Samsung on markkinoiden suurin televisiovalmistaja, joka tunnetusti pidättele lippulaivamalliensa suunnittelussa – aivan kuten puhelimiensa kanssa. Televisiopuolen huippumallia QN900A:ta ei ehkä voi taittaa, mutta se on kuitenkin litteimpiä näkemiämme televisioita, ja ehdottomasti terävämpiä!
Samsung QN900A on ulkoa litteä mutta sisäpuolelta täyttä tavaraa: ehkä tärkeimpänä Neo QLED 8K -kuvapaneeli, jossa on hyödynnetty odotettua MiniLED-tekniikkaa. MiniLED rakentuu tuhansista pienen pienistä ledvaloista, jotka luovat kuvaan aiempaa vahvempaa kontrastia. Paneelin lisäksi television sisältä löytyy kunnon arsenaali kaiuttimia.
Suositushinnaltaan 7 000 euron arvoinen televisio on melkoisen tyyris hankinta, joten on syytä kysyä, onnistuuko Samsung QN900A voittamaan kilpailijansa, ja onko siinä ”sitä jotakin”, josta haluaa maksaa ekstraa.
Design
Testasimme melko tarkalleen vuosi sitten Samsungin edellistä huippumallia, Q950TS:ää, joka esitteli meille ensi kertaa korealaisvalmistajan Infinity-designkonseptin. Nimi tulee ohuen ohuesta, miltei kehyksettömästä metallireunuksesta, joka korostaa kuvaa ja saa tv:n näyttämään paljon kokoaan sirommalta.
Samsung jatkaa hyväksi havaitun Infinity-designin parissa tänäkin vuonna, mutta tietysti pari kasvojenkohotustakin on tehty. Televisio ei enää nojaa taaksepäin, vaan se seisoo suorassa kuten kuuluukin. Näin ei tarvitse kärsiä katon kautta tulevista heijastuksista tai kuvan vääristymisestä, jos istuu matalla ruutuun nähden. Hyvä muotoilu on tärkeää mutta kuva on kuitenkin kaikkein tärkein!
Millinohuen kehyksen lisäksi paneelin litteys hämmästyttää, sillä television on sivusta katsottuna vain 1,6 cm paksu. Varsin vaikuttava suoritus ottaen huomioon, että tilaan on mahdutettu LCD-paneeli, QLED-kuvasuodin ja MiniLEDit kaiutinsysteemin lisäksi.
Litteä, kehyksetön muotoilu on paitsi kaunis myös käytännöllinen, sillä televisio vie fyysisesti vähemmän tilaa kuin moni muu. Samsung on huomioinut suunnittelussa myös sen, että moni haluaa kotiinsa television, joka sietää olohuoneen ikkunoita ja erilaisia valoja. QN900A onkin varustettu heijastamattomalla kalvolla, joka vähentää ympäristön heijastuksia.
Uusi pienempi liitäntälaatikko
Samsung QN900A:n litteys on Slim One Connect Boxin ansiota. Kyseessä on Samsungin uusi ulkoinen laatikko, johon kaikki elektroniikka ja virtalähde on kätketty. Laatikosta lähtee televisioon vain yksi litteä johto, ja laatikon itsensä voi sijoittaa tasolle tai kaappiin, mikä tekee television seinäkiinnityksestä erityisen tyylikästä. Jos tv on tasolla, voi laatikon kiinnittää jalustan taakse.
Liitäntälaatikkoon mahtuu myös HDMI 2.1 -versio kaikkiin neljään sisääntuloon (kaistanleveys 40 Gbit/s, videonsiirto jopa 8K/60p-laadulla). Pelaamisen kannalta oleelliset ominaisuudet ovat myös käytössä: 4K/120fps, Variable Refresh Rate (VRR) ja Auto Low Latency Mode (ALLM).
Käyttö ja ominaisuudet
QN900A:n käyttöliittymä on Samsungin muista malleista tuttu Tizen. Valikot ovat suuret ja selkeät ja tärkeimpiin palveluihin ja asetuksiin pääsee nopeasti. Katsotuimmat kanavat ja suoratoistopalvelut voi myös kustomoida itse sisältölistaukseen.
