Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED807 (65OLED807/12)

Kirkasta ja värikästä

Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.

/ 16.11.2022 - 12:13
Philips OLED807 (65OLED807/12)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Philips OLED807:n kuvanlaatu on upea, kontrasti vahvaa ja liikkeidentoisto pehmeää. Ambilight-värivalot korostavat katselukokemusta ja tekevät katselusta silmille miellyttävämpää.
  • Philips toimii yhä vanhemmalla Android 11 -käyttöliittymällä. Iso kaukosäädin voi tuntua vähän hankalalta.

Philips on suosittu tv-merkki, eikä ihme: Android TV:n, OLEDin kuvanlaadun, hienon äänenlaadun ja värikkäiden Ambilight-valojen yhdistelmä on osoittautunut pettämättömäksi yhdistelmäksi.

Tällä kertaa testattava OLED807 on saatavana neljässä koossa (48, 55, 65 ja 77 tuumaa) ja on varustettu LG Displaysin valmistamalla uusimman sukupolven OLED EX -paneelilla. Myös videoprosessori on uusi: P5 AI on edennyt jo kuudenteen sukupolveensa.

OLED807 OLED837 LIFESTYLE 08 RGB
Kuva: Philips

Ambilight kaikilla sivuilla

OLED807 ei olisi ehta Philips ilman ruudun reunoille kiinnitettyä tunnelmavalaistusta. Tämän vuoden Ambilight-valoissa ledien laatua on parannettu, valot mukautuvat tv-sisällön toimintaan sulavammin ja huomioivat tilan valaistuksen.

Uutta on myös Aurora-tila, jossa Ambilight voi olla päällä silloinkin, kun tv on sammutettu. Näytölle saa standby-tilassa kuvia tai videopätkiä pyörimään, ja Ambilight reagoi niihin luoden tunnelmaa.

OLED807 OLED837 LIFESTYLE 03 RGB
Philips OLED807 on varustettu Ambilight-valoilla, jotka kiertävät koko television ja valaisevat tv:n taustaseinän katsottavan sisällön mukaisilla sävyillä. Efekti on todella vaikuttava! Kuva: Philips

Tyylikäs ja niukkalinjainen design

OLED807 on aikamoinen näky, kun puramme sen laatikosta, ruuvamme jalan paikoilleen ja asetamme koko komeuden testihuoneemme tasolle. OLED-paneeli on litteä kuten kuuluukin, ja hiukan paksumpaan osioon on sijoitettu elektroniikka ja kaiuttimet. Ruudun kehys on niin ikään litteä ja luo vaikutelman leijuvasta kuvasta.

Tv seisoo kromatun T-muotoisen jalan varassa ja ja se sallii ruudun kääntämisen hiukan vasemmalle tai oikealle. Kätevä ominaisuus, mutta huomasimme näytön hieman heiluvan, kun sitä kääntelee.

Moni kiinnittänee tv:n mieluiten seinälle VESA-kiinnikkeiden avulla, sillä näin saa siistin ripustuksen lisäksi parhaan hyödyn irti myös alaspäin valaisevasta Ambilight-valaistuksesta, kun jalka ei ole tiellä.

OLED807 OLED837 LIFESTYLE 01 RGB
Kapea kehys ja T-muotoinen kromattu jalka antavat Philips OLED807:lle tyylikkään silauksen. Kuva: Philips

Käyttö ja ominaisuudet

Philips OLED807 toimii Android-käyttöliittymän uudemmalla Android 11 -versiolla, mutta kannattaa huomata, ettei Philips – toisin kuin Sony ja TCL – ole vielä siirtynyt käyttämään uutta Google TV -alustaa.

Valikko ei tunnu yhtä nykyaikaiselta kuin Google TV, vaan muistuttaa aiempia Philipsin televisioita. Philips on suunnitellut oman valikkorakenteensa eri asetuksille, mutta ne eivät aina ole ihan selkeitä. Meistä Sonyn järjestelmä on selkeämpi.

OLED807 on kuitenkin hyvin varusteltu tv monine sovelluksineen ja suoratoistopalveluineen. Puheohjaus onnistuu Google Assistantin kautta, kun käyttää kaukosäätimen mikrofonia.

