Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED809 (65OLED809/12)

Värikästä tv-viihdettä

Philipsin suosituimman OLED-mallin vuoden 2024 versio OLED809 on äärimmäisen viihdyttävä televisio.

Julkaistu 18.10.2024 - 14:55
Philips OLED809 (65OLED809/12)
Audun Hage

Uskomatonta kyllä, näimme Philipsin ensimmäiset mallivuoden 2024 televisiot melkein kymmenen kuukautta sitten, jo tammikuussa. Philips on ottanut aikansa uusien mallien tuomisessa kauppoihin ja meille testaajille. Mutta hyvää kannattaa odottaa, vai mitä, ja nyt OLED809 on vihdoin valmiina näyttämään, mihin pystyy!

Philips OLED 809 10
Philips OLED809 on litteä ja kapeakehyksinen tv. Useimmissa kokovaihtoehdoissa on kääntyvä keskijalusta. Kuva: Philips

Philips OLED809: premium-luokan suorituskykyä

800-sarja on ollut pitkään Philipsin suosituimpia. Vuoteen 2024 päivitetty malli on saanut OLED EX -paneelin, joka lupailee 1 300 nitin enimmäiskirkkautta. Tv:n kolmea sivua kierää ”Next-Gen” Ambilight-valaistus. Kuvankäsittelystä pitää huolen uusi kahdeksannen sukupolven P5 AI-videoprosessori.

Ulkonäöltään OLED809 muistuttaa selvästi viime vuoden OLED808-mallia. Ruutua reunustaa aivan ohut tummanharmaa kehys. Käytännöllinen käännettävä keskijalustakin on ennestään tuttu, vain 77-tuumaisessa versiossa on kaksi erillistä jalkaa. Mutta moni tietysti ripustaa Ambilight-televisionsa seinälle.

Mainos

OLED809 on saatavana monessa koossa aina 42-tuumaisesta 77-tuumaiseen, joten OLED-televisio viihdyttävine tunnelmavalaistuksineen on mahdollista sijoittaa niin isoon olohuoneeseen kuin pieneen tv-soppeenkin.

Philips OLED 809 05
77-tuumainen versio on varustettu kahdella tukevalla jalalla. Kuva: Philips

Ambilight kolmella sivulla

Philipsin televisioissa on etu, jonka huomaa etenkin nyt syksyn iltojen pimeydessä. Kun kävelee ulkona iltaisin, on helppo huomata värikkäiden ledvalojen vallanneen monet kodit, ja vielä mahtavimmalta valot näyttävät, kun ne toistavat televisioruudun tapahtumia.

Tarkoitan tietysti Ambilight-valaistusta, joka on ollut Philipsin tavaramerkki jo vuosia.

OLED809 on vieläpä lisänimeltään Ambilight TV, joka korostaa ominaisuuden merkitystä. Kilpailijoilla on toki vastaavia ratkaisuja olemassa, mutta ne kaikki edellyttävät, että televisioon kiinnittää itse lednauhaa.

OLED809 edustaa Ambilightin uutta sukupolvea, jossa lednauha kulkee television sivujen ja yläreunan takana. Jos taas haluaa valaistuksen myös ruudun pohjaan, on investoitava kalliimpaan OLED+909-malliin.

Valitettavasti tv:llä enää ei ole mahdollista kauko-ohjata Philips Hue -polttimoita, kuten edellisten sukupolvien malleilla. Älyvalaistuspuoli kuuluu nimittäin Signifylle, joka myy tarkoitukseen erikseen Philips Hue Sync Boxia.

Philips OLED 809 01
Philips OLED809:n vasen, oikea ja yläreuna on varustettu Ambilight-valolla, kun taas kalliimmassa OLED909 on Ambilight kaikilla neljällä sivulla. Kuva: Philips

Käyttö ja ominaisuudet

Tänä vuonna Philips on tuonut joihinkin televisioihin Titan OS -käyttöjärjestelmän, mutta OLED-malleissa on pidetty tuttu Google TV. Se tarjoaa hyvän sovellusvalikoiman, ja kotivalikko tuntuu useimmille käyttäjille varmastikin heti tutulta. Televisioon voi tallentaa eri käyttäjäprofiileja ja kustomoida ne mieleisekseen. Esimerkiksi lapsille on tarjolle omat rajoitetut sisältövaihtoehdot.

Philipsin mukaan tämän vuoden mallit ovat entistäkin peliystävällisempiä 144 Hz:n virkistystaajuuden ja VRR-tuen ansiosta. OLED809:ssä on erityisen nopea peliasetus, ja Game Bar -valikosta löytyvät tärkeät asetusvaihtoehdot peleille.

OLED809 tukee sekä HDR10+:aa että Dolby Visionia (myös peleissä), ja äänipuolella Dolby Atmosta ja DTS:X:ää. Niiden ansiosta tämän päivän viihde toistuu parhaalla mahdollisella laadulla.

