Samsungin Odyssey OLED G8 tulee paikkaamaan premium-pelinäyttöjen markkinoilla paistavaa aukkoa: Se on 32-tuumainen QD-OLED-näyttö natiivilla 4K-resoluutiolla. Yhdistelmä on uusi ja ainakin itse olen sellaista jo kaipaillutkin.
Näillä spekseillä Samsung houkuttaa niin pelaajia kuin luovaa työtä tekeviä ammattilaisiakin, jotka tarvitsevat mahdollisimman kovaa kuvanlaatua ja suorituskykyä.
QD-OLEDin edut
QD-OLED-tekniikka yhdistää kvanttipisteitä OLEDiin, millä on monia etuja tavanomaisempaan (LG:n valmistamaan) WOLED-paneeliin ja perinteisiin LCD-näyttöihin nähden. Värintoisto on yleensä tarkempaa ja eläväisempää samalla, kun OLEDille ominaiset syvä musta ja vahva kontrasti säilyvät. LCD on haaleampi ilmestys, eikä sen vasteaika tai katselukulma vedä vertoja OLEDille. Ja QD-OLED on siinä kaikkein paras. Ilmeisenä miinuspuolena on QD-OLEDin kova hinta LCD-näyttöihin verrattuna. OLED-paneeleissa kirkkaus on himmeämpi (250 nitiä), joten HDR-efektit ole yhtä näyttäviä.
Liitännät
G8 on varustettu sekä HDMI 2.1:llä että DisplayPort 1.4:llä, joka tarjoaa tuen laajemmalle väriavaruudelle ja 4K-virkistystaajuudelle. Kiinnostava lisäominaisuus on sisäänrakennettu valikko, josta löytyvät suoratoistopalvelut – se voi olla joillekin käyttäjille varsin kätevä ja toisille ärsytyksenaihe. Näyttö nimittäin menee tähän päävalikkoon käynnistyessä, mutta onneksi tilanteen saa muutettua asetuksista. Erityisen mukavaa on, että näytön mukana toimitetaan kaukosäädin, sillä tietokonenäyttöjen kanssa niin harvemmin tehdään.
Näytössä on sisäänrakennetut kaiuttimet, joista voi olla iloa toimistokäytössä. Äänenlaatu on sen verran heppoinen, että kuulokkeita ei kannata piilottaa kovin kauas.
Odyssey OLED G8 on varustettu USB-hubilla, joka monipuolistaa käyttöä. Kun kytkee USB-B-upstreamin PC:seen, voi kahta USB-A-porttia käyttää vaikkapa näppäimistölle ja hiirelle tai tulostimelle. Jos toiseen kytkee USB-DAC:n, voi sitä käyttää näytön Smart TV -asetuksella. Mikä on hyvä, koska ääniulostuloa näytössä ei ole.
Huikea kuvanlaatu
Viikon intensiivisen testaamisen jälkeen voin todeta, että Samsung on onnistunut luomaan erittäin korkeat standardit täyttävän näytön. QD-OLED-paneeli on nähtävä omin silmin, jotta sen ylivoimaisuuden voi kunnolla tajuta. Syvä sysimusta saa valon oikeasti loistamaan ruudulla, jolloin saadaan huiman vahva kontrasti kuvaan.
4K-resoluution aikaansaama yksityiskohtien määrä on todella vaikuttava, ja pikselitiheyden myötä vältytään monilta ongelmilta, jotka ovat vaivanneet aiempia OLED-näyttöjä. OLED-paneelien pohjapikselirakenne saa tekstin helposti näyttämään suttuiselta ja värivirheelliseltä. Tiheämpi pikselitiheys saa G8:n suoriutumaan tekstintoistosta paljon paremmin kuin G6-malli, jolla on alhaisempi resoluutio ja pikselitiheys, mutta on muutoin kuvanlaadultaan identtinen.
Pelaaminen nousee uudelle tasolle
Pelatessa G8 avaa aivan uuden maailman. Pelasin testiä varten Destiny 2:a itse rakentamallani PC:llä, jossa on Intel i9 -prosessori ja RTX 3090 -näytönohjain. Kaikkien asetusten ollessa täydellä 4K-resoluutiolla toistui peli edelleen nopeudella 120–130 fps – vaikuttavaa suorituskykyä, joka todella hyödyntää näytön potentiaalin.