Samsung tarjoaa valmiiksi asennettuna laajan valikoiman sovelluksia: esimerkiksi Netflix, HBO, Amazon, Apple TV+, Disney+ ja Paramount+. Valmistajalla on myös oma ilmainen televisiopalvelunsa, Samsung TV+, jonka kuvanlaatu ei kyllä ole 8K-television arvoinen.
Koska QN900A on tosiaan 8K-resoluutiolla varustettu televisio, on hyvä, että tv tukee AV1-koodekkia, jonka avulla voi katsoa YouTubesta 8K-videoita.
Kuvanlaatu
Vaikka QN900A on tyylikkään näköinen televisio, kiinnostaa meitä tietysti eniten suorituskyky eli kuvanlaatu. Speksit lupaavat hyvää, sillä tv:ssä on Samsungin hienoin Neo QLED -kuvapaneeli. Kyseessä quantum dot -värisuotimella varustettu LCD-näyttö ja nyt myös MiniLED-taustavalaistus.
Vai että MiniLED? Kyllä vain, uudet ledit ovat kooltaan 1/40 perinteisistä, joten kuva-alalle mahtuu aina enemmän valonlähteitä. Kuva-ala jaetaan pienempiin alueisiin, joiden valoja voidaan hallita ja himmentää paikallisesti. Samsung QN900A:n kohdalla puhutaan kaikkiaan 1 920 paikallisesti himmennettävästä alueesta, kun viime vuoden tavallisilla ledvaloilla varustetussa huippumallissa oli vain 400 aluetta.
Meillä on jo hyviä kokemuksia MiniLED-tekniikasta QN95A-mallin testistä. On selvää, että tekniikka on eduksi etenkin kontrastiltaan vaativissa HDR-kohtauksissa.
QN900A:ssa on vahva ja tarkka kontrasti. Kuvassa Netflixin Extraction-elokuva. Kuva: Audun HageKatsotaan kokeeksi suosikkitoimintaamme, Extraction-elokuvaa. Kun eliittisotilas Tyler Rake (Chris Hemsworth) kohtaa kidnappaajat, tapahtuu kohtaus pimeässä huoneessa, jonka ikkunoista välkkyy kirkasta päivänpaistetta. Välillä pienet mutta intensiiviset auringonsäteet täyttävät osia kuvaruudusta. Kaoottinen kohtaus näyttää joillakin LCD-televisioilla helposti hiukan kalpealta ja rakeiselta, mutta Samsugin huippumalli pitää kirkkauden ja varjot kurissa. Liikkeet toistuvat pehmeästi, terävyys pysyy hyvänä ja valon välähdykset toistuvat häikäisevän vahvoina. Ja mikä tärkeintä: valo ei vuoda tummien alueiden päälle – tästä on ehdottomasti kiittäminen MiniLEDin lukuisia valoalueita.
Erinomaisesta tarkkuudesta huolimatta MiniLEDillä on matkaa OLEDin tarkkarajasisuuteen valonjakautumisen suhteen. Kirkkaiden hahmojen ympärillä näkyy pientä halo-efektiä, mikä kertoo siitä, että paikallinen himmennys voisi olla vieläkin hienojakoisempaa.
Samsung QN900A osaa skaalata kuvaa ja vaimentaa kohinaa erinomaisesti. Vanhat videot, kuten HD-laatuinen Beverly Hills kyttä näyttää terävältä ja yksityiskohtaiselta 75-tuumaisella näytöllä, ja kohinanvaimennus toimii tehokkaasti. Kunhan pitäytyy neutraalilla Film-asetuksella toistuvat väritkin alkuperäiselle uskollisina.
Luksusnäyttö pelaamiseen
Samsung tarjoaa erillisen asetuksen pelaamiseen. Ideana on vähentää kuvankäsittelyä, jotta viive (input lag) saadaan mahdollisimman pieneksi. Televisiossa on myös oma Game Bar -valikko kaikille pelaamiseen liittyville asetuksille.
Mittasimme viiveeksi parhaimmillaan 5 millisekuntia, mikä on salamannopeaa. Huomasimme, että samalla MiniLEDin paikallinen himmennys muuttuu hiukan epätarkemmaksi. Toisin sanoen nopeuden tieltä pitää uhrata vähän kontrastia ja valonhallintaa. Seikkailupeleissä, joissa visuaalinen elämys on tärkeämpää kuin ohjausten vasteaika, kannattaneekin valita jokin toinen asetus.
