Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic JZ2000 (TX-65JZ2000E)

Kuvanlaadun kermaa

Panasonicin lippulaiva-OLED JZ2000 tekee elokuvien ja sarjojen katselusta todella nautinnollista.

/ 27.08.2021 - 12:58
Panasonic JZ2000 (TX-65JZ2000E)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Panasonic JZ2000 toistaa sisällöt juuri kuten ne on tarkoitettu, äärimmäisen tarkoin värein ja loistavan kontrastin saattelemina.
  • Panasonicin käyttöliittymästä puuttuu monia suosittuja sovelluksia, kuten Disney+. JZ2000 on saatavana vain 55- ja 65-tuumaisina; 77-tuumainen puuttuu edelleen.

Panasonicin uusi lippulaiva-OLED JZ2000 astuu isoihin saappaisiin: uutuusmalli seuraa aiempien huippumallien jalanjäljissä: HZ2000:n kuvanlaatu on ollut todella väkevää – oikeaa OLED-televisioiden kermaa!

Vuoden 2021 malleihin Panasonic on edelleen parannellut huippumalliaan tuomalla siihen uuden käyttöliittymän ja päivitetyt liitännät (HDMI 2.1). Kuvapuolella uutta on muun muassa entistä älykkäämpi videoprosessori (HCX AI). Panasonic jälleen yhdistänyt voimansa Technicsin kanssa ja kehitellyt kaiutinjärjestelmäänsä eteenpäin: se on saanut pari lisäkanavaa entisten lisäksi, mikä parantaa äänimaailmaa. Dolby Vision IQ:n, HDR10+ Adaptive -videoformaatin ja Atmos-äänen ansiosta elokuvista ja sarjoista pitäisi saada eniten irti.

TX 65JZ2000E 2000B W2004 C2004 hero A KV
Panasonic TX-65JZ200E on ulkonäöltään linjakas ja hillitty. Kehys on harjattua mustaa metallia ja pyöreä jalusta sallii ruudun kääntämisen. Kuva: Panasonic

Design

Muotoilultaan JZ2000 muistuttaa selvästi edeltäjäänsä, HZ2000-mallia. Edestä katsottuna OLED-näyttö on tumman kehyksen ansiosta tyylikäs ja hillitty. Rakenne vaikuttaa vankalta ja laadukkaalta, kuten Panasonicilta osaamme odottaakin.

Sivulta katsottuna JZ2000 on paksumpi kuin useimmat OLED-televisiot. Pullistuksen syy on Technicsin äänijärjestelmässä, joka koostuu pohjaan kiinnitetystä äänilistasta ja takapuolelle sijoitetuista kaiuttimista. Seinäkiinnityksessä onkin hyvä huomioida, että kaiuttimien vuoksi tv työntyy jonkin verran ulos seinästä.

Viime vuoden HZ2000-mallia testatessamme huomasimme, että jalusta saisi olla kääntyvä. Onkin ilo huomata, että Panasonic on tuonut tämän vuoden malliin uuden jalustan, jonka ansiosta ruutua voi kääntää haluamaansa suuntaan.

Panasonic-JZ2000-Technics-speaker-system-1-scaled Panasonic-JZ2000-Technics-speaker-system-2.JPG-scaled
<
>
JZ2000 on varustettu kattavalla Technicsin äänijärjestelmällä. Ylhäältä löytyvien korkeuskaiuttimien lisäksi siinä on reunoilla ylimääräiset efektikaiuttimet, jotka levittävät surround-äänikuvaa sivuille. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Panasonic on käyttänyt Googlen Android-käyttöjärjestelmää joissakin tämän vuoden maaleissaan, kuten onnistuneessa JX800-mallissaan. Lippulaivamalli JZ2000:ssa Panasonic on kuitenkin säilyttänyt perinteisen MyHomeScreen-käyttöliittymänsä, josta käytössä on versio 6.0.

Käyttöliittymä on saanut merkittävän kasvojenkohotuksen: sisältövaihtoehdot ja videosisääntulot on järjestetty läpinäkyvään valikkoon ruudun alaosaan. Kuva- ja ääniasetuksia voi tehdä pikaisesti ilman, että koko kuvaa tarvitse täyttää valikoilla, mikä on erittäin kätevää. Vain edistyneempien asetusten kohdalla tarvitaan koko ruutu käyttöön.

