Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Nikon D780

Nikonin paras yleisjärkkäri

Ei tarvitse olla analogiaikaan jämähtänyt jäärä arvostaakseen tätä Nikonin peilillistä järjestelmäkameraa.

/ 05.03.2020 - 20:37
Nikon D780

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Upea laatu still-kuvissa ja veitsenterävä 4K-video. Täydellisen ergonominen, laaja etsin, mieletön akunkesto, säänkestävä kuori ja kosketusnäyttö. Mahtava peilijärkkäri yleiskuvaamiseen.
  • Kalliimpi kuin Nikon Z6. Keskinkertainen kuvausnopeus. Ei kuvanvakainta tai pystykahvaa. Ohjaustikku/kosketusfokusointi puuttuu.

Kukapa olisi arvannut, että peilittömät järjestelmäkamerat raivaisivat uutta elämää myös peilillisten järkkäreiden maailmaan? Moni on huomannut, että perinteisten peilikameroiden edut peilittömiin verrattuna ovat kuitenkin huomattavat.

Nikon on huomannut saman D780-mallillaan, joka on perinteisen tyylin peilikamera, jonka teknologiasta suuri osa on kuitenkin lainattu peilittömästä Nikon Z6 -mallista.

Tämä on erinomainen uutinen etenkin, jos kotoa löytyy jo Nikonin kamera, jonka objektiivit sopivat yhteen. Monille kuvaajille järjestelmän vaihtaminen tuntuu järjettömältä, valmistajasta puhumattakaan. Vaikka kamerarungot vanhenevat jossain vaiheessa, voi objektiiveja käyttää aina vain uusissa malleissa.

Uusi kuvakenno 4K-videolla

Nikon siis uskoo, että D780:n tyyppiselle kameralle on kysyntää. Se on jatkoa neljä vuotta vanhalle D750-mallille, ja on monella tapaa kuten edeltäjänsä mutta päivitetyllä tekniikalla.

Molemmissa on täysformaatin 24 x 36 mm kuva-alue, optinen etsin ja 24 megapikselin kenno.

Design on pysynyt jokseenkin samana, mutta D780:ssa on korkeampi kuvanopeus, paljon tarkempi autofokus, 4K-video, kosketusnäyttö ja mahdollisuus käyttää täyttä 900 sekunnin valotusaikaa (15 minuuttia) ja 1/8000 suljinnopeutta. Muutaman mainitakseni.

Nikon D780 grip scaled 1
Nikon on tehnyt sijoitteluun muutamia parannuksia.

Taustavalaistu 24 Mp:n kennossa on tarkennuspisteitä D750:n tapaan ja samat 273 hybriditarkennuspistettä, jotka olivat Nikon Z6 -mallissa.

Eikä siinä vielä kaikki: kuvanopeus on kasvanut 7 kuvaan sekunnissa, ja on hiljaisella asetuksella ja livenäkymällä 12 fps, eli silloin, kun näyttöä käyttää etsimenä. Kosketusnäytössä on kaksi kertaa enemmän pikseleitä ja on D750:n tapaan käännettävissä kahteen suuntaan.

D780:ssa on myös 4K-videokuvaus UHD-laadulla koko kuva-alueen osalta (ilman rajausta) HLG:llä, N-Logilla ja 10-bittisellä videolla, jonka saa ulkoiseen soittimeen HDMI-ulostulon kautta.

Entä akunkesto sitten? Virtaa riittää 2 260 kuvan ottamiseen – usein enempäänkin, ainakin meidän kokemuksemme mukaan.

Hyvä ergonomia

Kun Nikonin ottaa käteen, tuntuu kuin tapaisi vanhan ystävän. Parissa sekunnissa kaikki on niin kuin pitääkin. Napit, vääntimet, asetukset ja kädensijat ovat Nikonin peilikameroille tutuilla paikoillaan.

Nikon D780 SD scaled 1
Kaksoiskorttipaikka SD-muistille.

