Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)

Leffafanin unelma-tv

Panasonicin paras OLED-televisio on päivittynyt tälle vuodelle muun muassa suuremmin kokovaihtoehdoin. LZ2000E:n kuvanlaatu on yksinkertaisesti loistava.

/ 05.10.2022 - 06:00
Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Panasonic LZ2000 toistaa elokuvat ja sarjat upean terävinä ja väritarkkoina. Sisäänrakennettujen kaiuttimien ääni on erinomainen.
  • Panasonicin käyttöliittymä ei tarjoa kaikkia suosittuja sovelluksia.

Testaamme joka vuosi lukuisia jännittäviä televisioita, mutta Panasonicin uuden lippulaivan saapuessa testihuoneeseen syke nousee väkisinkin! 2000-sarjan huippumallit ovat tarjonneet vuosien varrella huikeimpia kuvaelämyksiä, joita on OLED-televisioista nähty, joten ei ihme, että olemme innoissamme vuoden 2022 lippulaivamallista.

Panasonic on parannellut uutuuttaan monin tavoin, mutta ei ole lähtenyt mukaan QD-OLED-villitykseen, vaan valinnut paneeliksi LG Displayn valmistaman huippulaadukkan OLED-paneelin. Kuvankäsittelystä Panasonic vastaa itse, ja äänestä puolestaan on huolehtinut Technics. Sekä videoformaatti Dolby Vision että surroundääniformaatti Dolby Atmos ovat tuetut, mikä tekee LZ2000E-mallista mahdollisen unelma-tv:n elokuvien ja sarjojen katselijoille. Ja vihdoin tv on saatavilla myös 77-tuumaisena!

TX 77LZ2000E B W2004 C2004 TH 77LZ2000K Z H W RM slant KV wo props scaled 1
Panasonic LZ2000E on tiukkalinjainen ja hillitty tv, jonka viimeistely on tyylikästä mustaa harjattua metallia. Kuva: Panasonic

Lue myös: LG OLED G2 – OLEDia vaativaan makuun

Panasonic LZ2000

Panasonicin huippumallit olivat aiemmin saatavilla vain 55- ja 65-tuumaisina, mutta tänä vuonna japanilaisvalmistaja on vihdoin kuullut rukouksemme ja tuonut mallistoon myös 77-tuumaisen. Pakkohan se oli tilata testiin!

Kaikki kolme kokovaihtoehtoa rakentuvat Panasonicin Master OLED Pro -kuvapaneelille. Ne ovat LG Displayn valmistamia, uusimman EX-tyypin paneeleita, joiden takaosan jäähdytys pyrkii parantamaan ruudun kirkkautta. Uutta tänä vuonna on myös päivittynyt HCX Pro AI -videoprosessori ja odotetut peliominaisuudet.

Ulkonäöltään Panasonicin 77-tuumainen on kunnon järkäle, ja toimitetaan sitä paitsi melkeinpä suurimmassa laatikossa, mitä olemme nähneet!

77-tuumainen on massiivinen, eikä vähiten sisäänrakennetun kaiutinjärjestelmänsä vuoksi. Tv:n alareunaan kiinnitetyn, noin 7 cm korkean “soundbarin” lisäksi takaa löytyvät surround- ja bassokaiuttimet. Kaiuttimet vievät tilaa ja saavat muutoin litteän OLED-television työntymään hiukan ulos, kun sen kiinnittää seinälle.

Jalustalla tv seisoo tukevasti, mutta 77-tuumainen versio ei käänny jalan varassa, kuten pienemmät mallit. Testikappaleemme kallistui hieman eteenpäin, mutta se voi johtua kiinnityksestä.

TX-77LZ2000E_B_W2004_C2004_front_KV_logo_USP TX-77LZ2000E-B-W2004-C2004-TH-77LZ2000K-Z-H-W-left-slant-KV TX-77LZ2000E-B-W2004-C2004-left-side TX-77LZ2000E-B-W2004-C2004-back
<
>
Panasonic TX-77LZ2000E. Kuva: Panasonic

Käyttö ja ominaisuudet

Panasonic poikkeaa useista kilpailijoistaan käyttämällä omaa MyHomeScreen -käyttöjärjestelmäänsä. Esimerkiksi Sony ja Philips luottavat tunnettuun Google TV -käyttöjärjestelmään.

Niinpä Panasonicin valikot näyttävät ehkä vähän erilaisilta kuin mihin moni on tottunut. Yleisesti ottaen aloitusvalikko on mielestämme selkeä ja asetukset löytyvät sieltä, mistä odottaisikin niiden löytyvän. Pikavalintoja voi tehdä helposti ilman, että koko ruutu peittyy valintaikkunaan. Sovelluspuolella Panasonicilla on tapana laahata kilpailijoiden perässä, mutta tänä vuonna sentään Disney+ ja Apple TV+ löytyvät. Toisaalta moni suosittukin palvelu – kuten HBO Max – loistaa poissaolollaan. Ainoa tapa päästä niihin käsiksi on kytkeä televisioon Chromecast tai vastaava.