Erinomainen terävyys
Aidon 8K-sisällön kohdalla Samsung pyöräyttää seitsemännen (vai kahdeksannen?) vaihteen silmään: Eugene Belskyn ja Phil Hollandin kaltaisten elokuvantekijöiden YouTube-kanavilta näemme upeita maisema- ja luontokuvia ja uskomattoman tarkkoja lähikuvia esimerkiksi eläimistä. Näille videoille yhteistä on käsittämättömän eläväinen ja realistinen kuva!
Samsung QN900A toistaa 8K-videot tarkkuudella, jota muiden 8K-näyttöjen voi olla vaikea kopioida. Muuten vahva kilpailija Sony XR-75Z9J ei yllä ihan samalle tasolle kuvan vaikuttavuudessa kuin Samsung, sillä siitä puuttuu tuki YouTuben 8K-videoille. Harmillista Sonyn kannalta, mutta sen parempi valttikortti Samsungille.
Jos haluaa saada 8K:sta kaiken mahdollisen irti, pitää käytössä olla vakaa internet-yhteys. Samsungilla oli testin aikana välillä taipumus tökkäistä erityisen raskaita sisältöjä ladatessa.
Ei vieläkään Dolby Visionia!
Dolby Visionin yleinen HDR-formaatti loistaa yhä poissaolollaan Samsungin televisioissa ja sama pätee lippulaivamalliin QN900A. Kuten tunnettua, on moni Netflixin elokuva ja sarja Dolby-formaatissa tavanomaisen staattisen HDR10-formaatin lisäksi. Myös muut suoratoistopalvelut, kuten Apple TV+ ja Disney+ käyttävät nykyään Dolbya suosituimmissa tuotannoissaan.
Dolbyn välttely johtuu Samsungilla todennäköisesti muustakin kuin lisenssimaksuista (Samsung kuitenkin tukee Dolby Atmos -ääntä). Syynä voi olla sen aiheuttamat rajoitteet kuvankäsittelylle: kun Dolby Vision aktivoidaan, kuva ikään kuin lukittuu tavalla, jolle valmistaja ei mahda mitään.
Joka tapauksessa tämän formaatin puuttuminen tarkoittaa, että osa sisällöistä on katsottava tavallisella HDR10-formaatilla, joten niissä ei pääse nauttimaan Dolbyn dynaamisen metadatan tuomasta lisäkäsittelystä. QN900A on kuitenkin varustettu tehokkaalla videoprosessorilla, joka yrittää kompensoida tätä puutetta parhaansa mukaan niin sanotun tone mappingin ja muilla kontrastia parantavien toimintojen avulla.
Äänenlaatu
Samsung QN900A on varustettu OTS Pro -äänijärjestelmällä (Object Tracking Sound), joka koostuu peräti kymmenestä kaiutinelementistä television takapuolella ja reunoilla. Ajatuksena on luoda kuvan kokoa vastaava muhkea ääni.
Ja hyvin se toimii: puhe erottuu selkeästi, ja diskantti on erotteleva ja keskirekisteri kirkas. Television lisäsubwooferit tuovat musiikkiin ja ääniefekteihin täyteläisyyttä.
Ääntä ei kuitenkaan voi verrata oikean soundbarin ääneen. Pienet kaiuttimet rasittuvat helposti kovemmalla volyymilla, ja etenkin subwoofereista huomaa nopeasti, ettei täydellä höyryllä päästely ole niiden makuun.
QN900A:n hintainen huippu-tv ansaitsee ehdottomasti hyvän soundbarin erillisellä subwooferilla. Tekee mieli suositella tähän Samsungin omaa huippukaiutinta, Q960A-soundbaria (tai Q910A-mallia ilman takakaiuttimia), josta meillä on jo hyviä kokemuksia. Silloin pääsee nimittäin nauttimaan valmistajan Q Symphony -toiminnosta, joka yhdistää television omien kaiuttimien äänen soundbariin, mikä tekee äänikuvasta muhkean suuren.