D750-mallin nouseva salamavalo ei ole toistu uudessa D780-mallissa, Info-nappi ja i-nappi ovat vaihtaneet paikkaa takapuolella, video/still-kuvauskytkin ja Live View -nappi on siirretty etsimen viereen, valomittarikytkin on vaihtanut paikkaa ISO-napin kanssa ja niin edelleen. Vihdoin on saatu myös automaattikohdennusta tarjoava AF-ON-nappi. Pieniä muutoksia, mutta parempaan päin.

Kädensija on riittävän suuri, jotta kamera pysyy tukevasti hanskassa, mutta pystysijaa ei ole tarjolla kuten D750-mallissa. Se voi haitata luontokuvaajia, joiden tarvitsee pitää jostakin kiinni pystykuvia otettaessa.

D780 on suurempi kuin Z6 ja Z7, mikä on miinus pientä ja kevyttä lomakameraa etsiville, mutta plussaa tukevaa otetta ja hyvää tasapainoa kaipaaville pitkien teleobjektiivien käyttäjille.

Nikon D780 ports scaled 1
Kaikki tarvittava yhdessä paikassa.

D780 on paljon paremmin varusteltu videokuvaamiseen kuin mikään muu Nikonin peilikamera. Niinpä hääkuvaaja saa tehtyä kaiken yhdellä kameralla: videot voi tallentaa yhdelle muistikortille ja still-kuvat toiselle, mikrofonin ja kuulokkeet kytkeä kylkeen ja käyttää kaikkeen yhteensopivia, jo valmiiksi omistamiaan Nikonin objektiiveja. Jopa Nikkor D -sarjan objektiivit käyvät tähän, jos sellaisia sattuu lojumaan jossakin.

Kustomointimahdollisuuksia ja ohjelmointivaihtoehtoja on tarjolla enemmän kuin tälle palstalle mahtuu kirjoittamaan. Etualan napit voi ohjelmoida, säätöpyörästä saa kaksi esiasetusta päälle ja valikoista voi muokata vielä lisää ominaisuuksia.

Nikon D780 bak scaled 1
Kääntyvä kosketusnäyttö on kiva, mutta jäimme kaipaamaan myös kosketustarkennusta.

Kuvanopeus ja autofokus

Kameran perinteinen etsin, joka on täydellinen niin hääparin kuin taaperon muotokuvaamiseen, toimii tarkoituksenmukaisesti vain silloin, kun Live View on päällä. Se ei ole yhtä tarkka kuin Sony a7 III:ssa, mutta paras peilijärkkärillä testaamamme.

Mikään urheilukamera ei ole kyseessä, vaikka kuvausnopeus Live View’ssä on 12 fps. Maisemakuvaajat taas suosinevat Nikonin D850- tai peilitöntä Z7-mallia, joka tarjoaa vielä parempaa resoluutiota yksityiskohtiin.

Nikon D780 Snapbridge
Snapbridge-sovellus suoriutuu kameran syytämistä jatkuvista latauksista, raakatiedostot mukaan lukien.

D780 on hyvä kompromissi. Se on riittävän nopea kaikkeen muuhun, ja uusi automaattitarkennusmoduuli on tehnyt kameran fokuksen seuraamisesta tarkempaa ja nopeampaa.

Kuvaaja voi aktivoida fokusasetuksen painamalla nappia kameran kyljestä ja vierittämällä haluttuun asetukseen, joka näkyy näytöillä kameran takana ja päällä.

Kamerassa ei ikävä kyllä ole ohjaustikkua eikä kosketustoimintoa, jolla voisi valita tarkennuspisteen. On vain luotettava siihen, että on valinnut oikean fokusasetuksen. Jatkuva autofokus tosin on salamannopea ja kuvanopeus riittää tarkkojen kuvien ottamiseen myös liikkuvista kohteista.

