Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Pioneer N-70AE

Tehopakkaus hifiä

Pioneerin lippulaivamalli N-71AE on kokenut erityisen onnistuneen päivityksen ja täyttää nyt oikeastaan kaikki verkkosoittimelle asetetut toiveet.

/ 07.11.2017 - 14:18
Pioneer N-70AE

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Jykevän oloinen teräsrakenne, jonka kaikki osat on mietitty huolella. Ääni on erinomainen ja monihuonesoiton mahdollisuus ilahduttaa.
  • Sovellusten välillä vaihtaminen voi kestää hiukan. Pioneerin applikaatio ei osaa laittaa kappaleita soittojonoon ja toimii muutenkin hitaasti.

Pioneer N-70AE on kaunis näky. Puhdaslinjaisella verkkosoittimella on painoa kokonaiset 11,4 kiloa, ja on selvää että tässä meillä pesunkestävä hifilaite.

Pioneer N 70AE silver 22977
Kuva: Pioneer

 

Digitaaliset soittolähteet ja äänitiedostot käsitellään ei vain yhdellä vaan kahdella ES9016S SABRE -digitaalimuuntajalla, jossa on 32 bit/384 kHz:n resoluutio. Kahdeksan ulostuloa on kytketty rinnan, jotta musiikki pääsee virtaamaan mahdollisimman vapaasti. Kohinan vaimentamiseksi on soitin varustettu balansoiduilla piireillä tavallisten balansoimattomien lisäksi. Balansoituja XLR-liittimiä kannattaa käyttää, jos ne vain sopivat omaan vahvistimeen.

Korkearesoluutiosta ääntä

Jos haluaa kuunnella musiikkia 32 bittiä/384 kHz -resoluutiolla, pitää ensin vähän kikkailla. Soittimen USB DAC -sisääntuloon on kytkettävä PC tai Mac, jolloin soitin toimii tietokoneen äänikorttina. Näin saa tuen jopa 11,2 MHz:n DSD-musiikkitiedostoille. Useimpia musiikkitiedostoja voi myös soittaa langattoman tai langallisen verkon kautta – tai USB-tikulta.

Pioneer N 70AE inside 22980
Komponentit ovat pelkkää priimaa. Huomaa, miten analogiset ja digitaaliset osat on erotettu toisistaan täysin virtalähteissään. Kuva: Pioneer.

 

Matalamman resoluution musiikkia voi soittaa 32 bittiin asti, jolloin ääni toistuu hyvin luonnollisena. Henkilökohtainen kokemukseni on, että tämä voi syödä nopeutta ja ilmaa rytmikkäästä musiikista, joten itse suosin N-70AE:n käyttämistä Direct-asetuksella, jolloin musiikki soi mahdollisimman puhtaasti.

Kaikki suosikit samassa

Erilaisten palveluiden suhteen ei tarvitse olla huolissaan – edeltäjänsä tapaan N-70AE soittaa musiikkia verkosta, USB-tikulta ja lähes kaikista suoratoistopalveluista. Spotify Connect löytyy valmiina, ja iPhonen omistajat voivat striimata AirPlayn avulla musiikkia suoraan puhelimesta. Vielä coolimpi ominaisuus on sisäänrakennettu Chromecast, josta löytyy tui niin Tidalille, Deezerille, YouTubelle ja korkearesoluutioista musiikkia soittavalle SoundCloudille (jopa 24 bittiä/96 kHz). Silloin kännykkä toimii pelkkänä kaukosäätimenä ja soitin hoitaa suoratoiston paremmalla äänenlaadulla. Jos laittaa soittolistan pyörimään vaikka Tidalista, voi samalla puhua puhelimessa kaikessa rauhassa musiikin katkeamatta, eikä akkukaan kärsi kuten AirPlaytä käyttäessä. Chromecastista on sekin hyöty, että sillä voi soittaa montaa laitetta samanaikaisesti, eli se toimii monihuonesoiton keskuksena.

Pioneer N 70AE black 22976
Pioneer N-70AE näyttää hyvältä myös mustana. Kuulokeliitäntää ohjaa Texas Instrumentsin TPA6120-vahvistin, jonka tehot ovat täysin riittävät 1,5 wattia AB-luokassa. Kuva: Pioneer

 

Pesunkestävä monihuonejärjestelmä löytyy myös FireConnectin muodossa. Sillä voi helposti yhdistää eri laitteita keskenään ja laittaa ne soittamaan samaa tai eri musiikkia missä päin kotia tahansa, kunhan kaikki laitteet ovat kotiverkossa.

Pioneer on aloittanut yhteistyön Audirvanan kanssa, joka on suosituin Macille tarkoitettu highend-soitin. Nyt striimaus onnistuu suoraan siitä Pioneer-soittimeen langattoman verkon kautta.

Helppokäyttöinen

Hifi-markkinoille tehdyt verkkosoittimet ovat usein hankalia käyttää, etenkin jos on tottunut yksinkertaisempiin laitteisiin kuten Sonokseen tai Apple TV:seen. Asetusvalikot soundin hienosäätöä ja muita ominaisuuksia varten saattavat olla jäykkiä ja monimutkaisia. Tällä saralla Pioneer N-70AE onnistuu paremmin kuin useimmat. Siinä on intuitiivinen kaukosäädin ja 3,5 tuuman näyttö, josta näkee hetkessä kaiken tarvitsemansa tiedon. Näytön saa halutessaan myös pois päältä.