Vaikka 240 Hz:n virkistystaajuus voi vaikuttaa hieman liioittelulta 4K-peleille (useimmat pelit eivät millään pääse sellaisiin nopeuksiin tämän päivän näytönohjaimilla), antaa se kuitenkin mahdollisuuden tulevaisuuden päivityksille. Tällä hetkellä 120–144 Hz on enemmän kuin riittävä taso 4K-pelaamiseen, sillä useimmat ihmiset tuskin havaitsevat mitään eroa laadussa, kun nopeus on 50–60 kuvaa sekunnissa.
Muutakin kuin pelejä
Samsung Odyssey OLED G8 eroaa kilpailijoista monipuolisuudellaan. QD-OLED-tekniikka ei aiemmin ole toimistotyössä juuri ilahduttanut, mutta 4K-resoluutio saa tekstinkin näyttämään tarkemmalta. Pitää katsoa todella tarkkaan, että havaitsee minkäänlaista värittymistä mustien kirjainten ympärillä. Mutta värittymistä tapahtuu yhä, ja parhaiten sen huomaa valkoisella tekstillä mustaa taustaa vasten. Ongelma on tällä näytöllä silti tavallista pienempi, ja sanoisin, että näyttö sopii hyvin myös tekstinkäsittelyyn.
Kalibrointi
Näyttö sopii myös luovaan työskentelyyn. Väritarkkuudeltaan se ei ole ammattilaisnäyttöjen veroinen, mutta Graphic-asetuksella kuva on kuitenkin oikein hyvä. Kirkkaus kannattaa vain säätää täysille, sillä tehdasasetuksilla näyttö on turhan himmeä. Samsung tarjoaa myös Smart Calibration -toiminnon, jolla saa yllättävän hyviä tuloksia. Kalibrointitoimintoa varten tarvitaan Samsungin tai Applen puhelin, jota käytetään kolorimetrinä.
Useimmille graafisille suunnittelijoille ja videoeditoijille taso riittää, vaikka ammattilaiset suosivatkin heille erikseen suunniteltuja ratkaisuja. Minä niuhotan ainoastaan pöljästä demovideosta, joka ilmestyy ruudulle kalibroinnin jälkeen. Se on ylikäsitelty, heikkoa resoluutiota ja näyttää kalibroinnin jälkeen huonommalta kuin ennen sitä. Testivideota lukuun ottamatta kaikki näytöllä näyttää muuten kalibroinnin jälkeen paljon paremmalta.
Joitakin kompromisseja
Elokuvien ja pelien HDR-efektit eivät ole OLED-näytöllä yhtä näyttäviä kuin kirkkaammilla LCD-näytöillä. Yleensä OLEDin hyvät puolet kuitenkin onnistuvat korvaamaan tämän puutteen.
Toinen heikkous on kalibrointityökalujen, kuten Spyderin ja ColorChecker Display Pron, väriprofiilien puuttuminen. Kaikkein vaativimmille käyttäjille tämä on eittämättä iso miinus, mutta useimmille Samsungin oma kalibrointitoiminto on riittävän hyvä.
Yhteenveto
Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) on erittäin vaikuttava näyttö, jonka kallis hinta on aivan perusteltu. Se yhdistää pelaamisen ja luovan työn vaativat ominaisuudet tavalla, jollaista harvoin näkee. 1 500 eurolla saa näytön, joka tarjoaa paitsi poikkeuksellisen upeita pelielämyksiä, myös toimistotyöhön ja graafiseen suunnittelun sopivan työkalun.
Pienempään G6-näyttöön (G60SD) ja kilpailijoihin, kuten Asus ROG Swift PG27AQDM -malliin verrattuna G8 on hinta-laatusuhteeltaan parempi isomman näyttöalan ja korkeamman resoluution ansiosta. Kuvanlaadullaan ja monipuolisuudellaan Samsung lyö laudalta myös Alienware AW3423DW:n. Onko G9 sitten hintansa väärti? Jos on innokas pelaaja, joka haluaa kaikkein parasta laatua ja mahdollistaa monipuolisen käytön, on vastaus ehdottomasti kyllä. Samsungin näyttö asettaa nimittäin aivan uuden standardin hintaluokassaan.