Ainahan se alkaa pienestä. Kodin älyvalaistuksen ensimmäinen askel on yleensä älypolttimopakkauksen hankinta. Tai Philips Huen tapauksessa aloituspakkauksen, joka sisältää pari polttimoa ja valot langattomaan verkkoon yhdistävän Hue Bridgen.
Philips Hue Dymera taas on valaisin, joka hankitaan, kun älyvaloharrastus on edennyt pidemmälle. Eli kun koko koti on valaistu Huella ja seuraavaksi haluaa päästä kokeilemaan luovuuttaan myös talon ulkopuolella.
Philips Hue Dymera on nimittäin ulkokäyttöön tarkoitettu seinävalaisin. Mikään ei toki estä käyttämästä sitä sisällä, sillä se on linjakkaan tyylikäs sopiakseen sisustukseenkin. Mutta metallinen, vedeltä suojaava kuori pääsee varsinaisesti edukseen talon tai autokatoksen seinällä.
Valaisimessa on kaksi integroitua ledlamppua. Muotoilultaan Dymera on pyöristetty, päältä ja pohjasta avoin seinävalaisin. Mustaa Dymeraa voisi melkein erehtyä luulemaan designvalaisimeksi, mutta onneksi se on kuitenkin sellaisia edullisempi.
Käyttöönotto ja asennus
Ulkovalaisimena Philips Hue Dymera vaatii vähän enemmän vaivaa kuin vaikkapa Hue Go -pöytälampun asennus, joka vain tökätään pistorasiaan. Dymera ruuvataan seinään (muista käyttää ruostumattomia, galvanisoituja tai messinkiruuveja), ja jotta sen saa vedenkestäväksi, on valaisin asennettava kiinteästi.
Valaisin on IP44-suojausluokiteltu, mikä tarkoittaa sitä, että se kestää sadetta ja roiskeita kaikista suunnista. 100-prosenttisen vedenkestävä se ei kuitenkaan ole, joten viisainta lienee sijoittaa se räystään alle.
Muuten valaisimen käyttöönotto on helppoa: jos kotona jo on Philips Hue -valoja (ja kuten jo totesin, tämä tuskin on kenenkään ensimmäinen Hue-valo…), vie vain pari minuuttia lisätä Dymera sovellukseen.
Kaksi valonlähdettä
Dymeran erikoisuus on sen kaksi valonlähdettä, joita voi ohjata erikseen. Se mahdollistaa monenlaisen väri-ilottelun, kun ylöspäin saa yhdenlaista valoa ja alaspäin toista.
Muiden Hue-valaisinten tapaan Dymeran voi liittää osaksi ryhmää, jonka kaikki valaisimet luovat yhdessä tunnelmavalaistuksen. Eikä siinä vielä kaikki, sillä sovelluksesta löytyy jos minkälaista efektiä aina takkatulta imitoivasta veden pinnalla välkkyvää auringonvaloa muistuttavaan valoleikkiin. Ja koska Dymerassa on kaksi eri valonlähdettä, voi niihin halutessaan valita eri efektit. Tosin voi olla vaikea löytää nipusta oikeaa avainta, jos ulko-oven seinävalaisin vain välkähtelee hempeästi.
Funktionaalista valoa
Viihdyttävät juhlavalot ovat toki kiva juttu, mutta ulkovalaisimen pitäisi ennen kaikkea olla toimiva – ja onneksi Dymera onkin. Jos siihen asettaa valkoisen värin, saa kahden valonlähteen ansiosta kirkkaudeksi värilämpötilasta riippuen peräti 1 000 luumenia, mikä vastaa vanhan ajan 75-wattisen hehkulampun valotehoa.
Koska Dymera valaisee epäsuorasti ylös- ja alaspäin, se ei tunnu valaisevan yhtä vahvasti kuin suorat valaisimet – mutta toisaalta se ei myöskään häikäise. Minusta enimmäiskirkkaus voisi olla vieläkin suurempi, mutta ulkokäytössä idea on, että Dymera yhdistetään muiden valaisimien kanssa julkisivua valaisevaksi ryhmäksi.
Yhteenveto
Philips Hue Dymera on todella tyylikäs seinävalaisin ulkokäyttöön. Hinnaltaan se asettuu rautakaupan halpistuotteiden ja kalliiden designvalaisinten välimaastoon. Ja yhden Dymeran hinnalla saa kuitenkin kaksi Hue-valonlähdettä. Alas- ja ylöspäin suunnatut erilliset valonlähteet tarjoavat enemmän mahdollisuuksia valaistuksen säätelyyn kuin tavalliset ylös-alas-valot. Ja kaksi vastaavaa Hue-polttimoa erikseen ostettuna olisi jo kolmanneksen valaisimen hinnasta. Jos siis on jo hurahtanut Philips Hue -ekosysteemiin, ei Dymeran hankintaa tarvitse epäröidä.
Lue lisää: 4 älykästä kohdevaloa puutarhaan – Värien leikkiä pihalla