Kaukosäädin toimii Bluetoothilla ja latautuu USB-C:llä. Sen ulkonäköä on pienesti päivitetty tälle vuodelle, ja se on erittäin käytännöllinen muun muassa ohjelmoitavan napin ansiosta. Tv reagoi todella nopeasti käskyihin. Philips tukee nyt myös Apple Homea ja AirPlay 2:a, joten sisällön jakaminen onnistuu iOS-laitteillakin.

Liitäntäpuolella ei ole tapahtunut muutoksia sitten viime näkemän. Philips tyytyy edelleen siihen, että neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi edustaa 2.1-standardia.

Yksi sisääntuloista toimii myös eARC-porttina, joten jos televisioon yhdistää soundbarin, jää jäljelle vain yksi sisääntulo. Eli uudemmalle 4K/120 Hz-videosignaalia tukevalle pelikonsolille on vain yksi paikka. Kilpailijoilla, kuten Samsung S90D:llä ja LG OLED C4:llä on täysi kaistanleveys tarjolla kaikissa neljässä sisääntulossa.

Philips OLED809 LB 1 scaled 1
Philips OLED809 pyörii tutulla Google TV -käyttöjärjestelmällä. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Kuvanlaadussa kuitenkin ne suurimmat kilpailut käydään, ja siinä OLED809 on erinomainen.

Philipsin OLED-mallit ovat nousseet suosioon nimenomaan Ambilightin vahvistamien täyteläisten värien ja vahvan kontrastin ansiosta. Ja niitä on tarjolla runsain mitoin OLED809-mallissakin. Kuva on veitsenterävä ja vetoaa etenkin niihin, jotka eivät irvistä lisämausteille, vaan tykkäävät siitä, että kuvassa on kunnon tujaus raikasta otetta.

Monet tv-valmistajat suhtautuvat lähes uskonnollisella hartaudella siihen, että kuva olisi mahdollisimman lähellä studiotasoa ja ohjaajan visiota, mutta Philips lähestyy aihetta rennommin. Philips uskoo, että nykypäivän vaihtelevat sisällöt (etenkin vanhemmat sarjat ja elokuvat) hyötyvät siitä, että kuvankäsittelyä ruuvataan vähän isommalle. Philips käyttääkin prosessointitehoa parantaakseen kuvaa mahdollisimman paljon. Ja tässä tapauksessa ei väreissä ole säästelty!

Netflixin uudessa showpainin maailmaan sijoittuvassa Mr. McMahon -dokumentissa näytetään paljon arkistokuvaa 90-luvulta. Osa tallenteista on laadultaan aika heikkoja, mutta Philips onnistuu parantamaan niidenkin terävyyttä ja pehmentämään liikkeitä niin, että vanhatkin pätkät näyttävät todella loistavilta.

Philips OLED809 L&B (6) Philips OLED809 L&B (5)
<
>
Netflix: Mr. McMahon. Kuva: Audun Hage

Fiksua kuvankäsittelyä

OLED809 on varustettu uuden sukupolven AI-prosessorilla nimeltään P5. Outoa kyllä, tällä kertaa AI ei olekaan lyhenne sanoista Artificial Intelligence, vaan Ambient Intelligence. Painotus onkin siinä, että Philipsin tv mukauttaa kuvan nopeasti ympäristön ja sisällön mukaan ja säätää niiden perusteella kirkkautta, kontrastia ja värejä.

Niin sanottu AI-asetus on aika fiksu, sillä se analysoi videosisältöjä ja päättää sopivimman asetuksen sen perusteella. Oman suosikkiasetuksensa voi myös tallentaa itse eri sisällöille ja videolähteille. Näin ei tarvitse aina kaivaa kaukosäädintä esiin, vaan asetukset ovat laitteella valmiina.

Dynaaminen Crystal Clear -asetus tekee kuvasta aika vinkeän näköisen: värit ovat erittäin kirkkaat ja terävyys keinotekoista – mutta jotkut vanhemmat sisällöt todella kaipaavat tällaista piristysruisketta.

Aikanaan HBO:n Taistelutoverit-sarja (Band of Brothers) oli huikean vaikuttava tuotanto, mutta tämän päivän silmin se voi näyttää aika hailakalta. Kun sitä katsoo Crystal Clear -asetuksella, saa sotadraama vähän enemmän väriä ja elävyyttä.

Yleisesti ottaen hillitympi kotiteatteriasetus on kuitenkin enemmän makuuni, ja se sopii monenlaisille sisällöille. On muuten hienoa, että Philips tarjoaa mahdollisuuden hienosäätää esimerkiksi asetusten liikkeiden kompensaatiota. Ja jos haluaa kalibroida tv:nsä, on OLED809:ssä myös erillinen Calman-asetus sitä varten.

Hyvää kontrastia ja pehmeää liikkeentoistoa

Edeltäjänsä tapaan OLED809 erottuu joukosta kontrastillaan ja värintoistollaan sekä terävällä ja kohinattomalla kuvankäsittelyllään. Musta on tummaa kuten OLED-paneeleilla muutenkin, kun jokaisen pikselin voi sytyttää ja sammuttaa erikseen eikä erillistä taustavalaistusta näin ollen tarvita. Kaikki värit ja harmaan sävyt toistuvat täysin mustaa taustaa vasten, mikä luo kuvaan upeaa syvyyttä.