Uusi kaukosäädin

Olemme aiemmin huomautelleet Panasonicin melko vanhanaikaisesta kaukosäätimestä, ja vihdoinkin valmistaja on saanut aikaiseksi uuden version. Kaukosäädin on yhä melko suuri ja nappeja paljon, mutta muotoilu on aiempaa ergonomisempi. Tärkeille asetuksille on omat pikanäppäimensä, samoin suosituimmille suoratoistopalveluille. Kaukosäädin toimii Bluetoothilla, joten sitä ei tarvitse onneksi osoittaa suoraan televisiota kohti, vaan se toimii muutenkin.

Pari heikennystäkin on matkan varrella tehty: metallikuori on vaihdettu muoviin ja taustavalaistus on poistettu.

Panasonic JZ2000 remote scaled 1
Panasonicin uusi kaukosäädin on iso mutta mahtuu käteen ja tarjoaa pikavalinnat useimmille toiminnoille. Kuva: Audun Hage

Sovellusvalikoimassa puutteita

Käyttöystävällisyys on muuten varsin kohdillaan Panasonicin omassa käyttöliittymässä, mutta sisältöjen puolella on puutteita. Kun vertaa Samsungiin, LG:hen ja moniin Android-pohjaisiin televisioihin, on MyHomeScreenin sovellus- ja suoratoistopalveluvalikoima paljon niukempi.

YouTube, Netflix ja Amazon kyllä löytyvät, samoin kuin joitain paikallisesti kiinnostavia palveluita kuten Viaplay, mutta näyttää siltä, että Panasonic ei ole onnistunut solmimaan sopimuksia sellaisten suosikkien kuin HBO, Disney ja Apple kanssa. Jos on kova sarjafani, joka tilaa useita suoratoistopalveluita, pitää edellä mainittuja katsella jonkin ulkoisen lähteen, kuten Apple TV:n tai Chromecastin kautta.

Panasonic JZ2000 apps scaled 1
JZ2000 toimii Panasonicin omalla MyHomeScreen 6.0 -käyttöjärjestelmällä. Sen ulkoasu on selkeä mutta sovelluksia on tarjolla niukasti. Kuva: Audun Hage

Liitännät kohdillaan

Sen sijaan Panasonic on kunnostautunut liitäntärintamalla. JZ2000:ssa on neljä HDMI 2.1 -yhteensopivaa sisääntuloa, joista kaksi tukee tämän päivän peliominaisuuksia kuten 4K/120Hz-videota ja vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR). Panasonic on kutistanut viiveen 14 millisekuntiin 4K-laadulla ja 6 millisekuntiin 1080p-resoluutiolla, minkä pystyimme todentamaan myös omissa testeissämme.

DSC 5605 scaled 1

Huom: koska vain kahdessa sisääntulossa on täyden kaistan HDMI 2.1 -ominaisuudet, ja toinen niistä toimii myös äänen palautuskanavana (eARC), on soundbarin tai muun äänijärjestelmän käyttäjällä käytännössä vain yksi sisääntulo PS5:ä tai Xbox Series X:ää varten.

Panasonic tarjoaa erillisen peliasetuksen, mutta televisiossa ei ole niin sanottua ”game baria”, jossa kaikki peliasetukset olisivat yhdessä paikassa. LG:ltä ja Samsungilta tällaiset löytyvät. Niinpä pelien optimoimista varten on uppouduttava eri valikoiden syövereihin.

Päivitetty videoprosessori: HCX AI

Panasonic ei ole vielä hyödyntänyt LG:n tälle vuodelle julkaisemaa Evo OLED -paneelia. Kuvapaneeli on tavallinen OLED, jossa jäähdytystä on parannettu taakse sijoitetun passiivisen jäähdytyselementin avulla. Samanlainen ratkaisu on luvassa edullisempaan JZ1500-malliin, joka myös edustaa vuoden 2021 valikoimaa.

