Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung S95D (TQ65S95D)

Hyvästit heijastuksille!

Samsungin uusi OLED-lippulaiva tarjoaa hämmästyttäviä visuaalisia elämyksiä – ja lähes täysin ilman heijastuksia.

/ 08.05.2024 - 08:00
Samsung S95D (TQ65S95D)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Samsung S95D tarjoaa loistavaa kontrastia ja värintoistoa lähes täysin heijastamattomalta ruudulta. Design on upeaa ja äänentoisto erinomaista.
  • Mattapinnalla on sivuvaikutuksensa huoneen valaistusolosuhteista riippuen. Ei Dolby Vision -tukea.

S95D on Samsungin paras OLED-malli vuodelle 2024, ja sen kyllä näkee, kuulee ja tuntee.  Tässä ei ole mitään jätetty sattuman varaan.

Vuoden 2023 huippumalli S95C on erittäin kova tv. Sen seuraaja S95D on nyt valmiina kisaan päivitettyine QD-OLED-paneeleineen ja älykkäämpine AI-videoprosessoreineen.

S95D_003_L Perspective_Graphite Black S95D_001_Front_Graphite Black S95D_002_R Perspective_Graphite Black S95D_004_R Side_Graphite Black S95D_005_Detail_Graphite Black
<
>
Samsung S95D. Kuva: Samsung

Samsung S95D – design

Tämän vuoden huippumalli on pääosin muotoilultaan kuten viimevuotinenkin malli, mutta erojakin on. Tärkeimpänä on näytön supermattapinta, joka kiinnittää huomiomme heti, kun saamme television purettua pakkauksestaan.

S95D on suojattu muovikalvolla kuljetusta varten, mutta kun  vedämme sen irti, tuntuu kuin tuijottaisi mustaan aukkoon. Silmien on vaikea tarkentaa, sillä ei ole mitään, mihin tarkentaa. Supermatta pinta imee lähes kaiken valon. Vieressä oleva LG näyttää melko kiiltävältä Samsungiin verrattuna, ja sen pinnalla näkyy selviä heijastuksia.

Näytön runko on tyylikkäimpiä näkemiämme. Samsungin OLED-tv on vain 1,1 cm paksu – alle puolet siitä, mitä LG: kilpailija. Miten tämä on edes mahdollista?

Salaisuus on jälleen Samsungin erillisessä Slim One Connect -liitäntälaatikossa, joka sisältää virtalähteen, elektroniikan ja liitännät. Näin ruutu saa olla niin litteä kuin haluaa eikä mikään törrötä seinältä. Liitäntälaatikon voi sijoittaa esimerkiksi tv:n jalan taakse tai kaappiin. Jälkimmäinen näyttää tietysti erityisen siistiltä, jos tv:n ripustaa seinälle. Tarkoitusta varten tv:n mukana toimitetaan pidempi kaapeli, joka on kuitenkin laitteen virrankulutuksen vuoksi melko paksu.

S95D A scaled 2
Samsung S95D. Kuva: Samsung

Samsung S95D – käyttö ja ominaisuudet

Samsung pitäytyy edelleen omassa käyttöjärjestelmässään ja käyttöliittymässään. Tizen OS on kuitenkin saanut pienen päivityksen tähän vuoteen. Päävalikko on selkeämpi näyttäen, montako sovellusta ja palvelua on käytössä, ja pidämme ominaisuudesta, jossa asetukset saa popup-tyyppisesti näytölle sen sijaan, että tarvitsisi selata lukuisia valikoita sinne päästäkseen. Sovellusvalikoima on moitteeton, kuten yleensäkin, ja Samsung TV+ tarjoaa monta ilmaista kanavaa. Kiinnostaisiko vaikkapa Baywatch?

Samsung on myös pitänyt huolen pelaajista. Tarjolla on neljä täyden kaistan HDMI-sisääntuloa. OLED-paneeli jaksaa pyörittää pelejä 144 Hz:n nopeudella, ja erillisestä Game Bar -valikosta löytyvät kaikki pelaamisen kannalta oleelliset asetukset.