Pelaajille on nyt tehty oma Game Control Board -pelivalikko, josta löytyvät kaikki pelaamisen kannalta oleelliset asetukset yhdestä paikasta. LZ2000E tukee VRR:ää ja 4K/120 Hz-laatua, mutta vain kahdessa sisääntulossa kaikkiaan neljästä HDMI-sisääntulosta. Peliasetuksella mittasimme viiveeksi noin 14 millisekuntia.

Panasonic LZ2000E remote scaled 1
LZ2000E tottelee Panasonicin premium-kaukosäädintä. Se on moniin muihin verrattuna isompi ja nappeja on enemmän, mutta vastineeksi se tarjoaa nopean pääsyn kaikkiin toimintoihin. Kaukosäädin toimii Bluetoothilla, joten se toimii, vaikkei sitä osoittelisikaan suoraan ruutua kohti. Kuva: Audun Hage

Edeltäjiensä tapaan Panasonic LZ2000E tukee lukuisia HDR-formaatteja: listalla ovat muiden muassa Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive ja HLG Photo (HDR-laadun still-kuvia). Äänipuolella tuetaan Dolby Atmos -ääntä, ja sisäänrakennetut kaiuttimet käsittelevät ja toistavat ääntä digitaalisesti.

LZ2000E on saanut uuden valosensorin, joka huoneen kirkkauden lisäksi huomioi myös värilämpötilan, joka vaihtelee päivän mittaan. Videoprosessori hyödyntää mittaustietoa käsitelläkseen kuvan värit mahdollisimman tarkoiksi. Yhdessä Dolby Vision IQ -kuva-asetuksen kanssa HDR-sisällön luvataan toistuvan ihanteellisesti.

Panasonic LZ2000E MyHomeScreen scaled 1
LZ2000E on varustettu Panasonicin uusimmalla MyHomeScreen-käyttöliittymäversiolla. Sen ilme on selkeä ja simppeli, mutta siitä puuttuu joitakin uusimpia suoratoistopalveluita. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Tämän päivän televisiomarkkina on todella kilpailtu, joten voi olla vaikea erottua joukosta. Moni valmistaja luottaa LG Displayn valmistamiin OLED-paneeleihin, joten miten päästä esiin?

Vastaus piilee todennäköisimmin kuvankäsittelyssä. Kuvapaneeli on kuvanlaadussa yksi tekijä, mutta toinen tärkeä seikka on kuvaa käsittelevä prosessori. Kokemuksesta tiedämme, että Panasonic on tällä saralla parhaimmasta päästä.

LZ2000E on varustettu tehokkaalla videoprosessorilla (HCX AI) ja edistyksellisellä valomittarilla, jotka toimivat yhteistyössä tehdäkseen kuvasta optimaalisen. Lisäksi värintoisto ja harmaa-asteikko on säädetty jo tehtaalla niin tarkoiksi, ettei Calman-kalibroinnille ole tarvetta. Mittaustulokset ovat vaikuttavat heti tv:n käyttöönotossa.

Värintoisto on hämmästyttävän tarkkaa ja neutraalia, mutta kuitenkin eläväistä ja vivahteikasta. Useimpien televisioiden kohdalla pitää sietää pientä epätasaisuutta väritasapainossa, mutta LZ2000E ei kärsi moisesta. Värisiirtymät ovat saumattomia. Kuvan todentuntu on käsin kosketeltavaa!

Musta on, kuten yleensäkin OLED-televisioissa, moitteetonta. Panasonic LZ2000E on tarvittavissa kohdin aivan sysimusta. Tummanharmailla alueilla yksityiskohdat erottuvat hyvin ilman black crush -ilmiötä. Kuvan pienimmätkin vivahteet toistetaan hellävaraisesti ja vakain ottein – vielä paremmin kuin LG:n omassa lippulaivamallissa, OLED G2 -televisiossa.

Myös kontrasti ja kirkkaus ovat huippuluokkaa. Mittasimme LZ2000E:n kirkkaudeksi hiukan vajaa 1 000 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla. Sen ansiosta voimakkaimpiinkin HDR-efekteihin saadaan hienoa intensiteettiä. Täydelläkään kirkkaudella kuva ei pala väliaikaisesti kiinni.

Älykäs valomittari (yhdessä Dolby Vision IQ:n ja Auto AI -kuva-asetuksen kanssa) varmistaa kuvan kirkkauden voimistuvan ja laskevan huoneen valaistusolosuhteiden mukaan. Panasonicin kirkkaus riittää hyvin myös päivänvalossa katseluun, vaikka tietenkin kuva on aina parhaimmillaan hämärässä tai pimeässä.

