joka teki vaikutuksen vahvalla kontrastillaan ja häikäisevällä kirkkaudellaan ja vieläpä highend-luokalle maltilliseen hintaan. 85X955 maksaa 9 000 euroa, mutta se ei ole yhtä litteä, tyylikäs ja sisustuksellinen kuin Samsung, eikä toki toista 8K-resoluutiotakaan.
Yhteenveto
QN900D on hintava highend-malli, joka tarjoaa asiaan kuuluvasti pikkaisen parempaa kuvanlaatua, designia ja käytettävyyttä. Televisio on kaikin puolin laadukas ja sopii sekä tasolle että seinälle. Aitoja 8K-sisältöjä on tarjolla vielä vähän, mutta tehokas ja teknisesti edistyksellinen kuvankäsittely skaalaa melkein kaikenlaista kuvaa terävämmäksi. MiniLED-taustavalaistus, kirkkaus ja kontrasti tekevät kuvasta terävän ja ilmiömäisen syvän. QN900D on kaiken kaikkiaan parhaita tänä vuonna testaamiamme televisioita, ja 8K-televisioista varmaankin kaikkien aikojen paras.