Panasonic ei ole televisiovalmistajana yhtä suosittu kuin 2000-luvun alussa, mutta japanilaisvalmistaja pitää yhä rimaa korkealla kuvanlaadun suhteen. Huippumalli LZ2000E on edelleen parhaita viime vuonna testaamiamme televisiomalleja.
Panasonicin lippulaivamalli tarjosi niin vaikuttavaa kontrastia ja värintoistoa, että nimesimme sen vuoden parhaaksi televisioksi highend-kategoriassa. Panasonicilla on kuitenkin (lähes) yhtä hyvä edullisempikin versio mallistossaan.
Lue myös: Panasonic LZ2000E – Leffafanin unelma-tv
Panasonic LZ1500E
Kuvanlaadusta tarkoille katsojille on tarjolla edullisempi LZ1500E, jossa ei ole kalliimmasta mallista tuttuja tehokkaita sisäänrakennettuja kaiuttimia. OLED-paneeli ja videoprosessori ovat samat kuin huippumallissakin, mutta Technicsin ylelliset surroundkaiuttimet tosiaan puuttuvat. Niiden tilalla on yksinkertaisemmat stereokaiuttimet.
Ilman jättimäisiä Atmos-kaiuttimia LZ1500 on myös sirompi kuin lippulaivamalli. Laadussa ei ole mitään valittamista, ja tumma kehys antaa tv:lle hillityn ilmeen. LZ1500E lepää kääntyvän jalustan varassa, joten ruudun saa helposti käännettyä sopivaan kulmaan sohvaan nähden.
Käyttö ja ominaisuudet
Panasonic tekee asiat omalla tavallaan eikä ole langennut useimpien kilpailijoidensa tapaan Android-maailman helppouteen. LZ1500E pyörii valmistajan oman MyHomeScreen 7.0 -käyttöliittymän varassa. Sen periaatteet oppii hetkessä ja tärkeimmät asetukset ovat helposti saatavilla.
Panasonicilla on sovellusvalikoimissaan useimmat suositut palvelut, kuten Disney+ ja Apple TV+, mutta esimerkiksi HBO Max puuttuu. Sarjafanaatikolla onkin parasta olla käytössään Apple TV 4K tai Google Chromecast, jotta saa kaikki mahdolliset palvelut käyttöönsä.
Liitäntävalikoima on hyvä. Neljästä HDMI-sisääntulosta tosin vain kaksi tukee pelaajille tärkeitä ominaisuuksia eli vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR) ja 4K/120Hz-laatua, aivan kuten oli LZ2000E-mallinkin laita. Dolby Visionin HDR-laadulla pelaaminen onnistuu enimmillään 60 Hz:n virkistystaajuudella. LG OLED C2 ja G2 menevät siis tässä Panasonicin ohi, sillä ne tukevat 4K/120 Hz-kuvaa jokaisen neljän sisääntulon osalta ja toistavat pelejä Dolby Vision -laadulla 120 Hz:n nopeudella.
LZ1500E:ssä on myös erillinen pelivalikko – Game Control Board – josta kaikki pelaamisen kannalta oleelliset asetukset löytyvät samasta paikasta. Viiveeksi mittasimme peliasetuksella noin 15 millisekuntia, mikä on aivan tarpeeksi salamannopea!
Kalliimman esikuvansa tapaan myös Panasonic LZ1500E tukee monia HDR-videoformaatteja, kuten Dolby Vision IQ:ta, Filmmaker Modea, HDR10+ Adaptivea ja HLG Photoa (HDR-laadun still-kuvia). Näyttöön ei ole sisäänrakennettu Atmos-kaiuttimia, mutta se osaa lähettää Atmos-signaalin yhteensopivaan soundbariin HDMI eARC -liitännän kautta.
Huom: Koska vain kaksi sisääntuloa tukee HDMI 2.1 -ominaisuuksia ja niistä toinen toimii äänenpalautuskanavana (eARC), jää pelikonsolille vain yksi sisääntulo, mikäli mielii kytkeä televisioon myös soundbarin.
Kuvanlaatu
Kuvanlaadullisesti LZ1500E on hyvin samanlainen kuin LZ2000E. Niin sanottu Master OLED -paneeli tulee LG Displaylta, mutta sen taakse on lisätty passiivinen jäähdytyselementti (vain 55- ja 65-tuumaisessa LZ1500-mallissa).
Jäähdytyksen tarkoitus on johtaa lämpöä pois OLED-paneelista, minkä ansiosta Panasonic saa puristettua vielä vähän enemmän kirkkautta paneelista ilman, että kuvan palamisen riski kasvaisi. Mittasimme LZ1500E:n kirkkaudeksi hieman reilu 800 nitiä jatkuvalla 10-prosenttisella kuva-alalla (asetuksella Professional 1).
Kuvankäsittelystä huolehtii Panasonicin paras videoprosessori HCX Pro AI, joka analysoi ja optimoi kuvaa reaaliaikaisesti. Jälleen kerran on todettava, että japanilaisten aikaansaannos todella tekee vaikutuksen.
