Samsung on maailman suurimpia tv-valmistajia, mikä näkyy myös varsin laajan valikoiman muodossa. Q77C-sarja kuuluu edullisen pään QLED-mallistoon.
Huom! Tätä mallia myydään lähes samanlaisin speksein kahdella eri mallinumerolla. Gigantti myy Q77C-sarjaa ja Power sitä vastaavaa Q75C-sarjaa.
Samsung Q77C
Samsungin tv eroaa ulkonäöltään vertailun muista 75-tuumaisista. Kilpailijoiden televisiot ovat rungoiltaan melko muhkeita, mutta Q77C on vain pari senttiä paksu ja takaakin tasainen: liitännät on upotettu reunaan. Ruudun saa kiinnitettyä aivan lähelle seinää, ja ostamalla Samsungin Slim Fit Wall Mount -kiinnikkeen saa seinäasennuksen tehtyä erittäin siististi.
Käyttö ja ominaisuudet
Vaikka Q77C:n muotoilu onkin niukkaa, on varustelutaso runsasta. Samsung on testin ainoa malli, jonka kaikki neljä HDMI-sisääntuloa ovat 2.1-tyyppiä ja tukevat 4K/120 Hz-videosignaalia. Niinpä televisioon voi kytkeä useampia pelikonsoleita, Apple TV:n ja muita hires-videolähteitä.
Samsungin tv tukee myös pilvipelipalveluita (kuten Xbox-sovellusta), joten riittää, että kytkee peliohjaimen televisioon ja alkaa pelata. Sisäänrakennettu SmartThings-hubi tekee televisiosta myös älykodin keskusyksikön. Q77C on yhteensopiva Philips Hue Sync -sovelluksen kanssa, joten valojen ohjauskin onnistuu.
Oikeastaan vain yksi asia loistaa poissaolollaan: Dolby Vision, jota Samsung ei edelleenkään tue millään laitteellaan. Se on harmi, sillä olemme nähneet monen LCD-television hyötyvän tämän HDR-formaatin tarjoamasta lisäinformaatiosta.
Kuvanlaatu
Q77C on varustettu 120 Hz:n LCD-paneelilla ja värintoistoa parantavalla QLED-filtterillä. Kuvankäsittelystä vastaa Quantum-4K-videoprosessori. Muista vertailun televisioista poiketen Samsungin mallissa on tyydytty reunavalaistukseen.
Se vie vähemmän tilaa ja on osasyy litteyden taustalla. Sen heikkous taas on huonompi kontrasti ja kirkkaus kuin suoralla taustavalaistuksella varustetuissa malleissa. Samsungin kirkkaus onkin keskinkertaista: mittauksissamme 400–500 nitin välillä kuva-asetuksesta riippuen. Kontrastikin jää jälkeen testin parhaista.
Auringonpaiste, nuotio ja sen sellaiset valoefektit eivät hehku yhtä voimakkaina kuin TCL QLED870:lla ja Hisense U7K:lla, ja valoisat urheilutapahtumatkin tuntuvat latteammilta.
Värintoisto on hyvää, mutta ilman intensiteettiä sävyjen määräkin jää hiukan vähäisemmäksi kuin joillain kilpailijoilla.
Kuvanlaadussa on kuitenkin paljon hyvää. Tv on erinomainen ja kaikenlaiset sisällöt matalaresoluutioisesta korkearesoluutioiseen toistuva erittäin hyvin. Kuvankäsittely on hyvää ja liikkeet toistuvat sulavasti, terävästi ja lähes täysin vailla kohinaa. Niinpä Samsungin tv sopii loistavasti monenlaisen viihteen ja urheilun katsomiseen ja pelaamiseen.
Äänenlaatu
Samsungin ruudun pohjassa on stereokaiuttimet. Puhe toistuu riittävän hyvin mutta ei ole erityisen vahvaa tai täyteläistä. Jos aikoo katsella elokuvia tai sarjoja, ovat erilliset kaiuttimet paikallaan.
Q77C on varustettu Dolby Atmos -ääntä tukevalla HDMI-eARC-ääniulostulolla. Ääntä voi lähettää myös langattomasti wifin kautta, jolloin ei kaapelia tarvita lainkaan. Se tosin vaatii Samsungin yhteensopivan soundbarin käyttöä.
Yhteenveto
Samsung Q77C on litteä, käyttäjäystävällinen ja hyvin varusteltu tv. Jos haluaa ison tv:n, joka ei vie ylimääräistä tilaa ja on tyylikkäästi asennettavissa seinälle, on tämä malli täydellinen. Q77C:n kuvanlaatu on oivaa kaikenlaisten sisältöjen kanssa, ja vaikka kilpailijoilla on vahvempaakin kontrastia, tarjoaa Samsung hintaansa nähden oikein hyvää kuvaa.
Myös tässä testissä
TCL QLED870 (75QLED870)
Loistavaa kuvaa
TCL QLED870 hakkaa kilpailijat vaikuttavalla terävyydellä ja kontrastilla. Näin hyvää hinta-laatusuhdetta harvoin näkee!
Hisense U7K (75U7KQ)
Terävä ja kirkas
Hisensen tv tarjoaa hyvää kuvaa, mutta sovellusrintamalla on puutteita.
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)
Sportti- ja peli-tv
Sony X85L:n kuva on terävä, kirkas ja kontrastiltaan yllättävän hyvä. Mutta mitä tapahtui bassolle?