Samsung tukee hyvin eri formaatteja, mutta ei edelleenkään Dolby Visionin HDR-formaattia, joka olisi eduksi pelatessa sekä elokuvia ja sarjoja katsoessa. Tv tukee kuitenkin Dolby Atmos -ääntä sekä kaiutinjärjestelmänsä että HDMI eARC -liitäntänsä kautta.

Samsung S95D vs LG OLED G4 (17) Samsung S95D vs LG OLED G4 (14) Samsung S95D vs LG OLED G4 (10)
<
>
Samsungin erillinen Slim One Connect Box on älykäs ratkaisu, jonka avulla liitännät saa erilleen televisiosta vaikkapa kaappiin tai kuten kuvassa, jalustan taakse piiloon. Kuva: Audun Hage

Mittaukset

Mittauksistamme näkyi, että sekä LG OLED G4 että Samsung S95D ovat ilman kalibrointiakin eli tehdasasetuksillaan hyvin tarkkoja värintoiston ja mustavalkokuvan suhteen. Kummassakin deltapoikkeama on alle 3 eli vähemmän kuin ihmissilmä normaalisti erottaa. LG on erityisen hyvä SDR-tilassa, kun taas Samsung S95D oli parempi HDR-tilassa, jossa poikkeamat värintoistolla ja mustavalkokuvalla olivat erittäin pieniä. LG taas on kirkkaudeltaan ja kontrastiltaan hieman vahvempi.

LG:n hieman suuremmat poikkeamat johtuvat sinisen värin voimakkuudesta, jota voi kuitenkin helposti tasata Calman-kalibroinnilla. Samsungilla tarvetta kalibrointiin ei ole, sillä se on jo valmiiksi niin erinomainen.

Mittaukset LG OLED65G4 Samsung TQ65S95D
Värintoisto SDR (dE) 1,2 1,6
Mustavalko SDR (dE) 0,6 1
Värintoisto HDR (dE) 2,4 1,9
Mustavalko HDR (dE) 2,4 1,5
Kirkkaus (HDR)
10 % 1621 nitiä 1531 nitiä
100 % 249 nitiä 296 nitiä
Kontrasti (SDR) 37613:1 10190:1
Kontrasti (HDR) 53678:1 39733:1

Kuvanlaatu

Ensivaikutelma kuvanlaadusta on, että uusi Glare Free -paneeli tuo katseluun erikoisen ja kiehtovan efektin. Suurin osa televisioruuduista on melko kiiltäviä, mutta Samsungin näyttö ei heijastele ympäristöä melkein lainkaan, vaikka huoneessa olisi valoja ja ikkunoita. Jopa lähietäisyydeltä osoitettu puhelimen taskulamppu katoaa näkyvistä! Paneeli on siis äärimmäisen puhdas ja vailla visuaalisia häiriötekijöitä – vain kuva loistaa.

Mattapinnalla on tosin sivuvaikutuksensa. Koska kiiltoa ei ole, myös osa mustan syvyydestä menetetään. Kun valoa tulee television sivuilta, kuva muuttuu hieman haaleammaksi ja harmaammaksi.

Kun katsoo Samsung S95D:tä ja LG OLED G4:ää vierekkäin valoisassa huoneessa, on LG selvästi mustaltaan syvempi ja kuva hieman kiiltävämpi. Samsung tuntuu sen rinnalla toisinaan latteammalta ja menettää joitakin tummien kohtauksien vivahteista.

Toisinaan Samsung taas näyttää puhtaammalta ja terävämmältä mattapintansa ansiosta. Kun valot sammuttaa, ei mustassa juuri ole eroa. Tämä tuo Samsungille merkittävää etua etenkin tiloissa, joissa sohvan takana on valoja tai ikkuna. Kannattaa siis harkita televisiota oman kodin valaistusolosuhteiden mukaan.