Lippulaivamalli tunnetaan luokkansa johtavasta värintoistosta, eikä testissä mene aikaakaan, kun huomaamme LZ1500:n värintoiston olevan yhtä laadukasta. Mittaustulokset ovat tehdasasetuksilla hämmästyttävän hyvät: väritila ja mustavalkokuva ovat äärimmäisen tarkat sekä SDR- että HDR-asetuksella. Tulos on itse asiassa lähimpänä studiomonitorin luokkaa, mitä kotikäyttöön on mahdollista saada!
Testikuvamme Glass Onion: A Knives out Mystery -elokuvasta (Netflix, Dolby Vision) toistuvat täyteläisin sävyin, ja kirkkaissa HDR-efekteissä riittää painetta ilman, että värikylläisyys menisi yli. Televisio erottelee näyttelijöiden erilaiset ihonsävyt erittäin hyvin. Lähikuvat Daniel Craigista ja muusta näyttelijäkaartista ovat täysin veitsenteräviä!
Panasonic tarjoaa neutraalin Filmmaker Mode -asetuksen, joka toistaa kuvan sellaisena kuin elokuvantekijät ovat sen tarkoittaneet. Kuvaa ei siis muokata mitenkään – terävyyttä ei lisätä, liikkeitä ei pehmennetä eikä kohinaa vaimenneta. Ensivilkaisulla kuva saattaa näyttää vähän ”pehmeältä”, mutta kun on katsonut useamman elokuvan ja sarjan tällä asetuksella, sitä osaa arvostaa, sillä erot kuvassa näkyvät selvemmin.
Filmmaker Mode sopii erinomaisesti vaativalle katsojalle. Panasonic toistaa kokoillan elokuvat myös erittäin tarkasti nopeudella 24 kuvaa sekunnissa. Jos kaipaa liikkeisiin pehmennystä, mutta ei halua sisällön näyttävän saippuaoopperalta, voi valita Cinema-asetuksen, joka sulavoittaa liikkeitä säilyttäen samalla nopeiden panoraamaotosten terävyyden.
Kilpailijat
Panasonic LZ1500 kuuluu OLED-televisioiden kerman kovaan luokkaan. Vertailukohtaa löytyy esimerkiksi LG:n suositun OLED G2 -mallin muodossa. LG:n lippulaivatelevisio on kirkkaan Evo-paneelinsa ansiosta melko lähellä Panasonicin kuvanlaatua, mutta liitännöiltään hiukan parempi (neljä täyden kaistanleveyden HDMI 2.1 -sisääntuloa).
LG:n televisio tosin saattaa vaatia kalibrointia toimiakseen ihanteellisesti, kun taas Panasonic LZ1500E on heti tehdasasetuksillaan äärimmäisen tarkka. LG:n televisiossa huomioitavaa on sekin, että sen mukana toimitetaan ainoastaan seinäteline.
Eikä pidä unohtaa Sony A95K -mallia, jonka edistyksellinen QD-OLED-paneeli yltää jopa 1 000 nitin kirkkauteen laajemmalla värikirjolla ja laajemmalla katselukulmalla. QD-OLEDin hieman kummallinen pikselirakenne tosin saattaa häiritä joitakin televisionkatsojia.
Äänenlaatu
LZ1500 joutuu tosiaan selviämään ilman Technicisin hienoja Atmos-kaiuttimia, jollaiset kalliimmasta LZ2000-mallista löytyvät. Sen sijaan tv:n alareunassa on yksinkertaiset stereokaiuttimet. Ne toimivat hyvin puheen kanssa diskantin ja keskirekisterin kirkkauden ansiosta. Ääni on luja ja puhdas, ja basso riittävän täyteläinen toistamaan musiikkia ja ääniefektejä.
Ääni ei kuitenkaan yllä LZ2000E:n tai kunnon soundbarin tasolle. Onneksi LZ1500E on hyvin varustettu ja siitä löytyy Dolby Atmos -signaalia tukeva HDMI eARC, johon soundbarin saa kytkettyä.
Yhteenveto: Panasonic LZ1500E
Kokemuksemme Panasonic LZ2000-mallista ovat olleet erittäin, erittäin positiiviset. Koska LZ1500 on teknisesti suurimmaksi osaksi sama malli, ei ole ihme, että myös sen suorituskyky vakuuttaa erinomaisuudellaan.
Värit ovat vivahteikkaat mutta neutraalit ja kontrasti loistava. Kirkkaus on parempi kuin OLED-televisioissa yleensä, joten HDR-kuva toistuu paremmin. Televisio on helppokäyttöinen, ja vaikka kaikkia suoratoistopalveluita se ei tarjoakaan, voi ongelman korjata Apple TV:tä tai Chromecastia käyttämällä.
Huom! Teknisesti Panasonic LZ1500 on vuoden 2022 mallistoa. Vaikka seuraajaa ei olekaan julkistettu, odotamme näkevämme ”MZ1500”-nimisen mallin tai jotakin vastaavaa kaupoissa kevään aikana. Sitä odotellessa viime vuoden malleista voi tehdä todella hyviä löytöjä!