Värien intensiteetti ei ole aivan yhtä huikea kuin Sonyn huippumalli A95K:lla tai Samsungin S95B:llä. Molemmissa on Samsung Displayn valmistama QD-OLED-paneeli, jonka väriavaruus ja katselukulma ovat erinomaiset. Läheltä katsottuna paneelissa näkyy tosin sen erikoinen pikselirakenne. Eikä kumpaakaan saa kuin suurimmillaan 65-tuumaisena.

Panasonic LZ2000E Dolby Vision EQ scaled 1
Panasonicin kuvavalikko tarjoaa useita kuva-asetuksia, kuten huoneen valaistuksen huomioivan Dolby Vision IQ:n.

Unohtumaton kuvaelämys

Näiden ominaisuuksiensa perusteella Panasonic LZ2000E sopii täydellisesti elokuvien ja sarjojen ahmimiseen. Aloitimme testin Netflixin Snabba Cash -sarjan toisen kauden jaksoilla, jotka ovat saatavilla 4K-laadulla ja Dolby Vision -formaatissa.

Ruotsalaistrilleri tarjoaa muutamia oikein muhevia kohtauksia, ja lähikuvien terävyys on todella upean näköistä. HDR-efektit ovat hienovaraisia mutta herkullisia esimerkiksi kohtauksessa, jossa Leya ui hähmäisen liikemiehen kanssa: auringonvalo osuu veteen upeasti. Kuvanlaatu on niin tarkkaa ja vivahteikasta, että epäilemme jo sarjan tekijöiden käyttäneen OLED-televisiota jaksojen masteroinnissa. Ehkä jopa Panasonicin OLED-televisiota?

Panasonic LZ2000E Snabba Cash 8 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 18 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 12 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 13 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 14 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 7 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 19 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 9
<
>
Panasonic LZ2000E:n kuvantoisto on todella luonnollista, ja 77-tuumaisena se vielä korostuu. Kuvassa Netflixin ”Snabba Cash”. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

LZ2000E tekee kuvan lisäksi vaikutuksen äänellään. 360 ​​Soundscape Pro -kaiutinjärjestelmä (5.1.2-kanavainen ja 160-wattinen) on kehitetty Technicsin kanssa. Järjestelmä koostuu ruudun alareunan soundbarista, takaosan subwooferista ja erillisistä efektikaiuttimista sivuilla ja päällä. Toki televisioon saa halutessaan kytkettyä myös erillisen subwooferin.

Ääni on vahva, kirkas ja puhdas, ja etenkin puhe tuntuu läsnäolevalta ja selkeältä. Kun Snabba Cashin tukholmalaiset gangsterit avaavat tulen, on ääni kova ja vangitseva. Äänikuva on leveä ja vivahteikas. Bassokin yllättää täyteläisyydellään, joka tuo lisäulottuvuuden realismia niin musiikkiin kuin ääniefekteihin. Ehdottomasti parhaimpia kuulemiamme televisiokaiuttimia!

Panasonic LZ2000E Technics speaker system scaled 1
Kuten aiempinakin vuosina, on LZ2000E varustettu Technicsin surroundjärjestelmällä, joka koostuu etu-, korkeus- ja sivukanavista. Yhdessä ne luovat vakuuttavan suuren äänikuvan. Kuva: Audun Hage

Yhteenveto: Panasonic LZ2000E

Panasonicin huippumalli on tehnyt meihin vaikutuksen sukupolvi toisensa jälkeen, eikä vuoden 2022 LZ2000E ole poikkeus. Se tarjoaa kaikki OLED-television hyvät ominaisuudet – syvän mustan, hyvän kontrastin ja vivahteikkaan värintoiston – mutta Panasonic onnistuu niissä kaikissa vielä hiukan paremmin kuin useimmat! Kuvanlaatu on referenssitasoa ja etenkin kirkkaus ja värintoisto ovat huikeita.

Vaikka olemmekin pitäneet aiempien vuosien 55- ja 65-tuumaisista versioista, on selvää, että uusi 77-tuumainen tuo katseluun vielä vähän enemmän ruutia. Vihdoin Panasonicin upeasta kuvanlaadusta voi nauttia (suhteellisen) suuressa koossa! Ei epäilystäkään: jos olet vaativa kuvanladun suhteen ja kaipaat kunnon päivitystä siihen, kannattaa valita LZ2000-sarjan suurin malli.

Karakter
Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Parhaat jättiruudut penkkiurheiluun, pelaamiseen ja leffailtoihin

EM-kisat tulevat – Oletko valmis?

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

Ääni & Kuva
Scroll to Top