Highend-television on pysyttävä tarjoamaan jotakin tavanomaisesta poikkeavaa. Kun maksaa tuotteesta enemmän, on oikeus odottaa parempaa laatua, erikoisominaisuuksia tai elämystä, jollaista ei muualta saa. Muutenhan kalliimmissa highend-tuotteissa ei olisi mitään järkeä! Philips näyttää onneksi keksineen sopivan reseptin uusimmalla highend-televisiollaan OLED+959:llä.
OLED+959 on varustettu huippuluokan kirkkaalla LG:n valmistamalla MLA OLED -paneelilla sekä Dual Chip P5 AI -videoprosessorilla. OLED+959 juhlistaa Ambilightin 20-vuotista taivalta julkistamalla täysin uuden version suositusta tunnelmavalaistuksesta. Kaiken kruunaa Bowers & Wilkinsin signeeraama 5.1.2-surroundjärjestelmä Dolby Atmos -tuella.
Philips OLED+959
OLED+959 on Philipsin lippulaivamalli mallivuodelle 2024/2025. Merkki nimittäin noudattaa toisenlaista julkaisutahtia kuin kilpailijansa ja julkaisee yleensä parhaan mallinsa viimeisenä. Prototyyppi tästä mallista nähtiin jo tammikuussa 2024, mutta nyt se vasta on saatu kauppoihin.
Tämän OLED-television erilaisuus käy ilmi heti, kun pakkauksen avaa. Tv edustaa uudenlaista raikasta muotoilua: ensinnäkin ruutu on OLED-paneeliksi yllättävän paksu, kauttaaltaan 4–5 senttimetriä. Paksuus selittyy kaiutinjärjestelmällä, joka on kätketty harmaan kangasverhoilun taakse.
Kaiuttimethan vievät tunnetusti tilaa, ja soundbar-ratkaisun sijaan kaiuttimet on päätetty integroida television sisäpuolelle. Ratkaisu tuo mieleen Panasonicin Z95A-mallin, mutta tässä kaiuttimia on sijoiteltu reunoja myöten ja tosiaan päällystetty Kvadratin kankaalla.
Pakkaus muuten painaa kuin synti, mikä johtuu pääosin alumiinisesta lattiajalustasta. Jalustan ansiosta ruutu on juuri oikealla katselukorkeudella, joten television voi sijoittaa suoraan lattialle. Jalusta myös piilottaa johdot fiksusti. Vankan oloisen jalustan saa toimimaan myös seinätelineenä, mutta tasolle tätä televisiota ei ole tarkoitettu.
Jalusta kruunaa tv:n originellin ja futuristisen ilmeen, ja OLED+959-mallista tuleekin olo, että tätä televisiota on tarkoitus esitellä olohuoneen teknisenä ihmeenä eikä naamioida tauluksi seinälle.
Mutta yksi heikkous mallissa on: OLED+959 on saatavilla tietääksemme vain yhdessä koossa: 65-tuumaisena. Jos siis kaipaisi sitä suurempaa tai pienempää mallia, kannattaa tutustua edullisempaan OLED+909-malliin, josta on useita kokovaihtoehtoja.
Ambilightin uusi sukupolvi – kolmella sivulla
Philipsin faneja kiinnostaa tietysti eniten Ambilightin uusi versio, joka on nimeltään Ambilight Plus. Ensimmäiset Ambilight-valaistuksella varustetut televisiot esiteltiin jo 20 vuotta sitten, ja sittemmin niistä on tullut valtaisa menestys.
Uuden sukupolven valaistuksessa on ledvalojen päällä käytetty kupolimaisia linssejä, joiden luvataan jakavan valoa paremmin ja tarkemmin. Ledalueiden määrää on nostettu, jotta valot pystyisivät noudattelemaan sisällön tapahtumia tarkemmin.
Philipsillä on ollut jo pitkään yksinoikeus tähän tekniikkaan, mutta viime aikoina markkinoille on tullut vastaavia valaistustapoja Signifyltä (Philips Hue), Nanoleafilta ja Goveelta. Kilpailijoiden ratkaisut koostuvat lednauhoista, jotka kiinnitetään television ympärille.
Vaikutelma on melkein samanlainen, mutta meidän silmissämme Philipsillä on edelleen etulyöntiasema. Koska valmistaja tietää jokaisen ledvalon fyysisen sijainnin tarkalleen, voi valon suunnata tarkemmin toistamaan tv:n sisällön sävyjä.
Ambilight Plus lienee suunniteltu korostamaan tätä eroa kilpailijoihin, sillä OLED+959:ää katsoessa valaistus vaikuttaa erittäin kirkkaalta, dynaamiselta ja eläväiseltä, ja se on äärimmäisen tarkasti synkronoitu kuvan mukaan.
