Samsungilla on laaja valikoima soundbar-kaiuttimia kaikissa koko- ja hintaluokissa ja täynnä kaiutinelementtejä, jotka säteilevät surround-ääntä joka suuntaan. Monille Samsungin malleille on yhteistä melko teollishenkinen muotoilu – ne eivät ehkä ole kaikkein sisustuksellisimpia soundbareja. Ja se on tietysti harmillista etenkin silloin, kun on juuri investoinut hillityn tyylikkääseen seinätelevisioon.
Jos suurin osa soundbareista on mielestäsi kulmikkaita ja rumia, saattaa Samsungin uutuus näyttäytyä raikkaana tuulahduksena. S-sarjaksi kutsuttu mallisto on tehty erityisesti Samsungin The Framea ja muita designtelevisioita, kuten The Serifiä ajatellen.
HW-S66A: Verhoiltu kaiutin
S-sarjan huippumalli on verhoiltu Kvadratin kankaalla ja saatavana joko mustana (HW-S66A) tai vaaleanharmaana (HW-S67A). 76 cm leveänä soundbar sopii täydellisesti 55-tuumaisen The Framen jalkojen väliin. Ehkä sille olisikin pitänyt antaa nimeksi vain The Bar?
Design hivelee silmää: kaiutin solahtaa sisustukseen huomaamattomasti. Sen voi sijoittaa joko televisiotasolle tai seinälle mukana tulevan kiinnikkeen avulla.
Viisi surroundkanavaa, mutta ei Dolby Atmosta
Kankaan alla piilee seitsemän kaiutinelementtiä, jotka on jaettu viideksi kanavaksi (5.0). S66A on siis varustettu yhdellä lisäkanavalla verrattuna edeltäjäänsä S66T:hen: siinä on puheelle omistettu erillinen keskikaiutin. Vasemman ja oikean kanavan lisäksi se lähettää surround-ääntä myös sivuille.
Korkeuskanavia ei S66A:sta kuitenkaan löydy, eikä se niin ollen pysty hyödyntämään kolmiulotteista Dolby Atmos tai DTS:X-ääntä. Jos 3D-ääntä halajaa, kannattaa tutustua Samsungin Q-sarjaan.
Samsungin Q Symphony on toiminto, jossa television omat kaiuttimet soittavat synkassa soundbarin kanssa. Sinfoniaominaisuus kuitenkin jostain syystä puuttuu S-sarjan soundbareista.
Päivitysmahdollisuus subwooferin ja takakaiuttimen muodossa
Samsung S66A:ssa on sisäänrakennettu bassokaiutin ja sen pitäisi pärjätä hyvin ilman erillistä subwooferia. Samsung kuitenkin tarjoaa sellaisen vaihtoehtona: SWA-W500 kustantaa noin 300 euroa.
Jos haluaa täydentää settinsä takakaiuttimilla aitoa surroundia varten, on saatavilla vajaan 200 euroa maksava SWA-9000S-kaiutinpari. Takakaiuttimissa ei ole kangasverhoilua ja ne on saatavana vain mustana.
Käyttö ja ominaisuudet
Soundbar on helppo asentaa: sen voi kytkeä televisioon joko mukana tulevaa HDMI-kaapelia käyttäen (suositeltavaa) tai Bluetoothin tai optisen kaapelin avulla. Jotkut televisiot tunnistavat sen automaattisesti ja aktivoivat äänenpalautuskanavan (HDMI ARC), mutta voi myös olla tarpeen käydä aktivoimassa ARC tv:n valikosta itse. Testitilanteessa liitimme soundbarin Samsungin The Frame LS03A:han, ja kaikki sujui varsin sutjakkaasti.
Jos käytössä on Samsungin älykotisovellus SmartThings, voi S66A:n lisätä siihen. Silloin soundbar on Wi-Fin kautta yhteydessä esimerkiksi Deezeriin, Apple Musiciin tai internetradioon. Myös AirPlay 2, Spotify Connect ja Chromecast ovat tuettuna, joten soittomahdollisuuksia löytyy runsaasti.
Samsungin tv:n omistaja pääsee nauttimaan täydestä synkronisaatiosta television kaukosäätimen kanssa. Soundbarilla on toki omakin kaukosäädin, ja laitteen päältä löytyvät fyysiset ohjausnapit.
Äänenlaatu
Kun testasimme vuoden 2020 mallia, HW-S66T:tä, emme olleet järin vaikuttuneita sen äänestä, joka oli luonteeltaan melko puuroinen ja sulkeutunut. Vaikuttaa siltä, että Samsung on itsekin huomannut tämän, sillä vuoteen 2021 laitteet ovat saaneet muutaman tärkeän ja selkeästi kuuluvan parannuksen.