Kuvankäsittely on entistä älykkäämpää: uusi HCX Pro AI -prosessori tunnistaa ja analysoi sisältöä sekä vertaa sitä tietokannassaan oleviin erityyppisiin sisältöihin optimoidakseen kuvan- ja äänenlaadun. Samantyyppistä tekniikkaa käyttävät myös Sony, LG ja Samsung omissa huippumalleissaan. Jos televisio tunnistaa sisällön olevan jalkapalloa, se säätää kuvaa saaden nurmikentän eläväisemmän näköiseksi ja äänen stadionhenkisemmäksi. Jos taas katselee elokuvaa, prosessori asettaa realistiset ja tarkat värit etusijalle. Ainakin teoriassa.

HCX Pro AI Processor

Kuvanlaatu

Panasonic tunnetaan neutraalista kuvafilosofiastaan, joka arvottaa ohjaajan pyrkimykset korkeimmalle viihdyttävien ylikylläisten värien tai keinotekoisen terävyyden sijaan. Neutraaliuteen pyritään edelleen, ja siihen tarjolla on myös Filmmaker Mode- ja Professional-kuva-asetukset. Lisäksi JZ2000-malliin on tuotu uusi Auto AI -asetus, joka analysoi kuvaa jatkuvasti ja optimoi kuvaa genren mukaan.

Mikä kuva-asetus sitten pitäisi valita? Meistä Auto AI toimi parhaiten erilaisten autosisältöjen kanssa, olipa kyseessä sitten elokuva, sarja tai urheilu. Interpolaation suhteen asetus vähän liioittelee, joten urheilussa ja viihteessä liikkeet toistuvat äärimmäisen sulavasti, mikä voi 24 fps:n nopeudella tallennetuissa elokuvissa tuntua keinotekoiselta. Silloin kannattaa mieluummin käyttää jotakin Pro-asetusta.

Dolby-Vision-IQ-scaled JZ2000-Filmmaker-scaled
<
>
Panasonicin kuvavalikossa on tarjolla esimerkiksi Professional, Filmmaker Mode sekä Dolby Vision IQ. Jos valitsee jonkin näistä, näkee sisällön alkuperäisenä ilman ylimääräistä tekoälyn tuomaa korostusta.

Ensivaikutelmamme JZ2000:n kuvasta on, että se on – edeltäjänsä tapaan – äärimmäisen luonnollinen ja erittäin uskottava. Panasonic ei yritä koristella kuvaa liioittelemalla värejä tai terävyyttä, mikä saa näyttelijät usein tuntumaan ylimeikatuilta ja muovisilta. Tässä meikkiä on juuri sen verran kuin kuvaushetkelläkin, ei yhtään enempää eikä vähempää!

Panasonic JZ2000 Extraction scaled 1 P8060472 scaled 1 P8060481 scaled 1
<
>

Neutraali väritasapaino tekee myös pienetkin värierot näkyviksi. Kun Chris Hemsworth liikkuu metsän halki Extraction-elokuvassa (Netflix, Dolby Vision) näemme enemmän vihreän sävyjä kuin mihin olemme tottuneet, ja kaapattu rekkakin on eläväisemmän värinen. Myös ihon sävyt näyttävät todella uskottavilta – väritarkkuus on äärettömän hyvää!

Panasonicin ruutu hoitaa myös skaalauksen ja kohinanvaimennuksen tehokkaasti. Katsastimme Beverly Hills Kytän ja Eddie Murphy on harvoin näyttänyt näin hyvältä! JZ2000 toistaa 80-luvun elokuvan terävänä ja puhtaana eikä puurouta kuvan pieniä yksityiskohtia. Jopa yksittäisen hiuksen voi erottaa selkeänä.

Viime aikoina olemme päässeet nauttimaan urheilusta, ja JZ2000 näytti Tokion Olympialaiset mahtavalla laadulla. Liikkeet toistuivat pehmeinä ja silti terävinä. AI-asetus todella teki tehtävänsä.