Olemme tottuneet Ambilight-valaistukseen, jossa värit luovat tunnelmaa mutta ne sekoittuvat melko epätarkasti. Uuden sukupolven valaistus jakaa sävyt terävämmin ja graafisemmin – ihan kuin joku olisi kääntänyt tarkennusta parempaan asentoon.
Ensin tarkkarajaisuus voi olla vähän häiritsevääkin, mutta kun keskittyy katsomaan ohjelmaa, huomaa pian uppoutuvansa entistä syvemmälle toiminnan pyörteisiin. Valo saa television tuntumaan kokoaan suuremmalta.
Toisaalta ledien määrässä on vähän pihistelty, sillä edullisemmassa OLED+909-mallissa Ambilight on kaikilla neljällä sivulla, kun taas OLED+959-mallissa pohjasta puuttuvat valot kokonaan. Pitää siis valita, haluaako valot kaikille sivuille vai päästä kokemaan uuden sukupolven valaistuksen. Parasta olisi, kun saisi molemmat!
Käyttö ja ominaisuudet
Tuoreessa lippulaivamallissa on yllin kyllin ominaisuuksia. Käyttöliittymä on Google TV, johon voi tallentaa eri käyttäjäprofiileja ja räätälöidä sisällön mieltymystensä mukaan – vaikkapa luomalla lapsille oman valikon.
Philips OLED+959 sopii hyvin myös pelaamiseen 144 Hz:n virkistystaajuuden ja VRR:n ansiosta. Erillinen pelitila samoin kuin Game Bar -valikko löytyvät toki myös.
Philips tukee laajasti eri videoformaatteja, kuten HDR10+:aa ja Dolby Visionia, sekä äänipuolella Dolby Atmosta ja DTS:X:ää. Niiden ansiosta modernit sisällöt toistuvat parhaalla mahdollisella laadulla. Tv tukee myös Apple Homea ja AirPlay 2:a, joiden ansiosta iOS-laitteiden ohjaaminen ja sisältöjen jako onnistuvat.
Liitännöissä ei ole tapahtunut kehitystä sitten OLED+909:n ja OLED809:n, sillä edelleen vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 2.1-standardia. Tässä Philips jää jälkeen Samsungista ja LG:stä, joilla on OLED-televisioissaan neljä täyden kaistan sisääntuloa.
Kuvanlaatu
Philipsillä on vankka jalansija pohjoismaisilla markkinoilla paitsi Ambilightin, myös terävän kuvanlaatunsa ansiosta. Philips panostaa vahvoihin ja dynaamisiin väreihin eikä pelkää käsitellä videoita täydellä teholla!
OLED+959 on varustettu Dual Enginellä, eli kahdella prosessorilla, jotka jakavat kuormitusta sekä ohjaavat kuvankäsittelyä ja Ambilightia. Perfect Natural Motion -toiminto tasoittaa liikkeitä, ja monenlaiset tekoälypohjaiset toiminnot tekevät kuvasta tasaisen ja terävän.
Terävyys on ilmiömäistä ja David Attenboroughin Luonnon lumoavat värit -dokumentin kaltaiset laatutuotannot saavat pohtimaan, mitä 8K-televisioilla edes tekee. OLED+959 skaalaa vanhempia sisältöjä upeasti, joten nekin näyttävät teräviltä ja kohinattomilta.
Kontrasti on luonnollisesti loistavaa, kuten modernilta OLED-paneelilta sopii odottaakin. Tummia kohtauksia sisältävät elokuvat, kuten The Equalizer on syvyysvaikutelmaltaan vaikuttava, ja paikallinen himmennys toimii tietysti moitteetta. Philipsin näyttö on käsitelty heijastamattomaksi, joten se ei peilaa ikävästi ympäristöään.
Myös kirkkaus on erinomainen, joskaan ehkei MLA OLED -paneelien parasta. Mittasimme kirkkaudeksi 10-prosenttisella kuva-alalla noin 1 400 nitiä, mikä on samaa luokkaa OLED+909-mallin kanssa. Se on myös huomattavasti enemmän kuin kesihintaisilla OLED-televisioilla (esimerkiksi OLED809 ja LG OLED C4), jotka jäävät noin 1 000 nitiin.
On kuitenkin sanottava, että monella kilpailijalla olemme mitanneet kovempiakin tuloksia (LG OLED G4, Panasonic Z95A, Samsung S95D). Ehkäpä Philips on ollut vähän varonainen vähentääkseen kiinni palamisen riskiä?
