Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Erityisen vakaa kotiverkko

Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!

/ 19.02.2021 - 13:03
Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Vakaa, erittäin hyvät nopeudet, erinomainen peitto. Käyttäjäystävällinen asennus. Kaksi Ethernet-porttia satelliitissa.
  • Ei erityistä moitittavaa.

Tökkiikö kuva, kun kaikki perheenjäsenet katselevat Netflixiä omilla laitteillaan? Pitääkö videopalaverissa heikentää videonlaatua, kun joku muu perheessä haluaa samaan aikaan striimata jalkapalloa?

Kaikkien työskennellessä kotona on helppo huomata verkon puutteet. Nettipalveluntarjoajan toimittama pieni reititin ei yleensä vastaa nykypäivän vaatimuksia kaistan ja verkon vakauden suhteen. Ja mikä ärsyttävintä: työt tökkivät.

En usko olevani mitenkään poikkeuksellinen, kun meillä kotona verkko on jatkuvassa käytössä. Kännykät, tabletit, kannettavat, langattomat tulostimet, televisiot, erilaiset verkkosoittimet ja langattomat kaiuttimet ovat lähes koko ajan jonkun perheenjäsenen käytössä. Meillä on lisäksi älykäs ovikello, robotti-imuri, automaattiset kaihtimet ja moottoroitu autotallinovi. Ja kohta varmaan kokonaisuus kasvaa älykkäillä kosteusmittareilla, palovaroittimilla ja kaukolämmöllä. On siis välttämätöntä, että laitteet kommunikoivat keskenään, ja että verkko toimii!

Ennen: nopeus oli ainoa kriteeri

Olen jo monta vuotta nauttinut kotona nopeasta verkosta, käytännöllisyyden kustannuksella. Meillä on jokaisessa kerroksessa nopea reititin, joka tarjoaa vakaat yhteydet, mutta haittapuolena on, että joka kerran siirtyessäni kerroksesta toiseen, pitää kännykästä valita manuaalisesti eri verkko. Älykodissa kaikkien laitteiden pitäisi toimia helposti samassa verkossa.

Netgear Orbi RBK752 AX4200 lifestyle(3)
Netgear Orbi AX4200 koostuu isosta reitittimestä ja satelliitista, mutta miellyttävän kurvikkaan muotoilun ansiosta niitä kehtaa pitää esillä. Kuva: Netgear

Nyt: mesh on välttämätön

Jos on yhtään isompi koti ja tarvitsee enemmän kuin yhden reitittimen hyvän kattavuuden saamiseksi, on mesh-verkko välttämätön älyteknologian toimimiseksi. Mesh-verkko koostuu useista satelliiteista, jotka sijoitellaan heikon verkkopeiton alueille. Näin kaikki kotiverkkoon liitetyt laitteet toimivat samassa verkossa, vaikka ne olisivatkin eri satelliittien alueilla.

Google Nest Wi-Fi on hyvä harjoitteluversio. AC-verkko (tavallinen Wi-Fi 5) tarjoaa yleensä noin 100 Mbit/s -nopeudet 5 GHz-kaistalla. Googlen etu on sen edullisuus, ja muihin halpoihin malleihin verrattuna paljon vakaampi yhteys.

Pidä kotirauha yllä – hanki nopeampi verkko

Minulla on käytössä salamannopea 1 Gbit/s:n valokuitu, joka tuntuu menevän vähän hukkaan, kun yleensä käytössä on vain kymmenesosa nopeudesta langattomassa käytössä. Niinpä odotinkin malttamattomana päästessäni testaamaan ensimmäistä mesh-verkkoa Wi-Fi 6 (AX)-yhteydellä. Se toimii eri tavalla kuin vanhat systeemit, eli lähettää ja vastaanottaa dataa reitittimen ja satelliitit välillä. Paitsi että Wi-Fi 6 tekee sen kanssa yhteensopivista laitteista nopeita, se tarjoaa vakaan yhteyden myös vanhempiin laitteisiin. Kaikilla nopea netti ja rauha talossa!

Nighthawk – varaa parantaa

Minulla oli suuret odotukset edullisimmalle Wi-Fi 6 -reitittimelle eli Netgearin Nighthawk-malliston meshille. Nighthawk on Netgearin alamerkki pelaamiseen tarkoitetuille reitittimille, joten kaikki mallit ovat mustia ja kovin katu-uskottavia.