OLED on kuuluisa syvästä mustastaan, mutta joskus tummia kohtia liioitellaan niin, että kaikki hukkuu mustaan – ilmiö tunnetaan nimellä black crush. Panasonic pääsee jälleen loistamaan osaamisellaan, sillä harmaasävyjen tummimmat vivahteet liukuvat selkeästi harmaina ja musta pysyy mustana. Älykäs valosensori osaa lisäksi kirkastaa tai himmentää kuvaa huoneen valaistusolosuhteiden mukaan. JZ2000 pystyykin toistamaan useimmat sisällöt suoriltaan ilman, että täytyy edes vilkaista kuva-asetuksia.

Äänenlaatu

Kuten edeltäjässään, myös JZ2000:ssa on Dolby Atmos -äänijärjestelmä. Kyseessä on melko kattava kaiutinjärjestelmä, jossa on omat elementtinsä edessä, ylhäällä ja sivuilla: viimeisimmät on tämän vuoden lisäys, jonka ansiosta ääni levittäytyy laajemmin sivuille. Kaiutinkanavien äänentoisto hienosäädetään kaukosäätimen mikrofonia käyttäen tilan akustiikkaan sopivaksi.

Panasonicin äänenlaatu on erittäin hyvä. Puhe on selkeää, basso muhevaa ja äänikuva vaikuttavan suuri. Formula 1: Drive to Survive -dokumenttisarjan nopeatempoiset kohtaukset täyttävät testihuoneemme yllättävän voimakkaalla ja dynaamisella äänellä, ja sivukaiuttimet tekevät surroundista vaikuttavan. JZ2000:n Auto AI -asetus saa jopa vanhemmista ääniraidoista enemmän irti, mikä toimii todella hyvin ja tuo esimeriksi Karate Kid– ja Beverly Hills Cop -elokuviin uutta hohtoa.

Panasonicin ääni ei ole aivan yhtä hyvä kuin B&W-kaiuttimilla varustetun suosikkimme Philips OLED935:n kristallinkirkas äänikuva, mutta se edustaa eittämättä televisioäänten parempaa päätä. Toki tv:seen saa soundbarin, jolloin ääni on varmasti enemmän samaa luokkaa kuvanlaadun kanssa etenkin suuremmissa huoneissa – emme tosin testanneet JZ2000-mallia soundbarin kanssa.

Kilpailijat

Kun kyseessä on huippumalli kuten JZ2000, on kentillä muitakin kilpailijoita. OLED-malleista on syytä mainita Sonyn vahva A90J, joka teki meihin vaikutuksen kirkkaudellaan, kontrastillaan ja loistavalla kuvankäsittelyllään. LG:n omat huippumallit C1 ja G1 ovat myös saaneet parannuksia tälle vuodelle. Eikä pidä unohtaa Samsungin kirkasta MiniLED-tekniikkaan nojaavaa QN95A-televisiosta, joka haastaa joillain osa-alueilla OLED-tekniikan. On mahdotonta sanoa, mikä näistä televisioista olisi paras, sillä se riippuu täysin käyttäjän tarpeista ja käyttötottumuksista.

Intohimoisille pelaajille LG ja Samsung ovat oivia vaihtoehtoja erinomaisten peliominaisuuksiensa ansiosta. Jos katsoo myös paljon elokuvia ja sarjoja, on Sony A90J erinomainen yleis-tv. Panasonic JZ2000 sen sijaan loistaa äärimmäisen hyvällä väritarkkuudellaan sekä erinomaisella surround-äänellään.

Yhteenveto

Panasonic on parannellut tämän vuoden lippulaivamalliaan roimasti (mutta ei kaikilta osin). JZ2000 on kuvanlaadultaan highend-luokkaa: väritarkkuus, syvä musta ja ympäristön mukaan mukautuva kirkkaus tekevät kuvasta yksinkertaisesti loistavan. Myös ääni on niin hyvä, ettei erillinen soundbar ole välttämätön. Uusi valikko, kaukosäädin ja paremmat liitännät tekevät käytöstä entistä miellyttävämpää.

Miinuspuolella taas Panasonic on muita jäljessä sovellusvalikoimansa laajudessa: Netflix ja YouTube löytyvät, mutta HBO Nordic, Apple TV+ ja Disney+ puuttuvat.