OLED809 toistaa liikkeet todella saumattomasti ja sulavasti ja onnistuu säilyttämään terävyydenkin hyvin. Panoraamaus ja liikkeet toistuvat välkkymättä.

Philips OLED809 LB 2 scaled 1
Ambilight-valojen ansiosta elokuvat ja sarjat näyttävät vangitsevan hyviltä: HBO:n Taistelutoverit-sarjan rajut sotakohtaukset heräävät uudella tapaa eloon Philipsin televisiolla. Kuva: Audun Hage

Keskinkertainen kirkkaus

OLED809 on varustettu samantyyppisellä OLED-paneelilla kuin edeltäjä OLED808, eli LG Displayn valmistamalla EX-paneelilla. Numeroiden valossa OLED809 ei juuri eroakaan suorituskyvyltään viime vuoden mallista.

Esimerkiksi kirkkaus on 10-prosenttisella kuva-alalla noin 850 nitiä, mikä on OLED-televisiolle hyvä määrä, mutta ei juurikaan enempää kuin edeltäjällä. Mallivuoden 2024 kilpailijat, kuten LG OLED C4 ja Samsung S90D ylsivät hippusen yli 1 000 nitiin. Philipsin kirkkaus riittää kuitenkin useimpiin tilanteisiin hyvin, joskin HDR-elokuvien kovimmista tehosteista saattaa jäädä uupumaan ruutia. Leffafanien kannattaakin ehkä tutustua kirkkaammalla MLA-tyypin OLED-paneelilla varustettuun OLED+909-malliin.

Ambilight kirsikkana kakussa

OLED-näytöt tunnetaan kovasta kontrastistaan, joka voi oikeastaan käydä rasittamaan silmiä etenkin pimeään ilta-aikaan. Siinä Ambilight auttaa, sillä ruutua ympäröivä, saman sävyinen valaistus tekee katselusta silmille miellyttävämpää ja samalla viihdyttävämpää. Uusimman sukupolven Ambilight on hyvin synkronoitu eli se pysyy erinomaisesti kuvan toiminnan tahdissa.

Äänenlaatu

Philips tunnetaan panostuksestaan äänenlaatuun. OLED809 ei ole tällä saralla yhtä ylellinen kuin merkin highend-mallit, mutta kaiuttimet ovat silti laadukkaat. Ruudun pohjassa on stereokaiuttimet ja takana bassoelementti.

Ääni on ehdottomasti hyvä. Tv jaksaa soittaa kovaa ja puhtaasti, ja koko taajuusrekisteri toistuu mukavan kirkkaasti. Puhe on selkeää, joten dialogia on helppo seurata. Erityistä surroundia ei ole, mutta ainakin ääni on tavalliseen tv:n katseluun aivan riittävän hyvä.

Kuten yleensä, suosittelemme erillisen soundbarin hankkimista, jotta elokuvista ja sarjoista voi nauttia surroundin kera. Philips tukee sekä Dolby Atmos- että DTS:X-äänenkäsittelyä ja voi lähettää audiosignaalin HDMI eARC-ulostulon kautta.

Huom! Jos haluaa parempaa tv-ääntä ilman käyttämättä rahaa erilliseen soundbariin, voi jälleen olla hyvä idea tutustua OLED+909-malliin, sillä siinä on Bowers & Wilkinsin erinomainen kaiutinjärjestelmä.

Yhteenveto

Philips OLED809 on jälleen erinomainen OLED-tv Philipsiltä. Tuttuun tapaan OLED:in kuvanlaatu, loistava kontrasti, erinomainen kuvankäsittely ja tunnelmallinen Ambilight-valaistus muodostavat ilahduttavan yhdistelmän. Samalla reseptillä Philips on onnistunut jo monta kertaa.

Philips on tehnyt muutamia pieniä mutta tehokkaita parannuksia edeltäjään OLED808:aan verrattuna. Kirkkaus ei ole luokkansa parasta, ja joillekin vain kaksi HDMI 2.1 -sisääntuloa neljän sijaan voi olla merkittävä miinus. Mutta yleisesti ottaen   OLED809 on erittäin hyvä tv-ostos, jota on helppo suositella.

Lue myös: LG:n, Samsungin ja Sonyn 55-tuumaiset OLED-televisiot – Parhaat kohtuuhintaiset OLED-televisiot

Karakter
Philips OLED809 (65OLED809/12)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Philips OLED809 tarjoaa loistavaa kuvanlaatua, hyvää kontrastia ja pehmeän liikkeentoiston, ja tunnelmallinen Ambilight-valaistus nostaa elämyksen eri sfääreihin. Kirkkaus ei ole parhaasta päästä. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta on 2.1-standardin mukainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Parhaat jättiruudut penkkiurheiluun, pelaamiseen ja leffailtoihin

Ääni & Kuva
Scroll to Top