Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ooni Karu 12G Multi-Fuel

Burn, baby, burn!

Jos haaveilee aidosta puu-uunipizzasta kotioloissa, ei homma voi hoitua helpommin ja viehättävämmin kuin Ooni Karu 12G -pizzauunilla.

/ 07.08.2024 - 07:04
Ooni Karu 12G Multi-Fuel

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Todella helppokäyttöinen. Aidot liekit luovat tunnelmaa. Hyvä muotoilu, tila on käytetty fiksusti. Tällä saa todella hyvät pizzat. Toimii puulla, hiilellä ja kaasulla.
  • Kaasuadapteri ostettava erikseen. Puita tai hiiliä ei mahdu kerralla paljon. Puutakin käyttäessä lämpötilaa on vaikea saada pysymään pitkään yli 450 asteessa.

Ensisilmäys Ooi Karu 12G:n ryhdikkääseen savupiippuun paljastaa, että nyt ollaan aivan erityisen laitteen äärellä. Tätä pizzauunia voi nimittäin lämmittää hiilen ja kaasun lisäksi myös perinteiseen tapaan puulla. Ja sehän nostaa sekä pizzan maun uudelle tasolle että tunnelman kattoon!

Anmeldelse pizzaovn
Söpöllä savupiipulla varustettu uuni ei vie liikaa tilaa. Kuva: Lasse Topr Hansen

Laatu-uuni

Kaasuadapteri on ostettava erikseen, mutta sen hankkimalla saakin tehtyä pizzaa kaikilla tavoilla sähköä lukuun ottamatta. Uuni on kooltaan varsin näppärä, ja rakenne vaikuttaa erittäin laadukkaalta, kuten Oonilta sopii odottaakin.

Uuni on pulverimaalattua terästä, ja siinä on lasiovi sekä taittuvat jalat. Puut tai hiilet laitetaan uunin perälle. Uunissa mahtuu paistamaan 12-tuumaisen pizzan, eli se on pienempi kuin muutoin hyvin samantyyppinen Karu 16 -malli. Sivulta löytyy lämpömittari, jota kannattaa pitää silmällä uunia lämmittäessä. Paistokiven lämpötila kannattaa silti aina tarkistaa infrapunamittarilla.

OoniKaru2 OoniKaru3 OoniKaru4
<
>
Kuva: Lasse Torp Hansen

Kätevä käyttää

Tämän analogisemmaksi ei pizzauunin käyttö voi mennä: Puut sytytetään uunin takana olevassa metallikorissa ja odotetaan, että tuli lämmittää pizzakiven. Selvä homma. Savupiipun ilmamäärää voi säätää, mutta muuten lämpötila riippuu lähinnä siitä, millaista puuta polttaa, paljonko sitä on ja kuinka usein puita lisää.

Uuniin mahtuu vain hyvin pieniä puita, alle 15 cm pitkiä. Ne palavat nopeasti mutta myös syttyvät nopeasti. Testissä uunin lämpeneminen 430 asteeseen vei 27 minuuttia. Tule sammumisesta ei tarvitse huolehtia, sillä pienikin kipinä sytyttää ne, mutta jos haluaa saada lämmön nousemaan 500 asteeseen, vaatii se pientä harjoittelua.

Puilla lämmittäessä nopea jäähtyminen voi huolettaa, mutta Ooni Karu 12G pitää lämmön aika tasaisesti 420–460 asteessa, kunhan puita vain muistaa lisäillä tasaiseen tahtiin. Puu-uuni ei siis ole sen pelottavampi tai vaikeampi käyttää kuin muutkaan pizzauunit. Jos käyttää uunia usein, tekee kaasuadapteri käytöstä toki nopeampaa ja vakaampaa, mutta mikään välttämätön lisävaruste se ei ole.

OoniKaru6 OoniKaru5
<
>
Koria ei saa täyttää yli, jotta kekäleet eivät tipu uunin puolelle. Kuva: Lasse Torp Hansen

Taivaallista pizzaa

Kun pizzan paistaa noin 450 asteessa, on Ooni Karu 12G -uunissa tehty pizza vertaansa vailla. Puu antaa pizzalle mietoa savuisuutta. Pohja paistuu kypsäksi, täytteet eivät pala ja reunat pullistuvat kuten kuuluukin. Pizzassa on juuri täydellinen, hieman karamellisoitu mutta raikas maku, jollaiseen hyvissä pizzerioissa törmää.

Paiston aikana pizzaa pitää käännellä pari kertaa, jotta se kypsyy tasaisesti, mutta parin kolmen minuutin kuluttua pohja on täplittynyt mustilla pilkuilla, kuten pitääkin.

OoniKaru7 OoniKaru8 OoniKaru9 OoniKaru10
<
>
Kun pizzaa kääntää noin 30 sekunnin välein, se paistuu tasaisesti. Kuva: Lasse Torp Hansen

Yhteenveto

Ooni Karu 12G in viehättävimpiä koskaan testaamiani pizzauuneja, joka tarjoaa herkullista pizzaa eikä käyttökään ole hankalaa. Pizza on melko helppo saada uuniin sisään ja ulos – tosin on vaikea sanoa, johtuuko se pizzakiven ylivertaisuudesta vai sattumoisin onnistuneesta taikinasta.

Ooni Karu 12G paistaa pohjan tasaisesti ja kypsentää täytteet polttamatta niitä. Uuni vaikuttaa kestävältä ja laadukkaalta.

Oonin uunin saa oikeasti kuumaksi, ja eron 370 ja 450 asteessa paistetussa pizzassa kyllä huomaa. Kuumemmalla paistettu pizza maistuu ”oikeammalta”. Jos siis haluaa paistaa pizzaa ulkosalla tunnelman vuoksi, on vaikea löytää parempaa vaihtoehtoa kuin Ooni Karu 12G.

Karakter
Ooni Karu 12G Multi-Fuel
Premium

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Valoshow makuuhuoneessa

Valaisimista kameroihin

Johdonmukaisesti johdotonta

Jääkaappi ruokahävikkiä vastaan

Juhlavalot – myös arkeen

Pyykkikunkku

Isän suosikki

Mielenrauhaa Yalen murtohälyttimellä

Langatonta lämpötilanhallintaa

Apua ikkunanpesuun

Tehokas siivousrobotti

Burn, baby, burn!

Ääni & Kuva
Scroll to Top