Sain testiin Nighthawk MK63 (AX1800):n, joka koostuu reitittimestä ja kahdesta satelliitista, ja vaikka se onnistuikin monessa, olin pettynyt nopeuksiin. Jos käy tuuri ja reitittimen läheisyydessä on hyvä peitto, voivat nopeudet olla hyviä, mutta vain yhden satelliitin katteessa oleva verkko heikentää nopeuksia huomattavasti. Yleensä olen saanut noin 100 Mbit/s, -nopeuksia, kuta kuinkin samoja kuin Googlen AC-verkolla.

Pahinta Nighthawkissa on kuitenkin yhteys Google-tuotteiden kanssa. Chromecastin tai Google Nest -kaiuttimen liittäminen verkkoon oli vaikeaa, ja sekosin jo laskuissa siitä, kuinka monta kertaa jouduin käynnistämään laitteet uudelleen.

Netgear Orbi AX4200 RBK752 Netgear Orbi AX4200 RBK752(3) Netgear Orbi AX4200 RBK752(2)
<
>
Orbi AX4200 / RBK752. Kuva: Netgear

Orbi tulee hätiin

En ollut siis ollenkaan varma, olisiko saman valmistajan Orbi mitenkään parempi. Ilokseni voin sanoa, että kyllä se on. Paljon parempi.

Itse yhdistäminen verkkoon sujuu näppärästi. Ensin ladataan Orbi-sovellus, sitten yhdistetään pääreititin valokuituvastaanottimeen tai olemassa olevaan reitittimeen (voi vaatia Orbin asettamisen AP-asetukselle), jonka jälkeen käynnistetään kotiverkko uudelleen. Lopuksi skannataan Orbin pohjasta löytyvä QR-koodi, sijoitetaan satelliitti haluttuun paikkaan ja skannataan siitäkin QR-koodi. Valmis! Nyt mesh-verkko on käytössä. Periaatteessa.

Sisäisesti tehokas

Orbi AX4200:sta on erilaisia versiota, joista sain testiin yhdestä reitittimestä ja yhdestä satelliitista koostuvan RBK752-mallin. On myös kahden satelliitin RBK753-versio, ja satelliitteja voi ostaa myöhemmin lisääkin.

Kyseinen mesh-järjestelmä on tehokkaampi kuin Nighthawk AX1800, ja siinä on kuusi antenni kummankin yksikön sisällä – toisin kuin Nighthawkissa, jossa on vain neljä. Niinpä AX4200:lla on parempi kattavuus, ja vaikka asun kolmessa kerroksessa, riittävät kaksi Orbi-yksikköä (reititin + satelliitti) kattamaan koko kodin netin hyvin, kun taas Nighthawkin (MK63) kohdalla tarvittiin kolme. Yksiköt on syytä sijoittaa johonkin näkyville eikä esimerkiksi kaappiin, jotta signaali pääsee kulkemaan mahdollisimman esteettä. 

Netgear Orbi AX4200 RBS750 satellite
Orbi AX4200-meshin satelliitissa on kaksi Ethernet-porttia langallisten laitteiden kytkemiseen. Kuva: Netgear

Ethernet

AX4200 tarjoaa joustavuutta Ethernet-porttien muodossa: reitittimessä on kolme, satelliitissa kaksi. Näin langallisten laitteiden kytkeminen on helppoa. Kun sijoitin satelliitin kotitoimistooni ja liitin siihen tietokoneeni piuhalla, sain irti jopa gigabitti-luokan nopeuksia!

Orbi Mesh m wifi fra node
Kun tietokone on samassa huoneessa Netgear Orbi AX4200 -satelliitin kanssa, saimme nopeudeksi noin 650 Mbit/s.

Asetukset

Jos haluaa hienosäätää verkkoa, se kannattaa tehdä selaimella. Sieltä valitaan, haluaako reitittimen toimivan pelkkänä reitittimenä vai tuloporttina (”AP mode”). Valitse jälkimmäinen, mikäli verkko heittelee, kun se kytketään talon toiseen reitittimeen. Samalla voi valita myös salasanan, jos haluaa luoda vierasverkon, lähettää tietoa toista kanaalia pitkin tai vahvistaa tai heikentää signaalia.