Joka tapauksessa kirkkaus on hyvä ja kuva on dynaaminen ja eläväinen. Yksityiskohtia riittää valoisissakin kohtauksissa, joten auringonvalo, pilvet ja sen sellaiset näyttävät hienoilta. Ennen kaikkea kirkkaus näkyy erittäin vahvoissa väreissä.
(Teko)älykästä kuvankäsittelyä
Philipsin televisio säätää kirkkautta, kontrastia ja värejä taidokkaasti tilanteen mukaan. Tekoälyasetus analysoi sisältöä ja valitsee parhaan kuva-asetuksen käyttäjän mieltymysten mukaan. Kuva säätyy myös huoneen valaistuksen mukaan sopivaksi valoantureiden ansiosta. Tarjolla on myös Filmmaker Mode -asetus, joka poistaa ylimääräisen kuvankäsittelyn ja luo vaikutelman ohjaajan tarkoittamasta kuvasta.
Kaiken kaikkiaan kuvanlaatu on erinomaista, mutta se on myös hyvin samantyyppistä kuin OLED+909-mallilla, joka toki myös on loistava televisio.
Eroa kuvaan syntyy oikeastaan lähinnä Amibilight Plus -valojen ansiosta. Vahva ja vivahteikas valo luo 3D-efektin, jollaista ei edullisemman mallin kohdalla ole samassa määrin havaittavissa.
Äänenlaatu
Philips OLED+959 eroaa useimmista kilpailijoistaan varmaankin eniten äänenlaatunsa puolesta. Philips on tehnyt pitkään yhteistyötä Bowers & Wilkinsin kanssa, ja englantilaismerkki on selvästi keksinyt uusia kikkoja tv:n äänen parantamiseksi.
OLED+959 on varustettu 18 kaiutinelementillä. Aiemmissa 936– ja 986-malleissa kaiutinelementit oli ryhmitelty soundbariksi, mutta uutuusmallissa ne on integroitu televisioon.
Etu- ja keskikanavat on sijoitettu ruudun alle, ja surround- ja korkeuskanavat sivuille ja yläreunaan. Takana on vielä bassokaiutin. Kanavia on kaikkiaan 5.1.2, ja kaikkea ohjaa 102-wattinen vahvistin.
Kaiutinjärjestelmä on edistyksellisimpiä televisiossa näkemiämme, ja sen myös kuulee äänenlaadussa. Puheentoisto on täysin selkeää ja täyteläistä ja keskittyy hyvin keskelle. Puhe synkronoituu hyvin kuvan kanssa ja tuntuu olevan huoneessa läsnä, joten dialogia on helppo seurata. Merkittävä ero tavallisten tv-kaiuttimien usein hiukan epäselvään puheentoistoon!
Äänikuva on vaikuttavan lavea ja ulottuu pitkälle ruudun sivuja leveämmälle. Stereoefekti on uskottava, ja surroundistakin syntyy vaikutelma. Kun ruudulla vilahtaa ohiajava auto, tuntuu ääni kulkevan selkeästi sivulta sivulle. Basso on mehukas ja rytminen ja tuo hyvää syvyyttä sekä musiikkiin että ääniefekteihin. Ei se subwooferilla ja takakaiuttimilla varustettujen soundbar-järjestelmien tasolle yllä, mutta integroiduksi tv-ääneksi lopputulos on todella vaikuttava. Ambilight-valojen tapaan äänikin tuntuu jatkavan sisältöä pitkälle television reunoja ulommas. Mahtavaa!
Yhteenveto
Philips OLED+959 erottuu kilpailluilta tv-markkinoilla hyvin. Kuva on uskomattoman terävä, Ambilight-valaistus vangitsee ja vahva ja realistinen ääni viimeistelee ensiluokkaisen tv-elämyksen. Ylellisestä tv-elämyksestä joutuu tosin myös maksamaan, sillä malli kuuluu myös hinnaltaan 65-tuumaisten OLED-televisioiden highend-luokkaan.
On hiukan outoa, että OLED+959:ssä on Ambilight vain kolmella sivulla, kun kyseessä kuitenkin on lippulaivamalli. Mutta ainakaan ruudun alareunassa oleva valo ei pääse paljastamaan lattialle pyöriviä villakoiria.
Markkinoilla on toki monia kilpailijoita, jotka pystyvät haastamaan Philipsin niin kuvan- kuin äänenlaadun osalta, kuten Panasonic Z95A, ja 65-tuumaisen OLED+959-mallin hinnalla saa hankittua jonkin yksinkertaisemman 77- tai 83-tuumaisen OLED-television. Philipsin malliin kuuluu kuitenkin oma lattiajalusta, eikä se tarvitse soundbaria – ja Ambilightin faneille OLED+959 on kyllä kaikkien aikojen siisteimpiä televisioita.