Mattapinta vaikuttaisi olevan vähemmän herkkä rasvatahroille. LG:n ruudulla sormenjäljet näkyvät selvemmin…

Samsung S95D vs LG OLED G4 (6) Samsung S95D vs LG OLED G4 (7) P1040079
<
>
Tämä kuva näyttää hyvin, miltä ruudut näyttävät hämärässä huoneessa, kun valonlähde on sohvan takana. Kuva: Audun Hage

Terävä kuva

Kuvanlaatu ilahduttaa välittömästi. S95D on kuvaltaan erittäin terävä ja kontrastiltaan kylläinen. Syvyysvaikutelma on melkein kolmiulotteinen, mikä johtunee Samsungin tehokkaasta AI-kuvankäsittelystä. HDR-formaatin 4K-resoluutio näyttää todella hyvältä erinomaisen kirkkauden ja kontrastin ansiosta. Kuvanlaatu vakuuttaa kuitenkin myös ilman HDR:ää.

Videoprosessori suoriutuu loistavasti erilaisten videomateriaalien skaalauksesta. Jopa vanhat Blu-ray-elokuvamme näyttävät 4K-laatuisilta. Sahalaitoja tai muutakaan kohinaa ei juuri ole, mutta kuva ei tunnu kuitenkaan keinotekoisen käsitellyltä. S95D pitää kuvan mukavan terävänä myös nopeiden liikkeiden toistossa.

Perinteisesti QD-OLED-ruutujen värintoisto on ollut erinomaista. S95D ei ole poikkeus: värit ovat runsaat ja vivahteikkaat sekä erittäin tarkat. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että LG on onnistunut vielä hiukan paremmin, sillä MLA OLED -ruudun värintoisto on myös erittäin vaikuttavaa.

Kumpikin OLED-televisio on suorituskyvyltään aivan erinomainen eikä kummankaan valinnalla voi epäonnistua. Kuvanlaadultaan LG vie vähän pidemmän korren tietyissä valaistusolosuhteissa hiukan paremman kontrastin ja syvemmän mustan ansiosta. Samsung toisaalta lienee monissa tilanteissa käytännöllisempi valinta.

Samsung S95D vs LG OLED G4 3 scaled 2
Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Samsungin tv on paksuudeltaan vain puolet LG:n mallista, mutta sitä ei äänestä uskoisi.  Samsung S95D on nimittäin äänentoistoltaan täyteläisempi ja vahvempi kuin LG OLED G4, mikä on useiden melko isojen kaiutinelementtien ansiota. Ne luovat yhdessä todella suuren, laajan ja selkeän äänikuvan.

Laulu toistuu kirkkaasti, ja musiikissa ja ääniefekteissä on hyvää täyteläisyyttä. Jos on pakko, ilman soundbariakin siis pärjää – mutta tietysti ääni on vielä parempi, jos televisioon yhdistää soundbarin. Silloin pääsee hyödyntämään Q Symphony -toimintoa, joka yhdistää tv:n kaiuttimet työskentelemään saumattomasti soundbarin kanssa. Testasimme toimintoa Samsungin uusimman soundbarin HW-Q995D:n kanssa ja täytyy myöntää, että efekti on todella cool.

Yhteenveto: Samsung S95D

Samsung on päivittänyt huippuluokan OLED-mallinsa vuoteen 2024 uudella paneelilla ja tehokkaammalla videoprosessorilla. Televisio on todella tyylikäs ja suorituskykyinen.

Etenkin litteä design ja helppokäyttöisyys ihastuttavat. Supermattapintainen paneeli tekee kuvasta hienon ja heijastelemattoman. Kilpailu highend-luokassa on kovaa ja kuvanlaatu häviää karvan verran LG OLED G4:lle, mutta Samsung S95D on silti parhaita 2024 testaamiamme OLED-televisioita.

 

Karakter
Samsung S95D (TQ65S95D)
High End

Myös tässä testissä

LG OLED G4 (OLED65G4)

Kaikkein paras OLED-televisio

LG:n tämän vuoden huippumalli OLED G4 on saanut pari päivitystä, joiden ansiosta se on aivan ilmiömäinen televisio – mahdollisesti paras koskaan näkemämme.

LG G4 on loistava televisio, jonka kuvanlaatu on upea, liitännät ja formaattien tuki erinomaiset ja muotoilu litteää ja tyylikästä.
Ääni on melko ohut ja kaipaa soundbarin apua.
Lue koko testi
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top