Hopeanharmaa kaukosäädin huokuu premium-tunnelmaa taustavalaistuine nappeineen ja takapuolen Muirhead-nahkapäälysteineen. Se ei kuitenkaan ole kaikkein ergonomisimmasta päästä, sillä moni kilpailija on vaihtanut kompaktimpaan muotoiluun kaukosäädinten osalta.

Jos nappien välillä olisi vähän enemmän tilaa ja nappien painallukset toimisivat haptisemmin, olisi säädin selkeämpi käyttää.

Liitännät ja formaattien tuki

Liitäntärintamalla tarjolla on neljä HDMI-sisääntuloa, joista kahdessa on täydet 2.1-ominaisuudet ja 48 Gbit/s -kaistanleveys. Niiden ominaisuuksiin kuuluvat muiden muassa eARC (korkearesoluutioinen äänenpalautuskanava) ja pelaamista sujuvoittavat VRR FreeSync Premium ja G-Sync (48–120 Hz).

Eri formaateille on laaja tuki: OLED807 tukee HDR-formaatti Dolby Visionia ja HDR10+:a. Molemmat videoformaatit tarjoavat dynaamista metadataa, mikä parantaa kontrastia. Näin näille formaateille tehdyt sisällöt esimerkiksi Netflixistä, Disney+:sta tai Amazon Primesta toistuvat parhaimpina versioinaan. Panasonicin ja TCL:n ohella Philips kuuluu harvoihin tv-valmistajiin, jonka HDR-tuki on näin hyvä. Kiitos siitä!

OLED807 OLED837 LIFESTYLE 09 RGB 1
Kuva: Philips

Kuvanlaatu

807-mallin tärkeimmät uutuudet koskevat itse kuvaa. Tälle vuodelle uutta on OLED EX -paneeli, joka on LG Displayn valmistama, aiempaa kirkkaampi näyttöpaneeli. P5 AI -videoprosessori on päivittynyt tälle vuodelle ottamaan kaiken irti uudesta paneelista.

Huom: tässä mallissa ei ole joissakin kalliimmissa highend-malleissa olevaa tehokkaampaa jäähdytystä. Kalliimpi OLED907 on varustettu kunnon jäähdytyksellä ja sietää siten toistaa kauemmin ja kirkkaampaa kuvaa.

Miten uudet ominaisuudet näkyvät käytännössä? Erinomaisena kuvanlaatuna. Olemme jo tottuneet OLED-tekniikan mahtavaan kontrastiin, mutta Philips OLED807 erottautuu poikkeuksellisen kirkkaalla, terävällä ja värikkäällä kuvallaan, jonka kuvankäsittely on vakaata ja kohinatonta.

Katsoessamme Netflixin Snabba Cash -sarjan toista kautta osoittaa OLED807 olevansa kuvaltaan vahvempi ja kirkkaampi kuin edeltäjänsä OLED806/856. Mittasimme kirkkaudeksi 850 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla. Highend-malleissa kirkkautta on tätäkin enemmän, mutta tämä riittää tuomaan HDR-efekteihin uskottavaa hehkua ja yleisesti ottaen luomaan kirkkaamman ja dynaamisen kuvan.

Musta on tietysti sysimustaa, kuten OLED-televisioilla yleensäkin. Koska jokaisen pikselin saa sytytettyä ja sammutettua yksitellen, ei taustavalaistusta tarvita ja siitä johtuen kontrasti on upea. Kaikki värit ja harmaan sävyt saadaan piirrettyä täysin mustaa taustaa vasten, mikä tuo kuvaan mahtavan syvyysvaikutelman. Tämän todettuani on pakko mainita, että Philipsillä näkyy jonkin verran black crush -ilmiötä, jossa tummimpien kohtien yksityiskohdat hukkuvat mustaan. Kirkkautta nostamalla vivahteita saa esiin, mutta samalla kuvaan voi syntyä kohinaa. Tässä Sony on meidän mielestämme onnistunut paremmin A80K-mallillaan.

Toisaalta Philips loistaa uskomattoman hyvällä liikkeiden toistollaan, joka on Sonya parempi. Kotiteatteriasetuksella liikkeet toistuvat upeasti ja panoroinnit näkyvät välkkymättä. Esimerkiksi jalkapallon katsominen on todellinen nautinto, kun peli sujuu saumattomasti ja töksähtelemättä.