HW-S66A:ssa on esimerkiksi oma keskikanavansa puheelle sen sijaan, että ne sekoittuisivat stereoääneen. Eron kuulee selvästi: puhe sijoittuu tarkemmin keskelle ja tuntuu fyysisemmin tilassa. On myös helpompi seurata keskusteluja ruudulla: sananvaihto Robert De Niron ja Al Pacinon välillä The Irishman -gangsterielokuvassa on selkeää ja painokasta.
Samsungin uusi soundbar on myös ylä-ääniltään kirkkaampi. Diskantti on raikkaampi ja tuo musiikin ja ääniefektien vivahteet esiin paremmin. Kaiutin sietää kovempaakin äänenvoimakkuutta: kun John Wick 3 läimii menemään, korvissa soi. Ääni ei kuitenkaan säröile, mikä kertoo laadukkaista kaiutinelementeistä.
S66A:ssa on muutama musikaalinen ominaisuus, jotka saavat tamppaamaan lattiaa. Musiikin kuuntelu Spotifysta ja YouTubesta toimii erinomaisesti. Katsoimme muun muassa monta esitystä The Voice -laulukilpailusta, ja tempauduimme mukaan välittömästi: soinnissa on miellyttävää lämpöä ja täyteläisyyttä, joka saa musiikin kuulostamaan läsnä olevalta ja tenhoavalta. Jos ei vielä omista Bluetooth-kaiutinta, on tämä soundbar mainio kaiutin olohuoneeseen.
Meistä S66A suoriutuu hyvin myös bassorekisteristä, ja jopa ilman erillistä subwooferia basso on täyteläinen ja erotteleva. Kontrabasso, rummut ja ääniefektit toistuvat hyvällä paineella. Tiettyyn pisteeseen saakka, sitten tulee stoppi. Syvin basso jää uupumaan, ja matalimpien urkujen ja mahtavimpien räjähdysten toistamiseen tarvittaisiin järeämpää kalustoa.
Sitä varten on olemassa SWA-W500-subwoofer, jonka otimme tässä vaiheessa mukaan testiin. Subwoofer onnistui täyttämään matalimpien äänien jättämän kuilun, mikä toimi loistavasti sekä musiikin kuunteluun että elokuviin. Moni mahdollinen designkaiuttimen ostaja lienee ihan tyytyväinen bassoon sellaisena kuin soundbar sen tuottaa, mutta on kuitenkin hienoa, että halukkaille on tarjolla subwoofer, jos rakastaa bassoa tai haluaa täyttää ison tilan äänellä.
Jäimme kaipaamaan vain laajempaa äänikuvaa. Samsungin soundbar ei ihan onnistu luomaan sellaista ”äänikuplaa”, johon parhaimmat Atmos-kaiuttimet onnistuvat meidät upottamaan. Ääniefektien soittosuuntaa ei erehdy pitämään takana tai sivulla. Kyseessä on kuitenkin ennen kaikkea huomattava parannus television omaan ääneen, ei täydellinen surroundjärjestelmä, joka olisi pakattu yhteen pieneen laatikkoon.
Lue myös: Samsung HW-Q810A – Parempaa ääntä Samsungin televisioon
Sonoksen haastaja?
Viimeisimpien ääniparannusten jälkeen Samsung HW-S66A asettuu selkeästi kisaamaan Sonos Beamia vastaan, joka on pitkään ollut suosikkimme kompaktien soundbarien joukosta. Beam hyödyntää Sonos TruePlay -tilakorjausta, jonka ansiosta ääni on helppo kustomoida huoneeseen sopivaksi ja ääni paranee selvästi. Samsungilla ei ole tarjota vastaavaa ratkaisua (ainoastaan manuaalinen taajuuskorjain), mutta toisaalta sen ääni on tehdasasetuksillaan tasapainoisempi. Jos kaipaa subwooferia, on Samsungin versio edullisempi kuin Sonoksen lisävaruste. Kokonaisuus on hyvä huomioida, jos soundbar-budjetti on rajallisempi.
Johtopäätökset
Samsung HW-S66A ei ole markkinoiden tehokkain ja hämmästyttävin soundbar, mutta se on hillityn näköinen tyylikaiutin, joka sopii täydellisesti The Framen tai muiden designtelevisioiden seuraan. Muotoilu on tyylikäs ja kangasverhoilu laadukas. Soundbar on helppo käyttää ja ottaa käyttöön. Ääni on loistava: sointi on täyteläinen ja puhe erottuvaa. On toki tarjolla isommallakin surroundperspektiivillä varustettuja soundbareja, mutta tuskin yhtään näin helposti sisustukseen solahtavaa!