2071 460x345
Sisäänrakennettu Chromecast tekee musiikin kuuntelusta lastenleikkiä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

Käyttäjäystävällisyyden näkee erityisesti, kun poistuu Pioneerin omasta sovelluksesta. Testijaksolla käytin useimmiten Chromecastia, sillä se vaatii ainoastaan musiikkipalvelun (yleensä Tidalin) avaamisen kännykästä, jolloin ääni lähettyy suoraan soittimeen. Jos on yhdistänyt useita Chromecast-tuotteita verkkoon, ne voi ryhmitellä Google Home -applikaatiossa ja ohjata siten monihuonesoittoa. Sama onnistuu myös Pioneerin sovelluksella (FireConnectin ansiosta), tosin silloin pitäisi mieluiten myös ohjata musiikkiakin sovelluksella. Applikaatio on ihan ok mutta pieniä puutteitakin on. Se tuntuu hieman hitaalta ja kappaleiden laittaminen jonoon ei onnistu – sieltä voi valita kappaleen, jonka se soittaa heti, eli se ei ole kaikkein mukavin vaihtoehto ainakaan juhliin.

2073
Sovellus on hitusen heikko esitys. Suosittelemme mieluummin Chromecastin kautta käytettäviä alkuperäisiä suoratoistosovelluksia. Kuva: kuvakaappaus iPhonesta

 

Äänenlaatu

Parasta Pioneerin soittimessa on se, että se kuulostaa yhtä hyvältä kuin miltä se näyttää. Soundi on herkullisen erotteleva, kun soitin on yhdistettynä Hegelin uuteen H190-vahvistimeen balansoiduilla johdoilla.

Trondheim Soloistsin ”In Folk Style” on yksi Tidalin monista MQA-mestareista. Resoluutio on 24 bittiä/352,8 kHz mutta koska N-70AE ei ole (vielä!) MQA-yhteensopiva, skaalautuu resoluutio 88,2 kHz:iin. Soitto joka tapauksessa kuulostaa upealta langattomasti Audirvanan kautta soitettuna. Jousisoittimet soivat kauniin orgaanisesti suuressa ja ilmavassa tilassa. Sellot kuulostavat lämpimiltä ja täyteläiseltä, ja viulut levittäytyvät laajalle olematta silti läpitunkevia. Musiikissa on paljon ilmaa ja samalla kontrabasso antaa tukevan pohjan soinnille.

Radioheadin digitalisoitu ja hienosäädetty versio OK Computerin alkuperäisestä analogisesta master-nauhasta kuulostaa paremmalta kuin koskaan resoluutiollaan 24 bittiä/96 kHz. Thom Yorken ääni kantaa koko huoneen yli kappaleessa No Surprises, kellopelin riippuessa ilmasssa ja kitaroiden ja tamburiinien soidessa kauniisti. Pioneerin soitin saa musiikista valtavan määrän vivahteita eroteltua mutta ei kuulosta pakotetulta.

Pioneer N 70AE rear 22978
Striimauksen lisäksi Pioneer N-70AE voi vastaanottaa digitaalisia signaaleja erilaisista äänilähteistä, kuten USB DAC -sisääntulon kautta. Analogiset ulostulot löytyvät sekä balansoituina että balansoimattomina. Kuva: Pioneer

 

Musiikki soi hienosti AirPlayn kautta, vaikka mielestäni se kuulostaakin ehkä hieman latteammalta kuin Chromecastia käyttäen. Parhaan soundin saa ehdottomasti Audirvanalla joko langattomasti tai USB-johdolla Maciin yhdistettynä.

Kaipaisin mahdollisuutta selata Audirvanan soittolistoja eteen- ja taaksepäin. Kappaleen voi laittaa pauselle, aloittaa ja mennä takaisin alkuun Pioneerin kaukosäätimellä. Seuraavaan kappaleeseen siirtyminen on mahdollista vain suoraan Macista, sillä Pioneerin soitin toimii itsessään DAC:nä.

Johtopäätökset

Pioneer N-70AE on erinomainen verkkosoitin. Se paitsi näyttää massiiviselta hifilaitteelta, myös kuulostaa yhtä hyvältä kuin näyttääkin. Se on käyttäjäystävällisempi ja joustavampi kuin monet hifituotteet, ja jopa digitaalista kelloa voi säätää halutessaan.

Laitteen voi liittää osaksi monihuonejärjestelmää ja siitä löytyy useimmat musiikin suoratoistopalvelut. Pioneerin oma sovellus jää hitaudessaan vähän jälkeen muusta tasosta, vaikka onkin ihan selkeä. Laite piti sitä paitsi buutata, kun yritimme vaihtaa Chromecastilla käyttämästämme Tidal-sovelluksesta Pioneerin omaan sovellukseen.

Soundinsa puolesta soitin vastaa 500–600 euron arvoisia DAC-soittimia (se vaikuttaa yhtä hyvältä kuin Hegel HD12 ja YBA WD202). Se muuntaa digitaalisenmusiikkikirjaston kunnon hifitaivaaksi. Annamme lämpimät suositukset Pioneerin soittimelle!

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Erikoisen hyvä

Kaiutin, jossa on kaikki

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Kompakti suoratoistovahvistin

Laatuluokan integroitu vahvistin

Kätevä stereokaiutin

Tivolia talon täydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top