Aina ei esimerkiksi kannata siirtää dataa vahvimmalla signaalilla, jos satelliitit ovat liian lähellä toisiaan ja voivat häiritä toisiaan. Mutta ei hätää, yleensä kaikki toimii mallikkaasti, vaikka ei koskaan koskisi näihin asetuksiin.

Orbi Mesh m wifi fra router i rom ved siden av
Orbi AX4200-satelliitin viereisessä huoneessa mittasimme langattomaksi nopeudeksi noin 600 Mbit/s.

Orbi käytössä

Ensivaikutelma Orbi-verkosta oli todella erilainen kuin Nighthawkilla. Kaikki toimi kuin rasvattuna heti alusta alkaen ja sen jälkeenkin. Olen käyttänyt sitä nyt reilut neljä kuukautta, ja kolmekerroksisesta talosta ja kahdesta mesh-yksiköstä huolimatta ei netin peitosta ole tarvinnut huolehtia. Totta kai netti on nopein laitteen läheisyydessä (reitittimen ja satelliitin nopeudessa ja peitossa ei ole eroja), mutta nopeudet eivät koskaan tipu alle 200 Mbit/s. Käytännössä siis Orbi on tuplasti nopeampi kuin edullisempi Nighthawk-järjestelmä, ja huomattavasti vakaampi. Minun ei ole tarvinnut buutata systeemiä vielä kertaakaan.

Mitä tulee kotini älylaitteisiin, ei niidenkään suhteen ole ollut ongelmia. Luulenpa, ettei minulla ole koskaan ollut käytössä yhtä luotettavaa verkkoa kuin nyt. Järjestelmän nopeusmittaus antoi verkon nopeudeksi noin 950 Mbit/s. Satelliitin huoneessa nopeus on Wi-Fillä noin 650 Mbit/s, kun taas viereisessä huoneessa nopeus tippuu 600:aan. Erittäin hyvä tulos! Jos kytken satelliittiin laitteen johdolla, saan nopeudeksi 950 Mbit/s.

Orbi Mesh m kabel fra node
Kun satelliittiin kytkee laitteen johdolla, tarjoaa Orbi AX4200 nopeudeksi 950 Mbit/s.

Kilpailijat

Kun miettii, miten paljon kalliimpi Orbi AX6000 (RBK852-versio noin 800 €) on vain hiukan parempi – eikä monikaan hyödy sen eduista – näyttäytyy noin 550 euron hintainen AX4200 (RBK752) varsin kannattavana ostoksena. Jos kaipaa vielä yhtä satelliittia, maksaa RBK753-versio noin 730 €.

Edullisempiakin mesh-verkkoja on saatavilla. Edellä mainittu Nighthawk AX1800 on vain yksi esimerkki ja maksaa kahdella satelliitilla vähemmän kuin AX4200 yhdellä. Nighthawk on kuitenkin epäluotettavampi ja hitaampi. TP-Link Deco X60 on hieman edullisempi kuin Netgear Orbi, mutta senkin ongelmana on satelliittien noin puolet hitaampi nopeus suhteessa reitittimeen.

Netgear Orbi AX4200 / RBK752. Foto: Netgear
Netgear Orbi AX4200 / RBK752. Kuva: Netgear

Johtopäätökset

Netgear Orbi AX4200 on hintava verkko, mutta hinnalle on syynsä. Jos asuu yli 150-neliöisessä odissa ja haluaisi hyödyntää valokuidun tarjoamat nopeudet kaikkialla kotona, ei halpa mesh-ratkaisu riitä. Ne ovat epävakaampia ja niiden nopeudet tippuvat heti, kun joutuu pääreitittimen peittoalueen ulkopuolelle.

Orbi AX4200 on hämmästyttävän luotettava järjestelmä, joka oikeasti tarjoaa nopean netin suurelle alalle. Kokeiltuani kaksiosaista RBK752-mallia ja saman valmistajan kolmen yksikön Nighthawk MK63 -systeemiä, suosittelen ehdottomasti satsaamaan AX4200:aan. Vaihtoehtona on halvempi systeemi, pettymys ja uusi säätökierros kaikkien kodin laitteiden yhdistämisen kanssa. Jep, tiedän nimittäin kokemuksesta, että ennen pitkää sitä haluaa siirtyä keskikertaisestä verkosta hyvään.

Karakter
Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top