Kuvanlaatu

Nikon D780 sopii hyvin myös konserttien kuvaamiseen. Silloin hiljainen asetus on kätevä. Autofokus on hyvin herkkä, -6 Ev, ja kamera yltää poikkeukselliseen kuvanlaatuun myös korkeilla ISO-luvuilla. ISO 3200 ja 6400 eivät tuota ongelmia edes JPEG-tiedostoille, jotka eivät muutu inhottavan rakeisiksi ennen kuin päästään ISO 12800 -lukemiin.

Nikon D780 sample II scaled 1
8 sekunnin valotus ISO-luvulla 1600 tuottaa tuskin havaittavaa kohinaa.

Jo kuvaa raakatiedostoja, voi valita 12- tai 14-bittisten pakkaamattomien raakatiedostojen välillä. Ne tarjoavat paljon työskentelymahdollisuuksia jälkikäsittelyyn. Dynamiikat ovat harvinaisen hyvät ja raakatiedostoista saa todella puhtaita ja yksityiskohtaisia kuvia.

Värintoisto on ehkäpä parasta näkemäämme peilijärkkäriltä erittäin pitkään aikaan. Raakaformaatin muotokuvat toistuvat vivahteikkain ihonsävyin ja hienostunein värisiirtymin. Myös JPEG-kuvat ovat aivan käyttökelpoisia, joskin niissä kohinaa vaimennetaan vähän liian aggressiivisesti korkeiden ISO-arvojen kohdalla normaaliasetuksella.

Nikon D780 sample scaled 1
Loistavat dynamiikat tarjoavat kuvaajalle paljon mahdollisuuksia.

Kuvanlaatu ei ole siis vain äärimmäisen hyvä, vaan paljon parempi kuin D750-mallissa, ja videoiden laatu on tietysti ihan eri tasolla D780-mallissa. 4K tarjoaa paitsi terävämpää kuvaa ja enemmän yksityiskohtia, mutta myös hienompaa kontrastia ja väridynamiikkaa. Toskuvaaja voi kytkeä mukaan ulkoisen soittimen 10-bittiselle videolle, jossa on N-Log värimäärittelyyn.

Kuvatessa voi käyttää elektronista vakausta pienellä 1,1-kertaisella rajauksella, joka on aivan hyväksyttävä, sillä kamerassa ei ole sisäänrakennettua mekaanista kuvanvakainta.

Clacier Iceland 02 20 D780 scaled 1
D780 on erinomainen maisemakuvaukseen.

D780:ssa on niin paljon rakastettavaa. Nikonin kaikki peilijärkkärit on tehty täydellisyyttä tavoitellen, mutta kauneusvirheiltäkään ei voi välttyä. Hinta esimerkiksi on aika pelottava. Se ei ole kaukana Nikon Z7-mallista, ja Z6 on paljon halvempi kuin D780.

Johtopäätökset

Uutta järjestelmäkameraa etsivälle on tarjolla paljon vaihtoehtoja. Ei ole vaikeaa löytää kameraa, joka on toista parempi jossakin, ja Nikonin uusi Z-sarja, Sonyn a-sarja, MikroFourThirds ja Fujifilmin X System tarjoavat hienoja kameroita erilaisiin tarpeisiin. Jos kaipaa uutta ja parempaa täysformaatin peilikamerarunkoa, joka sopisi olemassa oleviin Nikonin objektiiveihin, on D780 siihenkin sopiva valinta. Se pystyy aika lailla kaikkeen ja tällaisena yleiskamerana se on luokassaan ylivoimainen.

Nikon D780 scaled 1

Karakter
Nikon D780
Premium
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Terävämpiä kuvia liikkuvista kohteista

Aidosti ajaton kamera

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Paras ammattilaiskamera

Ammattikuvaajan puhelin

Nikonin nostalgiakamera

Poikkeuksellisen hyvä normaaliobjektiivi

Ääni & Kuva
Scroll to Top