Varoitus: Voi aiheuttaa riippuvuutta! Jos kuitenkin on allerginen ”saippuaoopperaefektille” ja haluaa katsoa elokuvansa nopeudella 24 ruutua sekunnissa, kannattaa valita neutraali Filmmaker-asetus.

Kokonaisuutena Philips OLED807:n kuvanlaatu on aivan erinomainen ja erilaisten kuva-asetusten myötä saa kuvan räätälöityä mieleisekseen, pitipä sitten enemmän hiukan värikkäämmän eläväisestä kuvasta tai superkorrektista, elokuvan tekijöiden suunnittelemasta kuvasta.

Ambilightilla vähän ekstraa

OLED807 tuo lisäytyä katseluun Ambilight-valoillaan. Valot ovat vain Philipsin televisioista löytyvä ominaisuus, johon monet ovat ihastuneet ikihyviksi. Tässä mallissa Ambilight on kaikilla neljällä sivulla.

Ambilight saa kuvan tuntumaan kokoaan suuremmalta ja vaikuttamaan silmille miellyttävämmältä. Kuvaa ympäröivä valo tuo lisäpotkua myös kontrastivaikutelmaan. Ennen kaikkea kaikki tuntuu viihdyttävämmältä, kun kuvan toiminta tuntuu jatkuvan pidemmälle huoneeseen. Kaiken lisäksi Ambilightin saa kommunikoimaan muiden Philips Hue -valojen kanssa, jolloin koko huone voi sävyttyä katsottavan sisällön mukaan. Aika maagista!

OLED807 48 55 65 77 LIFESTYLE 01 RGB
Kuva: Philips

Äänenlaatu

Toisin kuin joissain kalliimmissa Philipsin televisioissa, ei OLED807:ssa ole Bowers & Wilkinsin kaiutinjärjestelmää. Tässä on tyydytty tavanomaisempiin kaiuttimiin, jotka on sijoitettu ruudun pohjaan ja joita tukee taakse sijoitettu bassokaiutin.

Meistä on tullut aika nirsoja äänenlaadun suhteen, eikä OLED807:n sointi oikein vakuuta. Puhe toistuu hivenen epäselvästi ja sulkeutuneesti, ja musiikki jää epäkoherentiksi. Bassokaiutin tuo vähän täyteläisyyttä sointiin mutta ei erityistä rytmisyyttä tai syvyyttä.

Tässä tapauksessa soundbar nostaisi äänen jälleen kerran paljon paremmalle tasolle. Soundbaria valitessa on hyvä tietää, että tv tukee Dolby Atmos -ääntä ja pystyy lähettämään äänen HDMI eARC -ulostulon kautta.

Jos kuitenkin ehdottomasti haluaa integroidun äänen, kannattaa tutustua kalliimpaan Philips OLED907 -malliin, jonka alareunaan on integroitu Bowers & Wilkinsin ”soundbar”.

Yhteenveto: Philips OLED807

Philips OLED807 on erinomaisin ominaisuuksin varustettu loistava OLED-televisio. Muotoilunsakin puolesta tv:tä on ilo katsoa, ja kuvanlaatu on parantunut viime vuoteen nähden vieläkin vahvempien kontrastin ja kirkkauden myötä.

Silti OLED807 on enemmän kehitysaskel viime vuoden OLED806-mallista kuin mitään ihan uutta ja mullistavaa. Philips käyttää edelleen ikääntyvää Android 11 -käyttöliittymää eikä ole vaihtanut uusimpaan Google TV -alustaan. Kaukosäädin ja valikot voisivat olla käytännöllisempiäkin, mutta ovat ihan toimivia kuitenkin.

Upean loppusilauksen katseluun antaa kaikilla sivuilla oleva Ambilight, joka todella tekee elokuvien, sarjojen ja urheilun katsomisesta viihdyttävämpää. Jos haluaa OLED-television, jossa on pientä ekstraa, on OLED807 ehdottomasti hyvä ostos – josta on kaiken lisäksi hyvät kokovaihtoehdot tarjolla.

Karakter
Philips OLED807 (65OLED807/12)
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top