Kokovalikoimakin on niukka, sillä Panasonic JZ2000 on saatavilla vain 55- ja 65-tuumaisena. Tässä yhteydessä on syytä mainita, että esimerkiksi Sony ja LG tarjoavat nyt jopa 83-tuumaisia televisioita! Panasonicin olisi ehkä syytä miettiä myös isompia kokovaihtoehtoja, sillä näin hyvästä kuvanlaadusta nauttisi mielellään myös suuremmalta ruudulta. Jos kuitenkin nimenomaisesti etsii 55- tai 65-tuumaista televisiota äärimmäisen hyvällä kuvalla, on Panasonic JZ2000 ehdottomasti tämän hetken parhaita vaihtoehtoja.

Panasonic JZ2000: kalibrointi

JZ2000 calibration scaled 1 JZ2000 Autocal scaled 1 JZ2000 Gorm thumbs up scaled 1
<
>

Panasonic JZ2000 on suunnattu vaativille katsojille ja ammattilaisille, jotka tarvitsevat tarkkaa ja luotettavaa OLED-televisiota. JZ2000 tukee Calman Autocal -kalibrointiohjelmaa, jonka avulla saa mitattua ja mahdollisesti korjattua pieniä tai isompiakin väripoikkeamia ja harmaa-asteikkoa. Tosin ollaksemme rehellisiä, ei tällä kertaa korjattavaa tuntunut juuri olevan.

Käytimme alkuun Professional 1 -asetusta, jolle mittasimme deltapoikkeamaksi 0,8 harmaa-asteikolla ja SDR-väritoistolla 1. Varsin kunnollinen tulos, kun yleisesti hyväksytty poikkeama on delta 3,0. HDR-asetuksella tulokset olivat, jos mahdollista, vieläkin paremmat: 1,5 on harvinaisen hyvä. Panasonicin televisio on tehdasasetuksiltaan siis parempi kuin mihin yleensä pääsemme kalibroinnilla! Varmuuden vuoksi pitikin vielä tarkistaa, että asetukset palautettiin tehdasasetuksilleen, jotta varmistuimme siitä, ettei kuvaa oltu hienosäädetty ennen testiä.

Myös kirkkaus on erinomainen: mittasimme Pro-asetuksella 885 nitiä (10 %:n ikkunalla) ja 530 nitiä (25 %:n ikkunalla). Jos valitsee kirkkaimman dynaamisen asetuksen, nousee kirkkaus 1 300 nitiin, mutta se laskee nopeasti 800-900:aan. Tulos on samassa linjassa kilpailijoiden, kuten Sony XR-65A90J:n kanssa. Huomasimme selkeämmän taipumuksen kuvan väliaikaiseen palamiseen kuin mitä muistamme HZ2000-mallin kohdalla nähneemme. Tämä voi viitata siihen, että Panasonic on panostanut vähän vähemmän passiiviseen jäähdytykseen tämän vuoden mallissaan, joka myös painaa pari kiloa vähemmän kuin vuoden 2020 malli. Pieni askel taaksepäin siis, mutta tuskin mitään, mihin tavallisessa käytössä tulisi kiinnittäneeksi huomiota.

– Tämä on varmaan ensimmäinen kerta, kun mittaamme television, jota ei tarvitse kalibroida SDR- eikä HDR-asetuksella. Jos kotona ei ole jotenkin poikkeukselliset valaistusolosuhteet, ei oikeastaan ole mitään järkeä kalibroida ZH2000-televisiosta, toteaa kalibrointigurumme Gorm.

Kalibroinnin suoritti ProCalin Gorm Sørensen. Gorm on ISF- ja THX-sertifioitu kalibrointiasiantuntija, jolla on monen vuoden työkokemus TV/AV-puolelta, elokuvista ja yleisradiolähetyksistä.

Karakter
Panasonic JZ2000 (TX-65JZ2000E)
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Parhaat jättiruudut penkkiurheiluun, pelaamiseen ja leffailtoihin

EM-kisat tulevat – Oletko valmis?

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Ääni & Kuva
Scroll to Top