Lue myös: Samsung HW-Q960A – Samsungin paras soundbar on vieläkin parempi
Yhteenveto
Samsungin lippulaivamalli QN900A näyttää erittäin vaikuttavalta lähes näkymättömine kehyksineen ja tyylikkään litteine muotoiluineen. Tämän vuoden mallissa uutta on MiniLED-taustavalaistuksella varustettu kuvapaneeli, joka tekee kuvasta terävän ja kontrastiltaan vahvan. Kun lisäksi televisiolla pääsee nauttimaan muiden muassa YouTuben veitsenterävistä 8K-resoluution videoista sekä laajasta sovellusvalikoimasta, on paketti kasassa.
Samsungin huippumalli on parhaimmillaan aidon 8K-sisällön kanssa. Vaikka tämän vuoden lippulaiva-tv on viimevuotista edullisempi, on QN900A silti markkinoiden kalleimpia televisioita. Niinpä kyseinen malli sopinee lähinnä kuvanlaatuun erittäin kriittisesti suhtautuville harrastajille.
Jos design kiinnostaa vähän vähemmän ja kaipaisi hieman enemmän suorituskykyä euroa kohden, on tarjolla hinta-laatusuhteeltaan parempiakin ostoksia, kuten Samsungin oma loistava 4K-huippumalli QN95A sekä Sonyn yhtä loistava OLED-malli A90J, vain muutaman mainitakseni. Jos kuitenkin haluaa jo varautua tulevaisuuden 8K-sisältöjen yleistymiseen ja on valmis maksamaan siitä, voimme ehdottomasti suositella Samsung QN900A:ta.
Samsung QN900A:n kalibrointi
Samsung QN900A tukee CalMan AutoCal -kalibrointiohjelmaa. Kun television yhdistää PC:seen tai Maciin sekä tarvittaviin mittavälineisiin, saa mitattua ja mahdollisesti korjattua väritasapainon ja harmaasävyjen poikkeamia.
Mittasimme Film-asetuksella (SDR) harmaasävyjen deltapoikkeamaksi 4,3, mikä on aika paljon enemmän kuin toleranssin, joka on 3. AutoCalilla saimme vääristymän tiputettua 0,3:een, mikä taas on aivan erinomainen tulos ja harmaasävyt sai automaattikalibroinnilla todella tarkoiksi.
Väritasapainon suhteen emme puolestamme päässeet yhtä hyviin tuloksiin. Samsungin ruudut ovat perinteisesti hieman epälineaarisia värintoiston suhteen ja etenkin sinisävyillä on taipumusta olla ylikylläiset. Ennen kalibrointia väritasapainon deltapoikkeama oli 4,2 ja sen jälkeen 1,3, joka on hyväksytyn ylärajoilla.
Toistamme itseämme mutta silti: Samsungin värintoisto saisi olla lineaarisempaa, ja värisävyjen hienosäätämisen ja kirkkauden säätämisen pitäisi onnistua manuaalisesti kuten monilla kilpailijoilla.
Hyvä kirkkaus, mutta ikävästi haloa
Samsung QN900A on varustettu MiniLED-taustavalaistulla LCD-paneelilla, jonka kirkkaus on erinomainen: mittasimme 1 300 nitiä 10 %:n ikkunalla elokuva-asetuksella. Se on hiukan vähemmän 4K-mallilla QN95A, josta tiristettiin peräti 1 700 nitiä 10 %:n kuva-alalla.
Testikuvamme teki selvän halo-efektin, kun mustalla taustalla oli valkoinen alue. Havaitsimme myös erikoista väliaikaisen palamisen ongelmaa, mikä on LCD-näytöillä poikkeuksellinen ilmiö.
Kaiken kaikkiaan Samsungin harmaasävyt ja värintoisto ovat tehdasasetuksilla melko erilaiset kuin kalibroinnin jälkeen, joten suosittelemme säätämään kuvaa. Harmaasävyt sai helposti kohdilleen AutoCalin SDR-asetuksella, kun taas värintoisto vaati enemmän manuaalista säätöä.
Kalibroinnin suoritti Gorm Sørensen (ProCal). Gorm on ISF- ja THX-sertifioitu kalibrointiasiantuntija, jolla on monen vuoden kokemus TV/AV-, elokuva- ja lähetyspuolelta.