Ensisilmäys Ooi Karu 12G:n ryhdikkääseen savupiippuun paljastaa, että nyt ollaan aivan erityisen laitteen äärellä. Tätä pizzauunia voi nimittäin lämmittää hiilen ja kaasun lisäksi myös perinteiseen tapaan puulla. Ja sehän nostaa sekä pizzan maun uudelle tasolle että tunnelman kattoon!
Laatu-uuni
Kaasuadapteri on ostettava erikseen, mutta sen hankkimalla saakin tehtyä pizzaa kaikilla tavoilla sähköä lukuun ottamatta. Uuni on kooltaan varsin näppärä, ja rakenne vaikuttaa erittäin laadukkaalta, kuten Oonilta sopii odottaakin.
Uuni on pulverimaalattua terästä, ja siinä on lasiovi sekä taittuvat jalat. Puut tai hiilet laitetaan uunin perälle. Uunissa mahtuu paistamaan 12-tuumaisen pizzan, eli se on pienempi kuin muutoin hyvin samantyyppinen Karu 16 -malli. Sivulta löytyy lämpömittari, jota kannattaa pitää silmällä uunia lämmittäessä. Paistokiven lämpötila kannattaa silti aina tarkistaa infrapunamittarilla.
Kätevä käyttää
Tämän analogisemmaksi ei pizzauunin käyttö voi mennä: Puut sytytetään uunin takana olevassa metallikorissa ja odotetaan, että tuli lämmittää pizzakiven. Selvä homma. Savupiipun ilmamäärää voi säätää, mutta muuten lämpötila riippuu lähinnä siitä, millaista puuta polttaa, paljonko sitä on ja kuinka usein puita lisää.
Uuniin mahtuu vain hyvin pieniä puita, alle 15 cm pitkiä. Ne palavat nopeasti mutta myös syttyvät nopeasti. Testissä uunin lämpeneminen 430 asteeseen vei 27 minuuttia. Tule sammumisesta ei tarvitse huolehtia, sillä pienikin kipinä sytyttää ne, mutta jos haluaa saada lämmön nousemaan 500 asteeseen, vaatii se pientä harjoittelua.
Puilla lämmittäessä nopea jäähtyminen voi huolettaa, mutta Ooni Karu 12G pitää lämmön aika tasaisesti 420–460 asteessa, kunhan puita vain muistaa lisäillä tasaiseen tahtiin. Puu-uuni ei siis ole sen pelottavampi tai vaikeampi käyttää kuin muutkaan pizzauunit. Jos käyttää uunia usein, tekee kaasuadapteri käytöstä toki nopeampaa ja vakaampaa, mutta mikään välttämätön lisävaruste se ei ole.
Taivaallista pizzaa
Kun pizzan paistaa noin 450 asteessa, on Ooni Karu 12G -uunissa tehty pizza vertaansa vailla. Puu antaa pizzalle mietoa savuisuutta. Pohja paistuu kypsäksi, täytteet eivät pala ja reunat pullistuvat kuten kuuluukin. Pizzassa on juuri täydellinen, hieman karamellisoitu mutta raikas maku, jollaiseen hyvissä pizzerioissa törmää.
Paiston aikana pizzaa pitää käännellä pari kertaa, jotta se kypsyy tasaisesti, mutta parin kolmen minuutin kuluttua pohja on täplittynyt mustilla pilkuilla, kuten pitääkin.
Yhteenveto
Ooni Karu 12G in viehättävimpiä koskaan testaamiani pizzauuneja, joka tarjoaa herkullista pizzaa eikä käyttökään ole hankalaa. Pizza on melko helppo saada uuniin sisään ja ulos – tosin on vaikea sanoa, johtuuko se pizzakiven ylivertaisuudesta vai sattumoisin onnistuneesta taikinasta.
Ooni Karu 12G paistaa pohjan tasaisesti ja kypsentää täytteet polttamatta niitä. Uuni vaikuttaa kestävältä ja laadukkaalta.
Oonin uunin saa oikeasti kuumaksi, ja eron 370 ja 450 asteessa paistetussa pizzassa kyllä huomaa. Kuumemmalla paistettu pizza maistuu ”oikeammalta”. Jos siis haluaa paistaa pizzaa ulkosalla tunnelman vuoksi, on vaikea löytää parempaa vaihtoehtoa kuin Ooni Karu 12G.