Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sony WH-1000XM4

Edelleen paras vastamelu

Vastamelun osalta kukaan ei vieläkään lyö laudalta Sony WH-1000XM4 -kuulokkeita. Toivomme Sonyn pian nousevan myös äänenlaadultaan vähän paremmalle tasolle.

/ 24.11.2021 - 14:30
Sony WH-1000XM4

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Edelleen luokkansa parasta vastamelua. Istuvuus on yhtä hyvä kuin ennenkin.
  • Äänenlaadun osalta moni on ottanut Sonyn kiinni.

Sony WH-1000XM4 on referenssimme, johon vertaamme muita vastamelukuulokkeita. Niissä ei välttämättä ole kaikkein paras äänenlaatu, mutta vastamelun suhteen ei ole vielä tullut vastaan parempaa.

”Speak to chat” -toiminto pysäyttää musiikin automaattisesti, kun käyttäjä alkaa puhua jollekin. Samalla ympäristön äänet läpipäästävä ominaisuus menee päälle. Mukautuva ääni säätää vastamelu ja äänten läpipääsyä ympäristön mukaan, mutta itse säädän näitä mieluummin manuaalisesti.

Sony WH 1000XM4
Kuva: Sony

Lue myös: Sony WF-1000XM4 – Sonyn parhaat nappikuulokkeet

Kuulokkeet tuntuvat mukavilta ja 254 gramman painoisina se ei ole ihme. Tuntuma on melko muovinen.

Sonyn sovelluksessa on useita asetuksia, kuten vakaimman liitännän suosiminen (SBC) tai äänenlaadun priorisoiminen. Jos haluaa käyttää Android-puhelimen LDAC-koodekkia ja nauttia parhaasta mahdollisesta Bluetooth-äänestä, on valittava jälkimmäinen. Myös iPhonen käyttäjät voivat valita toiminnon, mutta heille tarjolla on AAC-koodekin äänenlaatu. Se on silti huomattavasti parempi kuin SBC, ja ero siihen on kyllä suurempi kuin ero AAC:n ja LDAC:n välillä.

Sony WH-1000XM4 folded
Kuva: Sony

Sovelluksessa voi tehdä korvan muodon analyysin, jota kuulokkeet sitten hyödyntävät 360 Reality Audion toistossa. Se on Sonyn toiminto, joka luo 3D-äänen stereokuulokkeisiin, ja tätä tukevia musiikkitiedostoja on saatavilla esimerkiksi Tidalissa ja Deezerissa. Sovelluksesta voi myös optimoida vastamelun tason ilmanpaineen mukaan, minkä ansiosta kuulokkeet tuntuvat paremmilta esimerkiksi lentokorkeuksissa.

Sony WH-1000XM4(3)

Kuva: Sony

Vastamelu

Kukaan ei edelleenkään hakkaa Sonya vastamelussa. Vaikka vastamelu aiheuttaa pientä sihinää, kun se laitetaan päälle (ja niin tapahtuu muillakin kuulokkeilla), on vaimennus niin tehokasta, että annamme tämän anteeksi. Autossa kanssamatkustajat ja radio hiljenevät niin tehokkaasti, että voin kaikessa rauhassa kuunnella omaa musiikkia kohtalaisella volyymilla. Sonyn kuulokkeet ovat parhaat, mitä lentokoneessa voi käyttää ja ehdottomasti oikea valinta, jos haluaa parasta mahdollista vastamelua.

Sony WH-1000XM4(2)
Kuva: Sony

Ääni

Sovelluksesta voi laittaa päälle DSEE Extreme -toiminnon, joka pyrkii palauttamaan tiedoston pakkaamisessa kadonneen informaation. Toiminto luo laajemman stereokuvan ja tuo ilmavuutta ylä-ääniin. Ääntä voi säätää myös itse viisikaistaisella taajuuskorjaimella, jolloin kannattaa laittaa DSEE Extreme pois päältä akun säästämiseksi.

Sonyn äänenlaatu on hyvä. Diskantti on edellisten sukupolvien malleja parempi, mutta vaikka kehuin tätä vuolaasti viime syksynä tekemässäni testissä, on luokassa nykyään paljon kuulokkeita, jotka toistavat ääntä sävykkäämmin. Yamaha YH-E700A kuulostaa paljon paremmalta, eikä JBL Tour Onekaan ole huonompi.

Basso on eläväinen ja tiukka, mutta ei järin syvä. Beyoncén Be Alive soi uskottavasti ja viihdyttävästi, mutta Esperanza Spaldingin kontrabasso olisi saanut soida matalammalta. Pidän siitä, ettei äänenlaadussa ole suurta vaihtelua sen mukaan, onko vastamelu tai äänten läpipääsy päällä vai ei. Suurimmaksi osaksi kuulokkeet säilyttävät tiukan ja päättäväisen rytminsä.

Sony WH-1000XM4 white lifestyle(2)-gigapixel-standard-width-3839px Sony WH-1000XM4 white lifestyle-gigapixel-standard-width-3839px
<
>
Kuva: Sony

Yhteenveto: Sony WH-1000XM4

Testasimme WH-1000XM4:n ensi kertaa yli vuosi sitten, ja vastamelun osalta kuulokkeet tekivät meihin tällä kertaa yhtä suuren vaikutuksen kuin silloinkin. Vastamelu on yhä luokkansa parasta.

Ohuehkon syväbasson ja mehukkaan keskibasson vuoksi on sanottava, ettei ääni ole kaikkein lineaarisin. Ääni on silti hyvä ja etenkin pop kuulostaa viihdyttävältä. Jazz ja klassinen eivät pääse parhaimmilleen, vaan vaatisivat lineaarisempaa otetta. Toki niidenkin kuuntelu onnistuu, mutta akustisen musiikin kuunteluun on kyllä parempiakin vaihtoehtoja.

Sony WH-1000XM4 spread(3) Sony WH-1000XM4 spread(2) Sony WH-1000XM4 spread(1)
<
>
Kuva: Geir Gråbein Nordby
Karakter
Sony WH-1000XM4
Premium

Myös tässä testissä

JBL Tour One

Pirteää JBL-ääntä

JBL Tour One on todella hyvä kuulokemalli, joka saa suun hymyyn, kunhan on ensin tehnyt pari säätöä sovelluksen taajuuskorjaimesta.

Pirteä ja päättäväinen ääni, joka ei koskaan kuulosta pitkästyttävältä.
Kuulostaa parhaalta ilman vastamelua. Vaatii säätöä taajuuskorjaimesta ennen kuin ääni on parhaimmillaan.
Lue koko testi

Philips Fidelio L3

Mainio suoritus Philipsiltä

Philips Fidelio L3 on tyylikkäämpi ja laadukkaampi kuin useimmat luokkansa kuulokkeet – mutta miten on äänen laita?

Hyvä vastamelu ja miellyttävä ja tasapainoinen ääni. Erittäin hyvä laatuvaikutelma.
Volyymi on hiukan matala, mutta sen saa korjattua taajuuskorjaimella.
Lue koko testi

Bose QuietComfort 45

Bose ei yllätä

Bose ei ole tehnyt järisyttäviä muutoksia QuietComfort-kuulokkeisiinsa.

Mukavimpia kuulokkeita, joita tiedämme. Hyvä vastamelu ja äänten läpipääsy. Neutraali sointitasapaino.
Ääni on hiukan ohut ja vastamelussa on turhan paljon sivuääntä. Vastamelua ei saa pois päältä ilman, että ympäristöäänet menevät samalla päälle. Ei ole vedenkestävä.
Lue koko testi

Yamaha YH-E700A

Parasta ääntä

Jos haluaa äänenlaadultaan loistavat kuulokkeet, ei tarvitse etsiä enempää: Yamaha YH-E700A erottuu testijoukosta upealla äänellään.

Upean vahva ja täyteläinen ääni, äänenlaadultaan luokkansa parhaita. Tyylikkäät ja todella mukavat kuulokkeet.
Vastamelu on hyvä, mutta ei paras.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top